tylko.węgiel 16.10.2015 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 -> tylko.węgiel Wpadnij do mnie na forum. Wszyscy się czegoś ciekawego dowiemy. Czego mógłbyś się dowiedzieć ode mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tylko.węgiel 16.10.2015 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Po wielokroć pisałem już, tutaj i gdzie indziej, że nie udzielam żadnych rad. Nie jestem doradcą. Przekazuję tylko informacje, o pewnych rzeczach, bądź sprawach, na których się znam. Tobie też nic nie doradzę. Zadam Ci tylko kilka pytań, na które będziesz musiał odpowiedzieć sobie sam. Znaczy, znaleźć na nie odpowiedzi. 1. Czy wiesz już, do którego komina podłączysz swój wymarzony kocioł? Czy wiesz już, jakie roboty i formalności czekają Cię w tym zakresie? 2. Czy wiesz już, jaką chcesz mieć instalację wodną c.o.? Grawitacyjną (bez pomp), czy pompową? Niektórzy tutaj mają nawet po 4 pompy w swoich instalacjach. Podłogową, czy grzejnikową, czy mieszaną? Z buforem, czy bez? Doradców znajdziesz tu co niemiara. Byle tylko nie pokłócili się, zamiast Ci doradzać. 3. Czy naprawdę chcesz, w tym przepięknie urządzonym przez dziadka i ojca mieszkaniu, zrywać podłogi i kuć w ścianach, aby zrobić w nim nowoczesną instalację wodną centralnego ogrzewania? 4. Czy już wiesz, ile taka instalacja będzie Cię kosztować? Piwnicę na kocioł i paliwo już masz. Strych na ulokowanie zbiornika wyrównawczego masz. Komin dla kotła też masz. Ale instalacja wodna c.o. nie jest wcale tania. 5. Czy próbowałeś już policzyć sobie, ile ciepła musisz wyprodukować, aby zagrzać swój dom i wodę użytkową? Czy próbowałeś policzyć sobie, ile będzie Cię kosztować ogrzewanie węglowe, tzn. węgiel z dostawą + prąd do napędu podajnika, wentylatora, pomp itd.? Czy próbowałeś policzyć sobie koszty innych rodzajów ogrzewania, aby porównać je z ogrzewaniem węglowym? Węgiel jest najtańszy. To prawda. Przy Twoim jednak mieszkaniu, raczej niedużym, ta różnica w kosztach może być zbyt mała, aby pokryć wszelkie inne niedogodności związane z ogrzewaniem węglowym. To, jak widzisz, tylko 5 pytań (bo kocioł już wybrałeś ). Spróbuj zacząć od nich. Pisałeś, że masz jeszcze czas na realizację swojego planu, ale sugeruję, abyś zaczął szukać tych odpowiedzi jak najszybciej, bo w miarę poznawania tych odpowiedzi będzie rosła ilość kolejnych pytań. Na bank będzie rosła. Dzięki zawijan. Zaskoczyłeś mnie na całego. O niektórych sprawach poruszonych przez Ciebie nawet nie myślałem. Muszę jednak przemyśleć swoje pomysły na grzanie. Poszukam gdzieś trochę informacji. Pozwolisz, że zapytam Cię, jeśli nie dam sobie rady sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 16.10.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Dzięki zawijan. Zaskoczyłeś mnie na całego. O niektórych sprawach poruszonych przez Ciebie nawet nie myślałem. Muszę jednak przemyśleć swoje pomysły na grzanie. Poszukam gdzieś trochę informacji. Pozwolisz, że zapytam Cię, jeśli nie dam sobie rady sam? Obawiam się, że tutaj już nie pogadamy spokojnie. Sfora się zbiera do roboty. Nawet karoka ściągnął z odsieczą . Będą nam przeszkadzać, ile się da. Jak to zawsze. Gdybyś miał poważne pytania, na które nie znalazłeś odpowiedzi gdzie indziej, wal do mnie. Wiesz chyba, gdzie mnie znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.10.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Nie wytrzymałeś??? Chodź, chodź - przydasz się Wiem że byś chciał Nie mam czasu na te Wasze gierki. Baw się dalej dobrze. Widzisz trzeba być dobrym tym samcem a nie picerem żeby "sforę" utrzymać przy sobie bo inaczej ona obróci się przeciw Tobie i teraz jak żeście sobie pościelili tak macie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 16.10.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Szkoda panowie że wątek służy do wojny polsko polskiej . A nie wymiany poglądów i doświadczeń np ludzi którzy użytkują piece do małych domów i małych kotłów , bądz większych kotłów z dobrą sprawnością na małych mocach .A tak mamy to co mamy . Każdy i tak kupi to co chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.10.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Do Bolkaprzyznaję,że myślałem,że to Twoja zagrywka nie mniej muszę przeprosić, wziąłem 4raporty z Łodzi do ręki, w każdym jest podany tlen w spalinach, to co miałem w dłoni było od 8,2 do 9,4% natomiast oczywiście emisje były w przeliczeniu na 10%. Nie mam ochoty na wasze wojenki. Najlepszą radą był wpis Zawijana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 16.10.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Panowie a nie dałoby sie zbudowac kotła ktory by byl uniwersalny czyli łaczyl cechy podajnikowego , zasypowego, jak rowniez mozliwosc palenia drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.10.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Panowie a nie dałoby sie zbudowac kotła ktory by byl uniwersalny czyli łaczyl cechy podajnikowego , zasypowego, jak rowniez mozliwosc palenia drewnem A co Ty fanzolisz Markus ? przecież to wszystko już jest, wystarczy poczytać opisy producentów a jak dwóm uczonym ktoś zapłaci to będzie jeszcze na atom i wielbłądzie bobki i to w szóstej klasie jak będzie trzeba, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 16.10.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 przecież to wszystko już jest Fajnie ze jest ale ja nie spotkałem widac malo sie jeszcze znam, z atomem to bym nie ryzykował ale chetnie bym taki kocioł zobaczył oczywiscie nie ma tu mowy o ruszcie awaryjnym bo nie o takie brudne palenie mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.10.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Panowie a nie dałoby sie zbudowac kotła ktory by byl uniwersalny czyli łaczyl cechy podajnikowego , zasypowego, jak rowniez mozliwosc palenia drewnem Od 25 lat mam taki kocioł. Podajnik poda, a i można palić jak w śmieciuchu. Niestety brak badań, a więc poza konkurencją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 16.10.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Znam mistrzu Jurgonka twoj kociol i podajnik z beczki super konstrukcja , ale skoro tak masowo sa rozpowszechnione podajniki slimakowe to niech sobie zostana tylko do tego zrobic cos na wzor kotła DS a jak jeszcze z palnikiem ceramicznym to mamy polaczenie super kotła o dobrych parametrach spalania nie tylko ekogroszkiem czy mialem ale i orzechem drewnem itd czy takie rozwiazanie mialoby przyszlosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.10.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 może tak może nie ale jaki byłby koszt takiego stworka?pomyśl też o ograniczeniach konstrukcyjnych. jakie musiałby miec gabaryty aby pomieścić wszystko a przy tym nie miec mocy lokomotywy i spełniać normy powiedzmy przynajmniej 4 klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 17.10.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Miałeś i ty swoją sforę ale byłeś chyba złym samcem Alfa. Jednak nas, hehe Nie podejmę dyskusji - nie znam się na zoologii, ni w ząb. Ale może pogadamy o czymś, na czym obaj - podobno - znamy się bardzo dobrze? Mam tu na myśli najmniejsze kotły z podajnikiem na węgiel. W 100% zgodne z tematem wątku, żaden moderator nam nie podskoczy. Gadajmy. Co? Co myślisz o tym najmniejszym, tzn. Skam-P 7kW??? Jakie ma zalety? Czy ma jakieś wady? Możesz coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 17.10.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Dzięki zawijan. Zaskoczyłeś mnie na całego. O niektórych sprawach poruszonych przez Ciebie nawet nie myślałem. Muszę jednak przemyśleć swoje pomysły na grzanie. Poszukam gdzieś trochę informacji. Pozwolisz, że zapytam Cię, jeśli nie dam sobie rady sam? Jest na tym forum taki wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241711-Kuchnia-kaflowa-jako-piec-C-O Zobacz. Jest tam trochę o kominach, administracji, nadzorze budowlanym itp. Może Ci się przyda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 17.10.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 MOJE NAJSZCZERSZE PODZIĘKOWANIAdla pana KAROKI65 w wątku pt. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242475-Nowy-kocio%C5%82-wybucha-i-gotuje #4 podał bardzo istotna informację.Poniżej cytuję ją: W ostatnią sobotę 3km ode mnie odpalono nowy kocioł z dmuchawą w dużym obiekcie wielorodzinnym, palacz poszedł zobaczyć co się w nim dzieje bo jakiś żółty dym walił z komina, uchylił drzwiczki, jak pierdykło, drzwiczki wyrwało i wbiły się w brzuch palacza, gdyby nie ściągnięto śmigłowca pewnie za dwa tygodnie miałby święto w którym by już uczestniczył ale z dwóch metrów pod ziemią. Wiem że żyje ale ciężko z nim. Czy już może do części z Was dociera informacja po co są te wszystkie zbędne wg niektórych papierki i badania, za które producent (biedaczysko) musi zapłacić?Ano po to, że badania zrobione przez jednostkę porządną, akredytowaną wyłapałyby pewnie to, co u wujków Stasków i reszty tzw. tanich badaczy przeszło (zakładam, że teraz producent przed prokuratorem będzie składał zeznania i pokazywał swoje papierki, a prorok nie będzie pobłażliwy. OBY!!!) Po to są w ramach badań zgodnie z norma tzw. badania bezpieczeństwa. Mówi to już Panom coś??? Odpowiedź na pytanie: dlaczego yebnęłło: ano dlatego, że w przestrzeniach kotła zaległy spaliny z zawartością ponad 5% CO. W czasie badań bezpieczeństwa coś takiego DYSKWALIFIKUJE wyrób. Wystarczy, że jest tyle przez JEDNĄ tylko minutę. Szanowny Panie KAROKA z całego serca jeszcze raz dziękuję za tą informację. Poszkodowanemu życzę z całej pompki szybkiego powrotu do zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.10.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Po to są w ramach badań zgodnie z norma tzw. badania bezpieczeństwa. Mówi to już Panom coś??? Nie wiem czy masz za co dziękować http://www.pca.gov.pl/?page=akredytowane_podmioty_ab&&r=lb AB 081 zakres akredytacji wyraźnie wyklucza instytut, który wydał atest na kotły ogniwo z zakresu badania bezpieczeństwa jak to powinno wyglądać pokazuje akredytacja instytutu z numerem AB 087 jedyną jednostką - kotłem z badaniami z zakresu bezpieczeństwa jest nowy wyrób o mocy 26kW z papierami z Brna, sęk w tym,że tam była deko inna konstrukcja, przymykając oko można powiedzieć,że jednak prawie taka jak na rynek Polski. Tyle,że tego nijak nie można odnieść do pozostałego typoszeregu, bo to kompletnie inne konstrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 17.10.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Nie wiem czy masz za co dziękować http://www.pca.gov.pl/?page=akredytowane_podmioty_ab&&r=lb AB 081 zakres akredytacji wyraźnie wyklucza instytut, który wydał atest na kotły ogniwo z zakresu badania bezpieczeństwa jak to powinno wyglądać pokazuje akredytacja instytutu z numerem AB 087 jedyną jednostką - kotłem z badaniami z zakresu bezpieczeństwa jest nowy wyrób o mocy 26kW z papierami z Brna, sęk w tym,że tam była deko inna konstrukcja, przymykając oko można powiedzieć,że jednak prawie taka jak na rynek Polski. Tyle,że tego nijak nie można odnieść do pozostałego typoszeregu, bo to kompletnie inne konstrukcje. Co ma piernik do wiatraka? Pokaż mi ten "atest", który wydał ten instytut (o którym piszesz) na kotły ogniwo. O ile ja wiem - ten instytut nie wydawał nigdy żadnych "atestów". Wydawał tylko "świadectwa/zaświadczenia" z badań energetyczno-emisyjnych.Nie rozróżniasz, jak widać, podstawowych pojęć. Albo znowu chcesz wpuścić tu mgłę zaciemniającą właściwy ogląd spraw. P.S. A może Ty podasz, jakie zalety ma kocioł Skam-P? A także, czy ma jakieś wady? To bardzo ciekawe, bo jest to absolutnie najmniejszy obecnie na rynku kocioł z podajnikiem na węgiel. Edytowane 17 Października 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 17.10.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Co ma piernik do wiatraka? Pokaż mi ten "atest", który wydał ten instytut (o którym piszesz) na kotły ogniwo. O ile ja wiem - ten instytut nie wydawał nigdy żadnych "atestów". Wydawał tylko "świadectwa/zaświadczenia" z badań energetyczno-emisyjnych.Nie rozróżniasz, jak widać, podstawowych pojęć. Albo znowu chcesz wpuścić tu mgłę zaciemniającą właściwy ogląd spraw. P.S. A może Ty podasz, jakie zalety ma kocioł Skam-P? A także, czy ma jakieś wady? To bardzo ciekawe, bo jest to absolutnie najmniejszy obecnie na rynku kocioł z podajnikiem na węgiel. Panie Zawijanie skąd ta agresja?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 17.10.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 jedyną jednostką - kotłem z badaniami z zakresu bezpieczeństwa jest nowy wyrób o mocy 26kW z papierami z Brna, sęk w tym,że tam była deko inna konstrukcja, przymykając oko można powiedzieć,że jednak prawie taka jak na rynek Polski. Z tego postu wynika że polska opcja różni się od tej badanej w Brnie - czy tak faktycznie jest?? . Czy w takim wypadku można przypisywac badania z innego kotłą (bo przecież "prawie taki sam" oznacza jednak inny kocioł) polskiej opcji kotła Ogniowo EkoPlus M. Na moje oko wygląda, że polska wersja nie posiada żadnego certyfikatu, a jedynie zaświadczenie i świadectwo. Jeżeli jest inaczej proszę o wyprowadzenie potencjalnych klientów tego kotła, w tym także może mnie, z błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.10.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Co ma piernik do wiatraka? . Wspomniano o bezpieczeństwie, zatem o nim zostało napisane,że takich badań nie robicie. Nie wiem zresztą co Cię tak interesuje, przecież jak piszesz od paru lat się badaniami nie zajmujesz, na bieżąco podobno nie jesteś a w dodatku w pełni na zasłużonej emeryturze czy coś się w tym zakresie nie zgadza oprócz nazewnictwa atest/zaświadczenie/świadectwo? Zakres badania widac na ateście "od punktu do punktu z pominięciem punktu...." Drugiego tematu nie ma, kocioł jest przecież wybrany. Najmądrzejszy jednak był Twój wpis aby przeanalizować, czy pchać się w całą papierologię, pozwolenia, budowę instalacji. Tutaj chylę czoła. Jak widzę nadal rozpierducha i jakoś mnie to nie dziwi. Za szopki dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts