Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najmniejszy kocioł z podajnikiem na węgiel

tylko.węgiel

Recommended Posts

Z tego postu wynika że polska opcja różni się od tej badanej w Brnie - czy tak faktycznie jest?? . Czy w takim wypadku można przypisywac badania z innego kotłą (bo przecież "prawie taki sam" oznacza jednak inny kocioł) polskiej opcji kotła Ogniowo EkoPlus M. Na moje oko wygląda, że polska wersja nie posiada żadnego certyfikatu, a jedynie zaświadczenie i świadectwo. Jeżeli jest inaczej proszę o wyprowadzenie potencjalnych klientów tego kotła z błędu.

Nie przesadzajmy, różnice są kosmetyczne (m.in.cegiełki na palniku) a nazwa papierka jaki wydaje ten czy inny instytut.....

Tam była klasa IV, tu po zmianach kosmetycznych jest V. Bardzo dobre wyniki w/g nowych wymogów.

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie przesadzajmy, różnice są kosmetyczne (m.in.cegiełki na palniku) a nazwa papierka jaki wydaje ten czy inny instytut.....

Tam była klasa IV, tu po zmianach kosmetycznych jest V. Bardzo dobre wyniki w/g nowych wymogów.

Panie Magistrze,

przepraszam, że się znowu (o ja niegodny) wcinam, ale muszę jednoznacznie rzec tak:

1. Znaczna część czytelników forum uważa pana za osobę mająca dużą wiedzę w temacie. Ja tego nie neguję, bron Boże, bo tak jest. Ale...

2. Gdyby zechciał pan poświęcić nieco swojego jakże cennego czasu, aby na spokojnie poczytać normę, to może - to co Panu umknęło - Pński wpis odnośnie bezpieczeństwa byłby nieco inny, ponieważ ...

3. Jako rzecze norma, jeśli do przebadanego kotła wprowadza się znaczące zmiany, to trzeba go jeszcze raz przebadać w tym zakresie. A co to są te znaczące zmiany...

4. Zmiany w konstrukcji wymiennika zmieniające wymiary komory spalania, kanałów spalinowych, izolacji zewnętrznej i cała reszta łatwa do odszukania w normie.

5. Ponieważ z tego, co mi się o uszy obiło, są różnice (niewielkie) w palniku, które na dodatek zmniejszają poziomy emisji (w tym tego wrednego CO, który jak go za dużo, a zobaczy tlen to się wścieka), dlatego te zmiany nie wpłynęły w sposób znaczący (na dodatek in minus) na bezpieczeństwo, dlatego badania z CZ w tym zakresie są ważne. A że podrasowano palnik, to zgodnie z wymaganiami normy cały zestaw przeszedł kolejne badania energetyczno - emisyjne. Gdyby były one gorsze, czyli mogły mieć wpływ na obniżenie stopnia bezpieczeństwa, to by musiał być badany i na punkty związane z zagrożeniem wybuchem.

Tak Panu Magistrowi po koleżeńsku zdradzę (oby mi tylko pan nie odpisał, że taki kolega, to go kiedyś w nogę ugryzł), że w tym kotle, który mamy na myśli potrójne zabezpieczenia przed nadmierną koncentracją CO zapewnia soft sterownika, a całą resztę konstrukcja.

Udanego weekendu - pozdrawiam

V klasę ma który kocioł? I na pellecie czy na węglu?

Panie Włodzimierzu, na węglu, na węglu. Smutne?

https://zawijan.wordpress.com/kotly-ogniwo-eko-plus-m/wyniki-badan-kotla-oepm/

Przepraszam. To nie moja wina.

Edytowane przez boluslolusj23

Nie przesadzajmy, różnice są kosmetyczne (m.in.cegiełki na palniku) ,,,,

Jarecki79 i znowu w Twoim wydaniu nieproduktywny nadmiar napisanych słów.

Czy Ty aby wiesz, po co zostały na dwóch przeciwległych brzegach palnika zamontowane te "kosmetyczne cegiełki".

ps.

Skoro takie parametry energetyczno-emisyjne, mnożna uzyskać już po kosmetycznych zmianach, to dziwie się firmą kotlarskim, że są tak ociężałe w wprowadzaniu tych kosmetycznych zabiegów.

V klasę ma który kocioł? I na pellecie czy na węglu?

Włodku ja naprawde nie chcę i nie mam zamiaru brać udziału w szopkach.

W instytucie w Brnie kocioł Ogniwo Eko Plus M o mocy znamionowej 26kW uzyskał klasę IV

W Polsce w ICHPW nieco później ten kocioł , badany na tej samej mocy uzyskał klasę V

bardzo dobre wyniki

dziękuję, jest weekend, czas dla rodziny.

Czy Ty aby wiesz, po co zostały na dwóch przeciwległych brzegach palnika zamontowane te "kosmetyczne cegiełki".

.

Jak nie rozumiesz co się pisze, po co dyskutować?

Słowo kosmetyczne miało na celu zwrócenie uwagi,że badania z Brna dotyczące bezpieczeństwa można uznać za ważne w odniesieniu do modelu prezentowanego w Polsce i badanego w ICHPW. Nie zmieniono budowy konstrukcji kotła i zasady przebiegu spalin.

Włodku ja naprawde nie chcę i nie mam zamiaru brać udziału w szopkach.

W instytucie w Brnie kocioł Ogniwo Eko Plus M o mocy znamionowej 26kW uzyskał klasę IV

W Polsce w ICHPW nieco później ten kocioł , badany na tej samej mocy uzyskał klasę V

bardzo dobre wyniki

dziękuję, jest weekend, czas dla rodziny.

Co ma Pan Magister na myśli używając słowa: SZOPKA?

Jeśli to, co ja myślę, że Pan myśli, to jeszcze trzeba wytrzymać do po 25 października 2015 roku. To będzie historyczna data.

Gdy Panu do drzwi załomocą to się proszę przyznać, że to Pan "Pana Tadeusza" pisał. Ale na mnie może pan zgonić, że to ja Panu dyktowałem. Na dodatek, jako stary komuch - giwerę Panu do głowy przystawiając.

Dlaczego warto kupić kocioł Skam-P 7kW?

.

Bo możemy bezpośrednio obcować z grudkami skały osadowej pochodzenia roślinnego, , powstałej głównie w karbonie (to era paleozoiczna) ze szczątków roślinnych, które bez dostępu tlenu uległy uwęgleniu.

Te piękne bryłki mają czarną barwę, matowy połysk i złote żyłki.

Możesz je trzymać w dłoni kulać rzucać nimi w teściową itd..

:lol2:

Bo możemy bezpośrednio obcować z grudkami skały osadowej pochodzenia roślinnego, , powstałej głównie w karbonie (to era paleozoiczna) ze szczątków roślinnych, które bez dostępu tlenu uległy uwęgleniu.

Te piękne bryłki mają czarną barwę, matowy połysk i złote żyłki.

Możesz je trzymać w dłoni kulać rzucać nimi w teściową itd..

:lol2:

Tylko nie w teściową, tylko nie w teściową. Bo przecież to na wzór i podobieństwo onej ta, której trzeba było ślubować. Ponoć aż do grobu. Dlatego faceci żyją krócej. Bo po co się nadmiernie i bezproduktywnie męczyć do końca świata i o jeden dzień dłużej?

:p Pozdrawiam

Dobrze wam idzie, dobrze...

.

Wątek wyszedł niezły nie szkodzi, że sztucznie założony ,ale obnażył pewien problem i ten ból, że kocioł w 5 klasie wyszedł jednak za wielki, choć papiery ma niczego sobie.

Za to jest pewna korzyść dla Nas ,reanimacja starego trupa 3 klasy

kotła małej mocy 10kW -ego uraczonego nowszym palnikiem do 4 klasy zawsze to coś .

Dyskretnie ujawniona tentego.:D

Może po następnym liftingu z szamotem dałoby się go wcisnąć w 5 klasę ?

Przydałaby się taka "10 " w 5 klasie ( o mocy cieplnej w rozpiętości 2,9 – 10 )

zamilkłoby to biadolenie .

Edytowane przez animuss

Wątek wyszedł niezły nie szkodzi, że sztucznie założony ,ale obnażył pewien problem i ten ból, że kocioł w 5 klasie wyszedł jednak za wielki, choć papiery ma niczego sobie.

Za to jest pewna korzyść dla Nas ,reanimacja starego trupa 3 klasy

kotła małej mocy 10kW -ego uraczonego nowszym palnikiem do 4 klasy zawsze to coś .

Dyskretnie ujawniona tentego.:D

Może po następnym liftingu z szamotem dałoby się go wcisnąć w 5 klasę ?

Przydałaby się taka "10 " w 5 klasie ( o mocy cieplnej w rozpiętości 2,9 – 10 )

zamilkłoby to biadolenie .

Panie Lider

Sugerowałbym, aby przed pisaniem czegoś na forum, z tak przeogromną pewnością jak pan to robi, zapoznać się z istniejącym stanem rzeczywistym. A ten jest taki, że w Polsce i w Czechach obowiązuje inny stan prawny w zakresie kwalifikacji normatywnej kotłów. W Polsce do oceny kwalifikacyjnej kotła bierze się pod uwagę tylko parametry uzyskane na mocy nominalnej (dokładnie tak, jak chce tego norma EN 303-5:2012). Natomiast w Czechach do oceny kwalifikacyjnej kotła bierze się pod uwagę parametry uzyskane zarówno na mocy nominalnej, jak i na mocy minimalnej (także zgodnie z normą EN 303-5:2012, która pozwala krajom UE stosować u siebie zaostrzone kryteria oceny).

Nowe kotły firmy OGNIWO stoją już w kolejce do badań w stosownym polskim instytucie, według prawa obowiązującego w Polsce. Za parę miesięcy pojawią się na rynku.

Wyszedłeś pan niechcący przed orkiestrę, panie Lider.

P.S.

Kotły OGNIWO EKO Plus zostały także przebadane w Czechach przez instytut z Brna, który potwierdził ich ich kwalifikację do klasy 3 według prawa obowiązującego w Czechach.

Edytowane przez zawijan

W Polsce do oceny kwalifikacyjnej kotła bierze się pod uwagę tylko parametry uzyskane na mocy nominalnej (dokładnie tak, jak chce tego norma EN 303-5:2012). Natomiast w Czechach do oceny kwalifikacyjnej kotła bierze się pod uwagę parametry uzyskane zarówno na mocy nominalnej, jak i na mocy minimalnej (także zgodnie z normą EN 303-5:2012, która pozwala krajom UE stosować u siebie zaostrzone kryteria oceny).

Czyli jak to mówią: każdy h.. na swój strój :) a niby norma jedna i niby miała być taka dokładna.

Rozumiem że teraz po tych badaniach nie będzie można manipulować w ten sposób jak teraz i pisać że kocioł 26kW to kocioł 7,6 kW ?

Robiąc np. kocioł o mocy nominalnej 8 czy 9kW wiemy mniej jak przy tym 7,6 a 26 ja tak to rozumiem ?

Tutaj ( 7,6 a 26 ) nie wiemy nic co jest poniżej 7,6 a tam nie wiemy nic jeszcze wyżej ?

Czyli dla mnie to tak jak w starej normie tylko po co tyle hałasu ?

Ja źle rozumuję to mnie popraw tylko jak chłop do chłopa bo tak normowo to ja nic nie kapuję :)

Kotły OGNIWO EKO Plus zostały także przebadane w Czechach przez instytut z Brna, który potwierdził ich ich kwalifikację do klasy 3 według prawa obowiązującego w Czechach.

To w czechach mają 3 klasę a jak się bada u nas to 4-tą, mhh

Rozumiem że w czechach badali 100 i 30% a u nas 100 % tylko ?

Które moce były badane w czechach i mają tam 3-kę ? 10,16 i 25kW czy któreś wybrane ?

i jakie moce mają u nas 4-kę, czy wszystkie moce ? 10,16 i 25kW ?

Nie interesuję się Plusami a jest okazja się podszkolić.

To w czechach mają 3 klasę a jak się bada u nas to 4-tą, mhh

Rozumiem że w czechach badali 100 i 30% a u nas 100 % tylko ?

Które moce były badane w czechach i mają tam 3-kę ? 10,16 i 25kW czy któreś wybrane ?

i jakie moce mają u nas 4-kę, czy wszystkie moce ? 10,16 i 25kW ?

Nie interesuję się Plusami a jest okazja się podszkolić.

Panie Karoka,

gdyby tak czytać ze zrozumieniem, to by się może to i przyjaźnią, choćby szorstką zakończyło.

A wygląda to tak.

W normie o której mowa istnieją tzw. odchylenia (nie myliććććććććććććććććććć z tymi, o których gdy pana jeszcze na świecie nie było, mówił tow. Wiesław).

Każde państwo ma prawo ZAOSTRZYĆ wymagania. Stąd Czechy, podobnie jak D, czy A ustaliły sobie, że również na tzw. mocy obniżonej (30% nominalnej) kocioł aby być zaliczony do konkretnej klasy, musi trzymać poziom emisji i sprawności tak jak na nominalnej. W PL jak na razie tylko wg tego, co mówi norma.

Dlatego polski kocioł badany wg normy europejskiej w wydaniu czeskim w Brnie musiał tam i na 100% i na 30% trzymać sprawność i emisje aby dostać 4 klasę. Wg polskich standardów wystarczyłoby, aby na nominalnej utrzymał 5 aby dostać 5. Ale tak się nieszczęśliwie złożyło (dla niektórych), że w PL i na nominalnej i na obniżonej (z palnikiem zmodernizowanym) nie dał poopy i zaliczył wszystko na 5. Czyli - gdyby wrócił do CZ z nowym palnikiem to i tam dostałby 5. Wiem, że boli. Ale i na to jest środek. Pro...mol czy jakoś tak. Prosić w aptece o to na poopę co w telewizji na okrągło leci w reklamach

Czy jeszcze potrzeba panom jakieś wiedzy merytorycznej???

Pozostając do uslug pozdrawiam

Edytowane przez boluslolusj23

Boluś kazałeś mi się uczyć ? nie ?

To dlaczego jak o coś zapytam żeby właśnie się douczyć to traktujesz to jak jakiś atak, ha ?

Teraz się czepię :)

Skąd jesteś tak dobrze poinformowany, co zrobiono akurat z tym konkretnym produktem, gdzie i kiedy co i z czym, ha ?

skoro twierdzisz i zaprzeczasz ciągle że nie jesteś tym czy tamtym, myślę że trzeba być bardzo blisko żeby wiedzieć takie rzeczy akurat o tym czy o tamtym, widzę tu jakąś dyskusję jednej postaci w kilku wcieleniach od początku i wygląda to czytając tak jakby chciało się dokopać następnemu producentowi żeby głośniej zrobiło się o następnym jedynie słusznym.

Teraz karoka wybiera się na imrezkę do koleżanki, 60-tkę kończy, także raczej już dzisiaj nie pogadamy.

Żeby w ogóle jakoś gadać, hehe

Przyjemnego weekendu, bez kotłów, norm i kłótni.