Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najmniejszy kocioł z podajnikiem na węgiel

tylko.węgiel

Recommended Posts

Post #321, czy jest bezsensowny ?

Dla mnie nie, pytam chyba dość precyzyjnie jak lubisz :)

Chyba że nie wiesz to rozumie, w końcu jesteś już emerytem :).

Napisałeś tam, że nie interesują cię OEPlusy. To co ci mam odpowiadać?

A jak już koniecznie chcesz wiedzieć, to firma OGNIWO nie utajnia swoich badań, w przeciwieństwie do jednego z twoich partnerów handlowych. Szukaj informacji w firmie OGNIWO, to nie INSTALCO.

Myślisz, że z chwilą pójścia "na emeryturę" traci się rozum? To chyba nieprawda.

Ale jak już tyle wiesz, to powiedz mi, co się dzieje z chwilą pójścia "na emerytur" osobnika bez rozumu. Wiesz to?

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ecoal jest dobrym sterownikiem ,dużo większe szkody dla środowiska przynoszą użytkownicy ,którzy nie mają pojęcia o procesie spalania węgla i majstrują przy sterownikach ręcznych.

Ale jak każdy sterownik z nastawami może zostać ustawiony

źle i wtedy będzie kopcił. Jaki jest sens badania emisji zanieczyszczeń,

skoro każdy użytkownik potrafi zrobić z kotła klasy V zwykły kopciuch?

Z tego co widzę to w normie piszę że moc nominalną deklaruje producent, a norma ogranicza moc minimalną do poziomu (najwyżej) 30% tego nominału. Jeśli tak to jak wyznacza się ten nominał?

Producent deklaruje moc nominalną, zaś jednostka badawcza weryfikuje tę deklarację, badając kocioł na deklarowanej mocy. Moc należy utrzymać (według normy) w zakresie +/- 8% od mocy deklarowanej.

Rozumiem przez to że bawiliście się tylko gotowymi zestawami potocznie zwanymi kotłami. Jak w takim razie jest z ich realną sprawnością, np coś co się zwie 20 oraz 10kW, jaki jest przeciętny spadek sprawności idąc w zasadzie do 0% mocy.

Spadek realnej sprawności jest różny.

W zależności od mnóstwa czynników.

Ta moja odpowiedź nie jest absolutnie złośliwostką. To odpowiedź jak najbardziej realna.

Ja nie podaję.

Pytaj tych, co podają.

I nie wiesz też na jakiej podstawie "ci oni" to podają? (Zarówno palników jak i całych kotłów).

A nie, jednak podajesz:

Wszystkie palniki w typoszeregu mocy 10kW, 16kW i 25kW mają te same wymiary, każdy z nich składa się z czterech segmentów. Różnią się jedynie ilością otworów nadmuchowych, decydujących o maksymalnej mocy palnika. Moc palnika można – w razie potrzeby – zmienić, co jest łatwe i mało kosztowne.

Przykładowo – w palniku BRUCER z pełnym garniturem otworów nadmuchowych ta wydajność dmuchawy wystarcza na uzyskanie mocy 55kW (ciśnienie w komorze powietrznej palnika wynosi tam 100Pa). Jak widać, nie podaję tej wydajności w m3/h, bo dla spalania nie jest istotne ile to metrów sześciennych – ważniejsze jest, ile mocy ta ilość powietrza może wyprodukować w kotle.

https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/palniki-retortowe/

https://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/palnik-burner-s/

Napisałeś tam, że nie interesują cię OEPlusy. To co ci mam odpowiadać?

A jak już koniecznie chcesz wiedzieć, to firma OGNIWO nie utajnia swoich badań, w przeciwieństwie do jednego z twoich partnerów handlowych. Szukaj informacji w firmie OGNIWO, to nie INSTALCO.

Myślisz, że z chwilą pójścia "na emeryturę" traci się rozum? To chyba nieprawda.

Ale jak już tyle wiesz, to powiedz mi, co się dzieje z chwilą pójścia "na emerytur" osobnika bez rozumu. Wiesz to?

Widzisz pytam konkretnie to Ty mi tu pierdu, pierdu o Instalco, jak pytam o Twoje oczko w głowie a nie o Instalco a do tego to jeszcze Ty mi zarzucasz że jakieś absurdy czy cuś piszę a to Ty głupa praskasz że nie wiesz o co pytam.

Jak nie masz zamiaru odpowiadać tylko reklamować swoje i osmarowywać innych to daj sobie spokój może, co ?

Ale jak każdy sterownik z nastawami może zostać ustawiony

źle i wtedy będzie kopcił. Jaki jest sens badania emisji zanieczyszczeń,

skoro każdy użytkownik potrafi zrobić z kotła klasy V zwykły kopciuch?

Dlatego nadal czekam :D

aż jakaś firma-producent weźmie to wszystko do kupy ogarnie ,podniesie poprzeczkę i ogłosi, że ma takie kotły w swojej ofercie.

Instalator dobierze tylko przedział mocy kotła do potrzeb budynku a użytkownik będzie sypał ekogroszek i wynosił popiół.

Jest już blisko ,b.blisko są przecież sterowniki automatyczne , nawet zapowiada się, że jest jeden taki ster co rodzaj ekogroszku nie zaburza w nim procesu spalania i sam utrzymuje automatycznie potrzebną ilość paliwa na palniku.

Jeżeli u nas producenci badają tylko parametry uzyskane na mocy nominalnej dla klasy 3-5 ,choć pewności nie ma to na pewno ten stan ,nie będzie wieczny...

Pewności nie ma, że u nas producenci badają kotły.

Natomiast jest absolutna pewność, że w Polsce należy badać kotły według normy 303-5:2012 na mocy nominalnej i minimalnej, zaś dla celów kwalifikacji do klasy bierze się pod uwagę tylko parametry uzyskane na mocy nominalnej.

Co do przyszłości... nie jestem wróżką :no:

Popatrzcie na przypadek Volkswagena - co może zrobić soft

w sterowniku. Jeśli klasa V ma mieć sens, tylko producent

może mieć dostęp do nastaw procesu spalania.

Czy mam rozumieć, że Ty sam chcesz ustawiać wszystkie kotły sterowane Twoim sterownikiem.

Ile chcesz sprzedawać tych sterowników?

I nie wiesz też na jakiej podstawie "ci oni" to podają? (Zarówno palników jak i całych kotłów).

A nie, jednak podajesz:

Wszystkie palniki w typoszeregu mocy 10kW, 16kW i 25kW mają te same wymiary, każdy z nich składa się z czterech segmentów. Różnią się jedynie ilością otworów nadmuchowych, decydujących o maksymalnej mocy palnika. Moc palnika można – w razie potrzeby – zmienić, co jest łatwe i mało kosztowne.

Przykładowo – w palniku BRUCER z pełnym garniturem otworów nadmuchowych ta wydajność dmuchawy wystarcza na uzyskanie mocy 55kW (ciśnienie w komorze powietrznej palnika wynosi tam 100Pa). Jak widać, nie podaję tej wydajności w m3/h, bo dla spalania nie jest istotne ile to metrów sześciennych – ważniejsze jest, ile mocy ta ilość powietrza może wyprodukować w kotle.

https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/palniki-retortowe/

https://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/palnik-burner-s/

Zmiana ilości otworów nadmuchowych wpływa na zmianę wydajności dmuchawy powietrza, czyli jednego z istotnych czynników wpływających na moc palnika.

W przypadku palnika BRUCER z pełnym garniturem otworów nadmuchowych, ulokowanego w kotle OGNIWO EKO, uzyskano moc kotła 55kW. Tak było.

Widzisz pytam konkretnie to Ty mi tu pierdu, pierdu o Instalco, jak pytam o Twoje oczko w głowie a nie o Instalco a do tego to jeszcze Ty mi zarzucasz że jakieś absurdy czy cuś piszę a to Ty głupa praskasz że nie wiesz o co pytam.

Jak nie masz zamiaru odpowiadać tylko reklamować swoje i osmarowywać innych to daj sobie spokój może, co ?

OGNIWO EKO Plus to już historia. Po co ci ta wiedza? Sprawdź se lepiej, czy twoje RBR-y mają papiery, które były wymagane w okresie ich wprowadzania na rynek. Masz już chyba pełną wiedzę na ten temat. Mnie się wydaje, że RBR-y nie mają takich papierów..

w Polsce należy badać kotły według normy 303-5:2012 na mocy nominalnej i minimalnej, zaś dla celów kwalifikacji do klasy bierze się pod uwagę tylko parametry uzyskane na mocy nominalnej.

Czyli mam rozumieć że potwierdzasz to o co pytałem kolegę Bolusia ?

U nas klasyfikację przeprowadza się z wyników na mocy nominalnej ?

Pewności nie ma, że u nas producenci badają kotły. :

:lol2:

Natomiast jest absolutna pewność, że w Polsce należy badać kotły według normy 303-5:2012 na mocy nominalnej i minimalnej, zaś dla celów kwalifikacji do klasy bierze się pod uwagę tylko parametry uzyskane na mocy nominalnej.

Co do przyszłości... nie jestem wróżką :no:

Ale nie ma pewności że na mocy minimalnej te kotły nie osiągają odpowiednich parametrów dla danej klasy ,lub w jakimś przedziale mocy osiągają i utrzymują te parametry ,po prostu się tego nie wymaga przy świadectwie kwalifikacyjnym.