karoka65 18.10.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 OGNIWO EKO Plus to już historia. Po co ci ta wiedza? Sprawdź se lepiej, czy twoje RBR-y mają papiery, które były wymagane w okresie ich wprowadzania na rynek. Masz już chyba pełną wiedzę na ten temat. Mnie się wydaje, że RBR-y nie mają takich papierów.. Nie zjeżdżaj znowu z tematu w inną stronę, nie pytałem o RBRa a o inny kocioł, czy zapomniałeś że w badaniu jednego sam palce maczałeś jak sam się chwaliłeś ? Dlaczego piszesz że EP już historia ? Dostały przypadkiem nowy palnik a ja nawet nowy cennik na nie, z wyższymi cenami nawiasem mówiąc. Przecież wszyscy nie będą pakować automatów o mocy 26kW do swoich domów w myśl każdemu po równo bo chyba chodzi bardziej o tą wg. potrzeb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.10.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Ale nie ma pewności że na mocy minimalnej te kotły nie osiągają odpowiednich parametrów dla danej klasy ,lub w jakimś przedziale mocy osiągają i utrzymują te parametry ,po prostu się tego nie wymaga przy świadectwie kwalifikacyjnym. Każdy porządny instytut wydaje zleceniodawcy pełny raport z badań, które wykonał. I nie zabrania zleceniodawcy upubliczniać tych wyników. na przykład: Kocioł OGNIWO EKO PlusM 26kW, badany na węglu, uzyskał parametry klasy 5 zarówno na mocy nominalnej, jak i minimalnej. Także kotły OGNIWO EKO Plus 16kW i 25kW, badane na weglu, uzyskały parametry klasy 5 zarówno na mocy nominalnej, jak i minimalnej. Są też, oczywiście, takie kotły, które na mocy minimalnej nie utrzymują parametrów klasy ustalonej dla mocy nominalnej, wyszczególnionej w certyfikacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.10.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Taką mam interpretację z instytutu w Łodzi. Za przykład było podane Zabrze. Możesz przytoczyć interpretację z tego Instytutu ? A bardziej nie interpretację tylko jak się klasyfikuje, co jest brane pod uwagę ? Przydziela się klasę wg. tego co wychodzi na 100% czy też obowiązkowo jak w Brnie kocioł musi spełnić wymogi również przy 30% dla tej klasy ? Że musi mieć badane 30% to wiem żebyś znowu się nie wił jak zaskroniec w trawie. Dobrze wiesz o co pytam już po raz kolejny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.10.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie zjeżdżaj znowu z tematu w inną stronę, nie pytałem o RBRa a o inny kocioł, czy zapomniałeś że w badaniu jednego sam palce maczałeś jak sam się chwaliłeś ? Dlaczego piszesz że EP już historia ? Dostały przypadkiem nowy palnik a ja nawet nowy cennik na nie, z wyższymi cenami nawiasem mówiąc. Przecież wszyscy nie będą pakować automatów o mocy 26kW do swoich domów w myśl każdemu po równo bo chyba chodzi bardziej o tą wg. potrzeb ? Na przyszły sezon będą już małe OEPM-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 18.10.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Panowie, panowie Przepraszam, ale sobie z boku postoje do czasu, aż dacie poopciom siana i zacznie się na powrót wymiana poglądów z uzasadnieniem. A później postaram sie odpowiedzieć am block i ... dalej będzie d(z)upa z tego, bo każdy będzie czytał to, co chce, a nie to co napisane. Ale poczekam. Ja mam czas. Jeszcze jest niedziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.10.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Na przyszły sezon będą już małe OEPM-ki A ja może będę miał na przyszły sezon małego RBRka w karafce Piszesz że na przyszły sezon a napisałeś już wcześniej że są lepsze od Eko Plusów choć ich jeszcze niema Kurde szatan a nie kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.10.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Za przykład było podane Zabrze. Możesz przytoczyć interpretację z tego Instytutu ? A bardziej nie interpretację tylko jak się klasyfikuje, co jest brane pod uwagę ? Przydziela się klasę wg. tego co wychodzi na 100% czy też obowiązkowo jak w Brnie kocioł musi spełnić wymogi również przy 30% dla tej klasy ? Że musi mieć badane 30% to wiem żebyś znowu się nie wił jak zaskroniec w trawie. Dobrze wiesz o co pytam już po raz kolejny. Wydaje mi się, że napisałem to wyraźnie. Skoro jednak nie rozumiesz, napiszę jeszcze raz, chyba już najprościej, jak się da: Instytut z Łodzi, posiadający notyfikację europejską na badania kotłów według normy EN 303-5:2012, klasyfikuje kotły do klasy według tejże normy wyłącznie na podstawie parametrów uzyskanych na mocy nominalnej. Jaśniej już nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.10.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Panowie, panowie Boluś dzięki za odpowiedzi chociaż chciałem prościej ale gdzieś tak prosto nie chce nikt napisać jak to w końcu jest. Również miłej niedzieli choć już dużo nie zastało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.10.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Wydaje mi się, że napisałem to wyraźnie. Skoro jednak nie rozumiesz, napiszę jeszcze raz, chyba już najprościej, jak się da: Instytut z Łodzi, posiadający notyfikację europejską na badania kotłów według normy EN 303-5:2012, klasyfikuje kotły do klasy według tejże normy wyłącznie na podstawie parametrów uzyskanych na mocy nominalnej. Jaśniej już nie potrafię. To raczej chyba Ty masz problem ze zrozumieniem za przeproszeniem. Coś się tak tej Łodzi czepił ? Przecież ja o co innego pytałem chyba ? O ZABRZE Jaśniej też już nie potrafię zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.10.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 A ja może będę miał na przyszły sezon małego RBRka w karafce Piszesz że na przyszły sezon a napisałeś już wcześniej że są lepsze od Eko Plusów choć ich jeszcze niema Kurde szatan a nie kogut Kurde.. SĄ !!! Tylko jeszcze nie mają papierów. Firma ujka Staska sie zwineła, więc M-ki muszą czekać na swoja kolejkę w jakiejś nieznanej (przez INSTALCO) firemce badawczej z notyfikacją europejską. Europejską... phii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.10.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 To raczej chyba Ty masz problem ze zrozumieniem za przeproszeniem. Coś się tak tej Łodzi czepił ? Przecież ja o co innego pytałem chyba ? O ZABRZE Jaśniej też już nie potrafię zapytać. O Zabrze??? A co konkretnie chcesz wiedzieć o Zabrzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.10.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie gadaj, małe M-ki w Łodzi będą badać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.10.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie gadaj, małe M-ki w Łodzi będą badać ? A co ci do tego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.10.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 O Zabrze??? A co konkretnie chcesz wiedzieć o Zabrzu? Jednak palisz głupa ale zapytam jeszcze raz. Czy w Zabrzu kwalifikuje się tak samo jak napisałeś że kwalifikują w Łodzi ? Czy jeszcze prościej trzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.10.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 A co ci do tego??? A tak się pytam, nie mogę ? Tak wywnioskowałem z Twojego wpisu ale wiesz ja to............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.10.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Każdy porządny instytut wydaje zleceniodawcy pełny raport z badań, które wykonał. I nie zabrania zleceniodawcy upubliczniać tych wyników. na przykład: Kocioł OGNIWO EKO PlusM 26kW, badany na węglu, uzyskał parametry klasy 5 zarówno na mocy nominalnej, jak i minimalnej. Także kotły OGNIWO EKO Plus 16kW i 25kW, badane na weglu, uzyskały parametry klasy 5 zarówno na mocy nominalnej, jak i minimalnej. Są też, oczywiście, takie kotły, które na mocy minimalnej nie utrzymują parametrów klasy ustalonej dla mocy nominalnej, wyszczególnionej w certyfikacie. Czyli jeżeli próbować to uporządkować to trzeba by wprowadzić podklasę piątą .Np. klasa 5+ zarówno na mocy nominalnej, jak i minimalnej klasa 5 na mocy nominalnej. Jeżeli już zareklamowałeś GNIWO EKO PlusM 26kW,OGNIWO EKO Plus 16kW i 25kW w pełnej 5 klasie, to czy OGNIWO posiada kotły w 5 klasie niepełnej ? Edytowane 18 Października 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.10.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Jednak palisz głupa ale zapytam jeszcze raz. Czy w Zabrzu kwalifikuje się tak samo jak napisałeś że kwalifikują w Łodzi ? Czy jeszcze prościej trzeba ? Nie wiem. A konkretnie - firma OGNIWO pytała w instytucie z Łodzi i taką otrzymała odpowiedź. Ja jestem za cienki bolek, żeby pytać jakieś europejskie instytuty. Może ty zapytaj? Co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.10.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Czyli jeżeli próbować to uporządkować to trzeba by wprowadzić podklasę piątą .Np. klasa 5+ zarówno na mocy nominalnej, jak i minimalnej klasa 5 na mocy nominalnej. Jeżeli już zareklamowałeś GNIWO EKO PlusM 26kW,OGNIWO EKO Plus 16kW i 25kW w pełnej 5 klasie, to czy OGNIWO posiada kotły w 5 klasie niepełnej ? Czy ja jestem OGNIWO??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.10.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Czy ja jestem OGNIWO??? Nie ma się czego wstydzić, jeżeli część producentów wiezie się na 5 klasie niepełnej to możesz pęknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.10.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie ma się czego wstydzić, jeżeli część producentów wiezie się na 5 klasie niepełnej to możesz pęknąć. Firmy kotlarskie mają swoje strony internetowe. Poszukaj, poczytaj, napisz coś wyczytał... a potem wróć do swego rankingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts