Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najmniejszy kocioł z podajnikiem na węgiel

tylko.węgiel

Recommended Posts

Mam taki dom:

-połówka „poczwórnego bliźniaka”; każda połówka tego bliźniaka, to dwa takie same mieszkania, jedno na parterze, drugie na piętrze; do mnie należy cała taka połówka, oba piętra;

-każde mieszkanie, to 2 pokoje + kuchnia ze spiżarką z oknem + łazienka + maleńki przedpokój - razem niecałe 60m2;

-połówki bliźniaka stykają się ze sobą ścianą (spiżarka-łazienka);

-w pokojach są piece kaflowe; w kuchniach - kuchnie węglowe; wszystkie (i parter i piętro) podłączone są do jednego komina (nie wiem jeszcze, jak ten komin wygląda w środku, wydaje mi się, że chyba jest podzielony); wszystkie są sprawne; sąsiedzi z drugiej połówki bliźniaka mają drugi taki sam komin;

-łazienki mają piece węglowe, takie „rura w rurze”, podłączone do innego komina, razem z łazienkami od sąsiadów z drugiej połówki „bliźniaka”; oba piece są sprawne;

- do ciepłej wody są zainstalowane elektryczne grzejniki przepływowe, a w kuchni gotuje się na elektrycznej płycie, takiej na 350V.

Tak wygląda dom.

Dlaczego chcę „tylko węgiel”?

-Po trosze z oszczędności, bo wszyscy piszą i mówią, że to najtańszy sposób ogrzewania, a ilość ludzi kupujących kotły węglowe chyba to potwierdza. Ludzie się nie mylą w takich sprawach.

-Po trosze z sentymentu, bo te piece to były „oczkiem w głowie” dziadka i później taty. Są naprawdę piękne. Oba mieszkania są przepięknie urządzone w stylu staroświeckim. To nie są jakieś super wartościowe antyki, ale to wszystko jest super piękne i wygodne. Chcę tak mieszkać.

Jaki kocioł?

Ekspert, który oglądał te mieszkania stwierdził, że maksymalnie potrzebna moc kotła nie przekroczy 10kW; do ogrzania obu mieszkań, łącznie z ciepłą wodą. Dodał także, że przez 90% czasu grzewczego kocioł będzie pracował poniżej 50% swojej mocy maksymalnej.

Niestety, nie był ekspertem od kotłów węglowych, więc powiedział mi tylko, że jego zdaniem takich małych kotłów węglowych z podajnikiem chyba się nie produkuje.

Z kolei ja, wyczytałem tu na forum, że kotły za duże w stosunku do potrzeb, to większe zużycie opału oraz większe ryzyko, że szybko skorodują z powodu wykraplania się kwasów ze spalin. Dobrze to zrozumiałem?

Dlatego z podanych przez kolegę kotłów preferowałbym ten najmniejszy, czyli Skam-P 7kW. Nie boję się, że mógłby być za mały w wielkie mrozy, bo piece kaflowe będą nadal sprawne, więc zawsze będzie można wspomóc kocioł piecami.

O co mi chodzi?

Potrzebuję odpowiedzi na pytanie:

Dlaczego warto kupić kocioł Skam-P 7kW?

albo:

Dlaczego nie warto kupować kotła Skam-P 7kW, ale raczej kocioł …………… (i tu wymienić jaki i dlaczego)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, bo ten ekspert, który mi doradzał, skierował mnie na to forum, bo tu uzyskam najlepsze informacje, jak zapewnił.

Witaj,

To może ja krótko uzasadnie .

-zebiec- bo bardzo ładnie wyspawany kocioł

-skamp- bo najbardziej zbliżony do Twojego zapotrzebowania

-ogniwo- bo ma papiery(przebadany kompletnie)

-rbr- bo ma wajche do czyszczenia

O zebcu możesz poczytać na forum producenta, o skampie tutaj i forum boleckiego,o ogniwie i rbr- tutaj i na forum es(producent sterownika)

Pozdr.

Ps. Ja Ci na takie pytanie nieodpowiem

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego warto kupić kocioł Skam-P 7kW?

albo:

Dlaczego nie warto kupować kotła Skam-P 7kW, ale raczej kocioł …………… (i tu wymienić jaki i dlaczego)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, bo ten ekspert, który mi doradzał, skierował mnie na to forum, bo tu uzyskam najlepsze informacje, jak zapewnił.

przeczytaj mój poradnik:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybiera%C4%87-kocio%C5%82-na-ekogroszek/

potem zadaj sobie pytanie który z proponowanych przez Ciebie modeli spełnia najwiecej Twoich oczekiwań i na ten się zdecyduj

dodam od siebie

na korzyść Skama przemawia to ze ma najbardziej dopasowany do mocy palnik i producent daje możliwość wyboru sterowania optymalnego dla Twojej instalacji

zębiec ma nieszczęsny ruszt wodny chyba że w wersji 9KW coś się zmieniło ale o tym nie wiem muisz pytać u źródła. sterowniki techa nie sa złe trzeba jedynie wybrac odpowiedni dla potrzeb a z tym jest w Zębcu gorzej

o Ogniwie jest tu cała epopeja podobnie jak o RBR

skoro poświęciłeś już miesiąc to poczytaj jeszcze to co ja popełniłem i z gąszczu informacji na watkach tematycznych konkretnych modeli wyłuskaj to co uważasz za najważniejsze

po tej lekturze powinienes podjąć decyzję bez problemu.

jesli zależy Ci na wynikach badań to tez sobie poradzisz i będziesz wiedział co wybrać a co odrzucić

przeczytaj mój poradnik:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybiera%C4%87-kocio%C5%82-na-ekogroszek/

potem zadaj sobie pytanie który z proponowanych przez Ciebie modeli spełnia najwiecej Twoich oczekiwań i na ten się zdecyduj

dodam od siebie

na korzyść Skama przemawia to ze ma najbardziej dopasowany do mocy palnik i producent daje możliwość wyboru sterowania optymalnego dla Twojej instalacji

zębiec ma nieszczęsny ruszt wodny chyba że w wersji 9KW coś się zmieniło ale o tym nie wiem muisz pytać u źródła. sterowniki techa nie sa złe trzeba jedynie wybrac odpowiedni dla potrzeb a z tym jest w Zębcu gorzej

o Ogniwie jest tu cała epopeja podobnie jak o RBR

skoro poświęciłeś już miesiąc to poczytaj jeszcze to co ja popełniłem i z gąszczu informacji na watkach tematycznych konkretnych modeli wyłuskaj to co uważasz za najważniejsze

po tej lekturze powinienes podjąć decyzję bez problemu.

jesli zależy Ci na wynikach badań to tez sobie poradzisz i będziesz wiedział co wybrać a co odrzucić

Przeczytałem Twój poradnik. Przeczytałem także poradnik zawijana. Umiem posługiwać się wyszukiwarką Googla:yes:

Byłem także na stronach firmowych Sekomu i Zębca. Od ponad miesiąca czytam także różne wątki na tym forum. Czytam je daleko wstecz, nie tylko na bieżąco. Zaręczam wszystkim, że umiem czytać. A że jestem 40-latkiem i pracuję w handlu, nie "za ladą", ani "na kasie", tylko w prawdziwym dużym handlu, to umiem także czytać oferty producentów. Umiem także czytać to, czego w tych ofertach nie napisano. Rozumiemy się?

Zacząłem od spotkania z ekspertem i wiem, jak duży kocioł jest mi potrzebny. Skam-P 7kW mi pasuje. Muszę tylko coś się o nim dowiedzieć.

Nie jestem fanatykiem ekologii. Nie potrzebuję kotła z klasą gwarantującą dofinansowanie, bo nie mam zamiaru starać się o takowe (nie mam zamiaru trwale likwidować swoich pieców kaflowych). Wolałbym jednak znać rzeczywistą sprawność i moc kotła, który kupuję. Zweryfikowaną niekoniecznie przez renomowany instytut światowy, wystarczyłby mi jakiś porządny poważany instytut krajowy. Ale też niekoniecznie, bo może dałbym się przekonać w inny sposób, nie wiem jeszcze jaki. Naczytałem się tutaj o naszym " podziemiu kotlarskim" :yes:

Przeczytałem Twój poradnik. Przeczytałem także poradnik zawijana. Umiem posługiwać się wyszukiwarką Googla:yes:

Byłem także na stronach firmowych Sekomu i Zębca. Od ponad miesiąca czytam także różne wątki na tym forum. Czytam je daleko wstecz, nie tylko na bieżąco. Zaręczam wszystkim, że umiem czytać. A że jestem 40-latkiem i pracuję w handlu, nie "za ladą", ani "na kasie", tylko w prawdziwym dużym handlu, to umiem także czytać oferty producentów. Umiem także czytać to, czego w tych ofertach nie napisano. Rozumiemy się?

Zacząłem od spotkania z ekspertem i wiem, jak duży kocioł jest mi potrzebny. Skam-P 7kW mi pasuje. Muszę tylko coś się o nim dowiedzieć.

Nie jestem fanatykiem ekologii. Nie potrzebuję kotła z klasą gwarantującą dofinansowanie, bo nie mam zamiaru starać się o takowe (nie mam zamiaru trwale likwidować swoich pieców kaflowych). Wolałbym jednak znać rzeczywistą sprawność i moc kotła, który kupuję. Zweryfikowaną niekoniecznie przez renomowany instytut światowy, wystarczyłby mi jakiś porządny poważany instytut krajowy. Ale też niekoniecznie, bo może dałbym się przekonać w inny sposób, nie wiem jeszcze jaki. Naczytałem się tutaj o naszym " podziemiu kotlarskim" :yes:

Myślisz że ktoś z tego forum będzie Ci tutaj pokazywał jakies papiery itd? Nie sadzisz ,że z tym raczej do producentów trzeba się zwrócić?

Ja Ci życzę ,żebyś znalazł kocioł szyty na Twoja miarę ,naprawdę...powodzenia.

Myślisz że ktoś z tego forum będzie Ci tutaj pokazywał jakies papiery itd? Nie sadzisz ,że z tym raczej do producentów trzeba się zwrócić?

Ja Ci życzę ,żebyś znalazł kocioł szyty na Twoja miarę ,naprawdę...powodzenia.

Nie znalazłem producenta, który miałby kocioł Skam-P 7kW w swojej ofercie, co trochę schłodziło moje zapędy.

Czyli chodzi Ci o papiery. Więc bierz ogniwo 10 kW a najlepiej oep-m , ma takie papiry ,że 'galy' z orib wyskakują :-).

A Ty Panie ISD? (LSD) całkowicie bezinteresownie ranking ustawiasz, bo widziałeś wszystkie. Ciekawe gdzie i jak. Papiery też.O tym, że potrafisz porównać "papiery" i papiery, to nawet nie wątpię. Bo widziałeś co najwyżej papiery. Tych "papierów" od tamtych nie widziałeś bo tak dobre, że tajne przez poufne, a przed przeczytaniem trzeba by sobie pewnie było oczy wydłubać.

A Ty Panie ISD? (LSD) całkowicie bezinteresownie ranking ustawiasz, bo widziałeś wszystkie. Ciekawe gdzie i jak. Papiery też.O tym, że potrafisz porównać "papiery" i papiery, to nawet nie wątpię. Bo widziałeś co najwyżej papiery. Tych "papierów" od tamtych nie widziałeś bo tak dobre, że tajne przez poufne, a przed przeczytaniem trzeba by sobie pewnie było oczy wydłubać.

Drogi Sławku.

Gdzie to ja ranking ustawiam i czego?

Co ja widziałem i gdzie, to moja sprawa a nie twoja, więc opanuj się z łaski swojej i zażyj tic-tac'a.

I na koniec ,co cię gniecie? Znowu fazy księżyca nie te? :) Czy gacie w worek się wrzynają.

Czyli chodzi Ci o papiery. Więc bierz ogniwo 10 kW a najlepiej oep-m , ma takie papiry ,że 'galy' z orib wyskakują :-).

Nie chodzi mi o papiery, ale trudno mi zaufać sprzedawcom, oferującym mi kocioł, którego nie ma w ofercie producenta. Kto mi da gwarancję i jaką?

A tak przy okazji zapytam, co mi grozi (eksploatacyjnie) jeśli zainstaluję kocioł przewymiarowany, np. 10kW zamiast 7kW?

Nie chodzi mi o papiery, ale trudno mi zaufać sprzedawcom, oferującym mi kocioł, którego nie ma w ofercie producenta. Kto mi da gwarancję i jaką?

A tak przy okazji zapytam, co mi grozi (eksploatacyjnie) jeśli zainstaluję kocioł przewymiarowany, np. 10kW zamiast 7kW?

komu jesteś w stanie zaufać ? pytanie drugie , który kocioł podoba ci się najbardziej?

..........Umiem posługiwać się wyszukiwarką Googla:yes:

.......

Nie znalazłem producenta, który miałby kocioł Skam-P 7kW w swojej ofercie, co trochę schłodziło moje zapędy.

ten kocioł jest produkowany tylko przez jedną firmę, ta sama która oferuje Skam-premium w wariantach 12 i 17KW

wystarczy skorzystać z wyszukiwarki z której przecież umiesz korzystać:bye:

http://kotly.es24.pl/opis/2684623/kociol-skam-p-plus-7kw-iryd-pid.html

na forum muratora jest użytkownik który jest jego producentem

jesli potrzebujesz wiedzy o tym produkcie to zgłos się do niego