Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najmniejszy kocioł z podajnikiem na węgiel

tylko.węgiel

Recommended Posts

Szanowny i Czcigodny ASOLT

p.s. czy to ja, czy to pan - każdy może zawiadomić określone organy.

Miałbym obowiązek powiadomienia i odpowiadałbym prawnie jedynie, gdybym wiedział o zbrodni. A to czyn karalny zagrożony bezwzględną odsiadką od 3 lat w górę.

Ma Pan rację, w tym ze kazdy moze powiadomic odpowiednie organy, róznica miedzy nami jest taka ze Pan jest w tej dziedzinie fachowcem a ja nie. Ja moge nie wiedziec co jest zle bo to nie moja branza, Pan zas doskonale wie co jest zle i to Pan powinien zgłosic bo moze Pan uzasadnic swoje podejrzenia. Na Panu spoczywa jakby moralna odpowiedzialnosc za niezgloszenie, oczywiscie nie jest ona w jakikolwiek sposób karalna i dlatego zapytam czy sumienie pozwala Panu na utrzymywanie takiego stanu rzeczy, skoro Pan wie ze to moze doprowadzic do tragedii. Czy mysli Pan ze odpowiednie organa czekają tylko na Pana wpis na forum aby podjąc działanie? Jaki cel ma dyskutowanie ze mną czy innymi, pisanie o licznych nieprawidłowosciach, zamiast zgloszenia ich wprost do odpowiednich organów.

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan
Coś te palety mało kalorii mają albo mało wytrawnego palacza.

Przypomnij sobie, jak sam zaczynałeś przygodę ze "stałym opałem".

Można spalać tak sobie,byle jak-a można dobrze.

Producent mu nie napisze w DTR-jak to zrobić.

Gość TwojPan
Ma Pan rację, w tym ze kazdy moze powiadomic odpowiednie oragany, róznica midzy nami jest taka ze Pan jest w tej dziedzinie fachowcem a ja nie. Ja moge nie wiedziec co jest zle bo to nie moja branza, Pan zas doskonale wie co jest zle i to Pan powinien zgłosic bo moze Pan uzasadnic swoje podejrzenia. Na Panu spoczywa jakby moralna odpowiedzialnosc za niezgloszenie, oczywiscie nie jest ona w jakikolwiek sposób karalna i dlatego zapytam czy sumienie pozwala Panu na utrzymywanie takiego stanu rzeczy, skoro Pan wie ze to moze doprowadzic do tragedii. Czy mysli Pan ze odpowiednie organa czekają tylko na Pana wpis na forum aby podjąc działanie? Jaki cel ma dyskutowanie ze mną czy innymi, pisanie o licznych nieprawidłowosciach, zamiast zgloszenia ich wprost do odpowiednich organów.

Miast tracić czas na pierdoły-asolt-pisz ludziom to co wiesz-o ile taka wiedzą chcesz się podzielić.Nie nakręcaj ,sprzedawczykom ,vulgo-architektom piecy-kapusty.Oni i tak na 1 kg stali made in china ,wykręcają kwoty do 10k pln za kotłowy złom.Z normami,czy bez nich.

Je...bać ich.

Proszę nie zapominać, że całe prawo europejskie oparte jest na prawie rzymskim. już wówczas uknuto maksymę:

Ignorantia iuris nocet

To oznacza ni mniej, ni więcej, niż tylko to, że nieznajomość prawa szkodzi.

A pro po nieznajomosci prawa ktora to nieznajomosc szkodzi, prosze zapozanc sie z uzasadnieniem pewnego wyroku, dziedzina odległa od naszych dywagacji, nieznajomosc prawa nie tyle co nie zaszkodziła oskarzonemu ale wrecz mu pomogła:

http://e-play.eu/uczestniczenie-w-zagranicznych-zakladach-przez-internet-nie-jest-karalne/

Edytowane przez asolt

Miast tracić czas na pierdoły-asolt-pisz ludziom to co wiesz-o ile taka wiedzą chcesz się podzielić.Nie nakręcaj ,sprzedawczykom ,vulgo-architektom piecy-kapusty.Oni i tak na 1 kg stali made in china ,wykręcają kwoty do 10k pln za kotłowy złom.Z normami,czy bez nich.

Je...bać ich.

Tu na forum ciezko jest pisac normalnie i doradzac bo zaraz sie znajdą nawiedzeni sprzedawcy, marketingowcy, nadzorcy bezpieczenstwa innych i inni którzy w jakikolwiek sposób chcą zabłysnąc na forum. Jedno moje stwierdzenie, porada, rozwiazanie czy tez pytanie powoduje wzmozony napływ hejterów którzy zaczynają mnie obrazac a ilsc epitetów idzie juz w dziesiątki, albo zakładają nowe wątki z obrazliwymi tytułami, nie wiem czy działam na nich jak płachta na byka czy tez moje wątpliwosci lub sprzeciw wobec ich twierdzen tak działają. Trudno jakos z tym zyję ale ochoty aby pisac czy radzic nie przybywa. Nie zrazam sie jednak. O ile mam czas (a mam go mało) to pomogę.

Gość TwojPan
Tu na forum ciezko jest pisac normalnie i doradzac bo zaraz sie znajdą nawiedzeni sprzedawcy, marketingowcy, nadzorcy bezpieczenstwa innych i inni którzy w jakikolwiek sposób chcą zabłysnąc na forum. Jedno moje stwierdzenie, porada, rozwiazanie czy tez pytanie powoduje wzmozony napływ hejterów którzy zaczynają mnie obrazac a ilsc epitetów idzie juz w dziesiątki, albo zakładają nowe wątki z obrazliwymi tytułami, nie wiem czy działam na nich jak płachta na byka czy tez moje wątpliwosci lub sprzeciw wobec ich twierdzen tak działają. Trudno jakos z tym zyję ale ochoty aby pisac czy radzic nie przybywa. Nie zrazam sie jednak. O ile mam czas (a mam go mało) to pomogę.

Jesteś WaćPan -inteligentny człek.

Sam sobie już odpowiedziałeś.

Pozdrawiam.

A pro po nieznajomosci prawa ktora to nieznajomosc szkodzi, prosze zapozanc sie z uzasadnieniem pewnego wyroku, dziedzina odległa od naszych dywagacji, nieznajomosc prawa nie tyle co nie zaszkodziła oskarzonemu ale wrecz mu pomogła:

http://e-play.eu/uczestniczenie-w-zagranicznych-zakladach-przez-internet-nie-jest-karalne/

Pięknie to pan ujął. Dziedzina odległa. Dlatego porównywanie słonia z fortepianem nie bardzo ma sens. Bo gdyby oprzeć się na tym, co pan przywołał, to można by iść dalej i spytać, za co siedzą wszyscy pierwszorazowi mordercy, gwałciciele itp. Przecież mogliby powiedzieć, że Dekalogu nie znali. Prawa również. Zatem za co Wysoki Sądzie? Za co?

Pozdrawiam

p.s. proponuję zakończyć ten dyskurs, bo widać, że albo nie chcecie zrozumieć o czym mowa, albo udajecie, że w pewnych dziedzinach skodyfikowanego życia pewnych rzeczy prawo nie dotyczy.

Pozostańmy zatem przy swoich stanowiskach i miłego dnia.

Edytowane przez boluslolusj23
dopisek p.s.

p.s. proponuję zakończyć ten dyskurs, bo widać, że albo nie chcecie zrozumieć o czym mowa, albo udajecie, że w pewnych dziedzinach skodyfikowanego życia pewnych rzeczy prawo nie dotyczy.

Pozostańmy zatem przy swoich stanowiskach i miłego dnia.

Ja nie mogę zrozumiec dlaczego Pan wiedząc o przekretach w brakach odpowiednich dokumentów mając wiedzę i pewnosc nie zgłosi tego odpowiednim organom

ale produkuje sie tu na forum, co to ma dac? Pan to wykrył i uzmysławia potencjalnym uzytkownikom tych kotłow ze cos jest nie halo. Uwaza Pan ze to wystarczy, czy tak ciezko przejsc do najblizszej komendy/prokuratury i zgłosic? Ale pewnie lepiej przekazac to na forum i liczyc na to kompetetni pracownicy czekają na posty anonimowego (do pewnego stopnia) niejakiego Pana Bolusia, aby z jego pieerwszym postem uruchomic dochodzenie.

Ja nie mogę zrozumiec dlaczego Pan wiedząc o przekretach w brakach odpowiednich dokumentów mając wiedzę i pewnosc nie zgłosi tego odpowiednim organom

ale produkuje sie tu na forum, co to ma dac? Pan to wykrył i uzmysławia potencjalnym uzytkownikom tych kotłow ze cos jest nie halo. Uwaza Pan ze to wystarczy, czy tak ciezko przejsc do najblizszej komendy/prokuratury i zgłosic? Ale pewnie lepiej przekazac to na forum i liczyc na to kompetetni pracownicy czekają na posty anonimowego (do pewnego stopnia) niejakiego Pana Bolusia, aby z jego pieerwszym postem uruchomic dochodzenie.

Na wiosce zawsze najgłośniej szczeka ten najmniejszy ,najsłabszy i najwredniejszy pies.

Ponieważ Pan także posiadł ta wiedzę (do pewnego stopnia, ale wystarczająco), to może pan również zawędrować tam, gdzie sam napisał. W czym problem? Będziesz pan miał zaliczony dobry uczynek obywatelski.

A tak z innej beczki: co stoi na przeszkodzie, aby klient świadomy przed kupnem zadał pytanie o papiery zgodne z prawem? A co stoi na przeszkodzie, aby panowie sprzedawcy rzekli swojemu producentowi: gościu - papiery w porządku? jeśli tak, to daj to na piśmie, bo nie zamierzam poopy zmoczyć.

Panie ASOLT, przecież to nie chodzi o to, aby gdzieś tam, w jakimś miejscu ciężko tyrający za grosze na chwałę pryncypała ludzie z dnia na dzień stracili jedyne często źródło utrzymania. Niech się jeden z drugim - biznesmen z Bożej łaski w końcu opamięta i pomyśli, że ani to takie trudne, ani tak kosztowne, a może on i jego pracownicy spać spokojnie.

Uprzejmie proszę już więcej do mnie w tym temacie nie pisać. Albo piszcie co chcecie. Mnie to lotto. Już odpisywać nie zamierzam.

p.s. Przecież nikt nie mówi, że te kotły bez papierów to totalny szajs. Ale i nie można powiedzieć, że są super hiper, bo dowodów na jedno i drugie brak. Z powodu braku badań. Ale skoro przepisy wymagają pewnych rzeczy, to trzeba je zapewnić.

Edytowane przez boluslolusj23
dopisek p.s.

Ponieważ Pan także posiadł ta wiedzę (do pewnego stopnia, ale wystarczająco), to może pan również zawędrować tam, gdzie sam napisał. W czym problem? Będziesz pan miał zaliczony dobry uczynek obywatelski.

.

Tego Pan nie wie czy posiadłem tą wiedzę, zresztą nie ja podniosłem problem zgłoszenia nieprawidłowosci do odpowiednich organów.

Jest takie powiedzenie/przysłowie/cytat z PS " kto sieje wiatr ten zbiera burzę" I to by było na tyle. A pro po pisania, licze ze dotrzyma Pan obietnicy.

Edytowane przez asolt

Tego Pan nie wie czy posiadłem tą wiedzę, zresztą nie ja podniosłem problem zgłoszenia nieprawidłowosci do odpowiednich organów.

Jest takie powiedzenie/przysłowie/cytat z PS " kto sieje wiatr ten zbiera burzę" I to by było na tyle. A pro po pisania, licze ze dotrzyma Pan obietnicy.

Posiadł pan posiadł. Właśnie przeczytałem pana niezwykle chamski pod moim adresem wpis w wątku o RBR.

A jakąż to burzę zbieram? Co najwyżej śmierdzące pierdy takich jak pan. Zero wiedzy w temacie, a ekspert jak diasi.

• 1 month później...
A ja teraz żałuję że nie przekalkulowałem pompy ciepła. Może by wyszło parę tysięcy więcej, ale teraz bym płacił 2 tys za rok grzania i CWU, zamiast 3,5. No i rączki czyste - nie trzeba się paprać z kotłem. A kto ma kocioł na wungiel to tylko współczuć.

To nie do końca tak działa. 3,5 tysiąca pln to 5t węgla po 700pln o mocy 20MJ

20MJ/kg to 5,5 kWh/kg czyli mamy 27 500 kWh energii po 0,50 pln za kWh prądu daje to 13750 pln

załóżmy, że masz suuper wydajną PC i COP 4 (non stop) to masz 3437 pln za prąd do PC.

Twój problem polega na tym, ze jak potrzebujesz najwięcej mocy czyli masz -30 na dworze (zdarza się) potrzebujesz najwięcej mocy, a twoja Pompa ma najmniejszą sprawność (Zonk) o czym sprzedawca pompy nie wspomniał :(

Do kotła z podajnikiem, też ten wungiel trzeba wsypać i wywalić popiół z żużlem. Po operacji - kąpiel z myciem głowy. Wszyscy posiadacze ogrzewania bezkotłowego współczują (lub uśmiechają się pod nosem) - i mają rację.

to ja mam chyba perpetum mobile.

Czyste to to nie jest, ale nie przesadzajmy w drugą stronę.

Swoją drogą raz w tygodniu można się wykąpać :)

P.S.

po chwili refleksji.

Jako, ze większość prądu jest u Nas kotłowana w Bełchatowie i innych spalarniach węgla za http://www.rynek-energii-elektrycznej.cire.pl/st,33,207,tr,75,0,0,0,0,0,podstawowe-dane.html.

a sprawność energetyczna sieci oscyluje w okolicach 30% to w zasadzie używając PC zużyjesz taką samą ilość węgla co użytkując piec. tylko komin masz gdzie indziej :) także aspekt ekologiczny też odpada.

Edytowane przez micro-jr
takie tam refleksje

20MJ/kg to 5,5 kWh/kg czyli mamy 27 500 kWh energii po 0,50 pln za kWh prądu daje to 13750 pln

załóżmy, że masz suuper wydajną PC i COP 4 (non stop) to masz 3437 pln za prąd do PC.

Twój problem polega na tym, ze jak potrzebujesz najwięcej mocy czyli masz -30 na dworze (zdarza się) potrzebujesz najwięcej mocy, a twoja Pompa ma najmniejszą sprawność (Zonk) o czym sprzedawca pompy nie wspomniał :(

to ja mam chyba perpetum mobile.

Czyste to to nie jest, ale nie przesadzajmy w drugą stronę.

Swoją drogą raz w tygodniu można się wykąpać :)

P.S.

po chwili refleksji.

Jako, ze większość prądu jest u Nas kotłowana w Bełchatowie i innych spalarniach węgla za http://www.rynek-energii-elektrycznej.cire.pl/st,33,207,tr,75,0,0,0,0,0,podstawowe-dane.html.

a sprawność energetyczna sieci oscyluje w okolicach 30% to w zasadzie używając PC zużyjesz taką samą ilość węgla co użytkując piec. tylko komin masz gdzie indziej :) także aspekt ekologiczny też odpada.

a który to kocioł ma 100% sprawność.

Możesz przedstawić swój rachunek ekonomiczny którym się sugerowałeś przy zakupie kotła, solarów i bartosza.

Ja z PC wyciągam mniej niż 9gr/kWh a instalacja też kosztowała mnie mniej niż twój kopciuch i solary. O spalaniu w elektrowniach raczej się nie wypowiadaj bo nie masz o tym zielonego pojęcia.

Który piec ma 100% sprawność? Twój? Zakładając DOBRĄ sprawność "eko"kotła na poziomie 80%, to koszt 11 111 zł. Ale przy tej bardziej realnej na poziomie 60% to już tylko 8333 zł. Po co robisz ludziom wodę z mózgu?

Najpierw uwzględnij, że jak się grzeje prądem, to się jednak z pewnością ma taryfę G12(w). Licz zatem dla min. 30% w 1T i 70% w 2T. Policz nawet dla COP 3 to wyjdzie 1806 zł. Dla COP 4 wyjdzie 1354 zł. Jak się upchnąć w 2T to odpowiednio 1389 i 1042 zł.

Rzecz w tym, że takich dni jest tyle co kot napłakał i na taki "zonk" PC PW jest przygotowana i o tym wspomina z pewnością. PC GW w ogóle nie ma tego problemu. Tak czy siak średnia grzewcza dla PL to okolice ZERA stopni a nie -30.

po chwili refleksji.

W Bełchatowie jest największa w PL elektrownia, ale nie produkuje najwięcej prądu dla PL. Realne straty są na poziomie 43% (bo standardowo, jak każdy "eko"węglowiec zapomniałeś, że elektrownie są często elektrociepłowniami). Czy zużywa się tyle samo, to zależy od sprawności kotłów w domach -- nawet jeśli przyjąć DOBRĄ sprawność "eko"kotła na poziomie 80% i mizerną sieci elektrycznych na poziomie 30%, to węgiel pod strzechami jest i tak stratny). Poza tym właśnie poprzez to że są w elektrowni systemy redukujące, a komin jest uzbrojony w filtry, jest dalej od ludzi i wyżej emituje, to nie wychodzi na to samo.