Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najmniejszy kocioł z podajnikiem na węgiel

tylko.węgiel

Recommended Posts

Ja napisze z mojej perspektywy

Mam Ogniwo Eko Plus 16; jest też wersja 10

Rozkminienie działania: 3 godziny

Znajomi mający Defro itp.: 3 miesiące

Nie ma mnie w domu 50 % czasu: a mimo to piecem mogę sterować 24 godziny na dobę (czy to z androida czy to z serwisu esterownik); w domu poprzez sieć wewnętrzną czy to z komputera, tableta czy komórki (czyt. nie schodzę do kotłowni, nie podchodzę do termostatu)

Obecnie mają nowy sterownik z obsługą 4 pomp i zaworu 4-drogowego co jeszcze bardziej ułatwi sterowanie (ja w swoim "starym" mam wyjście na 3 pompy a mam dwa obiegi CO [2 pompy CO] + trzecia pompa do CWU więc muszę mieć drugi serownik na pompę cyrkulacyjną)

Ogrzewanie CWU dla 4 osób niestety droższe niż gazowe przepływowe (najtańszym ekogroszkiem wychodzi ~106 zł na mc nie licząc zużycia prądu vs gaz 120 zł ale w tym kuchnia gazowa) no i zabawa z wsypywaniem i czyszczeniem; mimo to palę na CWU bo większy komfort - duża ilość bardzo ciepłej wody od razu bez większych ograniczeń

Zapotrzebowanie na ciepło w tym domku obliczysz sobie sam, jest pełno stron

Nie wiem co potrafi SKAM-P

Wiesz co ja bym wziął drugi raz

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja napisze z mojej perspektywy

Mam Ogniwo Eko Plus 16; jest też wersja 10

..............................

Nie wiem co potrafi SKAM-P

Wiesz co ja bym wziął drugi raz

Mylisz pojęcia - to potrafi Twój sterownik a nie kocioł. A ten sterownik można zamontować do każdego kotła na ekogroszek ....

Mylisz pojęcia - to potrafi Twój sterownik a nie kocioł. A ten sterownik można zamontować do każdego kotła na ekogroszek ....

Forumowicz pyta o piece o małych mocach to napisałem co potrafi "komplet" Ogniwo

Forumowicz nie wie nic o piecach to tym bardziej o sterownikach i pisanie że do pieca można zamontować różne sterowniki tylko mu zamydli sytuacje

Z tego co mi wiadomo eCoala nie kupi bez pieca

Edytowane przez mkrex

Forumowicz pyta o piece o małych mocach to napisałem co potrafi "komplet" Ogniwo

Forumowicz nie wie nic o piecach to tym bardziej o sterownikach i pisanie że do pieca można zamontować różne sterowniki tylko mu zamydli sytuacje

Z tego co mi wiadomo eCoala nie kupi bez pieca

Właśnie powinien wiedzieć że do pieca można zamontować dowolny sterownik - gdybym miał tą wiedzę 7 lat temu to nie musiałbym zmienić sterowników - dziś mam już trzeci. A tak sprzedawca wcisnął mi dwustanowy bez sterownia CWU -z którym męczyłem się dwa sezony bo myślałem że tak ma być .

A ecoala nawet dziś możesz kupić na allllllllllllllledrogo ( jest jedna aukcja) ale fakt chyba w wolnej sprzedaży go nie ma .

Poczytaj i wszystko Ci się rozjaśni....

http://czysteogrzewanie.pl/

https://zawijan.wordpress.com/

Przeczytałem, co trzeba i mam pytanie.

Dlaczego zaistalowanie kotła przwymiarowanego jest takie szkodliwe dla kotła, a grzanie wody użytkowej dużym kotłem, nawet np. 38kW, jest dla niego nieszkodliwe, a nawet korzystne?

ten kocioł jest produkowany tylko przez jedną firmę, ta sama która oferuje Skam-premium w wariantach 12 i 17KW

wystarczy skorzystać z wyszukiwarki z której przecież umiesz korzystać:bye:

http://kotly.es24.pl/opis/2684623/kociol-skam-p-plus-7kw-iryd-pid.html

na forum muratora jest użytkownik który jest jego producentem

jesli potrzebujesz wiedzy o tym produkcie to zgłos się do niego

Pytałem na wątku o Skam-P.

Właśnie powinien wiedzieć że do pieca można zamontować dowolny sterownik - gdybym miał tą wiedzę 7 lat temu to nie musiałbym zmienić sterowników - dziś mam już trzeci. A tak sprzedawca wcisnął mi dwustanowy bez sterownia CWU -z którym męczyłem się dwa sezony bo myślałem że tak ma być .

A ecoala nawet dziś możesz kupić na allllllllllllllledrogo ( jest jedna aukcja) ale fakt chyba w wolnej sprzedaży go nie ma .

Więc ja polecam jak napisałem

Pisałem o komplecie (jak dla laika jakim sądzę jest tylko.węgiel)

Niestety niektórzy mieli pecha na początku lub nikt im nie poradził jaki mają kupić piec/sterownik - przykro mi z tego powodu

Z eCoalem nie będzie się męczył

Dla kolegi tylko.węgiel:

Sterownik eCoal jest bez problematyczny (sam dobiera siłę nadmuchu i czas postoju podajnika w trybie spalanie) - spala przez to więcej węgla ale mała obsługa to wynagradza

W piecach o małej mocy z podajnikiem montują go w Ogniwie

W jakich jeszcze? Kolega znajdzie w wujku Google

Nie wiem co umożliwia najbardziej zaawansowany sterownik pieca Skam-P

Może koledzy napiszą lub kolega znajdzie na forum

Edytowane przez mkrex

Przeczytałem, co trzeba i mam pytanie.

Dlaczego zaistalowanie kotła przwymiarowanego jest takie szkodliwe dla kotła, a grzanie wody użytkowej dużym kotłem, nawet np. 38kW, jest dla niego nieszkodliwe, a nawet korzystne?

Zapytaj tych, którzy tak robią. Najlepiej w tych wątkach, w których znalazłeś takie informacje. Na ogół są to doświadczeni palacze. Ponadto sprawa rozbija się również o wykonanie instalacji grzewczej, która pozwoli unikać niskich temperatur wody grzewczej wracającej do kotła prowadzenie kotła w taki sposób, aby unikać zastoju spalin.

Mam taki dom:

-połówka „poczwórnego bliźniaka”; każda połówka tego bliźniaka, to dwa takie same mieszkania, jedno na parterze, drugie na piętrze; do mnie należy cała taka połówka, oba piętra;

-każde mieszkanie, to 2 pokoje + kuchnia ze spiżarką z oknem + łazienka + maleńki przedpokój - razem niecałe 60m2;

Wybacz ale napisz jeszcze raz ile metrów ma Twoja część domu. Bo można zrozumieć że 120 m2 (dwa mieszkania po 60m2)

Edytowane przez mkrex

Zapytaj tych, którzy tak robią. Najlepiej w tych wątkach, w których znalazłeś takie informacje. Na ogół są to doświadczeni palacze. Ponadto sprawa rozbija się również o wykonanie instalacji grzewczej, która pozwoli unikać niskich temperatur wody grzewczej wracającej do kotła prowadzenie kotła w taki sposób, aby unikać zastoju spalin.

Zanim ich zacznę pytać, zapytam Ciebie - Czy, jak już wiesz, jak to należy robić, jest to trudne do realizacji, czy nie?

Tak. Oba mieszkania, parter i piętro, są moje.

Wybacz jeszcze raz ale zadajesz pytania o rzeczy, które mogą się okazać niepotrzebne i nieprzydatne.

Jeżeli tj. 120 m2 to wcale już nie tak mało. Na forum jest mnóstwo osób z takimi domami i piecami podajnikowymi (tak myślę).

Z opisu domu rozumiem że pewnie dom nieocieplony. Jeżeli ocieplony czy to 5 cm styropianu sprzed 15 lat czy szary 20 cm o dobrym oporze cieplnym z tego roku? Czy stare okna czy nowe? Czy zamontowane w licu ściany czy w styropianie? A może ściana ma 50 cm i szczelinę 10 cm w którą wstrzyknięto piankę poliuretanową? Tego nie napisałeś - musisz obliczyć jaką moc potrzebujesz do takiego domu. Jest pełno kalkulatorów. Te na stronach producentów kotłów są słabe. Zawyżają bo np. nie mają w ofercie pieca który by wystarczył do domu z małym zapotrzebowaniem. Polecam np. kalkulator Purmo, producenta grzejników. Możesz obliczyć zapotrzebowanie na każdy pokój, zsumować to oraz dodać chyba 30% na CWU (centralną wodę użytkową) i masz jakiś obraz (zapewne trzeba coś dodać bo są rury zasilające, powrotne i nie tylko - może ktoś się wypowie na ten temat). Myślę że nie wyjdzie wcale tak mało.

Oblicz zapotrzebowanie i dopiero pytaj.

Edytowane przez mkrex

Więc ja polecam jak napisałem

Pisałem o komplecie (jak dla laika jakim sądzę jest tylko.węgiel)

Niestety niektórzy mieli pecha na początku lub nikt im nie poradził jaki mają kupić piec/sterownik - przykro mi z tego powodu

Z eCoalem nie będzie się męczył

Dla kolegi tylko.węgiel:

Sterownik eCoal jest bez problematyczny (sam dobiera siłę nadmuchu i czas postoju podajnika w trybie spalanie) - spala przez to więcej węgla ale mała obsługa to wynagradza

W piecach o małej mocy z podajnikiem montują go w Ogniwie

W jakich jeszcze? Kolega znajdzie w wujku Google

Nie wiem co umożliwia najbardziej zaawansowany sterownik pieca Skam-P

Może koledzy napiszą lub kolega znajdzie na forum

Kiedyś byli tu tacy panowie co głosili takie historie że za duży to bee a teraz że dobry wiec tutaj raczej ciężko coś napisać ale

Ogólnie chodzi o to że lepiej palić w piecyku dopranym do zapotrzebowania budynku i uzyskiwać w nim większą sprawność niż w przewymiarowanym i jechać na pół-gwizdka (lecz to temat rzeka)

I na drugie pytanie podobnie lepiej palić w kotle nawet na pół-gwizdka niż nie palić w nim wcale (lecz to też temat rzeka)

Pytałem na wątku o Skam-P.

napisz do kolegi Jarecki79 on wyjaśni Twoje wątpliwości najlepiej ponieważ zna ten kocioł.

odnośnie mocy kotła i skutków przewymiarowania to Zawijan opisał to dość dokładnie na swoim blogu. sprawa jest na tyle złożona iż nie można uznać jednoznacznie iż każdy za duży kocioł to katastrofa oraz że żaden dobrze dobrany kocioł katastrofą nie będzie. dobrze wykonana instalacja pozwoli minimalizować skutki negatywnego wpływu niskich temperatur na korozję ale ich nie usunie w całości. im większe przewymiarowanie tym wyższe ryzyko. pomóc może też odpowiednie paliwo i sterownik, gdyż wszystko rozbija się min o ruch mediów w kotle(spaliny,woda) oraz o wpływ zawartości wilgoci i siarki w węglu

jak kocioł będzie źle "prowadzony" to nawet dobrany na miarę zostanie szybko zajechany, prowadzony poprawnie z zachowaniem kilku zasad nawet przewymiarowany wytrzyma długie sezony. dodam jednak że na minus zbytniego przewymiarowania będzie spadek sprawności procesu spalania na niskich mocach i zwyczajnie wyższe spalanie niż w kotle dobranym do potrzeb. spadek nie jest jednak liniowy i nie da się go bez urządzeń pomiarowyc określić "na oko"

Wybacz jeszcze raz ale zadajesz pytania o rzeczy, które mogą się okazać niepotrzebne i nieprzydatne.

Jeżeli tj. 120 m2 to wcale już nie tak mało. Na forum jest mnóstwo osób z takimi domami i piecami podajnikowymi (tak myślę).

Z opisu domu rozumiem że pewnie dom nieocieplony. Jeżeli ocieplony czy to 5 cm styropianu sprzed 15 lat czy szary 20 cm o dobrym oporze cieplnym z tego roku? Czy stare okna czy nowe? Czy zamontowane w licu ściany czy w styropianie? A może ściana ma 50 cm i szczelinę 10 cm w którą wstrzyknięto piankę poliuretanową? Tego nie napisałeś - musisz obliczyć jaką moc potrzebujesz do takiego domu. Jest pełno kalkulatorów. Te na stronach producentów kotłów są słabe. Zawyżają bo np. nie mają w ofercie pieca który by wystarczył do domu z małym zapotrzebowaniem. Polecam np. kalkulator Purmo, producenta grzejników. Możesz obliczyć zapotrzebowanie na każdy pokój, zsumować to oraz dodać chyba 30% na CWU (centralną wodę użytkową) i masz jakiś obraz (zapewne trzeba coś dodać bo są rury zasilające, powrotne i nie tylko - może ktoś się wypowie na ten temat). Myślę że nie wyjdzie wcale tak mało.

Oblicz zapotrzebowanie i dopiero pytaj.

Moje pytania są adekwatne do mojej wiedzy, która nie jest duża, choć ciągle rośnie.

Nie będę sam liczył zapotrzebowania, bo to chyba jest trudniejsze od doboru kotła. Zaprzyjaźniony z rodziną specjalista od oceny budynków powiedział, że nie trzeba więcej niż 10 kW, więc od tego wyszedłem.

Pierwszy mój krok - kocioł. Potem pójdę dalej, krok po kroku.

napisz do kolegi Jarecki79 on wyjaśni Twoje wątpliwości najlepiej ponieważ zna ten kocioł.

odośnie mocy kotła i skutków przewymiarowania to Zawijan opisał to dość dokładnie na swoim blogu. sprawa jest na tyle złożona iż nie można uznać jednoznacznie iż każdy za duży kocioł to katastrofa oraz że żaden dobrze dobrany kocioł katastrofą nie będzie. dobrze wykonana instalacja pozwoli minimalizować skutki negatywnego wpływu niskich temperatur na korozję ale ich nie usunie w całości. im większe przewymiarowanie tym wyższe ryzyko. pomóc może też odpowiednie paliwo i sterownik, gdyż wszystko rozbija się min o ruch mediów w kotle(spaliny,woda) oraz o wpływ zawartości wilgoci i siarki w węglu

jak kocioł będzie źle "prowadzony" to nawet dobrany na miarę zostanie szybko zajechany, prowadzony poprawnie z zachowaniem kilku zasad nawet przewymiarowany wytrzyma długie sezony. dodam jednak że na minus zbytniego przewymiarowania będzie spadek sprawności procesu spalania na niskich mocach i zwyczajnie wyższe spalanie niż w kotle dobranym do potrzeb. spadek nie jest jednak liniowy i nie da się go bez urządzeń pomiarowyc określić "na oko"

Kolega jarecki nie chciał przyjść na mój wątek, czemu się nawet nie dziwię, po przeczytaniu tych licznych awantur na tym forum.

Ale zadam pytanie Tobie. Może głupie, ale co mi tam. Uczę się przecież.

Czy spadek sprawności spalania na niskich mocach będzie większy w kotle OEPM, który na mocy 7,6kW miał sprawność 92,5%, czy w kotle OEP, który na mocy 10kW miał sprawność 89,6%?

Odpowiedz szybko, zanim kolejna awantura wybuchnie tutaj.