Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najmniejszy kocioł z podajnikiem na węgiel

tylko.węgiel

Recommended Posts

Dla mnie to jeszcze chyba za wcześnie na taką fachową dyskusję, ale zapytam Cię tak - Myślisz chyba o pracy ciągłej na tej małej mocy? A jak w pracy przerywanej, tzn. praca z jakąś mocą większą i zatrzymaniami palnika na pewien czas? Wiem, że tak też się pracuje z tymi palnikami.

W pracy przerywanej na pewno sprawność maleje - tu jest kombinacja pracy ze sprawnością wysoką np. 80% i praktycznie zerową w podtrzymaniu [wtedy kocioł ogrzewa tylko siebie i pomieszczenie w którym stoi].

Na przykład gdy kocioł pracuje ze sprawnością 80% i zużywa wtedy 1 kg węgla na dobę, a w podtrzymaniu zużywa także 1 kg węgla/dobę można oszacować , że średnia sprawność wyniesie 40% [dokładne to nie będzie bo przy przechodzeniu pomiędzy stanami też są straty, ale można upraszczając to oszacować].

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W pracy przerywanej na pewno sprawność maleje - tu jest kombinacja pracy ze sprawnością wysoką np. 80% i praktycznie zerową w podtrzymaniu [wtedy kocioł ogrzewa tylko siebie i pomieszczenie w którym stoi].

Na przykład gdy kocioł pracuje ze sprawnością 80% i zużywa wtedy 1 kg węgla na dobę, a w podtrzymaniu zużywa także 1 kg węgla/dobę można oszacować , że średnia sprawność wyniesie 40% [dokładne to nie będzie bo przy przechodzeniu pomiędzy stanami też są straty, ale można upraszczając to oszacować].

Czy mógłbym prosić o uzasadnienie tych twierdzeń?

Próbujesz żartować sobie ze mnie?

Powiedziano mi tak -

Palnik pracuje z jakąś większą mocą, na której ma wysoką sprawność,

jeśli nagrzeje wodę do ustalonej temperatury, to zatrzymuje się podajnik i wentylator, więc spalanie ustaje,

pompy tłoczą wodę cały czas, więc mieszkanie nadal dostaje ciepło,

a jak woda się ochłodzi, to wtedy włącza się znowu podajnik i wentylator, czyli spalanie.

Gdzie tu jest sprawność "zero"?

Według mnie sprawność jest "zero" wtedy, kiedy spalanie trwa a ciepło do obiektu jest "zero".

Jak spalanie jest "zero" to sprawność jest równa "nieskończoność".

Dziękuję za sporo przydatnych informacji, które od Ciebie otrzymałem.

OEPM spodobał mi się ze względu na prawie brak konieczności czyszczenia w bieżącej eksploatacji, dlatego tak się rozpytuję o te moce duże i małe.

A na rozmowy z producentami i zawijanem przyjdzie czas później, jak się trochę naumiem.

nad tym "prawie" brakiem czyszczenia w codziennej eksploatacji to ja bym się tak nie pochylał. to kocioł na paliwo stałe i ma swoje ograniczenia. niewłaściwie ustawione parametry spalania w połączeniu z kiepskim paliwem, mogą powodować nadmierne osadzanie syfu w wymienniku i w efekcie zmniejszenie drożności kanałów odprowadzających spaliny.

mogę się zgodzić że byc może nie trzeba go będzie czyścić tak często jak inne konstrukcje ale czy nie będzie trzeba czyścić wcale? wątpię

to jednak zweryfikują nie zapewnienia marketingowe a doświadczenia eksploatacyjne których na razie brak.

proponuję zatem założyć iż czyszczenie nawet niezbyt częste będzie należało do rytuałów obsługowych niezależnie od wybranego modelu

dodam do tego opisane przeze mnie i przez wielu innych różnice pomiędzy czyszczeniem konstrukcji "półkowych" i z wymiennikiem za komorą spalania. półki zwyczajnie czyści się łatwiej i nie trzeba nic odkręcać wytrząsać i wygarniać

nad tym "prawie" brakiem czyszczenia w codziennej eksploatacji to ja bym się tak nie pochylał. to kocioł na paliwo stałe i ma swoje ograniczenia. niewłaściwie ustawione parametry spalania w połączeniu z kiepskim paliwem, mogą powodować nadmierne osadzanie syfu w wymienniku i w efekcie zmniejszenie drożności kanałów odprowadzających spaliny.

mogę się zgodzić że byc może nie trzeba go będzie czyścić tak często jak inne konstrukcje ale czy nie będzie trzeba czyścić wcale? wątpię

to jednak zweryfikują nie zapewnienia marketingowe a doświadczenia eksploatacyjne których na razie brak.

proponuję zatem założyć iż czyszczenie nawet niezbyt częste będzie należało do rytuałów obsługowych niezależnie od wybranego modelu

dodam do tego opisane przeze mnie i przez wielu innych różnice pomiędzy czyszczeniem konstrukcji "półkowych" i z wymiennikiem za komorą spalania. półki zwyczajnie czyści się łatwiej i nie trzeba nic odkręcać wytrząsać i wygarniać

Zakładam, zarozumiale, a co, że szybko się nauczę i będę ustawiał spalanie prawidłowo.

Tak mi się spodobał ten OEPM, że uuchh! Gdyby był on dostępny w mocy 12kW - to już byłbym zdecydowany. A tak jak jest - to muszę chyba wybierać pomiędzy OEP 10 kW a Skam-P 12kW. Te 26kW to chyba trochę za daleko.

Nie zamierzam dawać tutaj pożywki, napiszę Ci informacje na priva

są tutaj fajni ludzie posiadający rózne kotły, na jaki się zdecydujesz- to zawsze możesz z kimś pogadać

np. małe Ogniwo OEP10kw ma janklos

Gdzie to jest, to "na priva"?

Jestem taką "świeżynką" forumową i nie rozumiem, co napisałeś. Sorry.

Powiedziano mi tak -

jeśli nagrzeje wodę do ustalonej temperatury, to zatrzymuje się podajnik i wentylator, więc spalanie ustaje,

a jak woda się ochłodzi, to wtedy włącza się znowu podajnik i wentylator, czyli spalanie.

Według mnie sprawność jest "zero" wtedy, kiedy spalanie trwa a ciepło do obiektu jest "zero".

No własnie wtedy spała 1kg węgla na dobę. 1 kg który nie służy niczemu innemu, tylko podtrzymaniu ognia w kotle.

Chciałem napisać: Jak spalanie jest "zero" (nie ma grzania, nie ma podtrzymania) to sprawność jest równa zero ale kurcze we wzorze na sprawność energia włożona jest w mianowniku a nie dzieli się przez zero.... ewentualnie można matematycznie napisać "nieokreślone"

A poważnie SUSPENSER ma w części racje jeżeli piec zdąży wejść w tryb podtrzymanie. Jednakże gwoli ścisłości część energii jednak oddaje wodzie która cały czas przez niego przepływa. I raczej piec/sterownik włączy się wcześniej w tryb grzanie niż podtrzymanie. Jaką ma sprawność przy ciągłym wchodzeniu i wychodzeniu z trybu grzanie?? ...

Trochę za duży powinien spalać mniej od dobranego na styk, tyle, że przy niskich mocach będzie miał niższą temp. spalin bo będzie miał [powinien mieć] większy wymiennik ciepła.

Dla skrajności przyjmijmy piec o mocy nominalnej 10 kW pracujący z tą mocą; jaką ma sprawność? Powiedzmy 85%.

Weźmy teraz piec 20 kW pracujący w tych samych warunkach z mocą 10 kW; jaka będzie miał sprawność? Mniejszą. Czyli? Spali więcej.

A jak się ma 10 kW do 12 kW? tak samo.

Oczywiście piece podajnikowe mogą pracować z dużą sprawnością na małych mocach w związku z małym paleniskiem.

Że ma większy wymiennik więc pobierze więcej energii? Ale jest to wliczone w sprawność kotła bo tej samej firmy chyba tylko tym się różnią gdy palniki takie same.

Chyba jednak potrzebujemy wykres sprawności do aktualnej mocy kotła.

Z tym węglem jest dokładnie odwrotnie - na mróz raczej mniej kaloryczny, który szybciej się spala i w jednostce czasu da więcej energii niż wysokokaloryczny, który ma mniej części lotnych a więcej C i musi być dłużej spalany na palniku, żeby się spalić całkowicie.

Tu liczy się szybkość spalania i uwalniania energii a nie kaloryczność.

"Kaloryczność" (ciepło spalania) to energia. Koledze chodzi tu o moc (energia przez czas).

Przyjmijmy ekogroszek 20 MJ i 30 MJ. Czy taki węgiel (20 kW) szybciej się spala? Załóżmy ze tak. Aby wyprodukować x J energii potrzeba y kg ekogroszku 20 MJ i 0,66 y kg ekogroszku 30 MJ. Aby ekogorszek 20 MJ oddał więcej energii musi się go spalić przynajmniej 151% masy 30 MJ ekogorszku w tym samym czasie. Czy tak się dzieje? Czy spala się go o 51% więcej w tym samym czasie?

Pomijamy oczywiście wniesienie np. 3 ton ekogorszku do kotłowni a nie 2 oraz wyniesienie więcej popiołu.

Edytowane przez mkrex

eee no co Ty - nie pękaj , montuj tą "sprawniutką" 26`tkę ! Podobno pracuje najlepiej właśnie na 7kW - a Ty tyle potrzebujesz ? Tak ?

Papiery również posiada - kolejny Twój wymóg spełniony - nie "rozdrabniaj" się ;) Wójek Sasha spuści dziadzia mroza będzie w sam raz ;) Najwyżej okna pootwierasz i piecy nie będziesz odpalał.

Zresztą kol Bolek&Lolek pewnie zaraz odpisze jak to jest z tymi mocami. O uszy mi się obiło że nawet na 1,5kW będzie git.

Czy szanowny pan szuka może słomki do ...?

No własnie wtedy spała 1kg węgla na dobę. 1 kg który nie służy niczemu innemu, tylko podtrzymaniu ognia w kotle.

Wydaje mi się, że niektórzy próbują zakpić sobie ze mnie, pisząc różne androny.

Jeden pisze, że kiedy podaje do palnika węgiel i powietrze, to jego kocioł spala 1kg węgla/dobę i ma sprawność 80%, a jak zatrzyma podawanie węgla i powietrza, to jego kocioł nadal spala 1kg węgla/dobę, ale sprawność ma już 0%.

Drugi pisze, że aby podtrzymać ogień w kotle, to trzeba dostarczać mu ciepło, spalając węgiel.

Hmmm?

A mnie się wydaje, że ciepło jest skutkiem spalania węgla, a nie przyczyną.

Jeśli spalisz 1kg tego samego węgla, to zawsze otrzymasz tyle samo ciepła. Czy to ciepło, po zatrzymaniu podawania węgla i powietrza idzie gdzie indziej, niż do wymiennika ciepła w kotle? Jeśli gdzie indziej, to gdzie?

A jeśli z włączonym wentylatorem spalasz 1kg węgla/dobę i po wyłączeniu wentylatora spalasz też 1kg węgla/dobę - to po co jest ten wentylator?

Nie próbujcie kpić sobie ze mnie, licząc na moją indolencję - jak widzicie, kij ma dwa końce.

Powiedziano mi tak -

Moja mała propozycja w sprawie dyskusji o sprawności kotla - uporządkujcie pojecia, o ktorych chcecie dyskutować.

pkt. 3.15 normy PN-EN 303-5:2012 określa sprawność cieplną kotła tak:

"stosunek oddawanej użytkowej mocy cieplnej do mocy cieplnej paleniska wyrażony w procentach".

Wydaje mi się, że niektórzy próbują zakpić sobie ze mnie, pisząc różne androny.

Jeden pisze, że kiedy podaje do palnika węgiel i powietrze, to jego kocioł spala 1kg węgla/dobę i ma sprawność 80%, a jak zatrzyma podawanie węgla i powietrza, to jego kocioł nadal spala 1kg węgla/dobę, ale sprawność ma już 0%.

Drugi pisze, że aby podtrzymać ogień w kotle, to trzeba dostarczać mu ciepło, spalając węgiel.

Hmmm?

Jeśli spalisz 1kg tego samego węgla, to zawsze otrzymasz tyle samo ciepła. Czy to ciepło, po zatrzymaniu podawania węgla i powietrza idzie gdzie indziej, niż do wymiennika ciepła w kotle? Jeśli gdzie indziej, to gdzie?

A jeśli z włączonym wentylatorem spalasz 1kg węgla/dobę i po wyłączeniu wentylatora spalasz też 1kg węgla/dobę - to po co jest ten wentylator?

Nie próbujcie kpić sobie ze mnie, licząc na moją indolencję - jak widzicie, kij ma dwa końce.

Szanowny Kolego,

żaden rzeczywisty kocioł nie pracuje ze 100% sprawnością. Zawsze występują straty. Są nimi wg PN-EN 303-5:2012 pkt. 5.10.3.2 :

qA - strata kominowa (wartość względna, odniesiona do mocy cieplnej paleniska);

qU - strata niezupełnego spalania (wartość względna, odniesiona do mocy cieplnej paleniska);

qS - strata przez promieniowanie, konwekcję, przewodzenie (wartość względna, odniesiona do mocy cieplnej paleniska);

qB - strata niecałkowitego spalania paliwa w popiele (wartość względna, odniesiona do mocy cieplnej paleniska).

Ich suma [%] odjęta od 100% daje sprawność kotła.

Istnieje jeszcze coś takiego jak:

moc cieplna kotła definiowana jako:

ilość ciepła użytkowego oddanego wodzie w kotle grzewczym w jednostce czasu

oprócz tego istnieje pojęcie: moc cieplna paleniska, którą definiuje się jako:

ciepło(ilość ciepła) doprowadzane/a do paleniska w jednostce czasu ustalane/a na podstawie wartości opałowej Hi paliwa

Edytowane przez boluslolusj23

Gdzie to jest, to "na priva"?

Jestem taką "świeżynką" forumową i nie rozumiem, co napisałeś. Sorry.

Kolego jak się zalogujesz, to przy górze strony masz napis np. "witaj, tylko.węgiel" obok tego napisu jest kolejny "wiadomości" i tutaj znajdziesz prywatne informacje, które ktoś chciał do Ciebie wysłać, w tym moją, dalej masz "twój profil", "twoje posty" itd..

Jeżeli dom nie potrzebuje energii cieplnej, a Ty musisz spalić w ciągu doby 1kg węgla, żeby podtrzymać w nim ogień, to, jesli pompy stoją i woda nie przenosi ten energii do instalacji, to jaka masz sprawność ?

Cześć ogrzeje Ci kotłownie, choć wcale tego nie potrzebujesz, większość wypuścisz w komin.

Jeżeli dom nie potrzebuje energii cieplnej, a Ty musisz spalić w ciągu doby 1kg węgla, żeby podtrzymać w nim ogień, to, jesli pompy stoją i woda nie przenosi ten energii do instalacji, to jaka masz sprawność ?

Cześć ogrzeje Ci kotłownie, choć wcale tego nie potrzebujesz, większość wypuścisz w komin.

Dzień dobry,

czy szanowny Pan mógłby spróbować wyjaśnić pojęcie "energia cieplna"?

Bo tak mi się coś o uszy obiło, że czegoś takiego nie ma. No ale może Szanowny Pan naprowadzi mnie na termodynamikę wg standardów FM. To się wówczas jako konwertyta forumowy nawet moderatorom tutejszym przypodobam i będę w jednej watasze chodził.

Czekam z niecierpliwością. Przy okazji pozdrawiam

p.s. tyle, ze z tego co pamiętam, student na pierwszym roku termodynamiki za takie sformułowanie na egzaminie wychodził razem z drzwiami. a za nim indeks. ze wspaniałym 2+

Dwa z wiedzy i + za "odwagę"

Edytowane przez boluslolusj23

1kg/24h

to powiedz o wszechwiedzący jaka to jest "masa spalin" i ile tego ciepła uciekło?

a podziel sobie ten 1kg na godziny, ile to wychodzi per godzina

a podziel sobie dalej i powiedz ile to wychodzi per minuta?

i teraz jak sobie to policzysz to zastanów się ile to tego ciepła per godzina uciekło? jaka to masa spalin opuściła palenisko?

jak sądzisz, czy po otwarciu drzwiczek zobaczysz choć kulkę żaru na wierzchu?