fotohobby 09.10.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Dzień dobry, czy szanowny Pan mógłby spróbować wyjaśnić pojęcie "energia cieplna"? Bo tak mi się coś o uszy obiło, że czegoś takiego nie ma. No ale może Szanowny Pan naprowadzi mnie na termodynamikę wg standardów FM. To się wówczas jako konwertyta forumowy nawet moderatorom tutejszym przypodobam i będę w jednej watasze chodził. Czekam z niecierpliwością. Przy okazji pozdrawiam p.s. tyle, ze z tego co pamiętam, student na pierwszym roku termodynamiki za takie sformułowanie na egzaminie wychodził razem z drzwiami. a za nim indeks. ze wspaniałym 2+ Dwa z wiedzy i + za "odwagę" To pokaż dyplom i popraw to: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Elektrownia_cieplna "Energia cieplna pochodzi zwykle ze spalania paliwa w kotle parowym. Służy ona do podgrzania i odparowania wody oraz przegrzania pary wodne" Ja termodynamiki nie studiowałem, ale nawet, jeśli użyłem niewłaściwego określenia, to sensu wypowiedzi raczej to nie zmienia. Edytowane 9 Października 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.10.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Słowo "spalamy" w tym wypadku jest hasłem rzucanym mocno na wyrost - dałem Ci konkretne zadanie do przemyślenia, abyś spróbował zrozumiec o czym piszesz lub starasz się dyskutować 1. 1kg/24ha. Ile to jest na godzinę węglab. ile to jest na minute węglac. czy myślisz,że przy otwarciu drzwiczek zauważysz choćby kuleczkę żaru Określenie masa spalin też jest tutaj nie bez znaczenia, jaka to jest masa spalin z 1kg węgla w zasadzie jarzącego się przez 24h? no jaka? jak sądzisz? pytania pomocnicze dalsze, jak już sobie uzmysłowisz postój i jarzenie:- czy z takiej ilości żaru spaliny wychodzące w do komina będą w perspektywie całej doby:a. wyższe niż temp. wody w kotleb. takie same jak temp. wody w kotlec. niższe jak temp. wody w kotle zatem co to niby ucieka tym kominem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.10.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 zatem co to niby ucieka tym kominem? Święty Mikołaj :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Słowo "spalamy" w tym wypadku jest hasłem rzucanym mocno na wyrost - dałem Ci konkretne zadanie do przemyślenia, abyś spróbował zrozumiec o czym piszesz lub starasz się dyskutować 1. 1kg/24h a. Ile to jest na godzinę węgla b. ile to jest na minute węgla c. czy myślisz,że przy otwarciu drzwiczek zauważysz choćby kuleczkę żaru Określenie masa spalin też jest tutaj nie bez znaczenia, jaka to jest masa spalin z 1kg węgla w zasadzie jarzącego się przez 24h? no jaka? jak sądzisz? pytania pomocnicze dalsze, jak już sobie uzmysłowisz postój i jarzenie: - czy z takiej ilości żaru spaliny wychodzące w do komina będą w perspektywie całej doby: a. wyższe niż temp. wody w kotle b. takie same jak temp. wody w kotle c. niższe jak temp. wody w kotle zatem co to niby ucieka tym kominem? W sumie racja, co mnie obchodzi gdzie ucieka ? Spalamy węgiel, (nawet w ilości 1kg/doba) nie potrzebując i nie wykorzystując energii, jaka przy tym powstaje, więc sprawność wynosi 0 To i tylko to chciałem uświadomić koledze, ktory sadzil, ze po zatrzymaniu dmuchawy spalania nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.10.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 W sumie racja, co mnie obchodzi gdzie ucieka ? Spalamy węgiel, (nawet w ilości 1kg/doba) nie potrzebując i nie wykorzystując energii, jaka przy tym powstaje, więc sprawność wynosi 0 To i tylko to chciałem uświadomić koledze, ktory sadzil, ze po zatrzymaniu dmuchawy spalania nie ma bardzo lubię takie dyskusje na X-stron o d. Maryny traktuję Cie jako osobe inteligentną, stąd zadane pytania. Zatem mówiąc wprost albo palisz głupa albo autentycznie nie rozumiesz sensu Rozmawiamy o 1kg / 24h słowo-klucz w tej rozmowie to czas..... czyli mówimy o tak małej ilości,że ani z tego spalin nie będzie ani nic innego o czym można dyskutować czy o czym warto dyskutować. Prawidłowo postawione pytanie czy omówiony problem wygląda zatem tak: Ten 1kg to jest mój koszt, jak mam go odnosić? ano proponuję, aby w rozmowach o trybie letnim przy kotle z podajnikiem traktować to jako zamiennik abonamentu przy prądzie, oleju, gazie, więc rodzaj opłaty, która nic nie daje, ale muszę ją ponieść, aby móc z czegoś korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 09.10.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) To pokaż dyplom i popraw to: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Elektrownia_cieplna "Energia cieplna pochodzi zwykle ze spalania paliwa w kotle parowym. Służy ona do podgrzania i odparowania wody oraz przegrzania pary wodne" Ja termodynamiki nie studiowałem, ale nawet, jeśli użyłem niewłaściwego określenia, to sensu wypowiedzi raczej to nie zmienia. No właśnie: skoro twoja wiedza w tym temacie pochodzi od cioci Wiki to serdecznie pozdrawiam. Ciocię też. p.s. ciepło jest jedynie formą przekazywania energii. Od ciała o temperaturze wyższej, do ciała o temperaturze niższej. czyli, gdy ta różnica zanika, to i transport ustaje. Proste? Czy mam tłumaczyć dalej? A w sprawie dyplomu: jak mi się go tylko uda gdzieś na targu kupić, to ci go udostępnię. No dobra, abyś się Pan nie męczył, to proponuję coś najprostszego z prostych. Proszę znaleźć: Badanie zjawisk cieplnych; Pracownia Dydaktyki Fizyki - Uniwersytet Warszawski, Wydział Fizyki; Warszawa 2006. Już na str. 2 wszystko się panu wyjaśni. Prawie samo. Edytowane 9 Października 2015 przez boluslolusj23 dopisek o źródle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) No i widzisz bolko-sławko.... Zabłysnąłeś, choć każdy inteligentny sens mojego postu pojął. No, ale dyplom nie równa się inteligencji.... DIeię się, że na taki kwiatek nie zareagowałeś: Palnik pracuje z jakąś większą mocą, na której ma wysoką sprawność, jeśli nagrzeje wodę do ustalonej temperatury, to zatrzymuje się podajnik i wentylator, więc spalanie ustaje, Edytowane 9 Października 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 bardzo lubię takie dyskusje na X-stron o d. Maryny traktuję Cie jako osobe inteligentną, stąd zadane pytania. Zatem mówiąc wprost albo palisz głupa albo autentycznie nie rozumiesz sensu Rozmawiamy o 1kg / 24h słowo-klucz w tej rozmowie to czas..... czyli mówimy o tak małej ilości,że ani z tego spalin nie będzie ani nic innego o czym można dyskutować czy o czym warto dyskutować. Prawidłowo postawione pytanie czy omówiony problem wygląda zatem tak: Ten 1kg to jest mój koszt, jak mam go odnosić? ano proponuję, aby w rozmowach o trybie letnim przy kotle z podajnikiem traktować to jako zamiennik abonamentu przy prądzie, oleju, gazie, więc rodzaj opłaty, która nic nie daje, ale muszę ją ponieść, aby móc z czegoś korzystać. No to trzeba było pisać tak od razu, kiedy przeczytałeś: Palnik pracuje z jakąś większą mocą, na której ma wysoką sprawność, jeśli nagrzeje wodę do ustalonej temperatury, to zatrzymuje się podajnik i wentylator, więc spalanie ustaje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tylko.węgiel 09.10.2015 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 No i widzisz bolko-sławko.... Zabłysnąłeś, choć każdy inteligentny sens mojego postu pojął. No, ale dyplom nie równa się inteligencji.... Ja widocznie nie jestem inteligentny, bo nie pojąłem. A mnie nie chodziło o pracę w podtrzymaniu w lecie, kiedy pompa c.o. stoi a grzeje się tylko wodę użytkową. Mnie chodziło o pracę kotła przy sposobie regulacji tzw. dwu-stanem, kiedy to podajnik i wentylator stają a pompa c.o. pracuje non-stop, grzejąc mieszkanie. Wiem, że grzejesz gazem, więc masz prawo nie znać tego sposobu sterowania kotłem. Wolałbym jednak, abyś już mi nie pomagał, bo widzę, że masz wiedzę o kotłach węglowych nie większą od mojej. Fotografuj sobie lepiej, albo co tam chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tylko.węgiel 09.10.2015 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Podjąłem już decyzję. Dziękuję za pomoc wszystkim, którzy mi pomogli.Zostaję przy dwóch kotłach - OEP 10kW oraz Skam-P 12kW. Poczytam sobie ich papiery, porozmawiam z zawijanem i jareckim o mocach, sprawnościach i czyszczeniu - i podejmę ostateczną decyzję. A teraz tutaj spróbuję z Wami pogadać trochę o instalacji c.o. oraz o sposobach sterowania dla kotła, który wybiorę. Mam tylko prośbę - kto się nie zna, niech nie doradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 To po prostu wyrażaj sie precyzyjniej, nie trzeba bedzie pózniej prostować Co do węgla, to jestem raczej za odradzaniem, niż doradzaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.10.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Podjąłem już decyzję. Dziękuję za pomoc wszystkim, którzy mi pomogli. Zostaję przy dwóch kotłach - OEP 10kW oraz Skam-P 12kW. Poczytam sobie ich papiery, porozmawiam z zawijanem i jareckim o mocach, sprawnościach i czyszczeniu - i podejmę ostateczną decyzję. A teraz tutaj spróbuję z Wami pogadać trochę o instalacji c.o. oraz o sposobach sterowania dla kotła, który wybiorę. Mam tylko prośbę - kto się nie zna, niech nie doradza. pytasz o wiele rzeczy , a ani razu nie zapytałeś jak te kotły prowadzą się w realu. czy użytkownicy są zadowoleni i jak wygląda codzienne użytkowanie. ja na tym zakończę bo jestem fanem półek poziomych i nie patrze na to obiektywnie. proponuje się nad tym zastanowić , życzę udanego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 09.10.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 No i widzisz bolko-sławko.... Zabłysnąłeś, choć każdy inteligentny sens mojego postu pojął. No, ale dyplom nie równa się inteligencji.... DIeię się, że na taki kwiatek nie zareagowałeś: Masz rację. Pewnie masz dyplomów multum (znacznie więcej ode mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 09.10.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 pytasz o wiele rzeczy , a ani razu nie zapytałeś jak te kotły prowadzą się w realu. czy użytkownicy są zadowoleni i jak wygląda codzienne użytkowanie. ja na tym zakończę bo jestem fanem półek poziomych i nie patrze na to obiektywnie. proponuje się nad tym zastanowić , życzę udanego wyboru Szanowny Panie, ma pan pełne prawo być miłośnikiem -zwolennikiem czego by pan sobie nie zamarzył. I nic mi do tego. A teraz pytanie: - każde ciało stałe posiadające jakąś masę podlega prawom grawitacji. Tak? Jeśli tak, to będąc w ruchu szybko przyjmuje najniższy poziom. Tak? Czyli osadza się na podłożu. Tak? Cząstka do cząstki i tworzy się warstwa osadu. Tak? Osady pyłowe mają bardzo małą przewodność cieplną. Tak? Powierzchnia zajęta przez osiadłe pyły zaczyna bardzo szybko być wyłączona z wymiany cieplnej strug. Tak? Z tego wynika, że w kotle z poziomymi półkami cześć wymiennika ciepła zostaje wyłączona/ograniczona z/w procesu/ie wymiany ciepła od gorących spalin. Tak? Tym samym część ciepła możliwego do pozyskania ulatuje kominem zmniejszając sprawność. TAK???? Spadek sprawności, to wzrost STRAT. TAK!!!!! Ale kto bogatemu zabroni? No to co pan na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.10.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Szanowny Panie, ma pan pełne prawo być miłośnikiem -zwolennikiem czego by pan sobie nie zamarzył. I nic mi do tego. A teraz pytanie: - każde ciało stałe posiadające jakąś masę podlega prawom grawitacji. Tak? Jeśli tak, to będąc w ruchu szybko przyjmuje najniższy poziom. Tak? Czyli osadza się na podłożu. Tak? Cząstka do cząstki i tworzy się warstwa osadu. Tak? Osady pyłowe mają bardzo małą przewodność cieplną. Tak? Powierzchnia zajęta przez osiadłe pyły zaczyna bardzo szybko być wyłączona z wymiany cieplnej strug. Tak? Z tego wynika, że w kotle z poziomymi półkami cześć wymiennika ciepła zostaje wyłączona/ograniczona z/w procesu/ie wymiany ciepła od gorących spalin. Tak? Tym samym część ciepła możliwego do pozyskania ulatuje kominem zmniejszając sprawność. TAK???? Spadek sprawności, to wzrost STRAT. TAK!!!!! Ale kto bogatemu zabroni? No to co pan na to? proszę pana , jak się z kieliszka wylewa to sobie Pan Szanowny do szklanki naleje. piszę o praktyce a nie o teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 09.10.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Szanowny Panie, ma pan pełne prawo być miłośnikiem -zwolennikiem czego by pan sobie nie zamarzył. I nic mi do tego. A teraz pytanie: - każde ciało stałe posiadające jakąś masę podlega prawom grawitacji. Tak? Jeśli tak, to będąc w ruchu szybko przyjmuje najniższy poziom. Tak? Czyli osadza się na podłożu. Tak? Cząstka do cząstki i tworzy się warstwa osadu. Tak? Osady pyłowe mają bardzo małą przewodność cieplną. Tak? Powierzchnia zajęta przez osiadłe pyły zaczyna bardzo szybko być wyłączona z wymiany cieplnej strug. Tak? Z tego wynika, że w kotle z poziomymi półkami cześć wymiennika ciepła zostaje wyłączona/ograniczona z/w procesu/ie wymiany ciepła od gorących spalin. Tak? Tym samym część ciepła możliwego do pozyskania ulatuje kominem zmniejszając sprawność. TAK???? Spadek sprawności, to wzrost STRAT. TAK!!!!! Ale kto bogatemu zabroni? No to co pan na to? Uwazasz Pan ,że inne kotły projektują debile?Co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 09.10.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Uwazasz Pan ,że inne kotły projektują debile?Co? Może nie debile, ale....jak wytłumaczyć to że większość producentów ma w swoich kotłach ruszt wodny, który jak działa wiedzą ci co go mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.10.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Może nie debile, ale....jak wytłumaczyć to że większość producentów ma w swoich kotłach ruszt wodny, który jak działa wiedzą ci co go mają. po prostu popyt i podaż ....czy jakoś tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 09.10.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 po prostu popyt i podaż ....czy jakoś tam Tylko skąd wziął się popyt no coś co jest złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.10.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Tylko skąd wziął się popyt no coś co jest złe. w świadomości wielu sprzedawców nie jest w interesie uświadamianie tylko zadowolenie klienta. tani marketing jak propagują tu nie Jedni Szanowni.... i co ...nic z tym nie zrobisz bo jest to na poziomie wielu umów lokalnych. internet to jest tylko ułamek. zresztą badań rynkowych raczej nie obejrzysz. a zaglądają tu zazwyczaj ci co mają problem do rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts