Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najmniejszy kocioł z podajnikiem na węgiel

tylko.węgiel

Recommended Posts

To wiem. Ale gdzie szukać tych certyfikatów? ,,,,

,,,,Na stronie Firmowej Ogniwa są certyfikaty, ale nie ma na nich wartości temperatury spalin, ani zawartości tlenu w spalinach.

Liczę, że podpowiecie mi, gdzie je znajdę. ,,,,

Internet to wielki labirynt, skrywa wiele tajemnic z przeszłości, oraz z teraźniejszości.

Dzięki koledze @w48u, możemy zajrzeć do kufra ZawiJana.

Podane dane, to wyniki eksploatacyjne i odnoszą się do kotła o nieco większej mocy.

https://web.archive.org/web/20111230142458/http://zawijan.wordpress.com/wyniki-badan

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BolusLolusSławek oraz Zawijan to osoby które konstruowały kotły ogniwa (10kW) oraz ten najnowszy OEP-M.

W sprawie papierów tych kotłów zwracaj się do nich(chodzi o tlen ,temp spalin wylot. itd) . Jestem ciekaw czy Ci te dane udostępnią ,czy się z tego wyślizgają :)

:rotfl::rotfl::lol2::lol2:

Gościu proszę, nieco luzu bo mi zajady ze śmiechu pękają. A jak do tego jeszcze hemoroidy dojdą, to dopiero będą :wave:

Pierwszemu, który na 100% powie kim jestem stawiam skrzynię mineralnej (bez gazu) i lizaka.

Przepraszam tego, którego imieniem sobie dziobki wycierają biorąc go za mnie.

Sorry

Drogi Sławku,

Więcej skromności. Macie wiedzę i duże doświadczenie w badaniu kotłów.

W badaniu, a nie w konstruowaniu. To ogromna różnica. Widać, że

pierwszy kocioł nie był zbyt udany, następny był lepszy, kolejny pewnie

będzie jeszcze lepszy... Czyli się uczycie, jest postęp.

Ale kotły, produkowane przez dobre firmy, są ciągle lepsze od Waszych.

Wyciągnij z tego wnioski.

Szanowny Panie, nie tylko że nie konstruowałem kotłów, to na dodatek ich nie badałem. Badam co najwyżej przepisy prawa z tym związane.

zatem proszę kierować swoje uwagi do rzeczywistej osoby, ktorą sobie od czasu do czasu ... wycieracie (po troszę przeze mnie). Ale pewnie mi wybaczy, bo jak go znam to pęka z rozpuku czytając wasze "mądrości".

Internet to wielki labirynt, skrywa wiele tajemnic z przeszłości, oraz z teraźniejszości.

Podane dane, to wyniki eksploatacyjne i odnoszą się do kotła o nieco większej mocy.

https://web.archive.org/web/20111230142458/http://zawijan.wordpress.com/wyniki-badan

W wersji skróconej stoją one na moim blogu do dzisiaj

https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/sprawnosc-cieplna/

Panie Andrzeju,

zobaczysz pan szybko skutki. Bo nawet nie popatrzą na daty ani na sposób i rodzaj badania, a rozdedrą się pod niebiosa: tlen! 13???????????????????????

W certyfikacie z badań.

Uprzejmie proszę, jeśli można:

Nie wprowadzaj Pan gościa w błąd.

W certyfikacie, świadectwie itp. podaje się zgodnie z wymaganiami normy poziomy emisji przeliczone na 10% tlenu w warunkach normalnych. Czyli wartości średnich tlenu z cyklu badawczego tam nie znajdzie. Są one na pewno w raportach z badań, gdzie zawiera się również surowe dane. A czy je dostanie? Raport stanowi wyłączną własność Zleceniodawcy i to on decyduje, co chce udostępnić. Oczywiście certyfikat musi na każde żądanie zainteresowanego oraz na żądanie organów kontrolnych do tego uprawnionych.

Panie Andrzeju,

zobaczysz pan szybko skutki. Bo nawet nie popatrzą na daty ani na sposób i rodzaj badania, a rozdedrą się pod niebiosa: tlen! 13???????????????????????

A nawet ponad 15%

Właśnie tą zawartością tlenu w spalinach różni się przede wszystkim efekt spalania w palniku BURNER-SM od BURNER-S.

Wydaje mi się, że te wyniki z obu kotłów OGNIWO podawałem na tym forum kilka tygodni temu. Może kilkanaście, ale nie dalej...

P.S.

Poszukam i przedstawię tutaj wyniki badań atestacyjnych kotła OEPlus 10kW

Producent tego kotła nie ma nic przeciw temu.

Edytowane przez zawijan

Przepraszam, że nie w temacie, ale o tlenie to się przykleję, proszę Zawijanie o odniesienie do wykresu, kocioł zasypowy, ta zielona linia to tlen, wyłącznie kiedy jest już ewidentny żar i klapa PP jest mocno uchylona jego wartość wzrasta do kilku %, przez większość czasu oscyluje wokół dziesiętnych %. Ale otwieranie więcej PP powoduje znaczny wzrost temp. spalin, pytam bo albo coś piep...ę w pomiarach, albo taki kocioł tak ma. Ciąg w kominie i jakieś większe wartości O2 pojawiły się dopiero po spaleniu 80kg węgla.

20151011_160005.jpg

Szanowny Panie, nie tylko że nie konstruowałem kotłów, to na dodatek ich nie badałem. Badam co najwyżej przepisy prawa z tym związane.

zatem proszę kierować swoje uwagi do rzeczywistej osoby, ktorą sobie od czasu do czasu ... wycieracie (po troszę przeze mnie). Ale pewnie mi wybaczy, bo jak go znam to pęka z rozpuku czytając wasze "mądrości".

Bardzo dobry aktor, prawie każdą rolę zagra dobrze.

za wczasu dowiedz się ile kosztują części. Sąsiad po nieco ponad 2latach zapłacił za kosz do tego brukera-burnera jak za złoto, wymiar kosza tylko w serwisie producenta i koszenie. Nie powtarzam ceny, bo nie wiem czy chciał się chwalić czy przeciwnie. Niech np. pan minertu poda cenę kosza.. dla mnie skandal , z czego to robione?

To wiem. Ale gdzie szukać tych certyfikatów?

Posłałeś mi "na priva" swoją ofertę handlową, ale w niej certyfikatów nie ma. Nie ma ich także na firmowej stronie SEKOM-Łucki.

Na stronie Firmowej Ogniwa są certyfikaty, ale nie ma na nich wartości temperatury spalin, ani zawartości tlenu w spalinach.

Liczę, że podpowiecie mi, gdzie je znajdę.

A najlepiej, aby ten kto dysponuje takimi certyfikatami, opublikował je tutaj. Myślę, że są tu tacy, oprócz mnie, którzy chętnie je zobaczą.

Pytałeś o sprawności:

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał tylko.węgiel http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Gdzie można przeczytać o tych wszystkich sprawnościach?

więc odpisałem.

Certyfikat z badań załączam.

Więcej szczegółów z badań może podać sam producent.

Atest 12-25 2013.jpg

,,,, gdzie szukać tych certyfikatów? ,,,,

,,,, Nie ma ich także na firmowej stronie SEKOM-Łucki.

Na stronie Firmowej Ogniwa są certyfikaty, ale nie ma na nich wartości temperatury spalin, ani zawartości tlenu w spalinach. ,,,,

Dodatkowe interesujące Cię informacje dotyczące kotła OGNIWO dostarczył przed chwilą ZawiJan.

Wątpię by takie informacje podał bywający tu często na forum "rzecznik prasowy" firmy SEKOM-Łucki, lub któryś z przedstawicieli handlowych tegoż producenta.

Na stronach internetowych producenta kotła Skam-P, nie ma żadnej informacji o świadectwie, prawdopodobnie dlatego iż wyniki jakie uzyskał kocioł w trakcie badań, są mierne.

Jedynie tutaj można jeszcze zobaczyć to świadectwo .

http://karoka.eu/pobierz/4

Szanowni Goście

Chciałbym bardzo, abyście pisali, co myślicie o kotłach, wśród których dokonuję wyboru. ,,,

Nie jestem znawcą kotłów, ale napisze parę słów co myślę o słabym wyniku kotła Skam-P w zakresie zanieczyszczeń organicznych.

Przez ten mierny wynik kocioł zakwalifikowany został do "klasy B".

Moim zdaniem winny jest temu tzw. "szeroki rant" palnika, specjalnie zastrzeżony tylko dla producenta tych kotłów.

Tlenie na tych "szerokich rantach" to także jest forma spalania, tyle tylko, że mało efektywna.

ps.

Za to popiół wygląda ładnie.

Moim zdaniem winny jest temu tzw. "szeroki rant" palnika, specjalnie zastrzeżony tylko dla producenta tych kotłów.

Tlenie na tych "szerokich rantach" to także jest forma spalania, tyle tylko, że mało efektywna..

Czy możesz podać jakieś szczegóły nt zastrzeżenia szerokiego rantu palnika - skąd masz tą informację ?

Czy mało efektywna to widać po sprawności - który kocioł na ekogroszek jest bardziej "efektywny" ?

Ciekawa lektura. Popatrzcie panowie eksperci od drugiego kotła ile wartości jest mierzonych i analizowanych. A wy uważacie, że wystarczy otworzyć drzwiczki, pokukać na płomień, na żar i wydać jednoznaczna opinię: ŁOOOOOO, Ten kocioł to jest gut, a tamten to be.

Nawet was nie pytam, skąd i kiedy biorą się różne takie wartości w procesie spalania. Zawijan by wam to wytłumaczył, ale on dla was be. Bo się spytał kogoś o coś.

Ciekawa lektura. Popatrzcie panowie eksperci od drugiego kotła ile wartości jest mierzonych i analizowanych. A wy uważacie, że wystarczy otworzyć drzwiczki, pokukać na płomień, na żar i wydać jednoznaczna opinię: ŁOOOOOO, Ten kocioł to jest gut, a tamten to be.

Nawet was nie pytam, skąd i kiedy biorą się różne takie wartości w procesie spalania. Zawijan by wam to wytłumaczył, ale on dla was be. Bo się spytał kogoś o coś.

Kazdy ma swoja role,jedni produkuja ,drudzy uzytkuja ,trzeci badaja a jeszcze inni zachowuja sie jak palanty. Jaka role ty tu spelniasz?

Kazdy ma swoja role,jedni produkuja ,drudzy uzytkuja ,trzeci badaja a jeszcze inni zachowuja sie jak palanty. Jaka role ty tu spelniasz?

Odpowiadam: TWOJĄ! Czekam, że się określisz jednoznacznie, aby i inni potrafili zrozumieć , co tutaj robisz, to i może mnie rozszyfrują na 100%.

Kumasz?

BolusLolusSławek oraz Zawijan to osoby które konstruowały kotły ogniwa (10kW) oraz ten najnowszy OEP-M.

W sprawie papierów tych kotłów zwracaj się do nich(chodzi o tlen ,temp spalin wylot. itd) . Jestem ciekaw czy Ci te dane udostępnią ,czy się z tego wyślizgają :)

No i widzisz Isd

Liczyłeś, że tamci to większe ... od ciebie, a tu kicha. #151 i wszystko jasne. Wyniki z badań są? Są.

I jak ci w buzi teraz?

A skoroś taki chojrak, to poproś panów od innych kociołków o to samo?

Odpowiem twoim tekstem:

"Jestem ciekaw czy Ci te dane udostępnią ,czy się z tego wyślizgają "

A taki by był fajny materiał porównawczy.

Bo aby coś sensownie ocenić, to trzeba to z czymś porownać.

Pytałeś o sprawności:

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał tylko.węgiel http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Gdzie można przeczytać o tych wszystkich sprawnościach?

więc odpisałem.

Certyfikat z badań załączam.

Więcej szczegółów z badań może podać sam producent.

Chwała tej firmie i wielu innym, które udostępniają wyniki badań swoich wyrobów.

Np. typoszereg (a właściwie dwa kotły) został załatwiony organiką jedynie. I to niewiele ponad. Gdyby nie to, to miałyby klasę A. Może, gdyby wprowadzono drobne korekty w konstrukcji, to byłoby to może nawet na A++.

A teraz podzielę się z WAMI WSZYSTKIMI pewną wiadomością.

Na tym forum udziela się niejaki Zawijan. Część z was ma go za nic.

A czy wiecie, że wszystkie parametry dla klas A i B to on właśnie określił i uzasadnił, dlaczego takie a nie inne? Nikt z poważnych nigdy nie zakwestionował tych wielkości granicznych.

Tymi parametrami posługują się od wielu lat wszystkie samorządy w ramach PONE.

Co z tego wynika? Że ten gość tak głupi, jak wy mądrzy?

Gdybyście mieli choć drobniutki ułamek tej wiedzy co on w sprawach kotłów, to byście może się inaczej zachowywali.

Nie oczekuję od was żadnej odpowiedzi, ni przyznania się do błędów. Bo i po co.

Wszystko i na temat.

Odpowiadam: TWOJĄ! Czekam, że się określisz jednoznacznie, aby i inni potrafili zrozumieć , co tutaj robisz, to i może mnie rozszyfrują na 100%.

Kumasz?

faworyt ,

miało być spektakularnie , miały być fajerwerki, szampan, informacje zza kurtyny a wyszło jak zawsze. lipa i jeszcze raz lipa kolego . jeździsz po zwykłych użytkownikach, obrażasz i plujesz jadem bez klasy jak zwykły...

ps . j23 miał rzeczowe info i przede wszystkim miał klasę.