lsd 12.10.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 No i widzisz Isd Liczyłeś, że tamci to większe ... od ciebie, a tu kicha. #151 i wszystko jasne. Wyniki z badań są? Są. I jak ci w buzi teraz? A skoroś taki chojrak, to poproś panów od innych kociołków o to samo? Odpowiem twoim tekstem: "Jestem ciekaw czy Ci te dane udostępnią ,czy się z tego wyślizgają " A taki by był fajny materiał porównawczy. Bo aby coś sensownie ocenić, to trzeba to z czymś porownać. No i co ? Mam ci bić pokłony ,że Zawijan wkleił wyniki z badań , bo założyciel tego tematu chciał? Chyba cię słonko posra....o Powinieneś się tylko cieszyć bo zapewne gościu wybierze wasz produkt i zaś pare dytków wpadnie. Chyba ,że wasze zalewanie żółcią wątku zniechęciło go pomimo wklejenia tych badań i wybierze co innego bez 'papierów'. I co ? Ma do tego prawo ,czy dalej będziesz podniecał się tym papierkiem? I co myślisz ,że mi dogryzłeś ,ćzy coś w tym stylu?Żenada ,taki 'uczony' a taki 'gupi' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 12.10.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Chwała tej firmie i wielu innym, które udostępniają wyniki badań swoich wyrobów. Np. typoszereg (a właściwie dwa kotły) został załatwiony organiką jedynie. I to niewiele ponad. Gdyby nie to, to miałyby klasę A. Może, gdyby wprowadzono drobne korekty w konstrukcji, to byłoby to może nawet na A++. A teraz podzielę się z WAMI WSZYSTKIMI pewną wiadomością. Na tym forum udziela się niejaki Zawijan. Część z was ma go za nic. A czy wiecie, że wszystkie parametry dla klas A i B to on właśnie określił i uzasadnił, dlaczego takie a nie inne? Nikt z poważnych nigdy nie zakwestionował tych wielkości granicznych. Tymi parametrami posługują się od wielu lat wszystkie samorządy w ramach PONE. Co z tego wynika? Że ten gość tak głupi, jak wy mądrzy? Gdybyście mieli choć drobniutki ułamek tej wiedzy co on w sprawach kotłów, to byście może się inaczej zachowywali. Nie oczekuję od was żadnej odpowiedzi, ni przyznania się do błędów. Bo i po co. Wszystko i na temat. W związku z powyższym ,wysłać ci i Zawijanowi bąbonierkę ,czy flaszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.10.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Pytałeś o sprawności: http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał tylko.węgiel http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png Gdzie można przeczytać o tych wszystkich sprawnościach? więc odpisałem. Certyfikat z badań załączam. Więcej szczegółów z badań może podać sam producent. Poproś go, niech poda więcej wyników dla konkretnie Skam-P 12kW. Chętnie podyskutuję z Tobą (z Wami) na ten temat. A tak nawiasem... Nie chce mi się wierzyć, aby taki fachowiec, sprzedawca, badacz i doradca jak Ty nie zainteresował się wynikami badań temperatury spalin i zawartości tlenu w spalinach dla sprzedawanych kotłów. No bo przecież doradzasz... i to aktywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.10.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Poproś go, niech poda więcej wyników dla konkretnie Skam-P 12kW. Chętnie podyskutuję z Tobą (z Wami) na ten temat. A tak nawiasem... Nie chce mi się wierzyć, aby taki fachowiec, sprzedawca, badacz i doradca jak Ty nie zainteresował się wynikami badań temperatury spalin i zawartości tlenu w spalinach dla sprzedawanych kotłów. No bo przecież doradzasz... i to aktywnie. Masz rację - zainteresowałem się i jeśli producent będzie chciał to poda te dane do wiadomości publicznej - ja nie mam takiego upoważnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.10.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Masz rację - zainteresowałem się i jeśli producent będzie chciał to poda te dane do wiadomości publicznej - ja nie mam takiego upoważnienia. Ale poprosić go chyba możesz? Prosiłeś? P.S. Intencje mam czyste. Może nawet pomogę Wam sprzedać koledze "tylko.węgiel" kocioł Skam-P 7kW, jeśli przekonacie mnie, że jest porządnie skonstruowany, choć bez badań, np. porównując go do Skam-12kW, o którym coś tam wiem. Edytowane 13 Października 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tylko.węgiel 13.10.2015 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Ale poprosić go chyba możesz? Prosiłeś? P.S. Intencje mam czyste. Może nawet pomogę Wam sprzedać koledze "tylko.węgiel" kocioł Skam-P 7kW, jeśli przekonacie mnie, że jest porządnie skonstruowany, choć bez badań, np. porównując go do Skam-12kW, o którym coś tam wiem. Jak mam rozumieć ten wpis? Jarecki chce ze mną rozmawiać "na priva", ale ja wolałbym tutaj, gdzie mogę skorzystać z pomocy userów. Teraz czas na palnik, sterownik i instalację. Rozumiem, że to wszystko wiąże się ze sobą, ale od czegoś trzeba zacząć. Od czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Nie kolego, ja Ci wysłałem informacje na priva, po których możesz decydowac się na coś ewentualnie wskazówki kogo o jaki kocioł możesz pytać, jak uważasz,że danych masz za mało-, wybieraj co innego. Powiedziałem wyraźnie,że nie mam zamiaru brac udziału w żadnej szopce.Chcesz ogniwo- bierz ogniwo, co sobie możesz dokupić też Ci podawałem. Zainteresuj się także cenami podzespołów typu ślimak, motoreduktor, kosz zasypowy, tym czy w przypadku palnika żeliwnego jest dosuszanie, bo to sa sprawy, z którymi będziesz się zmagał każdego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 13.10.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 W związku z powyższym ,wysłać ci i Zawijanowi bąbonierkę ,czy flaszkę Szanowny Isd jeśli już to bombonierkę. OK. rozumiem: dyslekcja, srekcja i erekcja (temy rencyma wymuszona). Boli cię? Wiem. Proponuję coś z reklamowanych tych bez recepty. Więcej nie potrafię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 13.10.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Szanowny Isd jeśli już to bombonierkę. OK. rozumiem: dyslekcja, srekcja i erekcja (temy rencyma wymuszona). Boli cię? Wiem. Proponuję coś z reklamowanych tych bez recepty. Więcej nie potrafię! Co ty tam masz?Erekcję? Tylko pozazdroscic ....w twoim wieku !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 13.10.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 No i co ? Mam ci bić pokłony ,że Zawijan wkleił wyniki z badań , bo założyciel tego tematu chciał? Chyba cię słonko posra....o Powinieneś się tylko cieszyć bo zapewne gościu wybierze wasz produkt i zaś pare dytków wpadnie. Chyba ,że wasze zalewanie żółcią wątku zniechęciło go pomimo wklejenia tych badań i wybierze co innego bez 'papierów'. I co ? Ma do tego prawo ,czy dalej będziesz podniecał się tym papierkiem? I co myślisz ,że mi dogryzłeś ,ćzy coś w tym stylu?Żenada ,taki 'uczony' a taki 'gupi' Tobie się dogryź się nie da, bo nic do ciebie nie dociera, a twoje insynuacje na dnie szamba cię lokują. A tam nic do życia nie ma. Samo ...no! Żyj sobie w swoim błogim zamkniętym światku, rób za eksperta od kotłów, chociaż wątpię, czy choć jeden dałbyś radę porządnie ustawić i niech ci Sloneczko długo świeci. szkoda czasu na wymianę informacji z takim czymś. Ci pa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 13.10.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Tobie się dogryź się nie da, bo nic do ciebie nie dociera, a twoje insynuacje na dnie szamba cię lokują. A tam nic do życia nie ma. Samo ...no! Żyj sobie w swoim błogim zamkniętym światku, rób za eksperta od kotłów, chociaż wątpię, czy choć jeden dałbyś radę porządnie ustawić i niech ci Sloneczko długo świeci. szkoda czasu na wymianę informacji z takim czymś. Ci pa! A widzisz słoneczko !!!To jest również twoje środowisko naturalne. Ekspercie. Pa Ci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.10.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Jak mam rozumieć ten wpis? Jarecki chce ze mną rozmawiać "na priva", ale ja wolałbym tutaj, gdzie mogę skorzystać z pomocy userów. Teraz czas na palnik, sterownik i instalację. Rozumiem, że to wszystko wiąże się ze sobą, ale od czegoś trzeba zacząć. Od czego? Moje wpisy należy rozumieć dokładnie tak, jak jest napisane. A nawiązując do wpisu jareckiego - to jest tak: Kocioł Skam-P 12kW jest z pewnością dużo za duży dla Twoich potrzeb. Z tego, co pamiętam (badany był dość dawno, bo w 2013r., mogłem coś pomylić - niech jarecki sprostuje), wysoka sprawność tego kotła została uzyskana poprzez zastosowanie za dużego wymiennika ciepła (to taki manewr, stosowany często przez kotlarzy), o czym świadczyć by mogła bardzo niska temperatura spalin na mocy nominalnej (gdyby zechciał ją pokazać). Natomiast firma, dla której pracuje jarecki, tzn. SEKOM-Łucki, to dobra nieduża firma rodzinna, robiąca niezłe kotły. Sam "Jarecki", bo to nie jego nazwisko, jest niezłym fachurą, co zresztą chyba zauważyłeś, czytając jego wpisy. Ja Skam-Py oceniam zdecydowanie wyżej np. od innej "renomowanej" na tym forum firmy, także rodzinnej, której komentarzy raczej tu nie uświadczysz (poza reklamami jej sprzedawców). Skam-P 7kW byłby dla Ciebie dobrym wyborem, gdyby można było jakoś zweryfikować dane podawane przez jego sprzedawców. Sam napisałeś, że może dałbyś się przekonać, nawet bez papierów. To miałem na myśli także i ja. Też jestem skłonny "dać się przekonać". A jak już piszę, to jeszcze jedno. Jakbyś tak chciał bawić się w dobieranie palnika, czy sterownika - to z OEP nie ma takiej możliwości, tylko BURNER i eCoal. Ze Skam-Pem takie możliwości są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tylko.węgiel 13.10.2015 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Nie kolego, ja Ci wysłałem informacje na priva, po których możesz decydowac się na coś ewentualnie wskazówki kogo o jaki kocioł możesz pytać, jak uważasz,że danych masz za mało-, wybieraj co innego. Powiedziałem wyraźnie,że nie mam zamiaru brac udziału w żadnej szopce. Chcesz ogniwo- bierz ogniwo, co sobie możesz dokupić też Ci podawałem. Zainteresuj się także cenami podzespołów typu ślimak, motoreduktor, kosz zasypowy, tym czy w przypadku palnika żeliwnego jest dosuszanie, bo to sa sprawy, z którymi będziesz się zmagał każdego dnia. Wybrałem dwa i właśnie zaczynam pytać. Ale szczerze mówiąc, nie wiem od czego zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Musisz wiedzieć,że palniki żeliwne mogą chodzic głośniej lub ciszej - nie zdradzam dlaczego.Janklos ma porównanie głośności pracy w swoim ogniwie oraz przy innym palniku żeliwnym (którego nazwę przemilczę), który wstawił bodajże do taty dalej kwestia serwisu palnika, motoreduktory kupisz w razie W na alledrogo jak serwis danego producenta przesadzi z cenąkosze zasypowe, do ogniwa kupisz tylko w ogniwie, bo palnik to ich dzieło i celowo mają inna ramkę na zejście paliwa - zapytaj kogoś ile taki fabryczny kosz kosztuje, ja tego nie wiem.do tego drugiego w zależności od palnika od 350zł malowany farbą wodną, przez 420zł proszkowo po 600zł za wykonany z technopolimeru. Ten ostatni nie zardzewieje a to największy minus palników żeliwnych - wyższe ryzyko i więcej przypadków szybkiego zużycia kosza stalowego. Ważna jest także wielkość otworu wyjścia na paliwo do strefy spalania, to Ci wizualnie powie kiedy dany palnik zaczyna już kopcić i kisić, podczas gdy inny jeszcze ma szansę działać sprawnie. Dalej z punktu serwisu jest jeszcze ślimak i gniazdo w odlewie. Ekoenergia jakby najdłużej na rynku stosuje "patent" wiszącego ślimaka i tutaj przy intensywnej pracy po latach wyciera się jajo w korpusie, albo w tym momencie samemu robi się tulejke i pracuje dalej albo z serwisu ekoenergii zakup połowy odlewu za 420 czy 430zł - więc boli....taniej w tym wypadku powinno wyjść przy ogniwie - dopytaj o cenę ostatniego członu, jak ślimak wytrze jajo, to będzie można wymienić ostatni człon, pojęcia nie mam ile krzykną, ale na zdrowy rozsądek jak więcej od 100zł, to są chorzy.... w np. ewmarze jest wymienna tuleja łożyskująca, coś w porywach 30zł, mogę dokładnie dopytać. Tulejkę ma tez inny palnik..... Koszt ślimaka żeliwnego, gdyby coś mu się stało kręci się w okolicach 230-260zł w większości palników żeliwnych problem patrząc wstecz jest taki,że np. pierwszy brucer nie jest produkowany od już jakiś 4lat i brakuje na rynku podzespołów do niego, czyli koszy, odlewów korpusu, ślimaków - wszystko to ma ograniczony dostęp, ekoenergia też np. swój odlew zmieniała i już dzisiaj nie oferują starych wersji odlewu paleniska, więc przy pęknięciu paleniska konieczny zakup nowego modelu paleniska wraz z nową połówką korpusu, co winduje koszty za palenisko ok.160zł i połówka odlewu 430zł, jakby po latach wyleciała dziura w odlewie od strony kosza, to musisz kupić nowy odlew tej części i nowy kosz... co znowu podnosi cenę..... mówię o tym,że dzisiaj dany palnik żeliwny wygląda tak czy inaczej, ale nikt Ci nie zagwarantuje,że za lat 4-5 wszystkie podzespoły dostaniesz bez problemu. (a np. wszystkie podzespoły kupisz od wielu lat do zwykłej fajki, do obrotowego pancerpola, do ardeo....)Z drugiej strony Ewmar zapewnia dostęp i części do swoich pierwszych odlewów, przynajmniej na chwile obecną. Zatem to można wypośrodkować. Edytowane 13 Października 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tylko.węgiel 13.10.2015 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Musisz wiedzieć,że palniki żeliwne mogą chodzic głośniej lub ciszej - nie zdradzam dlaczego. Janklos ma porównanie głośności pracy w swoim ogniwie oraz przy innym palniku żeliwnym (którego nazwę przemilczę), który wstawił bodajże do taty dalej kwestia serwisu palnika, motoreduktory kupisz w razie W na alledrogo jak serwis danego producenta przesadzi z ceną kosze zasypowe, do ogniwa kupisz tylko w ogniwie, bo palnik to ich dzieło i celowo mają inna ramkę na zejście paliwa - zapytaj kogoś ile taki fabryczny kosz kosztuje, ja tego nie wiem. do tego drugiego w zależności od palnika od 350zł malowany farbą wodną, przez 420zł proszkowo po 600zł za wykonany z technopolimeru. Ten ostatni nie zardzewieje a to największy minus palników żeliwnych - wyższe ryzyko i więcej przypadków szybkiego zużycia kosza stalowego. Ważna jest także wielkość otworu wyjścia na paliwo do strefy spalania, to Ci wizualnie powie kiedy dany palnik zaczyna już kopcić i kisić, podczas gdy inny jeszcze ma szansę działać sprawnie. Dalej z punktu serwisu jest jeszcze ślimak i gniazdo w odlewie. Ekoenergia jakby najdłużej na rynku stosuje "patent" wiszącego ślimaka i tutaj przy intensywnej pracy po latach wyciera się jajo w korpusie, albo w tym momencie samemu robi się tulejke i pracuje dalej albo z serwisu ekoenergii zakup połowy odlewu za 420 czy 430zł - więc boli.... taniej w tym wypadku powinno wyjść przy ogniwie - dopytaj o cenę ostatniego członu, jak ślimak wytrze jajo, to będzie można wymienić ostatni człon, pojęcia nie mam ile krzykną, ale na zdrowy rozsądek jak więcej od 100zł, to są chorzy.... w np. ewmarze jest wymienna tuleja łożyskująca, coś w porywach 30zł, mogę dokładnie dopytać. Tulejkę ma tez inny palnik..... Koszt ślimaka żeliwnego, gdyby coś mu się stało kręci się w okolicach 230-260zł w większości palników żeliwnych problem patrząc wstecz jest taki,że np. pierwszy brucer nie jest produkowany od już jakiś 4lat i brakuje na rynku podzespołów do niego, czyli koszy, odlewów korpusu, ślimaków - wszystko to ma ograniczony dostęp, ekoenergia też np. swój odlew zmieniała i już dzisiaj nie oferują starych wersji odlewu paleniska, więc przy pęknięciu paleniska konieczny zakup nowego modelu paleniska wraz z nową połówką korpusu, co winduje koszty za palenisko ok.160zł i połówka odlewu 430zł, jakby po latach wyleciała dziura w odlewie od strony kosza, to musisz kupić nowy odlew tej części i nowy kosz... co znowu podnosi cenę..... mówię o tym,że dzisiaj dany palnik żeliwny wygląda tak czy inaczej, ale nikt Ci nie zagwarantuje,że za lat 4-5 wszystkie podzespoły dostaniesz bez problemu. (a np. wszystkie podzespoły kupisz od wielu lat do zwykłej fajki, do obrotowego pancerpola, do ardeo....) Z drugiej strony Ewmar zapewnia dostęp i części do swoich pierwszych odlewów, przynajmniej na chwile obecną. Zatem to można wypośrodkować. Piszesz bardzo enigmatycznie a mało konkretnie. Zarówno tutaj na wątku, jak i "na priva". Znam doskonale ten bełkotliwy żargon markrtingowy handlowców. Sam też takiego używam w razie potrzeby. A teraz pytania: 1. Czy palnik Burner-SM, który teraz dają do OEPlusów jest głośniejszy od innych palników żeliwnych 2. Jak często wymienia się ślimak, korpus, kosz zasypowy itp.? 3. Czy girma Ogniwo słynie z braku części zamiennych do swoich kotłów? Jesteś przedstawicielem producenta, sprzedawcą i doradcą - oczekuję od Ciebie konkretnej propozycji: Co? i Dlaczego? Oczywiście krytykuj ile wlezie konkurencyjny kocioł OEP 10kW. Porównuj go ze swoją propozycją. O to mi chodzi właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Ad.1 uważam,że chodzi głośniej od przynajmniej 2innych - zapytaj użytkownika kotła Ogniwo Janklos, ma porównanie 2 Ad.2 Normalnie rzadko, Zawijan zapewniał swego czasu o wielokrotnie dłuższej żywotności, czas pokazuje,że tak nie jest albo,że nie zawsze tak jest. Kosze można zajechać złym użytkowaniem w 2-3lata przy palniku żeliwnym, sprawę odsuwa w czasie system dosuszania. Przy palniku żeliwnym nieważne jakim polecam przegląd kosza po sezonie i solidne zamalowanie od wewnątrz grubszą warstwa farby - pociągnie wówczas dłużej.Ślimak - nie wiem jak jest w burnerze, w brucerze bywały przypadki pękającego sprzęgiełka, sam znam w palnikach żeliwnych ok. 15przypadków pęknięcia samego ślimaka Ad.3 myślę,że do swoich kotłów części mają, o dostępność pytaj u źródła. Sprawdź przede wszystkim ceny : koszy, ślimaków, zapytaj o cene tego ostatniego podzespołu w palenisku na którym kończy i opiera się ślimak. Myślę,że w budżecie za te ok.5lat powinieneś przewidzieć kosz zasypowy oraz być może ten ostatni człon paleniska. Zakładam,że do spalania będziesz się przykładał i ślimaka nie zniszczysz oraz kosz pociągnie przyzwoity czas Edytowane 13 Października 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tylko.węgiel 13.10.2015 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Ad.1 uważam,że chodzi głośniej od przynajmniej 2innych - zapytaj użytkownika kotła Ogniwo Janklos, ma porównanie 2 Ad.2 Normalnie rzadko, Zawijan zapewniał swego czasu o wielokrotnie dłuższej żywotności, czas pokazuje,że tak nie jest albo,że nie zawsze tak jest. Kosze można zajechać złym użytkowaniem w 2-3lata przy palniku żeliwnym, sprawę odsuwa w czasie system dosuszania. Przy palniku żeliwnym nieważne jakim polecam przegląd kosza po sezonie i solidne zamalowanie od wewnątrz grubszą warstwa farby - pociągnie wówczas dłużej. Ślimak - nie wiem jak jest w burnerze, w brucerze bywały przypadki pękającego sprzęgiełka, sam znam w palnikach żeliwnych ok. 15przypadków pęknięcia samego ślimaka Ad.3 myślę,że do swoich kotłów części mają, o dostępność pytaj u źródła. Sprawdź przede wszystkim ceny : koszy, ślimaków, zapytaj o cene tego ostatniego podzespołu w palenisku na którym kończy i opiera się ślimak. Myślę,że w budżecie za te ok.5lat powinieneś przewidzieć kosz zasypowy oraz być może ten ostatni człon paleniska. Zakładam,że do spalania będziesz się przykładał i ślimaka nie zniszczysz oraz kosz pociągnie przyzwoity czas A co TY mi zaproponujesz dla mojego przypadku? I dlaczego to? Jeśli można, zapytam o to samo zawijana, choć myślę, że wiem, co mi zaproponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Nic nie zaproponuję, bo to nie ja wybieram. Podałem Ci tylko informacje o czym warto pomyśleć, sprawdź ceny podzespołów i sam się zastanów. Jak skłaniasz się do Ogniwa porozmawiaj z wuwokiem czy janklos, oni są zadowoleni ze swoich kotłów ogniwo i myślę,że Ci pomogą jak będziesz miał później jakieś pytania podczas eksploatacjiRegut jeszcze czasami pisze i bodajże skresz. Edytowane 13 Października 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tylko.węgiel 13.10.2015 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Nic nie zaproponuję, bo to nie ja wybieram. Podałem Ci tylko informacje o czym warto pomyśleć, sprawdź ceny podzespołów i sam się zastanów. Jak skłaniasz się do Ogniwa porozmawiaj z wuwokiem czy janklos, oni są zadowoleni ze swoich kotłów ogniwo i myślę,że Ci pomogą jak będziesz miał później jakieś pytania podczas eksploatacji Wiem, że to ja wybieram. Nie skłaniam się jeszcze do niczego. CHCĘ INFORMACJI. Merytorycznych i rzeczowych. O produkcie, który mam wybrać. Kto mi takie da - ten wygra. Kurde - to przecież proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.10.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Kolego jeśli chodzi o wygranego, to jedynym w tym wyścigu masz być akurat Ty.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts