Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafki do kuchni - pytanie o zawiasy.

TomaszLbn

Recommended Posts

Witam.

W związku z tym, że to mój pierwszy post na wstępie serdecznie Was witam.

Noszę się z zamiarem zrobienia szafek do kuchni.

Ogólnie z majsterkowaniem problemu nie mam, więc myślę że z korpusem poradzę sobie bez problemu (płytę zamówię pociętą na formatki), ale zastanawiaja mnie jedna rzecz:

jak mocuje się zawiasy w drzwiczkach, tzn jak w gotowych drzwiczkach wymierzyć gdzie należy nawiercić "otwory" pod zawias - tak aby później między drzwiczkami nie została szczelina (szafka będzie "podwójne" drzwiczki)?

Będę również wdzięczny za rady i wskazówki na co zwrócić uwagę, na co uważać.

Dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez TomaszLbn

Witaj.

Ja teraz też robię kuchnię dla zabawy i zabicia nadmiaru czasu :)

A tak poważnie to fronty muszą być mniejsze od korpusu. Ja dla szufladowej szafki 60ki (h=72 x 60) zrobiłem 2 fronty h=35,4 x 59,6. To pokazuje ile luzu musisz mieć - dla szuflad (u mnie Blum Antaro).

Dobór zawiasów to też wyliczenie tego co chcesz mieć u siebie, jaki zawias. Na stronach producenta lub w sklepach znajdziesz instrukcje z wymiarami i odstępami. Zobacz sobie tu: http://www.meble.pl/akcesoria/zawiasy/

Najpierw ja robiłem korpusy, później odpowiednie zawiasy czy też prowadnica a dopiero później zamawiałem fronty.

EDIT: w dziale "zrób to sam" ktoś pokazuje jak robi kuchnię

Tu jest kopalnia wiedzy: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?29396-Samodzielne-wykonanie-mebli-kuchennych

Edytowane przez theme

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

W sklepie do którego podałeś są przydatne rysunki pokazujące jak dokładnie instaluje się zawias, a podany temat na pewno się przyda :).

Zastanawiam się jeszcze nad "budową" korpusu, szafki które mam w tej chwili wyglądają mniej więcej tak:

szafka.jpg

Chodzi mi o to że drzwiczki nie są bezpośrednio pod blatem tylko jest jeszcze taka listwa.

Z tego co widzę teraz tak się nie robi - tzn drzwiczki dochodzą do blatu.

Pytanie - jak jest lepiej ;)?

• 3 weeks później...