Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Ventilus 400?

Recommended Posts

Witam. Planuję zakup i montaż rekuperatora. Śledzę temat na forum i rozważam kilka opcji central wentylacyjnych:

- AirPack 400,

- Brink RENOVENT EXCELLENT 400,

- Aeris 350 Base,

- OnyX Dream 400.

Właśnie trafiłem (otrzymałem ofertę) na montaż rekuperatora polskiej firmy TQD. Nie mogę jednak znaleźć żadnych opinii na jego temat. Może ktoś podpowiedzieć, doradzić coś w tej kwestii?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Nie mogę jednak znaleźć żadnych opinii na jego temat.
Może się na tym nie znają? Odzysk ciepła z wentylacji jest głównie po to, by obniżyć koszty budowy, przy rekuperacji nie ma sensu robić kotłowni. Tak więc jak ktoś sprzedaje i kotłownie i centrale z odzyskiem ciepła, to nie może się na tym znać.

No ale gdzie konsekwencja w Pana opiniach? Rekuperator ma "wszystko", co wg. Pana mieć powinien, ba...nawet ma to co kiedyś, dawno temu Pan podnosił, wymiennik nie z papieru tylko aluminiowy!!!

Wentylacja mechaniczna na wszystko, niekoniecznie z rekuperacją. Po co odzysk ciepła przy braku klimatyzacji i ogrzewaniu, które jest przewymiarowane i nie uwzględni tego odzysku?

Co do wymienników, papierowych nie traktuję poważnie. natomiast aluminiowe były najlepsze, do czasu a ktoś wymyślił lepsze i tańsze. To błąd, że idzie się z postępem? Przez 19 lat robiłem gwc a od 6 lat klimatyzację, jest tańsza, skuteczniejsza w chłodzeniu i rewelacyjnie tanio ogrzewa powietrze.

Wentylacja mechaniczna na wszystko, niekoniecznie z rekuperacją. Po co odzysk ciepła przy braku klimatyzacji i ogrzewaniu, które jest przewymiarowane i nie uwzględni tego odzysku?

Co do wymienników, papierowych nie traktuję poważnie. natomiast aluminiowe były najlepsze, do czasu a ktoś wymyślił lepsze i tańsze. To błąd, że idzie się z postępem? Przez 19 lat robiłem gwc a od 6 lat klimatyzację, jest tańsza, skuteczniejsza w chłodzeniu i rewelacyjnie tanio ogrzewa powietrze.

Wszystko OK, tylko bardziej zależało mi na opinii w zakresie samego urządzenia, a nie całej tej reszcie... Mógłby Pan się odnieść do niej?

• 4 weeks później...
  • 3 months później...
  • 6 months później...
  • 3 months później...
Właśnie zamontowano mi ventilusa 400 w tamtym tygodniu i narazie nie mogę powiedzieć złego słowa. Centrala wykonana porządnie, łatwy w obsłudze panel dotykowy, można dostosować szybkość wentylatorów na każdym biegu ma wszystko czego potrzebuję, wybrałem ją bo ma dobry sprzęż i krućce DN160 takie jak w moich skrzynkach rozdzielczych. Centrala z montażem wyrzutni i czerpni i podłączeniem do skrzynek rozdzielczych na struchu + regulacją kosztowała mnie taniej niż na allegro wołają za samą centralę.

• 2 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 6 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...

No ja popełnię zakup tego Ventilusa w tym sezonie. Montaż gdzieś za 2 miesiące.

Podobno w ciągu miesiąca ma ukazać się jeszcze nowsza wersja 4-setki...

Zastanawiam się natomiast czy sens jest dopłacać do wersji 365HR ? Ta wersja jest z wymiennikiem entalpicznym - można na chłopski rozum czym kluczowym różni się od aluminiowego w wersji 400?

Orientacyjna powierzchnia wentylowana domu zbliżona wg katalogu dla 400 i 365HR.