januszeg 30.09.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witam. Planuję zakup i montaż rekuperatora. Śledzę temat na forum i rozważam kilka opcji central wentylacyjnych:- AirPack 400,- Brink RENOVENT EXCELLENT 400,- Aeris 350 Base,- OnyX Dream 400.Właśnie trafiłem (otrzymałem ofertę) na montaż rekuperatora polskiej firmy TQD. Nie mogę jednak znaleźć żadnych opinii na jego temat. Może ktoś podpowiedzieć, doradzić coś w tej kwestii?Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.10.2015 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Nie mogę jednak znaleźć żadnych opinii na jego temat. Może się na tym nie znają? Odzysk ciepła z wentylacji jest głównie po to, by obniżyć koszty budowy, przy rekuperacji nie ma sensu robić kotłowni. Tak więc jak ktoś sprzedaje i kotłownie i centrale z odzyskiem ciepła, to nie może się na tym znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszeg 01.10.2015 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 No ale gdzie konsekwencja w Pana opiniach? Rekuperator ma "wszystko", co wg. Pana mieć powinien, ba...nawet ma to co kiedyś, dawno temu Pan podnosił, wymiennik nie z papieru tylko aluminiowy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.10.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 No ale gdzie konsekwencja w Pana opiniach? Rekuperator ma "wszystko", co wg. Pana mieć powinien, ba...nawet ma to co kiedyś, dawno temu Pan podnosił, wymiennik nie z papieru tylko aluminiowy!!! Wentylacja mechaniczna na wszystko, niekoniecznie z rekuperacją. Po co odzysk ciepła przy braku klimatyzacji i ogrzewaniu, które jest przewymiarowane i nie uwzględni tego odzysku? Co do wymienników, papierowych nie traktuję poważnie. natomiast aluminiowe były najlepsze, do czasu a ktoś wymyślił lepsze i tańsze. To błąd, że idzie się z postępem? Przez 19 lat robiłem gwc a od 6 lat klimatyzację, jest tańsza, skuteczniejsza w chłodzeniu i rewelacyjnie tanio ogrzewa powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszeg 01.10.2015 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Wentylacja mechaniczna na wszystko, niekoniecznie z rekuperacją. Po co odzysk ciepła przy braku klimatyzacji i ogrzewaniu, które jest przewymiarowane i nie uwzględni tego odzysku? Co do wymienników, papierowych nie traktuję poważnie. natomiast aluminiowe były najlepsze, do czasu a ktoś wymyślił lepsze i tańsze. To błąd, że idzie się z postępem? Przez 19 lat robiłem gwc a od 6 lat klimatyzację, jest tańsza, skuteczniejsza w chłodzeniu i rewelacyjnie tanio ogrzewa powietrze. Wszystko OK, tylko bardziej zależało mi na opinii w zakresie samego urządzenia, a nie całej tej reszcie... Mógłby Pan się odnieść do niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 25.10.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Też ostatnio słyszałem wiele dobrego na temat VENTILUS 400. Czas pokaże co to jest za cacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pcexm 06.02.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Witam szanownych forumowiczów.Czy ktoś może już się podzielić opinią na temat pracy centrali Ventilus 400, np. tej zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 07.08.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Ktoś montowal te Ventilusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 07.08.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Ktoś raz pisał gdzieś o nich, ale jakoś bez konkretów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 08.08.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Ja to miałem w ręku.Centrala wykonana dobrze.Poskładana z solidnych komponentów.Cicha.Z przyjemnym i łatwym w obsłudze panelem dotykowym. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 16.11.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Właśnie zamontowano mi ventilusa 400 w tamtym tygodniu i narazie nie mogę powiedzieć złego słowa. Centrala wykonana porządnie, łatwy w obsłudze panel dotykowy, można dostosować szybkość wentylatorów na każdym biegu ma wszystko czego potrzebuję, wybrałem ją bo ma dobry sprzęż i krućce DN160 takie jak w moich skrzynkach rozdzielczych. Centrala z montażem wyrzutni i czerpni i podłączeniem do skrzynek rozdzielczych na struchu + regulacją kosztowała mnie taniej niż na allegro wołają za samą centralę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 07.02.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Coś więcej o tym TQM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 13.02.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Co chcesz wiedzieć więcej - dobrze wykonana centrala - fajny sterwonik, ja nie mam zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 17.02.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Ok. To mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowent 10.05.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A jak ten rekuperator zachowywał się przez zimę?? Nagrzewnia 500W dawała radę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 03.07.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 i jak sie sprawuje ten Ventilus 400?? Wyglada identycznie jak wanas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 09.07.2017 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Narazie dom niezamieszkany, więc mam ustawionego na 10%, nie zamarzł przez zimę, Wanas ma identyczny sterownik ale obudowa reku już jest inna, więcej będę wiedział po tej zimie, narazie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 31.01.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 A po pół roku jak wygląda sprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merchel 11.02.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Faktycznie ten Ventilus wygląda jak klon Wanasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fadros 24.03.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 No ja popełnię zakup tego Ventilusa w tym sezonie. Montaż gdzieś za 2 miesiące. Podobno w ciągu miesiąca ma ukazać się jeszcze nowsza wersja 4-setki...Zastanawiam się natomiast czy sens jest dopłacać do wersji 365HR ? Ta wersja jest z wymiennikiem entalpicznym - można na chłopski rozum czym kluczowym różni się od aluminiowego w wersji 400? Orientacyjna powierzchnia wentylowana domu zbliżona wg katalogu dla 400 i 365HR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts