Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem wodnym - ustawienie pomp

gorpaw

Recommended Posts

Witam.

Od kilku dni jestem użytkownikiem kominka z PW. Bardzo proszę mądrych ludzi o podpowiedź - jak ustawić temp. załączania pomp i optymalna temperaturę kominka. Obecnie mam ustawienie włączania pomp na 55 st. a temp kominka na 60 st.

Jeszcze jedo pytanie - Nie mam zamontowanego zaworu trójdrogowego w celu podmieszania powrotu wody do kominka gdyz hydraulik stwierdził że nie ma mozliwości gdyz mam dwie pompy ( jedna ładuje CWU do bufora a druga na CO. Zaobserwowałem że temperatura wody na powrocie spada do 50 st.

Bardzo Was proszę o rade jak optymalnie ustawić temp. na sterowniku w celu efektywnego spalania.

Witam.

Gorpaw ... przecież to o co prosisz należy Ci się od hydrailika, kóry montował całość instalacji kominkowej ... jak psu buda ... za darmo i w ramach usługi jaką wykonał ...

Coś mi się wydaje że pomimo wielu rad na FM, które poczytałeś - oddałeś swój kominek w ręce pajaca a nie instalatora z prawdziwego zdarzenia, wiedzącego co robi i dlaczego ...

Jak sobie wyobrażasz "ustawienie" Twojego kominka "przez internet", skoro nikt tu na FM nie widział tej instalacji i nie wie jak jest naprawdę zbudowana ... ???

Jak to u Ciebie działa że masz nastawy na wyjściu 55 stopni a na powrocie z całej instalacji grzewczej woda "spada" do 50 stopni ... ?

Instalator zrobił Ci "perpetum mobile" ?

Różnicą 5-ciu stopni zagrzewa Ci cały dom i wodę jeszcze grzeje ?

Jak nie można zamontować zaworu mieszającego na powrocie ?

Wyrzuć debila z budowy albo poproś go o ponowne - tym razem poprawne wykonanie instalacjii jej wysterowanie ...

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam.

Podobnie jak Gorpaw proszę pomoc w optymalnym ustawieniu temperatury pracy kominka i temperatury załączania pomp CO / CWU.

Obecnie na sterowniku Tatarek RT08P_2011_v.2.6_TITANIUM mam ustawione odpowiednio 70stC i 60stC,

Przy tych nastawach temperatura powrotu to 48stC

Wkład to: Lechma PL 500 SBJ Green 13,5kW , bufor 500l i podłogówka 70m2

Pozdrawiam.

Witam.

Temperatura powrotu realizowana jest zaworem czy "tak sobie" ?

Jeżeli tak sobie, to nie będzie ona w żaden sposób zależeć od temperatury wyjścia, tylko od zapotrzebowania na energię w danej chwili przez dom - przyjdą mrozy i na powrocie będzie 28 stopni ...

Pozdrawiam.

PS.

!!! ... LUDZIE ... KIEDY WY WSZYSCY ZROZUMIECIE ŻE TAKIE RZECZY POWINIEN ZROBIĆ ZA WAS INSTALATOR, KTÓRY DOBIERA I PODŁĄCZA WKŁAD KOMINKOWY LUB WYKONUJE KOMINEK Z PŁASZCZEM WODNYM I ZESTRAJA GO Z RESZTĄ INSTALACJI.

A NIE INTERNETOWE GREMIUM, KTÓRE NIGDY NA OCZY NIE WIDZIAŁO WASZYCH INSTALCJI ...

NALEŻY SIĘ TO WAM JAK PSU BUDA - W RAMACH WYNAGRODZENIA, KTÓRE DAJECIE INSTALTOROM ZA WYKONANĄ USŁUGĘ ... !!!

Witam.

Temperatura powrotu realizowana jest zaworem czy "tak sobie" ?

Jeżeli tak sobie, to nie będzie ona w żaden sposób zależeć od temperatury wyjścia, tylko od zapotrzebowania na energię w danej chwili przez dom - przyjdą mrozy i na powrocie będzie 28 stopni ...

Pozdrawiam.

PS.

!!! ... LUDZIE ... KIEDY WY WSZYSCY ZROZUMIECIE ŻE TAKIE RZECZY POWINIEN ZROBIĆ ZA WAS INSTALATOR, KTÓRY DOBIERA I PODŁĄCZA WKŁAD KOMINKOWY LUB WYKONUJE KOMINEK Z PŁASZCZEM WODNYM I ZESTRAJA GO Z RESZTĄ INSTALACJI.

A NIE INTERNETOWE GREMIUM, KTÓRE NIGDY NA OCZY NIE WIDZIAŁO WASZYCH INSTALCJI ...

NALEŻY SIĘ TO WAM JAK PSU BUDA - W RAMACH WYNAGRODZENIA, KTÓRE DAJECIE INSTALTOROM ZA WYKONANĄ USŁUGĘ ... !!!

Mam jedno delikatne pytanie do Forest-Natura. Dlaczego jest Pan najmądrzejszy ? Zero fachowej odpowiedzi tylko cwaniackie zagrywki !!!! Święty wszechwiedzący i wszystko u niego NAJ !!!! ..Porażka...

Edytowane przez gorpaw

Czy można zamontować zawór 4D w odległości ok 5 metrów od kominka - aby wszystko dobrze sprawowało ? Pytam gdyż kotłownia jest własnie w takiej odległości oddalona od kominka a tylko w tym pomieszczeniu jest możliwość montażu ww. zaworu a usłyszałem ostatnio opinie że montaż zaworu 4D powinna być blisko kominka i działać grawitacyjnie.

Witam.

Mam jedno delikatne pytanie do Forest-Natura. Dlaczego jest Pan najmądrzejszy ? Zero fachowej odpowiedzi tylko cwaniackie zagrywki !!!! Święty wszechwiedzący i wszystko u niego NAJ !!!! ..Porażka...

Gorpaw ... udzieliłem Ci jak najbardziej bardzo fachowych odpowiedzi. Jak to zrozumiesz, to szybko rozwiążesz problemy ze swoim kominkiem ...

Pozdrawiam.

Witam.

Gorpaw ... udzieliłem Ci jak najbardziej bardzo fachowych odpowiedzi. Jak to zrozumiesz, to szybko rozwiążesz problemy ze swoim kominkiem ...

Pozdrawiam.[/QU

Grzecznie zapytałem o to czy można zamontować zawór 4D a Pan Forest dalej swoje ...

Po to jest forum żeby pytać- wymieniać doświadczenia a nie cwaniakować !!!!!!

W takim stanie kupiłem dom z instalacją c.o. i nie mogę nic od wykonywającegota instalację hydraulika oczywkiwać - BO GO NIE ZNAM - ZAPAMIĘTAJ TO SOBIE !!!!

Edytowane przez gorpaw

Witam.

Pozdrawiam.

Grzecznie zapytałem o to czy można zamontować zawór 4D a Pan Forest dalej swoje ...

Po to jest forum żeby pytać- wymieniać doświadczenia a nie cwaniakować !!!!!!

W takim stanie kupiłem dom z instalacją c.o. i nie mogę nic od wykonywającegota instalację hydraulika oczywkiwać - BO GO NIE ZNAM - ZAPAMIĘTAJ TO SOBIE !!!!

Witam.

Gdybyś od razu napisał parę informacji więcej, to było by łatwiej prowadzić dialog ...

Nie będę Cię uczył kultury korespondencji internetowej, ani ksztatowania w tym medium relacji międzyludzkich - do tego musisz dojść sam.

Zaproś ze dwie, nawet trzy jak będziesz chciał, miejscowe dobre firmy instalatorskie i niech one widząc wszystko naocznie, zaproponują najlepsze wg nich rozwiązania. To jest najlepsza porada jaką możesz tutaj otrzymać, którą Ty nie wiadomo z jakiego powody bierzesz za "cwaniakowanie" ...

Chyba że chcesz otrzymać tutaj porady w stylu:

- można zastosować zawór 3D

- można zastosować zwór 4D

- można dać tam pompę

- może to funkcjonować bez pompy

- 5 metrów to za daleko żeby grało bez pompy

- 5 metrów może być jak ma być z pompą

Czy pomogły Ci cokolwiek powyższe odpowiedzi ?

Wszystkie są poprawne i rzeczowe ...

Pozdrawiam.

Witam.

Gdybyś od razu napisał parę informacji więcej, to było by łatwiej prowadzić dialog ...

Nie będę Cię uczył kultury korespondencji internetowej, ani ksztatowania w tym medium relacji międzyludzkich - do tego musisz dojść sam.

Zaproś ze dwie, nawet trzy jak będziesz chciał, miejscowe dobre firmy instalatorskie i niech one widząc wszystko naocznie, zaproponują najlepsze wg nich rozwiązania. To jest najlepsza porada jaką możesz tutaj otrzymać, którą Ty nie wiadomo z jakiego powody bierzesz za "cwaniakowanie" ...

Chyba że chcesz otrzymać tutaj porady w stylu:

- można zastosować zawór 3D

- można zastosować zwór 4D

- można dać tam pompę

- może to funkcjonować bez pompy

- 5 metrów to za daleko żeby grało bez pompy

- 5 metrów może być jak ma być z pompą

Czy pomogły Ci cokolwiek powyższe odpowiedzi ?

Wszystkie są poprawne i rzeczowe ...

Pozdrawiam.

To po jaka cholorę jest to forum ??????

Od tego sa firmy instalatorskie - miejscowe które przyjadą - doradzą itd.

A jeżeli chodzi o prowadzenie dialogu - kultury internetowej to chyba Ty się musisz nauczyć ..albo troszkę więcej kultury a mniej cwaniactwa i "WSZECHWIEDZENIA"

• 3 months później...

To żenujące, że człowiek chce się czegoś dowiedzieć i natrafia na mur. Bo co? bo się nie da nic powiedzieć? nic doradzić? Za przeproszeniem nawet o seksie można dużo wyczytać. Jak się nie chce "specjaliście" odpowiadać, bo wiedza jest droga, bo po co klient ma sam coś robić zamiast dać komuś zarobić, albo po prostu się nie wie, to po co zajmować czas na forum. Do tego "specjalista" uczy zasad wypowiedzi na forum - smutne!

Ja nie pomogę, bynajmniej na razie. Wszedłem na ten wątek z zaciekawieniem i z chęcią nauczenia się czegoś. Będę sam, osobiście, montował kocioł, instalacje ogrzewania podłogowego z buforem ciepła. Nie będę dawał zarobić "fachowcom", którzy sami często nie wiedza jak zrobić i próbują wcisnąć jakieś swoje rozwiązania. Toż to nie potrzeba studiów aby coś takiego zrobić. Na szczęście są ludzie na forum, od których można się wiele rzeczy nauczyć i to bez łaski.

Pozdrawiam tych co chcą wiedzieć i tych co sie z wiedzą chcą podzielić.

Forest-Natura ma rację na podstawie informacji jakie przedstawiasz nie da się dać jednoznacznej odpowiedzi.

Na to czy zawór 4D może być zamontowany 5m od kominka ma wpływ wiele czynników, tak samo na to czy musi być pompa w "krótkim obiegu", żaden hydraulik (nie mylić z instalatorami typu "złota rączka" co wszystko niby potrafią) nie da Ci konkretnych porad przy tak okrojonym opisie sytuacji.

To żenujące, że człowiek chce się czegoś dowiedzieć i natrafia na mur. Bo co? bo się nie da nic powiedzieć? nic doradzić? Za przeproszeniem nawet o seksie można dużo wyczytać. Jak się nie chce "specjaliście" odpowiadać, bo wiedza jest droga, bo po co klient ma sam coś robić zamiast dać komuś zarobić, albo po prostu się nie wie, to po co zajmować czas na forum. Do tego "specjalista" uczy zasad wypowiedzi na forum - smutne!

Ja nie pomogę, bynajmniej na razie. Wszedłem na ten wątek z zaciekawieniem i z chęcią nauczenia się czegoś. Będę sam, osobiście, montował kocioł, instalacje ogrzewania podłogowego z buforem ciepła. Nie będę dawał zarobić "fachowcom", którzy sami często nie wiedza jak zrobić i próbują wcisnąć jakieś swoje rozwiązania. Toż to nie potrzeba studiów aby coś takiego zrobić. Na szczęście są ludzie na forum, od których można się wiele rzeczy nauczyć i to bez łaski.

Pozdrawiam tych co chcą wiedzieć i tych co sie z wiedzą chcą podzielić.

Masz dużo racji w swoim proteście. Nie uwzględnia on jednak całokształtu. To nie jest forum instalacyjne, tylko kominkowo zduńskie . Opanowane przez kwestie zduńskie i kominkowe. Kilkakrotnie już o tym pisaliśmy, że nie znamy się na wodzie tak dobrze jak na zduństwie. Woda w kominku to anachronizm, dopust Boży, który robimy tylko dlatego, że nas do tego zmuszacie - wy klienci!:) Są oczywiście wyjątki (i na tym forum), które znają się na wszystkim. Ale to rzadkość (najczęściej milcząca). Nie sposób każdemu z osobna tłumaczyć, bo to dość popularne forum. Gdybyś więcej czytał, zanim zabierzesz głos (zgodnie z regulaminem forum), pewnie byś zrozumiał , o czym mówię...i poszedł byś z pytaniami do właściwego działu. Powodzenia!

To żenujące, że człowiek chce się czegoś dowiedzieć ..................... Będę sam, osobiście, montował kocioł, instalacje ogrzewania podłogowego z buforem ciepła. Nie będę dawał zarobić "fachowcom", którzy sami często nie wiedza jak zrobić i próbują wcisnąć jakieś swoje rozwiązania. Toż to nie potrzeba studiów aby coś takiego zrobić. .

Jak sobie poradzisz to podziel się wiedzą...

• 7 months później...

Witam serdecznie,

Mamy już zainstalowany kominek z płaszczem wodnym + bufor 750 l + sterownik Tatarek. Wszystko wydawałoby się działać dobrze - ciepła woda jest bardzo szybko, grzejniki grzeją, podłogówka też ale jest jeden problem - woda na powrocie do kominka jest poniżej 55 st C ;( Najprawdopodobniej wina zaworu Hertz, który powinien puszczać wode na kominek o temp conajmniej 55 st C. Hydraulik twierdzi że zawór otwiera sie dopiero przy tej temp.Tylko dlaczego termometr zamocowany na rurze powrotnej nie wskazuje powyżej 38-40 st C ;/ Czy może być ten zawór odwrotnie zainstalowany? A może ktoś mógłby mi wskazać zawór który będzie spełniał swoje zadanie?

Z góry dziękuje za pomoc