Laik1234 01.10.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Witam Proszę o jakieś wskazówki w sprawie mojej instalacji, która jest wykonana wg schematu przedstawionego w załączniku. A mianowicie: podczas pracy pompy cwu i przy otwartym zaworze 4d, woda powrotna z cwu przepływa przez zawór 4d i powrotem z CO przepływa do instalacji, zamiast wchodzić do pieca. Jeżeli zamknę zawór 4d to jest ok. ale w przypadku awarii pompy rozgrzana woda nie będzie miała gdzie ujść, jedynie odejściem do zbiornika wyrównawczego. I tu pytanie: czy zastosowanie zaworu różnicowego na powrocie pod zaworem 4d a przed wejściem powrotu cwu pomoże? Jeżeli tak to jaki zawór najlepiej zamontować, tak aby jak najmniej ograniczyć przepływ. Zapomniałem dodać, że na wysokości pompy CO na głównej rurze mam zawór z kulką w środku. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 01.10.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Nie zawór różnicowy, tylko zawór zwrotny, a właściwie dwa.Jeden na powrocie CO, drugi na powrocie CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts