Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tarcza diamentowa do granitu - trwałość

SGS2013

Recommended Posts

Mam pytanie o żywotność tarcz diamentowych ze średniej półki cenowej przy cięciu płytek granitowych o grubości 1cm. Ile średnio metrów bieżących cięcia takich płytek można orientacyjnie wykonać na jednej tarczy? Chodzi mi o opłacalność: czy robić to samemu (dochodzi jeszcze koszt maszyny z wodnym chłodzeniem), czy też oddawać to do cięcia w jakimś zakładzie kamieniarskim?

Być może cięcie strumieniem wody jest dużo tańsze - czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Mam pytanie o żywotność tarcz diamentowych ze średniej półki cenowej przy cięciu płytek granitowych o grubości 1cm. Ile średnio metrów bieżących cięcia takich płytek można orientacyjnie wykonać na jednej tarczy? Chodzi mi o opłacalność: czy robić to samemu (dochodzi jeszcze koszt maszyny z wodnym chłodzeniem), czy też oddawać to do cięcia w jakimś zakładzie kamieniarskim?

Być może cięcie strumieniem wody jest dużo tańsze - czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

wypożycz maszynę do cięcia płytek na mokro - na sucho będzie strzępić i rwać końcówki płytek nie mówiąc już o pyle. Dobrą maszyną nacinasz kilkukrotnie płytkę od góry robiąc rowek a potem przecinasz

W Poznaniu wypożyczenie średniej maszyny to 35 zł za dzień a dużej to 65 zł za dzień plus 10 zł za tarczę - weekend liczy się jako 1 dzień więc opłaca się na weekendy.

Tarcza długo wytrzyma przy cięciu na mokro na sucho zjedziesz raz dwa no i płytka płytce nie równa.