Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka z miksokreta - problemy - pomocy!

big_lebowski

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

mam problem w wylewką pływającą wykonaną z miksokreta.

Wylewka wykonana miesiąc temu, na stropie pomiędzy kondygnacjami, wykonana bezpośrednio na warstwie ocieplenia z perlitu zagęszczonego i zespolonego gipsem ( metoda mistrza Adama z polewaniem wodą) . Na to poszła siatka zbrojeniowa drut 3mm z okiem 10 cm. Do niej przywiązana rurka PEX ogrzewania podłogowego. Rozkładana do 10-15 cm.

Od razu uprzedzę iż robiłem już podłogę wylewaną na perlicie i nie było żadnego problemu z wylewką, ani jednej ryski. Ale robił to inny wykonawca.

To co mnie niepokoi w wylewce to:

taśma dylatacyjna umieszczona nie na całej głębokości wylewki, tj taśma o wysokości 10cm wystawie ponad wylewkę w wielu miejscach na 6 do 7 centymetrów. Czy jest to poważny błąd wykonawczy i też zgodne ze sztuką budowlaną?

Nacięcia dylatacyjne w otworach drzwiowych – w jednym z pomieszczeń nacięcie wykonane na głębokość 2- 3 mm! Efekt: wylewka pękła 20 cm dalej. Pozostałe nacięcia wykonane głębiej.

taśma dylatacyjna nie umieszczona wzdłuż każdej ściany. np. na wąskim korytarzu ( ok 2m szerokości) wykonawca umieścił na jednej za ścian taśmę w połowie jej długości, na drugiej w ogóle.

No i najważniejsze: w dwóch pomieszczeniach, w rogach pomieszczeń wylewka daje głuchy odgłos, jakbym chodził po bębnie, Czuć iż nie przylega dobrze do podłoża. W jednym z narożników mocniej stąpając doprowadziłem do pęknięcia, pojawiła się rysa tworząca w narożniku trójkąt o boku około 70 cm. W jednym z narożników, mocniej stąpając widzę ruch powietrza w okolicach listwy dylatacyjnej!

Wykonawca stwierdził, iż wylewki mam nie podlewać i jedynie zamknąć okna w pomieszczeniach. Uzasadniał to tym, iż dodał plastyfikator.

Moja diagnoza: w narożnikach siatka zbrojeniowa, naprężona po przymocowaniu do niej rurek podłogówki, unosiła się na parę centymetrów. Proponowałem wykonawcy, iż dociążę te miejsca betonowymi klockami dystansowymi i wysokości 1 cm, mam takie przezornie wykonane z zalanym drutem aby można było go łatwo umocować do siatki. Wykonawca stwierdził iż nie ma takiej potrzeby, i że on będzie unosił siatkę, umieści pod nią warstwę wylewki, następnie dociąży od górą kolejną partią wylewki i siatka zostanie wystarczająco dociśnięta i unieruchomiona w ten sposób. Obawiam się jednak iż nie zostało to prawidłowo wykonane.

Skład wylewki to cement czerwony cemex, piasek płukanka 0,2.

Prośba o szybką pomoc – jutro mają wejść tynkarze, wle nie wiem, czy w tej sytuacji ich wpuścić!

Czy dudniące narożniki nadają się do skucia i ponownego wylania?

pozdrawiam,

Big

pozdrawiam,

Big

Wylewka wysychając od góry, unosi się. Jak wyschnie, w części powinna się opuścić. Prawidłowa pielęgnacja (folia po wylaniu) i dobrze ułożone zbrojenie plus dyble na łączeniach zapobiegają tego typu problemom.

Pozdrawiam.

Drodzy forumowicze,

mam problem w wylewką pływającą wykonaną z miksokreta.

Wylewka wykonana miesiąc temu, na stropie pomiędzy kondygnacjami, wykonana bezpośrednio na warstwie ocieplenia z perlitu zagęszczonego i zespolonego gipsem ( metoda mistrza Adama z polewaniem wodą) . Na to poszła siatka zbrojeniowa drut 3mm z okiem 10 cm. Do niej przywiązana rurka PEX ogrzewania podłogowego. Rozkładana do 10-15 cm.

Od razu uprzedzę iż robiłem już podłogę wylewaną na perlicie i nie było żadnego problemu z wylewką, ani jednej ryski. Ale robił to inny wykonawca.

To co mnie niepokoi w wylewce to:

taśma dylatacyjna umieszczona nie na całej głębokości wylewki, tj taśma o wysokości 10cm wystawie ponad wylewkę w wielu miejscach na 6 do 7 centymetrów. Czy jest to poważny błąd wykonawczy i też zgodne ze sztuką budowlaną?

Nacięcia dylatacyjne w otworach drzwiowych – w jednym z pomieszczeń nacięcie wykonane na głębokość 2- 3 mm! Efekt: wylewka pękła 20 cm dalej. Pozostałe nacięcia wykonane głębiej.

taśma dylatacyjna nie umieszczona wzdłuż każdej ściany. np. na wąskim korytarzu ( ok 2m szerokości) wykonawca umieścił na jednej za ścian taśmę w połowie jej długości, na drugiej w ogóle.

No i najważniejsze: w dwóch pomieszczeniach, w rogach pomieszczeń wylewka daje głuchy odgłos, jakbym chodził po bębnie, Czuć iż nie przylega dobrze do podłoża. W jednym z narożników mocniej stąpając doprowadziłem do pęknięcia, pojawiła się rysa tworząca w narożniku trójkąt o boku około 70 cm. W jednym z narożników, mocniej stąpając widzę ruch powietrza w okolicach listwy dylatacyjnej!

Wykonawca stwierdził, iż wylewki mam nie podlewać i jedynie zamknąć okna w pomieszczeniach. Uzasadniał to tym, iż dodał plastyfikator.

Moja diagnoza: w narożnikach siatka zbrojeniowa, naprężona po przymocowaniu do niej rurek podłogówki, unosiła się na parę centymetrów. Proponowałem wykonawcy, iż dociążę te miejsca betonowymi klockami dystansowymi i wysokości 1 cm, mam takie przezornie wykonane z zalanym drutem aby można było go łatwo umocować do siatki. Wykonawca stwierdził iż nie ma takiej potrzeby, i że on będzie unosił siatkę, umieści pod nią warstwę wylewki, następnie dociąży od górą kolejną partią wylewki i siatka zostanie wystarczająco dociśnięta i unieruchomiona w ten sposób. Obawiam się jednak iż nie zostało to prawidłowo wykonane.

Skład wylewki to cement czerwony cemex, piasek płukanka 0,2.

Prośba o szybką pomoc – jutro mają wejść tynkarze, wle nie wiem, czy w tej sytuacji ich wpuścić!

pozdrawiam,

Big

Taśma dylatacyjna powinna być opuszczona do warstwy termiczno-akustycznej! nacięcia przeciw skurczowe na głębokość minimum 1/2 grubości wylewki. Błędem jest również wykonanie fragmentów wylewki która tworzy "mostki akustyczne" w korytarzu!

Wylewka ma miesiąc a więc jest jeszcze mokra około 4%. Spód wylewki jest mokry, powierzchnia ma zdecydowanie niższą wilgotność dlatego robi się krótsza i podciąga dół wylewki. Szczególnie w rogach wilgoć odparowuje szybciej przez dylatacje, niż w pozostałych miejscach.

Nie należy teraz sprawdzać rogów obciązając je. Zrób to za 5 miesięcy albo po wygrzaniu wylewki.

Jeżeli będziesz kładł parkiet lub deski Twoja wylewka musi osiągnąć około 25N/mm2 w co akurat wątpię przy samym piasku i polewaniu wodą.

Parkiet napisał, że prawidłowa pielęgnacja to folia po ułożeniu jastrychu.

Dziękuję za odpowiedzi !

Czyli rozumiem iż mam jeszcze czekać aż wylewka doschnie. Ponieważ zamierzam ogrzewać te pomieszczenia zimą, zacznę wygrzanie wylewki i sprawdzę co z narożnikami.

Dylatacja została zrobiona została wadliwie jak rozumiem z wypowiedzi JarekKur. Czy wykonawca może to jakoś naprawić? czy nacinanie wylewki przy ścianie w miejscu gdzie powinna być dylatacja jest w ogóle wykonalne? Czy pogłębianie dylatacji w miejscach, gdzie sięga ona do połowy grubości wylewki również?

Pozdrawiam,

Big

Edytowane przez big_lebowski
orto

• 4 months później...

Minęło parę miesięcy. wylewka wygrzana. Niestety, nadal dudni tam, gdzie dudniło.

Ponieważ opinie paru osób utwierdziły mnie w przekonaniu, że wylewka jest położona źle, zmuszony jestem zamówić ekspertyzę na piśmie.

Jeśli ktoś zna rzeczoznawcę, inspektora, który może dokonać odpłatnie analizy i wydać ocenę, bardzo proszę o namiary.

pozdrawiam,

Big