Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Formalności okołobudowlane, jak długo?

dawiddur

Recommended Posts

Posiadam działkę rolną, która w MPZP widnieje jako budowlana. Mam na niej podłączoną wodę z wodociągu. Umową o wykonanie przyłącza elektrycznego już podpisana (działka nieogrodzona, niezabudowana). Wybraliśmy już projekt budowlany, w który nie chcemy wnosić zmian. Uchwałę Rady Gminy w sprawie MPZP przeczytałem, i jak najbardziej mogę budować ten konkretny budynek.

Teraz pojawia się moje pytanie.

Do połowy listopada tego roku mam czas, aby skorzystać z bardzo dobrych warunków kredytowych na budowę tego domu. Pracownicy gminy i starostwa będą mi sprzyjać, tzn. nie rzucać kłód pod nogi. Jakie minimum formalności muszę wykonać?

Dopiero się edukuje, ale widzę to tak:

- zmienić przeznaczenie swojej działki (jej części) w gminie/ starostwie?

- kupić projekt budowlany?

- wystąpić o pozwolenie na budowę?

- starać się o udzielenie kredytu?

- cała reszta?

Po prostu nie wiem czy próbować wyrobić się w czasie.

Pozdrawiam,

Adaptacja do warunków lokalnych. Architekt przygotowuje również inne dokumenty będące częścią projektu składanego do PnB.

Dobrze też zrobić badania gruntu. Znaleźć kierownika budowy, ekipy, geodetę. Zgłosić rozpoczęcie prac budowlanych i poczekać aż się umocuje.

O PnB. NIe wiem na ile nowa ustawa zmienia te wymagania. Na stronie gminy/starostwa na pewno coś jest.

http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/prawo-budowalne-jak-uzyskac-pozwolenie-na-budowe,132_7002.html

Edytowane przez Nefer