Yorey 03.10.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Mędrcy, jest tak: mam ci ja zestaw hydroforowy z pompą Speroni RSM5, w którym właśnie spaliło się uzwojenie. Pompa ma już nieco ponad 3 lata, więc może miało prawo, choć poprzednie uzwojenie spaliło się rok i kilka dni temu - wówczas silnik został wymieniony w ramach gwarancji... W każdym razie - potrzebuję rady, czy mogłem jakoś przyczynić się do powyższej awarii? Sugestia - od jakiegoś czasu niedomagał chyba kondensator, bo co jakiś czas pompa nie zaskakiwała za pierwszym wezwaniem włącznika ciśnieniowego, mogło być to przyczyną shajcowania onego uzwojenia...? Druga kwestia - jak z tego wybrnąć? Czy gnać do serwisu i prosić o wymianę silnika, czy oddać go do specjalistów od przewijania, czy może wywalić ten zestaw na złom i nabyć jakiegoś grundfosa (a jeśli tak, to jakiego? - mam zbiornik 150 litrów, 14 punktów poboru wody, studnię głębokości 10m, najwyższy punkt poboru wody jest jakieś 4 m nad pompą). Będę wdzięczny za pilne porady, w domu nie ma wody i nastrój żony nie sprzyja spokojnym refleksjom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.10.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Mędrcy, jest tak: mam ci ja zestaw hydroforowy z pompą Speroni RSM5, w którym właśnie spaliło się uzwojenie. Pompa ma już nieco ponad 3 lata, więc może miało prawo, choć poprzednie uzwojenie spaliło się rok i kilka dni temu - wówczas silnik został wymieniony w ramach gwarancji... W każdym razie - potrzebuję rady, czy mogłem jakoś przyczynić się do powyższej awarii? Sugestia - od jakiegoś czasu niedomagał chyba kondensator, bo co jakiś czas pompa nie zaskakiwała za pierwszym wezwaniem włącznika ciśnieniowego, mogło być to przyczyną shajcowania onego uzwojenia...? Druga kwestia - jak z tego wybrnąć? Czy gnać do serwisu i prosić o wymianę silnika, czy oddać go do specjalistów od przewijania, czy może wywalić ten zestaw na złom i nabyć jakiegoś grundfosa (a jeśli tak, to jakiego? - mam zbiornik 150 litrów, 14 punktów poboru wody, studnię głębokości 10m, najwyższy punkt poboru wody jest jakieś 4 m nad pompą). Będę wdzięczny za pilne porady, w domu nie ma wody i nastrój żony nie sprzyja spokojnym refleksjom... Moze pompa chodzila na sucho, czyli nie mogla zassac wode? Moze wystarczy zawory zwrotne posprawdzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 U mnie to samo, wczoraj siadł. Ale będę próbował reaktywować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 U mnie to samo, wczoraj siadł. Ale będę próbował reaktywować Czy Ty niedawno nie napisałeś, źe na budowę kupiłeś najtańszy, a on działa, działa i nie chce sie zepsuć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Czy Ty niedawno nie napisałeś, źe na budowę kupiłeś najtańszy, a on działa, działa i nie chce sie zepsuć ? Dokładnie Ale jeszcze nie składam broni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts