Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadatki zamiast zaliczek

kroyena

Recommended Posts

Generalna zasada jest taka, że zaliczka podlega zwrotowi, a zadatek nie. Oznacza to, że przy dostąpieniu od umowy mozna domagać się zwrotu wpłaconej zaliczki (o ile umowa tego nie reguluje) we wpłaconej wysokości.

Zadatek jest rodzajem kary - jak wpłacający odstąpi od umowy traci go. Jak biorący (zleceniobiorca) jest zobligowany zwrócić go w podwojonej wysokości (czyli oddać zadatek i zapłacić karę w wysokości zadatku).

A ja dowiedziałam się od prawnika, że w umowach dot. nieruchomości nie stosuje sie pojęcia zaliczka, tylko zadatek jako formę zabezpieczenia transakcji (czyli gwarancję że umowa dojdzie do skutku).

W przypadku odstapienia od umowy docelowej zadatek podlega zwrotowi :

jeżeli sprzedający odstepuje od umowy zwraca podwojna wysokość zadatku, a jeżeli kupujacy - sprzedajacy może zatrzymac otzymany zadatek.

A zaliczka jest rodzajem przedpłaty za np. wykonanie robót budowlanych i podlega rozliczeniu przy rozliczeniach dalszych płatnosci.

Otworzyłem wątek w aspekcie zabezpieczenia się nas budujących przed iskrzeniem takim jak w przypadku pyzi. Patrzcie:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29566

i

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=24491

Z postów zarówno jednej, jak i drugiej strony (broniących wykonawców) wynika, że raczej nikt nie stosuje takiej formy zabezpieczenia.

Jeżeli byśmy chcieli skoordynować prace kilku ekip tak, aby jak najkrócej budować to nikt nie mógłby nam zrobić obsuwy z dostawami, nie pojawieniem się na budowie i nie zakończeniem budowy na czas. Kara jaką by zapłacił byłaby 2-krotna. Ale kij ma tu dwa końce bo tracimy zadatek (lub zadatki) jezeli z obsuwy jednego dostawcy towaru lub usługi ślizgamy całość.

Tak jak w temacie:

CZY KTOŚ STOSOWAŁ PRZY UMOWACH ZADATKI ZAMIAST ZALICZEK?

Jeżeli tak to z jakim skutkiem

forme zadatku czy zaliczki reguluje Kodeks cywilny i tak zadatek dany wykonawcy przepada jezeli sie inwestor wycofa w przypadku wycofania sie wykonawcy zwraca on podwojna wysokosc inwestorowi.

W przypadku zaliczki danej wykonawcy wycofanie sie inwestora oznacza przepadek zaliczki na poczet wykonawcy, jezeli bedzi odwrotnie zaliczka jest zwracana inwestorowi w kwocie przez niego danej

• 5 weeks później...
Tak, Pyrka. Ja też się zdziwiłam :o 5 min temu czytając Twój post ... i miałam OGROMNE wątpliwości :roll: do tego co napisałaś o zaliczce... W prawie cywilnym pojęcie ZADATEK istnieje i jest już bardzo ugruntowane. I co bardziej sprytni inwestorzy korzystają z tego narzędzia, dając do zrozumienia Wykonawcom, że "sroce spod ogona nie wypadli" :lol: ... jak to się mówi. Pozdrówka