robula2007 04.10.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (edytowane) Witam, jest oto taki projekt domu parterowego jak w załączniku.Co wam się w tym nie podoba i dlaczego? Dodam, ze działka ma wymiary 18 x 40 metrów.Ogrzewanie gazowe.Wentylacja Mechaniczna + rekuperacja.Garaż na 2 samochody (szerokość 5,5 m).Wejście/wjazd do domu od południa . Edytowane 8 Października 2015 przez robula2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.10.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 A załącznik to gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robula2007 04.10.2015 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Hym, dodałem ponownie, nadal nie widać? Może linka dam, będzie prościej... http://saczazoz.tk/~exor/parter-alt1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.10.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Teraz coś jest. Nie podoba mi się spiżarnia kształt i wielkość taka że wiecej w szafce pod zlewem schowasz, kotlownia to tylko napis sie miesci, czym to chcesz grzać? Gdzie wstawisz jakis zasobnik na CWU jak tam masz 2,8m2 i 3 drzwi. Schowek ten z kotłowni wąski i długi, mop z wiadrem wejdzie może odkurzacz nic więcej. Ten projekt wygląda jakby był projektem garażu a nie domu. I ten dach tak skomplikowany ze bardziej się nie da (z błędami).Czym sie kierujesz tworząc to coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robula2007 04.10.2015 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Teraz coś jest. Nie podoba mi się spiżarnia kształt i wielkość taka że wiecej w szafce pod zlewem schowasz, kotlownia to tylko napis sie miesci, czym to chcesz grzać? Gdzie wstawisz jakis zasobnik na CWU jak tam masz 2,8m2 i 3 drzwi. Schowek ten z kotłowni wąski i długi, mop z wiadrem wejdzie może odkurzacz nic więcej. Ten projekt wygląda jakby był projektem garażu a nie domu. I ten dach tak skomplikowany ze bardziej się nie da (z błędami). Czym sie kierujesz tworząc to coś? Dzięki za odpowiedź. Sam tego nie tworzyłem, to architekt zaproponował wg naszych wytycznych. Kocioł gazowy wiszący plus zasobnik pod nim na podłodze - nie zmieści się? Te drzwi mogą przeszkadzać? Co do dachu to wcześniej był pomysł na zwykły dwuspadowy. Ale wyglądało toto nijak. Taka stodoła nieco. Jakie błędy znajdujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robula2007 04.10.2015 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Również zwróciłem uwagę na małą kotłownie. Dodam jeszcze, że kuchnia jest dość daleko od jadalni. U znajomych jest podobnie i nie jest to wygodne aby nosić jedzenie (np. zupy), później z tym wracać do zmywarki. Kotłownie możesz zrobić w garażu a w kotłowni schowek. Dlatego chcemy mieć w kuchni stół, żeby nie latać codziennie do salonu/jadalni z zupami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.10.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Co do dachu to wcześniej był pomysł na zwykły dwuspadowy. Ale wyglądało toto nijak. Taka stodoła nieco. Jakie błędy znajdujesz? Linie przenikań dachu nad garażem sa skośne wg mnie wszystkie powinny być równoległe. Co do kotłowni nawet kocioł gazowy w takiej dziurze ciężko będzie zrobić, sam kocioł wejdzie , ale zasobni, jakies rozdzielacze , wodomierz to wszystko wymaga dojścia od czasu do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 04.10.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Moim zdaniem, pomieszane są "strefy" w domu.Kuchnia powinna przylegać do salonu, obok nich mała łazienka.Sypialnie w drugim końcu.I w sumie w domu koło 150 m2 podłogi, masz tylko 2 sypialnie i nie ma garderoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 05.10.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Moim zdaniem, pomieszane są "strefy" w domu. Kuchnia powinna przylegać do salonu, obok nich mała łazienka. Sypialnie w drugim końcu. I w sumie w domu koło 150 m2 podłogi, masz tylko 2 sypialnie i nie ma garderoby? Zgadzam się. Układ masakryczny. Jakby malował to jakiś uczeń z podstawówki. Nic mi się nie podoba poza dużym garażem. Łazienki gdzieś z tyłu. Mikro pomieszczenia. Tylko 2 sypialnie. Kuchnia za daleko od salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 05.10.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 A nikomu się w oczy nie rzuciło, że skoro wejście jest od południa, to w tym projekcie są dwa pokoje, do których nigdy nie zaglądnie słońce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.10.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 A nikomu się w oczy nie rzuciło, że skoro wejście jest od południa, to w tym projekcie są dwa pokoje, do których nigdy nie zaglądnie słońce? Wywołany odpowiadam ja nie zauważyłem. Oglądałem rysunek a tam brak kierunków. Co do projektu -nieporozumienie. Wgląda na robotę marnego studenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 06.10.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Ja od razu zauważyłam i chciałam o tym napisać, ale mnie ubiegliście Skoro wjazd jest od południa, to kuchnię dałabym od północy, ewentualnie wschodu. Jeśli się w niej gotuje, to ona się nagrzewa i to mocno - po co dodatkowo grzać ją słońcem, szczególnie przy tak dużym oknie? Natomiast sypialnie od północy światła nie dostaną i to nie jest OK. Moim zdaniem najgorsze usytuowanie dla sypialni to północ i zachód. Północ - bo za ciemno, a zachód - bo w lecie pokój nagrzewa się przed samym snem. Wyjątkiem może być sypialnia rodziców, gdzie zazwyczaj przychodzi się do niej już wieczorem żeby się położyć - wtedy może być od północy. Ale dla dziecka bym tak nie zrobiła. Zapraszając gości i szykując im kawę mamy sporo do przejścia na trasie kuchnia-salon. Rozumiem chęć oddzielenia pomieszczeń, bo sama tak mam u siebie, ale dobrze jest, gdy kuchnia nie jest zbyt daleko. Poza tym piony wod-kan można by inaczej rozwiązać. Jak dla mnie, to przemyślcie jeszcze raz wytyczne dla architekta, może coś pozmieniajcie we własnych założeniach, ale tak czy siak - według mnie koncepcja do przerysowania, najlepiej od zera, nie sugerując się obecną. I popieram, że dach skomplikowany (a przez to drogi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michbryg 06.10.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 3metry do salonu to "wielki" dystans do przejścia - faktycznie Zresztą nie każdy je w salonie i ma gości co dwa dni by im serwować kawę. Kuchnia spora więc jak sam autor pisze - będą jeść w kuchni. Ja natomiast nie rozumiem obecnej mody na dwie łazienki...po co to komu? Chyba tylko po to by mieć więcej do sprzątania. A jeszcze garderoby do tego? To już szafa nie wystarcza? Może to przez to, że wg niektórych badań większość małżeństw się nawet nie widzi nawzajem nago... to i przebierać się muszą wychodzić do innego pomieszczenia, hahaha Dach faktycznie przekombinowany, będzie drogi i z prawdopodobieństwem błędnego wykonania. By dach dwuspadowy nie był "stodołowaty" wystarczy nad garażem go troszkę obniżyć a nad główną bryłą dać jakieś lukarny A tak w ogóle to jest nowo projektowany dom czy przebudowa istniejącego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 06.10.2015 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Dwie łazienki ( a przynajmniej łazienka i wc z umywalką) to nie moda a wygoda i komfort nawet w małym domu. Dla mnie był to zawsze program minimum. Natomiast w małym parterowym domu zamiast garderoby ( o ile nie wyjdzie gdzieś sama), wygodniejsze mogą okazać się szafy. Z reguły jednak będą droższe.CO do rozkładu domu, to rozumiem, że jego kształt wynika też z kształtu działki. Kuchnia od południa nie jest najlepszym pomysłem, ale rozumiem, że gospodyni chce mieć okno kuchenne od frontu. Jeżeli już tak musi być, to zrobiłabym lustrzane odbicie, żeby salon miał okna na płn- płd- zach a nie na płn- płd wsch. Sypialnie od północy (zwłaszcza na parterze) to trochę smutne rozwiązanie. Pomęczyłabym jeszcze architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 07.10.2015 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Albo zmienił Czy Michbryg mieszkał z trzeba kobietami, które muszą wyjść na ósmą do pracy, szkoły czy na zajęcia? Chyba nie. Jakby mieszkał, to by wiedział, że 2 łazienki to konieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 07.10.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ale to wiesz, 2 ubikacje wystarczą. Łazienka, nawet jeśli ma wc w środku, to dalej łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 07.10.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 A jeszcze garderoby do tego? To już szafa nie wystarcza? Może to przez to, że wg niektórych badań większość małżeństw się nawet nie widzi nawzajem nago... to i przebierać się muszą wychodzić do innego pomieszczenia, hahaha Hahahahahahah hhaha haha ha Wg niektórych badań, ludzie, którzy śmieją się z własnych tekstów, mają niską samoocenę. Dwie łazienki niepotrzebne, bo jaka jedna osoba sra, to przecież druga może w tym czasie brać kąpiel, lub myć zęby - bleeee... Natomiast duża garderoba z wejściem od sypialni, to marzenie prawie każdej kobiety. A nago to się po chałupie chodzi, kiedy ma się nastrój i dzieci w szkole/na wakacjach. I nie tylko się chodzi, się też różne świństwa robi, panie @michbryg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michbryg 07.10.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Albo zmienił Czy Michbryg mieszkał z trzeba kobietami, które muszą wyjść na ósmą do pracy, szkoły czy na zajęcia? Chyba nie. Jakby mieszkał, to by wiedział, że 2 łazienki to konieczność Otóż mieszkałem jakiś czas z 5 kobietami i jakoś dawało radę. Tym sposobem to 2 łazienki nie wystarczą nawet na 3 kobiety, minimum wychodzi 3 bo jeszcze facet musi zdążyć ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 07.10.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Michbryg, masochista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michbryg 07.10.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bracianka, życie, życie się tak potoczyło. Na szczęście na krótki czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts