romcost 04.10.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Powiedzcie mi, jak to jest z tą zadaną temperaturą kotła.... Producent w moim przypadku Defro (Komfort Eko 20kW ze sterownikiem bez PIDa) zaleca, aby kocioł pracował z temperaturą minimalną (bodajże) 65oC i temperaturą powrotu nie niższą o 10-20oC od temperatury kotła. Jak to się ma przy warunkach panujących w okresie przejściowym jak teraz. Za zimno aby w ogóle nie grzać i chyba za ciepło aby utrzymywać 65oC na kotle. Sterownik pokojowy ogranicza mi temperaturę podawaną na instalację (grzejniki, nie podłogówka) do ok. 30oC a powrót wtedy to <30oC. W takiej sytuacji temperatura powrotu jest znacznie niższa niż temperatura kotła -20oC... Czy faktycznie, aż taką wysoką temperaturę trzeba utrzymywać na kotle przy temperaturach na zewnątrz na poziomie ~+10oC w nocy i ok. 18oC w dzień? Osobiście mam nieco uproszczoną automatykę, gdyż mam zawór 3-drogowy działający jako mieszacz do obwodu grzejników (brak ochrony temperatury powrotu kotła, które występuje przy zaworze 4d i nie posiadam pompy przewałowej). Kocioł grzeje też CWU, gdzie zadana temperatura w moim przypadku to 50oC i niewielkie zużycie, czyli pompa obiegowa załącza się rzadko.... Czy zainstalować dodatkowo pompę przewałową i "mieszać" gorącą wodę w kotle, aby na powrocie utrzymywała się temperatura na poziomie 55oC ? Czy możne np zmniejszyć temperaturę zadaną kotła na 45oC ? Mieszanie gorącej wody w kotle to strata energii, gdyż kocioł szybciej się będzie wychładzał (zawsze część ciepła będzie tracona do otoczenia przez rurki i niezaizolowane elementy)...Proszę o informację, jak Wy robicie, czy przy takiej temperaturze macie ustawioną niższą temperaturę na kotle i czy (faktycznie) powoduje to przyspieszoną korozję niskotemperaturową i skraca żywotność kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.10.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 U siebie mam 50*C, ale nie mam Defro. Przy paleniu suchym węglem nie powinno być żadnej korozji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 05.10.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Przeczytaj może Ci coś rozjaśni.http://czysteogrzewanie.pl/technika/korozja-kotla-weglowego-jak-hiszpanska-inkwizycja/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts