ulrich24ed 04.10.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Cześć,mam do Was pytanie: Na co zwrócić uwagę podczas robienia więźby dachowej? Zalaliśmy kilka dni temu belkę pod murłatę, są tam wsadzone szpilki.Zamówiłem drewno, 11 m3, impregnowane.Projekt mam ten: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/2963/projekt-domu-babie-lato-2012/lustrzane_odbicie/1 Na co zwrócić uwagę podczas robienia takiej więźby? O czym przypomnieć murarzowi? Polecacie jakieś "sztuczki" i przydatne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 05.10.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Cześć, mam do Was pytanie: Na co zwrócić uwagę podczas robienia więźby dachowej? Zalaliśmy kilka dni temu belkę pod murłatę, są tam wsadzone szpilki. Zamówiłem drewno, 11 m3, impregnowane. Projekt mam ten: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/2963/projekt-domu-babie-lato-2012/lustrzane_odbicie/1 Na co zwrócić uwagę podczas robienia takiej więźby? O czym przypomnieć murarzowi? Polecacie jakieś "sztuczki" i przydatne pomysły? murarz ma robić dach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 05.10.2015 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Jest jednocześnie cieślą a właściwie to bardziej cieślą jak murarzem Kłaść jakąś papę albo folię pod murłatę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 05.10.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 u mnie dach robił piekarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 05.10.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Fajna prosta koperta ale ten dach jeśli dobrze pamiętam miał różne pochylania na połaciach , izolacją pod murłaty jak najbardziej. Nie ważne czy weźmiesz piekarza,czy dekarza. Sprawdź drewno czy zdrowe,sprawdź czy cieśla na chodzie i daj fotki z roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 05.10.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 z tego co wiem to masz strop grożący zawaleniem i ciągniesz robotę dalej?zapodaj projekt więźby czy słupy opierają się na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 05.10.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Nawet jeśli słupy nie opierają się na stropie to po co budować dach na budynku w którym strop grozi zawaleniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.10.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Kolejny raz jakaś paranoja?! To nie kierownik budowy będzie pilnował realizacji więźby i ją odbierał tylko inwestor w oparciu o porady z Forum:confused:. Więcej takich realizacji to będzie więcej roboty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 06.10.2015 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Hehe, serialu ciąg dalszy. Z niecierpliwością czekam na odcinek pod tytułem "Rozszałowanie stropu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 06.10.2015 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 W projekcie jest trochę inaczej bo są jakieś metalowe elementy a my będziemy je robić z drewna. No i chcemy trochę odchudzić ten dach bo w projekcie jest pod dachówkę a u mnie pójdzie blachodachówka. Więc kupię cieńsze te belki. To prawda, są różne kąty nachylenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.10.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Nawet jeśli słupy nie opierają się na stropie to po co budować dach na budynku w którym strop grozi zawaleniem ? Słupy stoją na stropie który jest totalnie skopany. Jest wątek w stropach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.10.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Nie wolno Ci tego robić bez konsultacji z konstruktorem (projektantem)! Jak odchudzisz więźbę to już zawsze będzie możliwa tylko blacha. A ile zaoszczędzisz na tym odchudzaniu? Może w porywach 500,- do 1.000,- . Czy zatem warto??? Ja odradzam. A tak na marginesie budujesz dla siebie czy na sprzedaż? Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 06.10.2015 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Buduję dla siebie. Mam jednego murarza, ja i Tato robimy jako pomocnicy (zero wcześniejszego doświadczenia). Chcę mały tani domek sobie postawić. Wszystko szło super aż do czasu stropu, nie wiem czemu tak wyszło, że ten strop jest mocno zje**ny Budżet bardzo ograniczony, strop jeszcze w szalunkach. Kuł stropu na pewno nie będę, jeżeli już to usztywnienie. Na pewno wrzucę dokładne fotki po rozszalowaniu ale to do tematu o stropie. Góra nieużytkowa. Dlatego pytam teraz o więźbę bo zaufałem za bardzo murarzowi a sam się nie znam i myślałem, że dobrze wyjdzie a wyszło chu**wo i zostałem z problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Zaufałeś murarzowi, króry narobił Ci problemów, a teraz znów mu zaufasz, robiąc dach niezgodnie z projektem ??Odchudzanie więźby, "jakieś metalowe elementy a my będziemy je robić z drewna." To już dziecko, jak się oparzy świeczką palca ponownie tam nie wsadzi, a Ty znów kombinujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 06.10.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Biorąc do kupy obydwa wątki na Twoim miejscu sprzedał bym te 11m3 drewna i zamówił konstrukcję z wiązarów. Wtedy masz pewność, że nic Ci się na tym wadliwym stropie nie będzie opierało i żaden fachura Ci tego nie skopie, bo wszystko będzie przeliczone przez konstruktora i postawione przez doświadczoną ekipę. A jeżeli się okaże, że strop się zwiesi, bądź delikatnie mówiąc zarwie, przynajmniej dach powinien pozostać na miejscu o ile strop nie pociągnie za sobą wieńca. No i będzie do czego doczepić sufit podwieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 08.10.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Buduję dla siebie. Mam jednego murarza, ja i Tato robimy jako pomocnicy (zero wcześniejszego doświadczenia). Chcę mały tani domek sobie postawić. Wszystko szło super aż do czasu stropu, nie wiem czemu tak wyszło, że ten strop jest mocno zje**ny Budżet bardzo ograniczony, strop jeszcze w szalunkach. Kuł stropu na pewno nie będę, jeżeli już to usztywnienie. Na pewno wrzucę dokładne fotki po rozszalowaniu ale to do tematu o stropie. Góra nieużytkowa. Dlatego pytam teraz o więźbę bo zaufałem za bardzo murarzowi a sam się nie znam i myślałem, że dobrze wyjdzie a wyszło chu**wo i zostałem z problemem. Była kiedyś taka bajka Pat i Mat . Przypomniała mi się ta bajka po przeczytaniu wątku o stropie Z więźbą też już coś zaczynacie kombinować więc mogę tylko życzyć powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 09.10.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 była też bajka "sąsiedzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulrich24ed 13.10.2015 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Drewno zaimpregnowane i pomalowane na zielono leży teraz na paletach na działce.Czy padający deszcz może wymyć ten impregnat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 13.10.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 A jaka różnica, czy wymyje czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 13.10.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 A jak było impregnowane? Pędzlem? Ja bym przykrył to drewno, nie tylko ze względu na wypłukiwanie impregnatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts