Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na co zwrócić uwagę podczas robienia więźby dachowej?

ulrich24ed

Recommended Posts

Cześć,

mam do Was pytanie: Na co zwrócić uwagę podczas robienia więźby dachowej?

Zalaliśmy kilka dni temu belkę pod murłatę, są tam wsadzone szpilki.

Zamówiłem drewno, 11 m3, impregnowane.

Projekt mam ten: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/2963/projekt-domu-babie-lato-2012/lustrzane_odbicie/1

Na co zwrócić uwagę podczas robienia takiej więźby? O czym przypomnieć murarzowi? Polecacie jakieś "sztuczki" i przydatne pomysły?

Cześć,

mam do Was pytanie: Na co zwrócić uwagę podczas robienia więźby dachowej?

Zalaliśmy kilka dni temu belkę pod murłatę, są tam wsadzone szpilki.

Zamówiłem drewno, 11 m3, impregnowane.

Projekt mam ten: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/2963/projekt-domu-babie-lato-2012/lustrzane_odbicie/1

Na co zwrócić uwagę podczas robienia takiej więźby? O czym przypomnieć murarzowi? Polecacie jakieś "sztuczki" i przydatne pomysły?

murarz ma robić dach??

Kolejny raz jakaś paranoja?! To nie kierownik budowy będzie pilnował realizacji więźby i ją odbierał tylko inwestor w oparciu o porady z Forum:confused::rolleyes:. Więcej takich realizacji to będzie więcej roboty. Pozdrawiam.

Nie wolno Ci tego robić bez konsultacji z konstruktorem (projektantem)! Jak odchudzisz więźbę to już zawsze będzie możliwa tylko blacha. A ile zaoszczędzisz na tym odchudzaniu? Może w porywach 500,- do 1.000,- . Czy zatem warto??? Ja odradzam. A tak na marginesie budujesz dla siebie czy na sprzedaż? Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.

Buduję dla siebie. Mam jednego murarza, ja i Tato robimy jako pomocnicy (zero wcześniejszego doświadczenia).

Chcę mały tani domek sobie postawić.

Wszystko szło super aż do czasu stropu, nie wiem czemu tak wyszło, że ten strop jest mocno zje**ny :(

Budżet bardzo ograniczony, strop jeszcze w szalunkach.

Kuł stropu na pewno nie będę, jeżeli już to usztywnienie. Na pewno wrzucę dokładne fotki po rozszalowaniu ale to do tematu o stropie.

Góra nieużytkowa.

Dlatego pytam teraz o więźbę bo zaufałem za bardzo murarzowi a sam się nie znam i myślałem, że dobrze wyjdzie a wyszło chu**wo i zostałem z problemem.

Zaufałeś murarzowi, króry narobił Ci problemów, a teraz znów mu zaufasz, robiąc dach niezgodnie z projektem ??

Odchudzanie więźby, "jakieś metalowe elementy a my będziemy je robić z drewna."

To już dziecko, jak się oparzy świeczką palca ponownie tam nie wsadzi, a Ty znów kombinujesz ?

Biorąc do kupy obydwa wątki na Twoim miejscu sprzedał bym te 11m3 drewna i zamówił konstrukcję z wiązarów.

Wtedy masz pewność, że nic Ci się na tym wadliwym stropie nie będzie opierało i żaden fachura Ci tego nie skopie, bo wszystko będzie przeliczone przez konstruktora i postawione przez doświadczoną ekipę.

A jeżeli się okaże, że strop się zwiesi, bądź delikatnie mówiąc zarwie, przynajmniej dach powinien pozostać na miejscu o ile strop nie pociągnie za sobą wieńca. No i będzie do czego doczepić sufit podwieszany. :)

Buduję dla siebie. Mam jednego murarza, ja i Tato robimy jako pomocnicy (zero wcześniejszego doświadczenia).

Chcę mały tani domek sobie postawić.

Wszystko szło super aż do czasu stropu, nie wiem czemu tak wyszło, że ten strop jest mocno zje**ny :(

Budżet bardzo ograniczony, strop jeszcze w szalunkach.

Kuł stropu na pewno nie będę, jeżeli już to usztywnienie. Na pewno wrzucę dokładne fotki po rozszalowaniu ale to do tematu o stropie.

Góra nieużytkowa.

Dlatego pytam teraz o więźbę bo zaufałem za bardzo murarzowi a sam się nie znam i myślałem, że dobrze wyjdzie a wyszło chu**wo i zostałem z problemem.

Była kiedyś taka bajka Pat i Mat . Przypomniała mi się ta bajka po przeczytaniu wątku o stropie :) Z więźbą też już coś zaczynacie kombinować więc mogę tylko życzyć powodzenia :)