Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szumiące termostaty - czyli regulacja nie powodła się

Tm.

Recommended Posts

Założyłem zawory termostatyczne do instalacji CO. Zamknięta, napędzana atmosferycznym gazowce Junkers. Ot, nic nadzwyczajnego. Kiedy były zwykłe zawory jedyne co było słychać to przepływa wody w rurach jak pompa była na najwyższym biegu ale i to się zlewało z normalnym tłem i szumem wielu urządzeń.

Niestety, teraz szum, wręcz świst zaworów jest nie do zniesienia.

Grzejniki zostały odpowietrzone, nie ma grama wolnego powietrza.

Pompa wkotle skrecona do minimum minimalnego, wolniej sie nie da.

Wszystkie zawory powrotne otwarte do maksimum.

Niestety, nadal świszcze zbyt duże ciśnienie przy zbyt małej dziurce którą zostawia zawór.

Co z tym fantem zrobić? Pompy w kotle nie mogę wymienić. Dławienie powrotu do kotła skutkuje tym że jest za mała moc do ogrzania pomieszczeń w efekcie mimo otwarcia sie całkowicie wszystkich głowic woda płynie za wolno. Na tyle wolno że kocioł za szybko osiąga wysoka temperaturę na palniku i wyłacza się. Ponadto, niewiele to pomaga bo choć szum zmniejsza się do tła, to w kotłowni pompa aż buczy - a to się po rurach niesie.

Myślałem o zrobieniu jakiegoś by-passu - ale jak? i co innego mozna na ta sytuacje poradzić?

regulowałeś kryzami na głowicach?

A to da się? I co uzyskam? Przy dużym przepływie temperatura będzie szybko rosła.

nie dławi sie powrotu tylko zasilanie

Chwilowo ze względu na usterke zaworu odcinającego zasilanie po stronie kotła nie moge sie tym bawić. powrót na grzejnikach nie jest dławiony.

niektore kotły maja by pass

Ten na pewno nie ma, http://www.serwisjunkers.pl/pliki/instrukcje/ZW23-1KE%20-%20instrukcja%20obslugi%20kotla%20Euroline%20HRD_od_AB_Solution.pdf

• 2 weeks później...