Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mnie lekko okradli dom w Polsce,

Przecież nie miałeś symulacji obecności, więc, o co chodzi?

dendrytus czemu Ty nigdy nie piszesz jasno jak sytuacja wygląda tylko zawsze tak żeby przedstawić KNX z najlepszej, możliwej perspektywy? Wprowadzając oczywiście użytkowników forum w błąd.

Może biorę z ciebie przykład i twoich szkoleń.

Jak porównujesz ceny innych systemów to porównujesz do produktów niecertyfikowanych (nie wspominając o tym oczywiście),

Zdaje się, że Ampio nie ma żadnych liczących się certyfikatów, więc nie rozumiem zarzutu.

Żeby produkować coś ze znaczkiem KNX, trzeba spełniać normę ISO 9001, a nawet Ampio jej nie spełnia, bo jest kosztowana. Ale chętnie się dowiem, który z systemów ID/IB produkowanych w Polsce spełnia tę normę.

Sorry, ale porównywanie jakościowe i cenowe Giry, ABB czy Junga do Ampio, to jak porównywanie Porsche Panamera 2 do Poloneza Caro. Oboma dojadę z Warszawy do Poznania, i oboma przewiozę po 200 kg. cementu. Dla menie jednak mają pewne różnice. Choćby taką, że Panamerę chciałbym mieć, a Poloneza nie.

a jak piszesz o rozszerzonej funkcjonalności takiej jak np. symulacja nieobecności to nie piszesz że potrzebujesz do tego dedykowaną kostkę która taką logikę posiada.

Napisałem przecież, że potrzebna jest „koska” lub jako gotowa funkcja. Kostka była potrzebna dawniej. Jest też w formie modułu DIN.

Uznałem że oczywistym jest, że za kostkę trzeba zapłacić.

Poza tym płacę i mam, w Ampio nie ma takiej kasy, abym mógł to mieć na takim poziomie jak od 20 lat oferuje KNX. Jak widać będzie to i tak droższe od KNX.

Za którą oczywiście trzeba zapłacić bo zwykły aktor KNX tego nie potrafi. Co za różnica czy muszę dodatkowo dokupić kostkę czy zrobię to na serwerze który tak czy inaczej stoi w rozdzielni?

Różnica jest taka, że kiedyś potrzebny był jedna kostka i to wiązało się z wydatkami, a obecnie funkcję masz wbudowaną we włącznik na ścianie. Oczywiście nie każdy.

Edytowane przez dendrytus

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do mnie sią włamali w dzień :/ Więc symulacja obecności i tak by nic nie pomogła. Szkoda na nią prądu.

A do Kowalskiego w nocy. Nowak okradli jak cała rodzina była na wczasach, a jak wiadomo żona Nowak nie pracuje i siedzi w domu.

Czy w twoim przypadku by pomogła? Tego nie wiesz, bo ani nie jesteś jasnowidzem, ani nie masz szklanej kuli.

Ja mam i mnie nie okradli. Nie okradli też nikogo z mojej rodziny, mających dom czy mieszkanie w KNX. Wszyscy mają symulację obecności.

Czyli jak widać na moich przykładach warto na nią marnować prąd.

PS.

Trzeba było sobie zrobić pseudo symulację obecności na tych waszych PLC2011.

Może biorę z ciebie przykład i twoich szkoleń.

Gdybyś był przynajmniej na jednym może byś się w końcu czegoś nowego nauczył zamiast stać...

od 20 lat oferuje KNX.

od 20 lat w miejscu.

Nie mamy problemu z jakością szkoleń. Rozdajemy kwestionariusze gdzie znajduje się pytanie o jakość szkolenia. Nigdy nie dostaliśmy oceny poniżej 8 / 10, a przeważnie jest to 10. I tu ciekawostka - KNX-owcy też przychodzą na te szkolenia.

Sorry, ale porównywanie jakościowe i cenowe Giry, ABB czy Junga do Ampio, to jak porównywanie Porsche Panamera 2 do Poloneza Caro.

I tu następna ciekawostka, często na targach rozmawiamy z Panem z ABB który jak twierdzi wcale nie jest tak kolorowo z bezawaryjnością ich modułów. Nie masz pojęcia jak ma się jakość urządzeń AMPIO do firm które wymieniłeś i prawdopodobnie nigdy mieć nie będziesz.

Różnica jest taka, że kiedyś potrzebny był jedna kostka i to wiązało się z wydatkami, a obecnie funkcję masz wbudowaną we włącznik na ścianie. Oczywiście nie każdy.

I w czym rzecz bo dalej nie rozumiem po co zacząłeś temat symulacji obecności? W tym że w AMPIO mieści się w innym urządzeniu niż w KNX? Proszę Cię dendrytus, szanuję Cię jako fachowca ale nie pogrążaj się, wysuwaj sensowne wnioski i zarzuty.

PS. To że wprowadzasz użytkowników w błąd jest spowodowane tylko i wyłącznie tym że ukrywasz się pod pseudonimem i nie masz zamiaru się wychylić. Bo co potem powiedzieć klientowi jak przyjdzie do Ciebie po ofertę i nagle w ofercie zobaczy zupełnie co innego i w innych cenach niż przeczytał na forum.

Gdybyś był przynajmniej na jednym może byś się w końcu czegoś nowego nauczył zamiast stać...

No fakt nauczyłbym się robić symulację obecności na zegarze. Może to i fajne.

I co by mi to dało? Nic? Bo posiadłbym wiedzę, z której nigdy bym nie skorzystał. Wolę zaliczyć jakieś szkolonoko po niemiecku online np. z homeservera.

od 20 lat w miejscu.

Nie wiedziałem, że 20 lat temu był Home Server4 Giry czy panele dotykowe Junga.

Nie wiedziałem, że 20 lat temu było szyfrowanie w KNX.

A może dlatego, że ja od 20 lat jestem tam, gdzie wy może będziecie za 10 lat?

Nie mamy problemu z jakością szkoleń. Rozdajemy kwestionariusze gdzie znajduje się pytanie o jakość szkolenia. Nigdy nie dostaliśmy oceny poniżej 8 / 10, a przeważnie jest to 10.

Naprawdę wierzysz, że te kwestionariusze mają jakąś wartość? Bywam na różnych szkoleniach, seminariach i zawsze wystawiam oceny w górnym przedziale, bo nie ma sensu wystawić złych. Wystawiam pozytywne, nawet jak to ja robiłem w przerwie kawowej szkolenie wykładowcy, pozostali słuchacze więcej się dowiedzieli ode mnie w 10-15 min, niż na szkoleniu 4 godzinnym. Chcesz się założyć, że wszyscy wystawiali wykładowcy wysokie oceny i ani słowem nie wspomnieli, że na sali był ktoś, kto zrobił to dużo lepiej?

I tu ciekawostka - KNX-owcy też przychodzą na te szkolenia.

I co to za ciekawostka?

I tu następna ciekawostka, często na targach rozmawiamy z Panem z ABB który jak twierdzi wcale nie jest tak kolorowo z bezawaryjnością ich modułów.

A to jest problem ABB, a nie mój.

Zapytaj się go w czyim osprzęcie ma zrobiony swój dom, kiedy miał problem.

Ty z nim gadasz na targach, a ja „chlam” z nimi i z ich szefami wódkę na imprezach towarzyskich.

Nie masz pojęcia jak ma się jakość urządzeń AMPIO do firm które wymieniłeś i prawdopodobnie nigdy mieć nie będziesz.

Jesteście manufakturą w stosunku do firm, które wymieniłem. A gdyby było tak jak sugerujesz, to papierek z ISO 9001 mielibyście już dawno.

Dla porównania Tokka, Satel czy LARS(oświetlenie LED) spełniają ISO9001.

I w czym rzecz bo dalej nie rozumiem po co zacząłeś temat symulacji obecności?

Bo go nie macie, a próbujecie to zrobić w jakiś mało inteligentny sposób?

W tym że w AMPIO mieści się w innym urządzeniu niż w KNX

Tego zdania kompletnie nie rozumiem.

PS. To że wprowadzasz użytkowników w błąd jest spowodowane tylko i wyłącznie tym że ukrywasz się pod pseudonimem i nie masz zamiaru się wychylić. Bo co potem powiedzieć klientowi jak przyjdzie do Ciebie po ofertę i nagle w ofercie zobaczy zupełnie co innego i w innych cenach niż przeczytał na forum.

Na forum jestem od zawsze towarzysko, a nie marketingowo.

Jakimś cudem w Polsce na mercedesa S Class trzeba w salonie czekać pół roku albo i dłużej, mimo że na allegro są nowe dacie czy używane kilkuletnie mercedesy.

Jakimś cudem można je sprzedawać.

Nie wprowadzam klientów w błąd, bo nie mam w ofercie ani intelektronika, ani możliwości montażu na materiałach klienta.

Nie używam też rozwiązań typy OpenHab czy raspberry Pi, co nie oznacza, że nie znam tych rozwiązań oraz osób, które je mają i sobie chwalą

W wątkach dla Adamów Słodowych podaje rozwiązania typu Zrób to Sam.

PS.

Walnąłem babola podając ze w KNX jest 422 producentów. Jest ich 467.

No fakt nauczyłbym się robić symulację obecności na zegarze. Może to i fajne.

Gdybyś czytał uważnie zorientowałbyś się że nie chodzi tu o symulację obecności na zegarze.

A może dlatego, że ja od 20 lat jestem tam, gdzie wy może będziecie za 10 lat?

Na razie jesteś na etapie bezpodstawnego porównywania wszystkiego co KNX do ekskluzywnych marek samochodów tylko dlatego że ma interfejs KNX, a to efekt twojej wybujałej wyobraźni.

Naprawdę wierzysz, że te kwestionariusze mają jakąś wartość? Bywam na różnych szkoleniach, seminariach i zawsze wystawiam oceny w górnym przedziale, bo nie ma sensu wystawić złych. Wystawiam pozytywne, nawet jak to ja robiłem w przerwie kawowej szkolenie wykładowcy, pozostali słuchacze więcej się dowiedzieli ode mnie w 10-15 min, niż na szkoleniu 4 godzinnym. Chcesz się założyć, że wszyscy wystawiali wykładowcy wysokie oceny i ani słowem nie wspomnieli, że na sali był ktoś, kto zrobił to dużo lepiej?

To nie moja wina że chodzisz na szkolenia gdzie wykładowcy są teoretykami nie mającymi nic wspólnego z instalacjami. Zacznij chodzić na takie gdzie się czegoś nauczysz.

Jesteście manufakturą w stosunku do firm, które wymieniłem. A gdyby było tak jak sugerujesz, to papierek z ISO 9001 mielibyście już dawno.

Pracowałem kiedyś w laboratorium elektroniki w firmie produkującej piece centralne która to w pewnym momencie wprowadziła ISO 9001. Efekt był taki że nie miało to ŻADNEGO przełożenia na jakość i bezawaryjność pieców. Piece jak ciekły niedługo po gwarancji tak się dalej ciekły. Skoro dopiero po gwarancji to przecież jakość produktu została zachowana. Jedyna różnica to taka że było wiadomo kto spawał piec. Może sprzedali trochę więcej bo pewnie zatrudnili trzech dendrytusów latających po targach i wciskających brednie o ISO, tego nie wiem. Dla twojej informacji firma ta zachowała ISO do końca swoich dni. Jak wierzysz w to że ISO w jakiś magiczny sposób czyni urządzenia bezawaryjne to pozostaje mi pogratulować.

Czy firmy które wymieniłeś proponują na swoje produkty 5 lat gwarancji? Tylko nie mów że to nie ma wpływu na jakość produktu. Firma która nie jest pewna swojego produktu nie da takiego okresu gwarancyjnego. AMPIO daje taką gwarancję ponieważ zajmują się tworzeniem i produkcją urządzeń elektronicznych od 20 lat. Stosują drogie elementy a na płytkach elektronicznych nie znajdziesz takiego elementu jak kondensator elektrolityczny który jak wiadomo jest jednym z najszybciej psujących się elementów w elektronice. W zamian za to znajdziesz o wiele droższe kondensatory tantalowe. Podobnie jest z układami transmisyjnymi i resztą elementów.

Na razie jesteś na etapie bezpodstawnego porównywania wszystkiego co KNX do ekskluzywnych marek samochodów tylko dlatego że ma interfejs KNX, a to efekt twojej wybujałej wyobraźni.

Intelektronik daje bojarze 25A przekaźniki na obwody 16A, a wy jakie dajecie.

Ustalmy kilka faktów.

Praktycznie nigdy nie atakowałem polskich firm z wyjątkiem fibaro, bo ewidentnie przeginało i przegina.

Czasami zwracałem uwagę na braki lub jechałem jak ktoś bredził, ale jest tego mało i było sporadyczne.

Kompletnie nie rozumiem, o co masz do mnie pretensję.

Nie masz symulacji obecności, a to co jak wam się genialnego wymyśliliście, jest w KNX od 20 lat, tylko realizowane przy pomocy prymitywnej „kostki”, a nie serwera. Zamiast zastanowić się że może wasz pomysł nie jest tak odkrywczy i tak skomplikowany, zaczynasz jazdę i się nakręcasz.

Rynek jest duży i jest na nim miejsce dla mnie, dla ciebie i dla Adamów Słodowych.

Ceny, które podałem są na tym forum od kilku lat i nie są żadną tajemnicą, więc nie wiem, czemu ogólnie dostępna informacja z forum znajdująca się na nim od kilku lat są ok, a te same informacja podane dzisiaj nie są OK.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?202941-Inteligentny-dom-co-mozna-otrzymac-w-budzecie-15-tys-PLN&p=5693631&viewfull=1#post5693631

Może to ty i Ampio powinniście zastanowić się, co robicie i przestać wymyślać koło po raz 5698.

Może warto pójść ścieżką Satela i Tokki? Świata Ampio nie zawojuje, tak samo jak Polski.

Ps.

Wskaż miejsce gdzie intelektronika porównałem do Porsche lub BMW.

Intelektronik daje bojarze 25A przekaźniki na obwody 16A, a wy jakie dajecie.

Ustalmy kilka faktów.

Praktycznie nigdy nie atakowałem polskich firm z wyjątkiem fibaro, bo ewidentnie przeginało i przegina.

Czasami zwracałem uwagę na braki lub jechałem jak ktoś bredził, ale jest tego mało i było sporadyczne.

Nie masz symulacji obecności, a to co jak wam się genialnego wymyśliliście, jest w KNX od 20 lat, tylko realizowane przy pomocy prymitywnej „kostki”, a nie serwera. Zamiast zastanowić się że może wasz pomysł nie jest tak odkrywczy i tak skomplikowany, zaczynasz jazdę i się nakręcasz.

Rynek jest duży i jest na nim miejsce dla mnie, dla ciebie i dla Adamów Słodowych.

Ceny, które podałem są na tym forum od kilku lat i nie są żadną tajemnicą, więc nie wiem, czemu ogólnie dostępna informacja z forum znajdująca się na nim od kilku lat są ok, a te same informacja podane dzisiaj nie są OK.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?202941-Inteligentny-dom-co-mozna-otrzymac-w-budzecie-15-tys-PLN&p=5693631&viewfull=1#post5693631

Może to ty i Ampio powinniście zastanowić się, co robicie i przestać wymyślać koło po raz 5698.

Może warto pójść ścieżką Satela i Tokki? Świata Ampio nie zawojuje, tak samo jak Polski.

Czy firmy które wymieniłeś proponują na swoje produkty 5 lat gwarancji?.

A jak przestaniecie istnieć za rok, to, kto pokrywa koszt naprawy gwarancyjnej systemu bez producenta?

Ja w takim przypadku zawsze mogę wymienić moduł na nakiś innej firmy.

Wy dajecie 5 lat, instalator 2 lata, kto pokrywa koszty demontażu, montażu, programowania i wysyłki w takim przypadku?

Ps.

Wskaż miejsce gdzie intelektronika porównałem do Porsche lub BMW.

Ps.2

Odkryliście koło po raz 5699.

W zamian za to znajdziesz o wiele droższe kondensatory tantalowe. Podobnie jest z układami transmisyjnymi i resztą elementów.

Ale to nie ja zacząłem się nakręcać tylko ty bo nie zrozumiałeś że w Ampio zamiast kostki trzeba to zrobić w serwerze. Dokładnie to samo. Zauważ że czytasz posty i czekasz na okazję żeby tylko w kogoś wystrzelić, nawet jak nie do końca dysponujesz amunicją.

Zamiast zastanowić się że może wasz pomysł nie jest tak odkrywczy i tak skomplikowany, zaczynasz jazdę i się nakręcasz.

Nikt nie napisał że odkrył jakąś funkcję, zacznij w końcu czytać posty które komentujesz. Napisałem tylko do El*ontro że jakąś funkcję trzeba zrealizować w serwerze zamiast w module i nakręciłeś się jak ciapaty na kurs lotniczy.

Może warto pójść ścieżką Satela i Tokki?

Nie wiem. Wiem że moduł Ampio bez przyczyny nie padł mi jeszcze ani jeden, Satela już trochę powymienialiśmy. Nie twierdzę że jest awaryjny, żebyś pochopnie nie zrozumiał.

OK dendrytusie, jak zawsze miło się z Tobą rozmawiało. W nocy wyjeżdżam i mam jeszcze trochę do ogarnięcia. Do przyszłego tygodnia.

• 1 month później...

Witam.

Jestem na etapie instalacji okien na budowie. Firma która ma mi robić instalację elektryczną i alarmową namawia mnie gorąco na inteligentny system Ampio. Szczerze mówiąc jeszcze miesiąc temu nawet nie myślałam o żadnym inteligentnym domu, a mój mąż który jest w domu gościem ma na to wywalone :) Firma natomiast użyła paru sensownych argumentów, zabrała mnie na inną instalację gdzie to zainstalowali i w końcu lampka mi się zapaliła. Dom mam niemały, dosyć nowoczesny więc chyba faktycznie nabiera to sensu. Pytanie do użytkowników. Czy jest tu ktoś kto ma to zainstalowane i może mi powiedzieć jak się to u niego sprawuje? Tamten klient u którego byłam rzekomo jest bardzo zadowolony, ale biorę również pod uwagę że jest to jakiś znajomy tej firmy i może lać wodę.

Pomimo że dałam się już namówić na inteligentny dom, to raczej w wersji podstawowej plus przygotowanie instalacji na przyszłość pod lepsze bajery. Na razie chcę sterować oświetleniem i żaluzjami fasadowymi. Być może również ogrzewaniem, ale resztę muszę dopiero przetrawić.

Chodzi mi o to czy występują jakieś awarie i czy czasem coś się zawiesza.

U mnie Ampio śmiga od ponad roku, jak na razie bez żadnych awarii. Zwis też żaden się nie zdarzył, ale zawieszać się raczej nie ma co bo nie jest to system sterowany centralą która zazwyczaj jest na jakimś systemie operacyjnym. Nie wiem co Pani ma za ogrzewanie, ale raczej zalecam również sterowanie temperaturą. Bardzo fajną rzeczą do której też namawiam a nie jest specjalnie droga to nagłośnienie wielostrefowe.

Dziękuję za odpowiedź. A jak wygląda sterowanie żaluzjami? Można je regulować w zależności od słońca lub pory? Nad tym nagłośnieniem też się zastanawiam bo widziałam to u tego klienta. Pewnie kwestia wyceny. Aż tak bardzo mi na tym nie zależy, ale jak wycenią mi to rozsądnie to kto wie. Nie chciałabym też żeby z instalacji podstawowej zrobiła mi się zaawansowana, biorąc pod uwagę że jeszcze niedawno miało jej nie być.

A jak wygląda sterowanie żaluzjami?

Da się sterować żaluzją. System wie w jakiej pozycji znajduje się wysokość żaluzji jak i kąt otwarcia lamelki. Poniżej do wglądu umieszczam komponent do sterowania żaluzją. Można uzależniać wszystko od wszystkiego, od nasłonecznienia oraz od pory również.

http://ampiosystem.pl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_0005.png

Można sobie również nanieść komponenty na wizualizację graficzną. Poniżej demo takiej wizualizacji.

http://ampiosystem.pl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_0003.png

Hej,

nie wiem czy to do końca dobry wątek, ale mam pytanie nt komunikacji z systemem Ampio.

Czy mogę się skomunikować z systemem Ampio z urządzeniami z "poza systemu"?

W Ampio istnieje integracja magistralna m.in. Lan (rozmiem, że chodzi o Local Area Network, czyt sieć domowa). Czy oznacza to, że mogę wysterować innym urządzeniem podłączonym do LAN'a (laptop, Raspberry) cokolwiek w systemie Ampio? Czy chodzi tutaj tylko o stronę*WWW, czy mam jakieś*API do którego mogę napisać sobie coś*własnego?

Jeżeli tak, to czy istnieje jakaś dokumentacja do tego?

Dzięki

Czy mogę się skomunikować z systemem Ampio z urządzeniami z "poza systemu"?

Można integrować Ampio z urządzeniami z zewnątrz po LAN, RS232, RS485, ModBus, KNX, DALI, LoRa i Z-Wave.

Czy chodzi tutaj tylko o stronę*WWW, czy mam jakieś*API do którego mogę napisać sobie coś*własnego?

Możesz napisać np. w Pythonie, bash czy C++ ale nie wiem co konkretnie chcesz pisać, integrację czy logikę systemu? Bo jeśli logikę to w zasadzie wszystko zrobisz na samych modułach bez korzystania z jakiegokolwiek języka programowania przy pomocy konfiguratora magistrali. Jeśli integrację po LAN to również można to zrobić do pewnego stopnia z konfiguratora serwera. Integracja za pomocą pozostałych interfejsów przy pomocy konfiguratora magistrali.

Jeżeli tak, to czy istnieje jakaś dokumentacja do tego?Dzięki

Jest dokumentacja dostępna w strefie instalatora oraz na forum dla instalatorów.

Dzięki, czekam na akceptację na forum. Rozumiem, że zwykly śmiertelnik dostępu do strefy instalatora nie ma, co nie ?

Jeśli "zwykły śmiertelnik" to zaprzeczenie terminu "autoryzowany instalator Ampio" to obawiam się że do forum również producent nie da Ci dostępu. Napisz może mi na priv co konkretnie chcesz wiedzieć i w jakim celu.

• 2 weeks później...