Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie mam, jakie dodatkowe funkcje zyskam jak połączę podlewanie ogrodu z inteligentnym domem? Będą mi instalować system zraszania. I czy jest możliwość połączenia sterowników zraszania z inteligentnym domem?

Osobiście nigdy nie podłączyłem podlewania ogrodu do automatyki. Jest to oczywiście możliwe ale wg mnie koszta i poświęcony czas nie będą współmierne do osiągniętego efektu. Trochę przerost formy nad treścią. Sterownik np Hunter czy Rainbird daje ogromne możliwości za naprawdę sensowną kasę. Ustalają programy podlewania wg opadów deszczu itp a zabudowana w nich automatyka wystarcza do ogarnięcia wszystkiego co w ogrodzie potrzebne.

Jeśli oczywiście chcesz to działaj :) pamiętaj tylko o zastosowaniu i odpowiednim wysterowaniu elektrozaworu głównego przed wszystkimi sekcjami i o miejscu do spuszczania wody na zimę :)

Pozdrawiam

Edytowane przez leszekwolski

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie mam, jakie dodatkowe funkcje zyskam jak połączę podlewanie ogrodu z inteligentnym domem?

Np. przewidywanie pogody, blokada podlewania w przypadku naruszenia zewnętrznej czujki ruchu, sterowanie z telefonu itp.

I czy jest możliwość połączenia sterowników zraszania z inteligentnym domem?

Nie trzeba ze sobą łączyć sterowników tylko zastąpić sterownik podlewania sterownikiem inteligentnym.

Osobiście nigdy nie podłączyłem podlewania ogrodu do automatyki. Jest to oczywiście możliwe ale wg mnie koszta i poświęcony czas nie będą współmierne do osiągniętego efektu.

Ale sterownik z instalacji inteligentnej wcale nie jest droższy od sterowników które wymieniłeś a daje więcej funkcji. Więc różnica w kosztach prawie żadna. Trzeba co prawda poświęcić czas na zaprogramowanie ale w dedykowanych sterownikach też musimy wprowadzić ustawienia. Dodatkowo jak już mamy inteligentną instalację i stację pogodową na dachu to nie musimy drugi raz kupować czujek deszczu, wiatru itp. więc jest duża szansa że całość wyjdzie nawet taniej.

• 1 month później...

Jestem na etapie wyboru systemu i prowadzę rozmowy z kilkoma wykonawcami.

Gdyby ktoś potrzebował to tutaj jest cennik AMPIO. Jest on raczej z wyższej półki cenowej. Wykonanie instalacji elektrycznej z tym systemem to dużo pieniędzy. Razem z alarmem, system na gotowo to 70-80 tysięcy PLN a może i więcej. Niektórzy instalatorzy sugerują i więcej.

Chciałbym w ogóle poddać pod dyskusję projekt mojego domu w stanie surowym zamkniętym i kilka zgromadzonych ofert.

Jakby się przydał załączam cennik w cenach netto czyli bez VAT.

Zbyszek

AMPIO-cennik-2016.jpg

Co do cen za całość to źle powiedziałem. Cena za instalecję AMPIO podobnego domu do mojego to bardziej 100 tysięcy.

I nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Przygotowuję kilka postów celem poddania ich pod dyskusję na kilku forach.

* Instalacja elektryczna (okablowanie, szafa główna z osprzętem, prace

instalatorskie) - 25 000 - 32 000 zł netto

* Instalacja alarmowa (urządzenia, instalacja, uruchomienie) - 8 000 -

15 000 zł netto

* Instalacja automatyki budynkowej - Inteligentny Dom (urządzenia,

instalacja, uruchomienie) - 35 000 - 70 000 zł netto (choć przy

zastosowaniu wszędzie ekranów, dużych paneli i inteligentnego

oświetlenia można łatwo górną granicę przekroczyć)

* Kino domowe (nagłośnienie) - od około 10 000 zł netto

...

Należy też uwzględnić koszt osprzętu elektroinstalacyjnego (gniazdka,

ewentualne włączniki klasyczne, gniazda techniczne, oprawy

oświetleniowe, itp.), który jest już indywidualną preferencją inwestora.

...

Dom ma 150m2

I teraz zauważyłem dopiero, że to są ceny netto, z tego powodu edytuję posta.

Zbyszek

Edytowane przez zbigniewl

Możesz całość przedstawić inaczej ? w sensie:

ile będzie niezależnych punktów oświetleniowych ON/OFF, ile ze ściemniaczem, ile taśm LED, RGB, stref ogrzewania, bramy furtki, gniazda sterowalne, ile rolet, wentylatorów, podlewaczka ogród, ile będzie czujek alarmowych, zalania, dymu, czadu, kontaktronów ? Następnie jakie funkcje ma realizować, integrować system IB, ile chcesz paneli LCD, jeżeli wyłączniki programowalne to proponuję wszędzie z pominięciem najmniejszych pomieszczeń (spiżarka, pralnia) Masz gotowy opis tego co oczekujesz od systemu IB, projekt punktów ośw., gniazd, rozmieszczenia czujek, monitoring ?

Pzdr

Co do cen za całość to źle powiedziałem. Cena za instalecję AMPIO podobnego domu do mojego to bardziej 100 tysięcy.

I nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Przygotowuję kilka postów celem poddania ich pod dyskusję na kilku forach.

15 000 zł netto

...

Należy też uwzględnić koszt osprzętu elektroinstalacyjnego (gniazdka,

ewentualne włączniki klasyczne, gniazda techniczne, oprawy

oświetleniowe, itp.), który jest już indywidualną preferencją inwestora.

...

Dom ma 150m2

I teraz zauważyłem dopiero, że to są ceny netto, z tego powodu edytuję posta.

Zbyszek

Jedziesz z tym budżetem strasznie - właśnie stawiam dom - 160 m2 + garaż, elektryka (ponad 100 pkt, 3 szafy rozdzielcze z osprzętem Legranda (prawie 180 mod.) i wszystko na złączkach TopJobS, razem z położeniem) kosztowały mnie niecałe 10 tys. brutto (w tym ponad km skrętki i 16 gniazd 2xRJ45 - które są dość drogie). Też planuje montaż systemu Ampio, ale jeszcze nie mam ostatecznej wyceny. Mimo wszystko myślę, że nie osiągnę takie poziomu jaki Ty zakładasz. Jeden warunek, ruszyć głową i zakupy zrobić samemu, kupując osprzęt na chatę nie kupuj sprzętu od wykonawcy (przez wykonawcę), przy tym poziomie, w większości hurtowni otrzymasz bardzo przyzwoity rabat (porównując moje zakupy z cenami w marketach, czy sklepach elektrycznych, kupiłem sprzęt średnio 30-40% taniej).

Powodzenia

Ceny bardzo wysokie. Poproś o wycenę Grentona http://www.grenton.pl

Mi właśnie instalują ich system. Będzie co porównywać.

Mam także wycenę Grentona. Wszystko zaprezentuję, bo pisałem do wielu firm i mam oferty z wielu miejsc. Same urządzenia Grentona to Co ciekawe wiele firm w ogóle nie odpisało. Grenton bez alarmu wycenili mi na 16 683,98 za same moduły tablicowe. W wątku o Grentonie wszystko zaprezentuję.

Natomiast AMPIO od drugiej firmy otrzymałem kwotę 60-80 tysięcy. Cytuję:

................

"W załączeniu fotografia z bardzo prostej tablicy dla 2 pomieszczeń, oraz fot. okablowania domku jednorodzinnego, które jest kompromisem względem tego co pierwotnie było planowane - jest tych kabli naprawdę sporo (w niektórych miejscach widać bruzdy po pierwotnej tradycyjnej instalacji którą musieliśmy zdemontować). Dla tego okablowania sam osprzęt ampio szacujemy na ok. 60-80 tyś."

Jak ktoś się zna to proszę o ocenę tego wykonawcy

IMG_1868.jpg

IMG_1959.jpg

IMG_1960.jpg

IMG_1962.jpg

IMG_1963.jpg

A to jest pierwszy wykonawca i jego instalacja.

Cytat:

"

15 000 zł netto

"

Co do cen i fachowości mam kompletny mętlik w głowie. Mam oferty KNX ABB, które są znacznie tańsze.

Niech ktoś kto ma taki system wrzuci swoje zdjęcia i nich ktoś kto się zna coś powie.

Jestem w kropce.

Szafa_JD_1.jpg

Szafa_JD_2.jpg

Szafa_JD_3.jpg

Jedziesz z tym budżetem strasznie - właśnie stawiam dom - 160 m2 + garaż, elektryka (ponad 100 pkt, 3 szafy rozdzielcze z osprzętem Legranda (prawie 180 mod.)

Powodzenia

Ja właśnie mam dom podobnej wielkości i nie jadę z budżetem. Zapytałem kilka firm o wycenę i jestem skołowany. Część firm odmawia podania ceny w ogóle, kręcą. Zapytani o poprzednie wyceny dla innych, żeby usuneli dane osobowe i przesłali ze 3 sztuki to odmawiają. Jedynie kilka firm odpisało chociaż tylko KNX i Grenton dał zestawienie i cenniki bez zbędnych dyskusji. Za co jestem im wdzięczny. Co prawda Grenton dał tylko kalkulację ich sprzętu i odesłał do instalatora, który oszacował całość na 55-60 tysięcy robocizna z materiałem.

Podsumowując

Instalacja systemu pod klucz.

Grenton jest tańszy 60.000 do AMPIO (niewiarygodne) ze 120.000 PLN jak wszystko zliczyć !!!

Szafy Grenton są schludnie wykonane, szafy sterownicze AMPIO są nieładnie wykonane

Urządzena Grenton wyglądają profesjonalnie, urządzenia AMPIO w tanich obudowach

http://allegro.pl/obudowa-do-montazu-na-szynie-din-z104j-i6622839850.html

Instalacja Grenton jest przyzwoicie rozprowadzana w stosunku do instalacji AMPIO gdzie kable są nieprofesjonalnie prowadzone

Oferta na KNX wynosi około 40.000 PLN za urządzenia z ich montażem i zaprogramowaniem bez alarmu i instalacji elektrycznej czyli wyjdzie około 60-70 tysięcy.

Będę sukcesywnie publikował wszystkie obecne i napływające oferty.

Zdjęcia okablowania i szaf Grenton

Zbyszek

IMG_0021.jpg

P9280331.jpg

P9280334.jpg

P9280350.jpg

Oj, zaleciało agresywnym marketingiem z południa :)

Podsumowując

Instalacja systemu pod klucz.

Grenton jest tańszy 60.000 do AMPIO (niewiarygodne) ze 120.000 PLN jak wszystko zliczyć !!!

Oferta na KNX wynosi około 40.000 PLN za urządzenia z ich montażem i zaprogramowaniem bez alarmu i instalacji elektrycznej czyli wyjdzie około 60-70 tysięcy.

Chętnie zobaczę wycenę. Jakby się uprzeć to można również zrobić wycenę za 240.000 na najtańszym systemie na rynku

Urządzena Grenton wyglądają profesjonalnie, urządzenia AMPIO w tanich obudowach

Z tym się zgodzę, obudowy modułów na szynę nie robią wrażenia. Co się kompletnie nie przekłada na wysoką jakość samych urządzeń, oraz ich awaryjność która jest praktycznie zerowa.

Instalacja Grenton jest przyzwoicie rozprowadzana w stosunku do instalacji AMPIO gdzie kable są nieprofesjonalnie prowadzone

A to Ampio albo Grenton trudnią się prowadzeniem kabli? Nie wiedziałem.

Szafy Grenton są schludnie wykonane, szafy sterownicze AMPIO są nieładnie wykonane

A to Ampio albo Grenton trudnią się wykonywaniem szaf sterowniczych? Również nie wiedziałem

Naprawdę, chętnie zerknę na twoje oferty które otrzymałeś, głównie te z Ampio.

PS. Ta duża szafa z modułami Ampio którą wystawiłeś to ja tam widzę modułów Ampio na max 15 tyś.

PS2. Wykonywaliśmy instalację automatyki Ampio w domu 200m2 z pełnym sterowaniem oświetleniem (wł/wył, regulowane, kilka RGB), wszystkimi roletami, 8 stref grzewczych, zintegrowany system alarmowy, prosty monitoring + instalacja elektryczna, kable, przyłącz, kilka paneli sensorowych, integracja rekuperacji. Wszystko za niecałe 40 tyś netto, tym bardziej chętnie zerknę na twoją wycenę. Oczywiście wykonujemy również instalacje za 200, 300 tyś. Ostatnio nawet często ale nie mówię tutaj o zwykłych domach 200m.

Edytowane przez iF-Jimi

Jako integrator obydwu marek muszę stanowczo zaprotestować przeciwko powyższej manipulacji. Obydwa systemy wychodzą dość podobnie jeżeli chodzi o hardware. Są różnice, ale mało istotne jak weźmiemy pod uwagę różne funkcjonalności.

Co do robocizny to trudno wyrokować, ale niektóre firmy instalatorskie selekcjonują obsługiwane inwestycje i w szczególnie ciężkich przypadkach doliczają stosowną 'opłatę klimatyczną' już na etapie oferty.

Grenton wychodził za sam sprzęt 17-20 tysięcy (była poóźniej dokładka przed instalatora), a Ampio 60 tysięcy za podobną funkcjonalność za same urządzenia. Ampio jest zdecydowanie droższy i droższy od KNX. Ofertę KNX też przedstawię.

Nie uzyskałem odpowiedzi na prośbę o kompletny cennik Grentona ale przynajmniej w tej kalkulacji widać ceny jednostkowe części podzespołów.

1.jpg

2.jpg

Też miałem wrażenie jak wybierałem ofertę, że oba systemy mają podobne ceny, ale ceny z tabelki wysłane przez Zbigniewl są mega wysokie, np. panel dotykowy 9p 970 zł, w Grenton 8p - 300 zł netto. Może ktoś doliczył "marże" :)

Ten cennik jest cennikiem firmy Ampio, a nie instalatora. Dostałem go w tej samej formie z kilku źródeł tak więc nie może być mowy o pomyłce.

Załączam plik otrzymany od innego instalatora.

cennik 2016 ampio.jpg

Ten cennik jest cennikiem firmy Ampio, a nie instalatora. Dostałem go w tej samej formie z kilku źródeł tak więc nie może być mowy o pomyłce.

Załączam plik otrzymany od innego instalatora.

Moduły AMPIO które wyliczyłem wedle zestawienia z Grentona które przedstawiłeś wyszły w detalu 13160 zł netto. Sama funkcjonalność zestawu jest o wiele większa. Odnośnie funkcjonalności systemu podyskutujemy innym razem ponieważ zaraz wychodzę na dwudniową imprezę, ale taki krótki spis przedstawiam poniżej.

OŚWIETLENIE + serwer do zdalnegozarządzania budynkiem przez urządzenia mobilne

16 obwodów zał / wył – 3 obwściemniane – 3 obw RGBW

- Serwer AMPIO Mserw-3s (8 wejść binarno analogowych / 8 wyjść przekaźnikowych 16A) – 1400 zł - 8 wejść wykorzystamy do włączników / 8 wyjść do oświetlenia

- AMPIO MPR-8s – 920 zł (4 wejścia / 8 wyjść przekaźnikowych)

- AMPIO MDIM-1s – 300 zł x 3 szt = 900 zł (regulacja AC, elektroniczne zabezpieczenie przeciążeniowe, pomiar energii + 6 wejść binarnych)

- AMPIO MRGBu-1s – 420 zł x 3 = 1260 zł (sterowanie taśmą RGB + białą)

STEROWANIE ROLETAMI 10 szt. +bramagarażowa + brama wjazdowa (poniższe rolety znają pozycje roletbram, a w przypadku żaluzji fasadowych znają również kątlamelki)

AMPIO MROL-4s 920 zł x 3 szt = 2760 zł (w sumie 12 rolet lub bram + 12 wejść binarnych)

STEROWANIE OGRZEWANIEM (8 stref)

• AMPIO MRT-8s – 1330 zł (sterownik 8 stref)
  • AMPIO MPR-8s – 920 zł (8 x przekaźnik 16A + 4 wejścia binarne)
  • czujnik temp 10 zł x 8 = 80 zł

INTEGRACJA z SYTEMEM ALARMOWYM

AMPIO MCON232 – 670 zł (pełnaintegracja dwukierunkowa / stan wszystkich wejść i wyjść +zazbrajanie przez wysyłanie pinu)

AMPIO Z-Wave – 670 zł (nie ma go wcenniku)

Panel sensorowy 4 pola - 450 zł

Panel sensorowy 9 pól – 900 zł x 2szt = 1800 zł.

Powyższe moduły mają w sumie 34wejścia binarne (w tym 8 można skonfigurować jako analogowe więcnie ma potrzeby dokładania tylu wejść do obsługi włączników iczujników nasłonecznienia)

Panele sensorowe są wielofunkcyjne. Indywidualna grawerka na każdy przycisk wedle życzenia. Pełna logika paneli tak samo jak modułu, generator dźwięku który można wykorzystać chociażby jako gong, każde pole i każda dioda nad polem może świecić innym kolorem przypisując do tego odpowiednią logikę. Każde pole w panelu sensorowym może zmieniać swoją funkcjonalność w zależności od jakichkolwiek czynników, każdy panel podobnie jak każdy moduł ma rozbudowaną logikę co sprawia że nawet panel jest urządzeniem inteligentnym.

I gdzie te 60 000 zł? Ba jak na razie wyszło mi paręset zł. mniej.

Pokażesz w końcu tę wycenę modułów za 60 tyś czy wyskoczyłeś jak Filip z konopi?

PS. Weź też pod uwagę że AMPIO to system o inteligencji rozrposzonej.

Edytowane przez iF-Jimi

Weź też pod uwagę że cennik to sugerowane ceny detaliczne. To indywidualna sprawa instalatora ile Ci policzy, ale nie słyszałem żeby ktoś sobie jeszcze doliczał do modułów. Ampio to system profesjonalny, dostępny jedynie w firmie instalacyjnej. Nie kupisz go na allegro, w sklepie, nie dokładają go też w McDonaldzie do Happy meala. Tylko po zainstalowaniu go przez autoryzowaną firmę instalacyjną dostajesz 5 lat gwarancji.

Weź też pod uwagę że cennik to sugerowane ceny detaliczne..

Do firmy i-Future (iF) też pisałem czyli do was. Napisałem do wszystkich z listy Ampio i każdej innej firmy z branży automatyki, którą odnalazłem w internecie. I-future fair media sp z oo czy jakoś tak w ogóle nie odpisało, natomiast kilku innych wykonawców z listy AMPIO odpisało i wszyscy co odpisali celowali w 100.000 PLN na gotowo.

Tak więc po otrzymaniu chyba w sumie 8 ofert doszedłem do wniosku, że co innego mówicie spamując fora udając zadowolonych klientów, a co innego przy bezpośrednim kontakcie.

Wręcz wstrzymałem oddech z wrażenia po targach z systemem Ampio. Czytając opinie 10 klakierów, pewnie Pan sam, pod innymi kontami, nawpisywał jak to jest jego szczęśliwym posiadaczem i jak jest zadowolony. Nikt o żadnym Ampio nie słyszał, a tu nagle kilku szczęśliwych posiadaczy na forum muratora :>

Mam też jedną ciekawą wycenę na KNX od instalatora z listy Ampio, który od razu mi powiedział, żeby tego g. nie brać i wycenił na KNX, który jest tańszy i faktycznie porównując z wycenami innych to prawda.

Muszę opracować tylko więcej plików to zaraz je zamieszczę, a mam mało czasu i słaby internet na statku.

Dochodzę do wniosku, że nie ma tu żadnych klientów, jedynie sami spamerzy, udający posiadaczy systemu Ampio za 100.000 PLN. Byście się wstydzili.