pandzik 05.10.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Witam, Mam taki "problem" w kupionym mieszkaniu deweloperskim. Logoterma znajduje sie na korytarzu. Do łazienki mam ok. 12-13m rury fi20 i stąd by otrzymać ciepłą wodę w kranie czy pod prysznicem muszę odczekać z minutę i spuścić ok 6 litrów zimnej wody. Developer twierdzi, że normy są spełnione i nikt sie nie skarży. Prócz kosztów jest to po prostu mało wygodne. Wiem, że montuje sie czasami recyrkulacje. Czy innym sposobem,nie mógłbym zmniejszyć przekrój rury poprzez wsunięcie do tejże rurki zaślepionej silikonowej rurki o przekroju fi 10-13mm? pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.10.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Nie ma sensu. Po pierwsze, szczerze wątpię, by Ci się udało wsunąć taką rurkę dalej, niż do pierwszego kolanka w instalacji, po drugie, dławiąc rurę sam sobie pogorszysz komfort korzystania z takiej instalacji. Wyjściem może tu być założenie już u Ciebie dodatkowego małego ogrzewacza pojemnościowego włączonego w "szereg" z rurą od ciepłej wody. 10l ogrzewacz powinien wystarczyć, z niego dostaniesz gorącą wodę od ręki, a zanim zużyjesz zawarty w nim zapas, dopłynie już rurą ciepła z tej termy z korytarza. Kwestia tylko zabudowania gdzieś tego ogrzewacza, w kuchni pod zlewem nie powinno to być problemem, ale w łazience już może być gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.10.2015 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Jak moge sobie pogorszyć komfort skoro teraz komfortu nie mam żadnego.. Myślę, że taka rurka siliconowa o średnicy 12mm , ładnie na okrągło zakończona powinna gładko prześć przez 2 pierwsze kolanka. Wszak kolanko jest chyba w środku zaokrąglone... Te pierwsze kolanka pokonane na sieni daja mi w rezultacie prawie 8metrów... Zawsze można spróbować. Te podgrzewacze to zdałyby rezultat tylko w kuchni. W łazience byłaby masakra z montażem w tej chwili. Z drugiej strony nie chciałbym korzystać z prądu gdy za CWU i CO mam samej opłaty stałej na poziomie 150zł. Chce korzystać ztej instalacji tylko, że wygodnie. Jak tylko sie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.10.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Teraz nie masz komfortu przez pierwsza minutę, zawężając światło rury będziesz miał kiepski przepływ wody już na stałe. Spróbować oczywiście możesz (choć mam wrażenie, że lepsza i o niebo prostsza do kupienia byłaby zwykła rurka polietylenowa sprzedawana na metry w każdym sklepie technicznym czy akwarystycznym), koszt niewielki, spróbować można. Terma używana w takim trybie dogrzewałaby tylko tą wodę normalnie spuszczaną jako zimna i ewentualne własne straty ciepła (w nowoczesnej termie nie tak znów duże), więc koszt jej użytkowania nie powinien być gigantyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.10.2015 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Taka rurka musi przetrwać spore temperatury. Nie wiem czy taska z zoologika sie nada. http://allegro.pl/waz-wezyk-silikonowy-do-destylatorow-4-6-chlodnica-i4883572027.html taki moze będzie lepszy... Pogadam jeszcze z sąsiadami jak sie wprowadzą. Na razie jestem pierwszy , nie będe robił nerwowych ruchów. Ma ktoś może namiar na normy dot. działania logo-termy, najważniejsze , po ilu litrach ma wypłynąć woda ciepła? Fachowcy developera nie chcieli sie podzielić tą tajemną wiedzą. Niby spełnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.10.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Nie wiem nic na temat konkretnego rozwiązania, jakim jest logoterma, ale jak rozumiem to jakiś kocioł dwufunkcyjny bądź cokolwiek innego, co grzeje CWU w trybie ogrzewacza przepływowego. Jeśli tak, to raczej nie ma żadnych wytycznych producenta takiego kotła co do czasu uzyskania ciepłej wody, bo to nie od urządzenia zależy, a od instalacji. Należałoby się chyba raczej przeryć przez "Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie", może tamże jest coś, na czym dałoby się oprzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.10.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 (edytowane) Czy to jest budynek wielorodzinny? Jeśli tak, to spróbujcie może powalczyć na podstawie tego paragrafu z "Warunków", wytłuściłem podpunkt, który żywcem Ciebie dotyczy. Poczekaj na sąsiadów i wespół wzespół piszcie do nadzoru budowlanego. "§ 118. 1. Instalacja ciepłej wody powinna być zaprojektowana i wykonana w taki sposób, aby ilość energii cieplnej potrzebna do przygotowania tej wody była utrzymywana na racjonalnie niskim poziomie. 2. Urządzenia do przygotowania ciepłej wody instalowane w budynkach powinny odpowiadać wymaganiom określonym w przepisie odrębnym dotyczącym efektywności energetycznej. 3. Straty ciepła na przesyle ciepłej wody użytkowej i w przewodach cyrkulacyjnych powinny być na racjonalnie niskim poziomie. Izolacja cieplna tych przewodów powinna spełniać wymagania określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia. § 119. W budynkach, w których do przygotowania ciepłej wody korzysta się z instalacji ogrzewczej, należy w okresie przerw w jej działaniu zapewnić inny sposób podgrzewania wody. § 120. 1. W budynkach, z wyjątkiem jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, w instalacji ciepłej wody powinien być zapewniony stały obieg wody, także na odcinkach przewodów o objętości wewnątrz przewodu powyżej 3 dm3 prowadzących do punktów czerpalnych." Edytowane 5 Października 2015 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.10.2015 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 § 120. 1 to jest to właśnie czego szukałem. Na chłopski rozum mówi się o 3 litrach zimnej wody przed pojawieniem się ciepłej. U mnie instalacja ma pojemność ponad 6 dm3. Dzięki za pomoc. Pochwale sie co ustaliliśmy z sąsiadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts