Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakim etapie zakończyć stan zero - przed zimą

Recommended Posts

Do tej pory myślałem, że najlepiej jest zakończyć na zagęszczeniu piasku.

Deszcze, zagęszczą to dodatkowo.

Ostatnio człowiek z branży powiedział mi, że lepiej zakończyć na pierwszej wylewce.

Podał argument, że (ponieważ pod spodem mam glinę/ił) taka jesienna woda będzie cały czas stała w fundamentach a także raczej rozpulchni niż zagęści ziemię.

Tej wody deszczowej będzie dużo więcej niż stosuje się do polewania przy zagęszczaniu - przy zagęszczaniu podobno stosuje się raczej niewielkie zraszanie niż polewanie.

Podobno nie trzeba obsypywać z zewnątrz fundamentów przed zagęszczeniem. I można to robić w kilka dni po wymurowaniu ścianek fundamentowych.

I co o tym sądzicie?

Ostatnio człowiek z branży powiedział mi, że lepiej zakończyć na pierwszej wylewce.

Podał argument, że (ponieważ pod spodem mam glinę/ił) taka jesienna woda będzie cały czas stała w fundamentach a także raczej rozpulchni niż zagęści ziemię.

Jaką ZIEMIĘ? :o Piach tam przecież wsypiecie, piach! A piachu woda na pewno nie rozpulchni...

My za namową naszego wykonawcy zrezygnowaliśmy przed zimą z wylewki i myślę, że dobrze zrobiliśmy. Piasek był ubijany warstwami bardzo dokładnie, a mimo to po zimie osiadł przy jednej ścianie - niewiele, ale jednak.

Właśnie remx !Nie ziemię tylko piach. No czyba, że chcesz żeby ci fundamencik zakwitł :wink:U nas było tak:fundament zasypany wewnątrz i z zewnątrz i tak zostawiony przez zimę. Na wiosnę piasek zagęściliśmy, wylaliśmy chudziak i dalej z robotą :D

Fundamenty zasypywaliśmy zaraz po zaizolowaniu i ociepleniu i nic się nie stało ( fundamenty wysokie na 10 bloczków)

Pozdrawiam

Przyłączm się do pozostałych tylko piach, u mnie zmieściło sie 180 ton:-(.

Tak sobie zsaypaliśmy naszą piaskownicę i nie zagęszczaliśmy, deszcz i śnieg robiły swoje.

Mur fundamentowy przykryłem warstwą papy dachowej takiej najtańszej darła sie jak papier, to wszystko obłożyłem bloczkami fundamentowymi co to mi zostały po murowaniu.

I tak wesolutko doczekało to wszystko do wiosny :-)) bez żadnych szkód. A teraz ciągną mi ściany, i od chodzenia,stawiania palet z materiałem dodatkowo się zagęściło i usiadło jakieś 5 cm.

Posadzki zrobię dopiero po stropie.

A pod piachem mam też glinę i jakoś bajorko nie stoi.

Pozdrowionka

Anka i Dawid

• 9 years później...

Witam,

Czy w takim stanie jak na zdjęciach mogę zostawić na zimę? Czy lepiej od góry bloczki i styropian osłonić folią lub papą?

Dodam, że zostały wylane ławy, wymurowana ścianka fundamentowa pomalowana dysperbitem, zaizolowane styropianem i pokryte siatką + jeszcze raz dysperbit.

Pozdrawiam.

1.jpg2.jpgDSC_0069.jpg