remx 09.07.2004 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Do tej pory myślałem, że najlepiej jest zakończyć na zagęszczeniu piasku.Deszcze, zagęszczą to dodatkowo. Ostatnio człowiek z branży powiedział mi, że lepiej zakończyć na pierwszej wylewce.Podał argument, że (ponieważ pod spodem mam glinę/ił) taka jesienna woda będzie cały czas stała w fundamentach a także raczej rozpulchni niż zagęści ziemię. Tej wody deszczowej będzie dużo więcej niż stosuje się do polewania przy zagęszczaniu - przy zagęszczaniu podobno stosuje się raczej niewielkie zraszanie niż polewanie. Podobno nie trzeba obsypywać z zewnątrz fundamentów przed zagęszczeniem. I można to robić w kilka dni po wymurowaniu ścianek fundamentowych. I co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 09.07.2004 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 nie rozkładaj tego na tyle lat do pierwszych chłodów jeszzce dużo pociagniesz a co na to twój kierownik budowy ? nie myślałeś o tym żeby podłaczyć się pod jakiś istniejący temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 09.07.2004 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 To także kwestia kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 09.07.2004 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Ostatnio człowiek z branży powiedział mi, że lepiej zakończyć na pierwszej wylewce. Podał argument, że (ponieważ pod spodem mam glinę/ił) taka jesienna woda będzie cały czas stała w fundamentach a także raczej rozpulchni niż zagęści ziemię. Jaką ZIEMIĘ? Piach tam przecież wsypiecie, piach! A piachu woda na pewno nie rozpulchni... My za namową naszego wykonawcy zrezygnowaliśmy przed zimą z wylewki i myślę, że dobrze zrobiliśmy. Piasek był ubijany warstwami bardzo dokładnie, a mimo to po zimie osiadł przy jednej ścianie - niewiele, ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 10.07.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Właśnie remx !Nie ziemię tylko piach. No czyba, że chcesz żeby ci fundamencik zakwitł :wink:U nas było tak:fundament zasypany wewnątrz i z zewnątrz i tak zostawiony przez zimę. Na wiosnę piasek zagęściliśmy, wylaliśmy chudziak i dalej z robotą Fundamenty zasypywaliśmy zaraz po zaizolowaniu i ociepleniu i nic się nie stało ( fundamenty wysokie na 10 bloczków) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dryblasy 10.07.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Przyłączm się do pozostałych tylko piach, u mnie zmieściło sie 180 ton:-(. Tak sobie zsaypaliśmy naszą piaskownicę i nie zagęszczaliśmy, deszcz i śnieg robiły swoje. Mur fundamentowy przykryłem warstwą papy dachowej takiej najtańszej darła sie jak papier, to wszystko obłożyłem bloczkami fundamentowymi co to mi zostały po murowaniu. I tak wesolutko doczekało to wszystko do wiosny ) bez żadnych szkód. A teraz ciągną mi ściany, i od chodzenia,stawiania palet z materiałem dodatkowo się zagęściło i usiadło jakieś 5 cm. Posadzki zrobię dopiero po stropie. A pod piachem mam też glinę i jakoś bajorko nie stoi. Pozdrowionka Anka i Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 11.07.2004 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 To ma być piasek, tak jak zresztą napisałem w pierwszym zdaniu.Czy przed zagęszczaniem obsypaliście z zewnątrzIle czekaliście od wymurowania ścianek fundamentowych do zagęszczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dryblasy 11.07.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Na działce mam lekki skos więc tylko część była opsypana, a od wymurowania do zasypania mineło 5 miesięcy z uwagi na ewidentny brak kasiorki Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjmlo88 18.01.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Witam, Czy w takim stanie jak na zdjęciach mogę zostawić na zimę? Czy lepiej od góry bloczki i styropian osłonić folią lub papą? Dodam, że zostały wylane ławy, wymurowana ścianka fundamentowa pomalowana dysperbitem, zaizolowane styropianem i pokryte siatką + jeszcze raz dysperbit. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 19.01.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 ja miałem tak samo jak na twoich zdjęciach. tylko że ja kładłem jeszcze folię tak aby zakryć bloczek i styropian żeby woda ściekałą po za obrys muru i ocieplenia. to nie jest duży koszt. kup najtańszą folię potnij w dość szerokie paski i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts