Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schucco Corona Si 82 Classic - jakie macie opinie o tych oknach ?

Recommended Posts

Kontynuacje tego wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242043-Schucco-Corona-Si-82-Classic-jakie-macie-opinie-o-tych-oknach&p=6958291&viewfull=1#post6958291 rozpocznę od cytatu niejakiego finaldia, który pewnie słowa te pisał po kilku Finlandiach.

...Pan Forscher nie może się nawet zdecydować, czy dopiero wiosną zacznie budować dom, czy ma już takie okna czy dopiero ich szuka (takie sprzeczne informacje wynikają tylko z trzech różnych postów). Więc ta niewiedza jest całkiem obszerna. Z tego tematu nic dobrego nie wyjdzie, więc niniejszym go zamykam a firmę Schueco proszę o rozważenie innych sposobów na zrobienie szumu wokół własnej marki....

Pan finlandia nie jest w stanie jak widać napisać nic konkretnego w sprawie tematu wątku.

Kretyńskie insynuacje w kwestii tego kiedy zacznę budować dom można wytłumaczyć jedynie ilością spożytych finalndii - pozostaje mieć nadzieje, że jutro otrzeźwieje i może przejrzy na oczy, a i pewnie główka zacznie poprawnie pracować. OBY.

Panie finlandia kwestie twojej wiary w to czy i kiedy zamierzam budować miałeś wyjaśnioną łopatologicznie (wszak tylko taki sposób do ciebie dociera) w tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242043-Schucco-Corona-Si-82-Classic-jakie-macie-opinie-o-tych-oknach&p=6990510&viewfull=1#post6990510

Chcesz powiedzieć, że jednak nie dotarło ? [/i,

Po spożyciu widzi się różne dziwne rzeczy.. białe myszki to tylko niewątpliwie drobny przykład, Pan finaldia dopatrzył się gdzieś wątku, w którym rzekomo napisałem ze mam takie okna. Zadziwiające.. Nie byłbym sobą gdybym nie poprosił o przypomnienie wątku w którym napisałem, że MAM TAKIE OKNA ? Doczekam się? Czy tez słowa te okażą się jednym z wielu bełkotów (aaa tffuuuu) najpożyteczniejszego forumowicza, który to forumowicz nie był na tyle inteligentny by zapytać jak wygląda kwestia wyboru okien.. bo i po co. Wszak on wie lepiej... A jak nie wie to coś na pewno sobie dopowie, Czego dowód jest w powyższym cytacie.

Tak panie finlandia - moja niewiedza w temacie okien Schueco jest ogromna. Tak samo jak w kwestii innych okien czy to PCV czy tez alu. (i nie tylko okien) To fakt. W przeciwieństwie do ciebie nie robiłem i nie robię z siebie fachowca - tak w zasadzie nie mając nic konkretnego, fachowego do napisania.

Z każdego tematu, którym górę biorą interpersonalne przepychanki nie wyjdzie nic dobrego. A ty panie moderatorze od siedmiu boleści[ zamiast przyczynić się do uciszenia tych przepychanek tylko dolewasz oliwy do ognia (cytuję, niemal dosłownie) "pozwalając sobie na kolejne dawki sarkazmu".

Po co ?

Nie potrafisz inaczej?

Czy też sarkazm i wycieczki personalne to jedyne co potrafisz?? Wystarczającym sarkazmem jest tekst pod twoim nickiem. Czego dowód dałeś choćby w zamkniętym przez ciebie wątku.

Nie dziwi mnie że dla takiego "speca" jak ty czymś niepojętym jest fakt iż osoba która nie ma wiedzy w temacie (na przykład okien) pojawia sie na takim forum zakłada wątek by wiedzę zdobyć opierając się na opinii innych osób a nie przemądrzałych rzekomych (a aa tfuuuu) "najlepszych doradców na tym forum" Których doradzanie opiera się na klepaniu bzdet wywodach na temat wiary w to czy ktoś się chce budować czy nie, tudzież innych bzdet o wierze w to, iż ktoś dość wcześnie (relatywne stwierdzenie) rozgląda się za stolarką okienną.

Co kogoś w wątku o konkretnych oknach ma obchodzić twoja wiara lub jej brak ?

Jak masz problemy z wiarą to idź do takiego wielkiego budynku z krzyżem na dachu. Tam ci z pewnością pomogą...

PS czy już się przyzwyczaiłeś do określenia "okna Schueco" ? :D

PS jeżeli chcesz przesłać jakąś informacje firmie Schueco możesz na przykład wysłać email albo list - najlepiej prosto do centrali w Niemczech. Google to dla wielu zbyt skomplikowana "maszyna" więc jeżeli nie znajdziesz odpowiedniego adresu chętnie ci podeśle. Wystarczy słowo. :)

A teraz.... (zapożyczając tekst ze strony Dariusza K.)

Merytorycznie, bez wulgaryzmów, bez ataków ad personam.

finlnadia, MMichal i inni - potraficie???

Slisznie, w tym temacie wskazane jest nowe otwarcie.

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Finlandia najlepiej niewygodny temat zamknąć i tyle. Trochę szacunku dla piszących i czytających. Jakoś o innych nie zamykasz tematu .

Pozwolisz, że odpowiem tylko na posty.

Do T12345T

Nie odpowiedziałeś na żadne pytanie. A jedynie co Ci dobrze wychodzi to szukanie zaczepek i głupie tłumaczenie się. Najpierw wypisujesz o garażach, a teraz już zmieniasz na małych producentów. Jak masz chociaż jednego wymienić to nie znasz żadnego. Jeżeli nie jest argumentem, że Schueco daje swoim producentom możliwość wykonania konstrukcji lepszej od innych systemodawców to co jest argumentem ? W co drugim lub co trzecim domu w tej chwili są HS największe otwory. I co z tego, że dany system ma współczynnik na oknie O34 lepszy o dwie kreski po przecinku jak na HS traci piec razy tyle. To nie jest argument ? Są tacy co np. sprzedają okna na cały dom na systemie firmy X a HS biorą Schueco.

Co do twojego pytania o płatność TAK zdecydowanie jak ekipa jedzie do Niemiec zarabia więcej.

Do Finlandia

Przemku, no ja się nie dziwię że nadinterpretujesz marketingowe treści, jeśli wszystkie cytaty u Ciebie tak wyglądają:

Oryginał: "sąsiadka mojej stałej klientki" zacytowałeś jako " znajoma mojej sąsiadki".

Niepotrzebnie szukacie wrogów tam gdzie im nie ma. Tu chodzi o zwykłą przyzwoitość w przedstawianiu sprawy a nie marketing, ale skoro tak...

Cinku, o ile ja dobrze kojarzę to miałem innego dostawcę okien na profilach Schueco, ale o dziwo - problem ten sam - skrzydła dołem zaczepiały o ościeżnicę. Podnoszenie na zawiasie dawało przewiewy - receptą była "rolka Schueco" lub przeszklenia. W jednym z przypadków kosztowało mnie to prawie 200zł (bo producent się nie poczuwał). Widocznie ta przekazywana technologia miała jakieś luki..

Przemku, pozwolę sobie jeszcze na kolejną dawkę sarkazmu:

Twoja firma musi być kolosem. Gratuluję odwagi, bo ja jak współpracuję z kimś i wiem, że robi dobre okna to się go trzymam a nie kupuję u pięciu różnych dostawców takiego samego produktu. No ale ja jestem szary żuczek.

Finlandia nie szukam żadnych wrogów bo do niczego mi nie są potrzebni. Jest wątek o Schueco to piszę co o tym myślę lepiej podając konkretne argumenty. Czy to jest zabronione ? Może dla klienta ma znaczenie gdzie system został wyprodukowany, może ma znaczenie że taką a nie inną szybę da się zaszklić, może ma znaczenie że to legendarny system co sam potwierdziłeś.

Przepraszam za przekręcenie słów o sąsiadce nie wiedziałem, że to ma takie znaczenie. Napisałem tylko dlatego bo sam często zwracasz uwagę na konkrety.

Z wymienionymi firmami współpracuję w zakresie montażu pisałem wyraźnie. Czyli po prostu moje ekipy montują dla nich głównie inwestycję. I stąd mogę jasno napisać o jakości tych producentów i jakości Schueco. A na domek nie boję się zaoferować klientowi żadnego z wyżej wymienionych producentów. A jeszcze tych których znam mogę dorzucić kliku np. Markbud z Łomianek bardzo dobry producent moja nawet konkurencja ale to godna konkurencja. Wedle Twojej skali i skali T123... to garażowiec lub teraz mały producent, a mógłby nie jednego dużego molocha nauczyć wiele rzeczy.

To że kupujesz od jednego producenta to tylko i wyłącznie twoja sprawa, ja kupuje od kilku producentów i co w tym złego.

Ja w moich okolicach znałem niejaki Olbud ale chyba tak dobrze im ta produkcja szła, że już nie istnieją.

Jeszcze taka jedna rzecz. Kupiłem kiedyś okno jednoskrzydłowe na Schuco z Eurokoloru i na próbę z Oknostylu. To z Eurokoloru miało po obwodzie 2 zaczepy wiecej jak Oknostyl pomimo tych samych wymiarów i producenta okucia. Wg Piotrka obydwa będą tak samo dobre... .

O tym grzybku to już chyba napisałeś wszędzie gdzie się da. Może w Eurokolorze masz w standardzie dwa dodatkowe na pewno kiedyś tak było. A jak naprawdę dostałeś za mało to chyba możesz zareklamować. Oknostyl dysponuje dość sprawnym i szybkim serwisem. Przyjedzie Ci i dołoży. Oknostyl kuje na Roto wchodzisz na ich stronę i sprawdzasz ile ma być grzybków, wyraźne czerwone rysunki. Sam kilka razy sprawdzałem i jest tyle ile na schematach. Nawet po twoim poście kiedyś przeczytanym pobiegłem sprawdzić i bzdura totalna było tyle co trzeba.

Co do Olbudu nie istnieje już od trzech lat albo więcej. Jedne z pierwszych "grubych" robót dla nich montowałem. I uwierz mi, miał moc, miał fajny park maszynowy miał super technologa który teraz w Schueco zaczyna grać pierwsze skrzypce. Niestety właścicielowi troszkę kaska odbiła ( hazard itp). Ale jedno mu trzeba przyznać gość wszedł w jeden z najlepszych systemów, dorzucił fajne okucie Winkhausa i poszedł na inwestycję.

Jeśli macie Panowie ochotę rozmawiać w takim klimacie - to proszę bardzo. Przywrócę temat i połączę go z obecnym. Dział PR Schueco na pewno będzie zachwycony.

Ps. opisów pod nickiem nie wpisałem sobie sam, także nie do mnie składajcie reklamacje w tym temacie.

Spamerow tępiłem i będę tępił do końca swoich dni. Brzydzę się fałszerstwem.

Ty mnie ciągle do siebie nie przekonałeś:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?240794-Wyb%C3%B3r-okien-Avante-Witra%C5%BC-Drutex-mo%C5%BCe-co%C5%9B-jeszcze-innego&p=6979018#post6979018

Jeżeli nie jest argumentem, że Schueco daje swoim producentom możliwość wykonania konstrukcji lepszej od innych systemodawców to co jest argumentem ?

To właśnie nie jest argument, bo co to niby znaczy "konstrukcja lepsza"? Lepsza pod jakim względem? Jakie z mierzalnych cech użytkowych każdego okna są zawsze lepsze w oknach Schüco od okien konkurencyjnych?

Rozumiem, że odwołując się ciągle do wysokości wynagrodzeń i ich wpływu na "jakość" chce Pan właśnie powiedzieć swoim klientom: "Świadczę wam w Polsce usługę montażową gorszej jakości, bo mi mniej płacicie przez co ja i moja ekipa mniej zarabiamy niż monterzy w Niemczech, Austrii, Szwajcarii itd"?

Co do twojego pytania o płatność TAK zdecydowanie jak ekipa jedzie do Niemiec zarabia więcej.

Sądzę. że Pańscy klienci powinni wykazać się ostrożnością, bo płacą mniej niż w Niemczech, a to nie pozostaje bez wpływu na poziom świadczonych przez Pana usług montażu okien.

To właśnie nie jest argument, bo co to niby znaczy "konstrukcja lepsza"? Lepsza pod jakim względem? Jakie z mierzalnych cech użytkowych każdego okna są zawsze lepsze w oknach Schüco od okien konkurencyjnych?

HS od Schuco jest lepsza z powodu możliwości zaszklenia pakietu do 52 mm, a nawet w skrajnych przypadkach 54 mm co reszta w większości nie może i to jest argument.

Sądzę. że Pańscy klienci powinni wykazać się ostrożnością, bo płacą mniej niż w Niemczech, a to nie pozostaje bez wpływu na poziom świadczonych przez Pana usług montażu okien.

Jedyne co wnosisz do tego tematu to właśnie ten styl, czyli zaczepki, zaczepki. Zostaw moich klientów w spokoju i nie przejmuj są i będą obsługiwani na najwyższym poziomie. Straszne to dziwne, że jak montażyście jadą na wyjazd to zarabiają więcej. Są jeszcze poważne firmy które diety płacą.

Panowie. Spokojnie.

Stawianie Schuco ołtarzyka jest totalnym nieporozumieniem.

Fakt, profil dobry, często innowacyjny ale sam profil NIC A NIC nie gwarantuje.

Ważne co z niego można wykonać, jakie zastosować okucia i w jakim wyposażeniu w standardzie, jak sie go oszkli - jednym słowem PRODUCENT a nie sam profil no i rzecz o wiele bardziej istotna - MONTAŻ tego wszystkiego.

Mam z nim do czynienia od już 20 lat i lubię go montować ale by wynosić na piedestał ? Lekka przesada

Przywołany tu HS Thermoslide - fakt, konstrukcja ze wszech miar dobra by nie powiedzieć bardzo dobra ale . . . ale większość ekip montujących nie ma zielonego pojęcia o wymogach montażu, o jego dokładności kiedy to czasem 1 mm odchyłki już powoduje kłopoty w użytkowaniu

Jeśli macie Panowie ochotę rozmawiać w takim klimacie - to proszę bardzo. Przywrócę temat i połączę go z obecnym. Dział PR Schueco na pewno będzie zachwycony.

Ps. opisów pod nickiem nie wpisałem sobie sam, także nie do mnie składajcie reklamacje w tym temacie.

Spamerow tępiłem i będę tępił do końca swoich dni. Brzydzę się fałszerstwem.

Ty mnie ciągle do siebie nie przekonałeś:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?240794-Wyb%C3%B3r-okien-Avante-Witra%C5%BC-Drutex-mo%C5%BCe-co%C5%9B-jeszcze-innego&p=6979018#post6979018

Finlandia a co w tym stylu jest złego. Napisałem w temacie o Schuco zaznaczam w temacie o Schuco co o tym systemie myślę na podstawie zdobytego bogatego doświadczenia i jak bym kij w mrowisko wsadził. Sam zacząłeś wypisywać o garażach, potem temat zamknełeś. teraz otworzyłeś. Tak troszkę dziecinnie.

Ten wątek tak ma. Obrzucanie inwektywami. Przepychanki marketingowe i smród reklamy. I tyle. Zamykając go dałem szansę na nowe, rzeczowe otwarcie, ale nie skorzystaliście.

Więc dalej idźmy w stylu oknonetu: argumenty na komory i grubości możliwych przeszkleń (bo przecież fakty zawarte w deklaracjach właściwości użytkowych czy takie tam nie są miarodajne?)

Kolego Przemek, to jak to jest w systemie Schueco, z balkonami o wysokości 235cm?

A kolego Forscher kup sobie te okna Schueco i pochwal się.

Ja nadal każdemu Inwestorowi który tak myśli będę mówił, że jest w błędzie i może tak wybrac, że nie będzie zadowolony.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

Ten wątek tak ma. Obrzucanie inwektywami. Przepychanki marketingowe i smród reklamy. I tyle. Zamykając go dałem szansę na nowe, rzeczowe otwarcie, ale nie skorzystaliście.

Więc dalej idźmy w stylu oknonetu: argumenty na komory i grubości możliwych przeszkleń (bo przecież fakty zawarte w deklaracjach właściwości użytkowych czy takie tam nie są miarodajne?)

Kolego Przemek, to jak to jest w systemie Schueco, z balkonami o wysokości 235cm?

A kolego Forscher kup sobie te okna Schueco i pochwal się.

Ja nadal każdemu Inwestorowi który tak myśli będę mówił, że jest w błędzie i może tak wybrac, że nie będzie zadowolony.

Nie wiem gdzie tu smród widzisz marketingowy. Ja większy widzę w kilu innych tematach o "innych". Ale jak to mówią "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Chyba co niektórzy zgodzą się z tymi jakże mądrymi słowami. Wystarczy historie poczytać.

Wysokość balkonów no Finlandia test mi robisz z wiedzy ? Już Ci odpowiadam bo na zadane pytanie wypada odpowiedzieć. Niestety co niektórzy nie wychodzą z tej prostej zasady. Wedle zaleceń zaznaczam zaleceń Schuco powyżej 2350 powinno stosować się skrzydło tzw. przejściowe tak dla bezpieczeństwa. Ważna też jest szerokość tego balkonu dla statyki i oczywiście rdzeń czy biały czy barwiony. A najważniejsze jest prawidłowe podparcie tego balkonu w czasie montażu. Najlepiej z możliwością łatwego wykonania izolacji. I np. stąd Schuco od X lat ma w ofercie poszerzenia tzw. stopy które u innych systemodawców są niedostępne. I to jest kolejny argument dla którego Panie "Nikt Ważny" Schuco zasługuje na "ołtarzyk" :)

http://schuco-centrum.pl/?attachment_id=2028

Edytowane przez przemek1185

... Schuco od X lat ma w ofercie poszerzenia tzw. stopy które u innych systemodawców są niedostępne. I to jest kolejny argument dla którego Panie "Nikt Ważny" Schuco zasługuje na "ołtarzyk" :)

http://schuco-centrum.pl/?attachment_id=2028

Nie pokazujesz nic nowego - profil bazowy w tym systemie został już przed paroma laty wypromowany na tym forum przez Jareko.

W mojej ocenie to właśnie jego posty bardzo, ale to BARDZO pomogły w rozpowszechnieniu tego rozwiązania i jest ono dostępne już chyba we wszystkich systemach (nie wiem czy wszystkie mają odpowiednie wyprofilowanie, ale to nie jest już aż tak istotne - na pewno nie ta firma jedyna).

mimo ze uwielbiam Schuco sa chwile kiedy nie rozumiemstawiania go na piedestale.

Bazowke mozesz zastapic zwyklym poszerzeniem, myk czesto stosowany przez niektorych sprzedawcow przy Si82 - daja poszerzenia od CT70.

Jest kilka szczegolow odrozniajacych Schuco od innych ale by modlic sie do niego? Bez przesady.

I tak najwazniejszy wbrew pozorom jest montaz, bo nawet Druty dobrze zamontowane beda lepsze od spierniczonego montazu Schuco.

Pomijam juz kwestie ze profil, sam profil to pikus wxzgledem calosci wyrobu finalnego

Zaptytałem jednego z producentów okien z miejscowosci Zawadzkie o wycenę..

Troche to dla mnie dziwne, że tak wielki i polecany producent okien nie ma na swoim wyposazeniu progamu ktory obiłczał by współczynnik U dla całego okna..

W zamian za to wciskaja mi wspolczynnik U dla szyby, i wspolczynnik U dla okna referencyjnego, który jak widomo nijak sie ma do wartości tego wspolczynnika dla okien o ionnych rozmiarach.

ehhh

szukam dalej.

Nie pokazujesz nic nowego - profil bazowy w tym systemie został już przed paroma laty wypromowany na tym forum przez Jareko.

W mojej ocenie to właśnie jego posty bardzo, ale to BARDZO pomogły w rozpowszechnieniu tego rozwiązania i jest ono dostępne już chyba we wszystkich systemach (nie wiem czy wszystkie mają odpowiednie wyprofilowanie, ale to nie jest już aż tak istotne - na pewno nie ta firma jedyna).

Chwała za to Jareko, że wypromował. I widzisz inni mają tylko poszerzenia nie wyprofilowane. A Schuco ma wyprofilowane i to jest bardzo istotne.

Nikt Ważny mogę jak najbardziej zamienić poszerzenie i też tak nieraz robię, ale np. nie zrobisz tego przy CT 70. A kompletny system daję możliwość zamówienia poszerzenia wyprofilowanego.

MMichał który system ma wyprofilowane poszerzenie ? Bo tak za bardzo nie kojarzę.

Zaptytałem jednego z producentów okien z miejscowosci Zawadzkie o wycenę..

Troche to dla mnie dziwne, że tak wielki i polecany producent okien nie ma na swoim wyposazeniu progamu ktory obiłczał by współczynnik U dla całego okna..

W zamian za to wciskaja mi wspolczynnik U dla szyby, i wspolczynnik U dla okna referencyjnego, który jak widomo nijak sie ma do wartości tego wspolczynnika dla okien o ionnych rozmiarach.

ehhh

szukam dalej.

Czyli mówią Ci tylko prawdę. Programy liczą współczynniki U na podstawie okna referencyjnego. A jak dostaniesz ofertę z U dla każdego okna to poproś o pokazanie badania na dane okno o danych wymiarach.

Czyli mówią Ci tylko prawdę. Programy liczą współczynniki U na podstawie okna referencyjnego

Przenikalność cieplna dla elewacyjnych okien i drzwi zewnętrznych może być wyznaczana dwiema równorzędnymi metodami. Metodą referencyjną skrzynki grzejnej z zastosowaniem normy PN-EN ISO 12567-1 albo drogą obliczeń z zastosowaniem norm PN-EN ISO 10077-1 i PN-EN ISO 10077-2.

Ze względu na łatwość stosowania, przenikalność cieplna konstrukcji okiennych znacznie częściej jest wyznaczana metodą obliczeniową. Obliczanie jest oparte na czterech częściach składowych całkowitego współczynnika przenikania ciepła:

Dla elementów zawierających oszklenie, współczynnika przenikania ciepła oszklenia, obliczonego z zastosowaniem EN 673 lub zmierzonego zgodnie z EN 674 lub 675,

Dla elementów zawierających panele nieprzezroczyste, współczynnika przenikania ciepła paneli nieprzezroczystych obliczonego zgodnie z ISO6946 i/lub ISO 10211 (wszystkie części) lub zmierzonego zgodnie z ISO 8301 lub ISO 8202,

Współczynnika przenikania ciepła ramy, obliczonego zgodnie z PN-EN ISO 10077-2 albo zmierzonego zgodnie z EN 12412-2 lub przyjętego z Załącznika D do normy PN-EN ISO 10077-1:2007,

Liniowego współczynnika przenikania ciepła połączenia rama-oszklenie, obliczonego zgodnie z PN-EN ISO 10077-2 lub przyjętego z Załącznika E do normy PN-EN ISO 10077-1:2007

Z takich to źródeł czerpią wszystkie programy do obliczania wartości współczynników przenikania ciepła. Oknom referencyjnym nic do tego!!!

Sposób wykorzystania wartości współczynnika przenikania ciepła ustalonego w jeden z powyżej przywołanych sposobów dla jednodzielnego okna referencyjnego i przenoszenia tej wartości na inne konstrukcje okienne jest opisany w normie PN-EN 14351-1+A1:2010.

Edytowane przez T12345T