Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schucco Corona Si 82 Classic - jakie macie opinie o tych oknach ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za informację. Znaczy reszta nie śpi.

T12345T no szacunek się napisałeś trochę tych norm.

Czyli tak w skrócie producent dostaje program, informatyk wbija parametry do programu szkło,profil itd. Może sobie wbić o kreseczkę lepiej lub gorzej. Mam program znanego producenta który pokazuje dla okna referencyjnego lepszy parametr U niż ten ma w badaniach.

Okno referencyjne jest oknem badanym laboratoryjnie. I większość informatyków "strojąc" program pod względem U wbija takie parametry, żeby okno referencyjne się zgadzało. Stąd moje stwierdzenie, ze programy liczą, może inaczej są ustawione na podstawie okna referencyjnego 1230 x 1480. Dla klienta istotne jest okno zbadane laboratoryjnie. Nawet jest taki autorski program który ma opcję o ile "podkręcić" U.

Tu trochę więcej opisali o normach http://jakieoknakupic.pl/en-14351-1-i-wszystko-jasne/

tworzysz bezpodstawne teorie spiskowe

Uw dla okna referencyjnego to Uw dla okna referencyjnego

Przy wycenianiu powinieneś otrzymać wyliczenie dla danego wymiaru i typu okna - jeśli nie i sprzedawca posługuje się dalej Uw okna referencyjnego.....pójdź do innego

Tak naprawdę metoda badań nie powinna mieć realnego znaczenia, czy obliczeniowo, czy empirycznie, różnica, jeśli się pojawi, to setne części bez żadnego wpływu na całość

I jeszcze jedno samo Uw to nie wszystko

fakt samo Uw to nie wszystko ale niestety wiele firm nawet czegos takiego jak Uw dla całego podanego okna nie potrafi podać.... wytłumaczenie jest tak jak bym słuchał przedszkolaka - "...bo mój program tego nie pokazuje..."

to trzeba se było kupic Atari 65 XE to może by pokazał.. :D

a najdziwniejsze jest to iz czegos takiego jak współczynnika Uw dla danegoo okna nie mozna oczekiwać od tak zwanych "wielkich producentów okien Schuco" juz nie mowiac o producentach (że tak to ujmę) "garazowych"

no ale widocznie nie dla wszystkich liczy sie współczynnik Uw dla danego okna skoro ci producenci nadal egzystuja.. Widocznie maja inne"atuty"

Pozdrav

PS zeby byc sprawiedliwym dodac nalezy iz nie tylko producenci okien Schucko posługuja sie powyższym wytłumaczeniem :p

Czyli tak w skrócie producent dostaje program, informatyk wbija parametry do programu szkło,profil itd.

W skrócie, to jest tak, że producent dostaje program i nie powinien mieć możliwości wprowadzania jakichkolwiek zmian poza wymiarami konstrukcji i jej elementów.

Stąd moje stwierdzenie, ze programy liczą, może inaczej są ustawione na podstawie okna referencyjnego 1230 x 1480.

Twierdzenie błędne, jak kilka poprzednich. Nie sposób stworzyć programu do obliczeń przenikalności cieplnej na podstawie wyników badań albo obliczeń wyłącznie dla złożenia rama/skrzydło.

• 1 month później...
tworzysz bezpodstawne teorie spiskowe

Uw dla okna referencyjnego to Uw dla okna referencyjnego

Przy wycenianiu powinieneś otrzymać wyliczenie dla danego wymiaru i typu okna - jeśli nie i sprzedawca posługuje się dalej Uw okna referencyjnego.....pójdź do innego

Tak naprawdę metoda badań nie powinna mieć realnego znaczenia, czy obliczeniowo, czy empirycznie, różnica, jeśli się pojawi, to setne części bez żadnego wpływu na całość

I jeszcze jedno samo Uw to nie wszystko

Nie wiem gdzie teorie spiskowe tu widzisz. Jak możesz rzetelnie podać U dla okna np. o wymiarach 1645 x 1535 jak nie masz go zbadanego. Możesz tylko przyjąć a to trochę inna postać niż badanie.

W skrócie, to jest tak, że producent dostaje program i nie powinien mieć możliwości wprowadzania jakichkolwiek zmian poza wymiarami konstrukcji i jej elementów.

Twierdzenie błędne, jak kilka poprzednich. Nie sposób stworzyć programu do obliczeń przenikalności cieplnej na podstawie wyników badań albo obliczeń wyłącznie dla złożenia rama/skrzydło.

Nie wiem gdzie widzisz te błędne twierdzenie wcześniej. Dla mnie to czyta prawda jak to wygląda w rzeczywistości. Producent dostaje program i go uzupełnia o pełne dane Uw dla ram, ramek, skrzydeł, słupków, szyb itd. Skąd twórca programu może wiedzieć na jakim systemie będzie pracował.

Ja nie pisze, że ktoś stworzył program błędnie tylko go może uzupełnić błędnie parametrami a to dość różne pojęcia. Może też przez pomyłkę nie musi być celowo. Dlatego najważniejsze jest okno referencyjne. Jak robisz przetarg dla instytucji to co przy odbiorze składasz okno zbadane referencyjne, a nie jakiś wydruk z programu. To samo jest z klientem jak w umowie nie zrobisz zapisu, że podane współczynniki Uw są orientacyjne na podstawie okna referencyjnego to możesz mieć nieźle pozamiatane jak ktoś się za to weźmie. Znam taki przypadek jak wykonawca sobie wpisał ofertę z komputera jako załącznik numer 1 do umowy i się na każdej stronie podpisał. Inwestor zażądał badania dla każdego okna i finał był taki, że przegrał w sądzie raczej do ugody doszli tylko że ten niezłą kasę w plecy bo wiedział ,że jak pójdzie w zaparte to przegra.

Dlatego najważniejsze jest okno referencyjne.

To niebezpieczna bzdura i po trosze dowód, że nie za bardzo Pan wie o czym pisze.

To samo jest z klientem jak w umowie nie zrobisz zapisu, że podane współczynniki Uw są orientacyjne na podstawie okna referencyjnego to możesz mieć nieźle pozamiatane jak ktoś się za to weźmie. Znam taki przypadek jak wykonawca sobie wpisał ofertę z komputera jako załącznik numer 1 do umowy i się na każdej stronie podpisał. Inwestor zażądał badania dla każdego okna i finał był taki, że przegrał w sądzie raczej do ugody doszli tylko że ten niezłą kasę w plecy bo wiedział ,że jak pójdzie w zaparte to przegra.

Zapraszam na któreś z naszych okiennych szkoleń, a dowie się Pan jak bardzo jest Pan w błędzie co do ustalania wartości współczynnika przenikania ciepła, a jak już Pan się pofatyguje, to w gratisie powiem Panu, że Pański przykładowy wykonawca,okazał się zwykłą okienną niedojdą. Nie miał prawa przegrać wygranej sprawy. Co prawda nie znam jej szczegółów na etapie przedkontraktowym, ale w 9 przypadkach na 10 wygląda to podobnie, a jeśli się nie mylę, to moje wcześniejsze stwierdzenie o kwalifikacjach i kompetencjach "przykładowego wykonawcy" jest całkowicie uzasadnione.

Witam

To niebezpieczna bzdura i po trosze dowód, że nie za bardzo Pan wie o czym pisze.

Jak i wiele innych wygłaszanych przez Pana przemek1185 twierdzeń.

Ale zaraz się mi dostanie, że naskakuję na człowiek itd. itp. :p Ciekawe czy weźmie na siebie odpowiedzialność jak ktoś się "pokieruje" tymi wywodami

Pozdrawiam

Nie wiem gdzie widzisz te błędne twierdzenie wcześniej. Dla mnie to czyta prawda jak to wygląda w rzeczywistości. Producent dostaje program i go uzupełnia o pełne dane Uw dla ram, ramek, skrzydeł, słupków, szyb itd. Skąd twórca programu może wiedzieć na jakim systemie będzie pracował.

Ja nie pisze, że ktoś stworzył program błędnie tylko go może uzupełnić błędnie parametrami a to dość różne pojęcia. Może też przez pomyłkę nie musi być celowo. Dlatego najważniejsze jest okno referencyjne. Jak robisz przetarg dla instytucji to co przy odbiorze składasz okno zbadane referencyjne, a nie jakiś wydruk z programu. To samo jest z klientem jak w umowie nie zrobisz zapisu, że podane współczynniki Uw są orientacyjne na podstawie okna referencyjnego to możesz mieć nieźle pozamiatane jak ktoś się za to weźmie. Znam taki przypadek jak wykonawca sobie wpisał ofertę z komputera jako załącznik numer 1 do umowy i się na każdej stronie podpisał. Inwestor zażądał badania dla każdego okna i finał był taki, że przegrał w sądzie raczej do ugody doszli tylko że ten niezłą kasę w plecy bo wiedział ,że jak pójdzie w zaparte to przegra.

sorki ale Ty chrzanisz głupoty !!!

Okno nie MUSI być badane bo co za idiota badałby okno różniące się o 5 mm od takiego samego tylko w innych gabarytach

Natomiast każde okno można dokładnie WYLICZYĆ !!!