Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele w kuchni dobry pomysł?

Gary Lin

Recommended Posts

Witam, nie mordujcie mnie za ten temat bo też jestem zdania, że najlepsze beda plytki, ale zona mnie strasznie cisnie na panele w kuchni. Jest choc jedna osoba ktora twierdzi, ze panele w kuchni beda lepsze od plytek?

Mam panele w kuchni ponad 20 lat, ponieważ w małym mieszkaniu chciałam mieć jednolitą podłogę. Zalety: nie tłuką się tak łatwo talerze jak na płytkach, odbiór paneli jest cieplejszy, wizualnie pasują do drewnianych elementów jak np. blat. Wady, które po latach stwierdzam : twarde ostre przedmioty upadając powodują odpryski warstwy wierzchniej (a w kuchni takich przedmiotów jest wiele), zalanie pozostawiło spęcznienie na krawędziach kilku paneli. Generalnie jak na tak długi czas użytkowania panele zaskoczyły mnie in plus swoją żywotnością. Pewnie te współcześnie produkowane z przeznaczeniem do łazienek wyglądałyby dużo lepiej po wypadku z wodą. Uważam, że to nie jest wcale zły pomysł. Latem przyjemniej biegać boso po panelach, niż po zimnych płytkach. Jeśli chodzi o utrzymanie czystości, to nie widzę różnicy, oba materiały łatwo się sprząta.

Dzięki Kejt_R za zestawienie plusów i minusów paneli, wziąłem to pod uwagę, ale jednak zadecydowałem, że położymy płytki, choć wczoraj miałem fight o to z kochaną małżonką. Teraz jestem na etapie szukania porządnego sklepu z płytkami. Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedź :)

• 2 weeks później...
Ja też mam od 6-ciu lat panele w kuchni i nie zamieniłabym na płytki. W lecie przyjemniej się po nich chodzi boso niż po płytkach, nie są tak zimne jak płytki. Mi też dobrze komponują się z blatem, parapetami. Fakt, że od ostrego noża powstają odpryski ale za to nie tłucze się tak bardzo jak na płytkach. Jeśli się coś wyleje to i tak ściera się to tak samo szybko jak na płytkach.

W poprzedniej kuchni miałam panele, co prawda słabe jakościowo, wycierały się koło zlewu, w miejscu najczęściej użytkowanym... W aktualnej kuchni mam płytki, już w pierwszym tygodniu użytkowania "rypła" na ziemię nietłukąca się szklanka, szklanka przeżyła- w płytce stuknęła dziurka... Podobnie gdy spadł mi żeliwny ruszt od kuchenki, dla mnie płytki wcale nie są lepsze...

• 2 weeks później...
Osobiście polecam panele albo deskę czy też korek, w moim mieszkaniu mamy połączenie płytek z deską trójwarstwową, tz płytki są położone pod meblami tak aby wystawały jakieś 5 cm oraz pod lodówką a na środku jest przyklejona deska. Komfort jest dużo lepszy niż na płytkach polecam.

Można jeszcze zastanowić się nad podłogą winylową - znajomy ma położoną w pokojach i kuchni, co prawda od niedawna i ciężko powiedzieć jak ta podłoga będzie wyglądała za kilka lat, ale temat wart przemyślenia, tym bardziej że aktualne wersje i wzory tych paneli są ciekawe.

pozdrawiam

Odradzam, panele w kuchni są tak samo dobre jak panele w łazience (czyli dosyć słabe). Każde podmoczenie paneli wiąże się z ich wymianą. Jeżeli woda podejdzie pod panel to kwestią czasu będzie wybicie się panelu. Do kuchni i łazienki tylko i wyłącznie płytki podłogowe. Swoją drogą wolałbym rozbity talerz raz w miesiącu niż wymianę paneli co pół roku :p

• 2 weeks później...
Mój brat ma panele w całym mieszkaniu w tym też kuchni, wszystkie są takie same i optycznie faktycznie powiększa to pomieszczenia, mi bardzo się to podoba. Kuchnia jak wiadomo jest narażona na większą wilgoć, ale nawet jak coś się na podłodze rozleje to można od razu wytrzeć, im nawet pękł raz kaloryfer, woda się lała, a z panelami nic się nie stało. :spam: Generalnie panele dadzą radę w kuchni pod warunkiem, że będą dobrze ułożone. Edytowane przez panfotograf
spam

• 2 months później...