Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smugi na ścianach - zmiana farby

Recommended Posts

Witajcie.

Mam problem ze ścianami w jednym pokoju. Były gipsowane 4 lata wstecz, zagruntowane dulux grunt i pomalowane duluxem (biała czekolada).

W weekend postanowiliśmy zmienić kolor i bezpośrednio na duluxa położyłem dekorala (srebrzysta szarość). Początkowo wyglądało super, ale po wyschnięciu wyszły wstrętne smugi :( Kolejne warstwy nic nie dawały - efekt ten sam.

W rozpaczy dałem na to warstwę gruntu i po przeschnięciu malowałem ponownie - niestety efekt jest jak na zdjęciu.

sciana szara.jpg

Nie wiem gdzie popełniłem błąd - wymalowałem całe mieszkanie z pełnym sukcesem, wiele razy malowaliśmy korytarz itd. Wszędzie super - poza weekendowym malowaniem :(

Podjąłem decyzję o zmianie farby. Kupiłem podobny odcień Duluxa i grunt dulux. I pytanie czy grunt jest wskazany w tej sytuacji? Wolałbym skończyć to malowanie tą puszką farby :/

Technicznie:

wałek biały z żółtym paskiem hardy

Uważam że jeśli wcześniej była farba a podłoże nie było sypkie, spękane, pylące.

Tylko było zwięzłe, to nie powinno sie gruntować takiej powierzchni.

Druga sprawa ze pasy mogły powstać w wyników złej techniki malarskiej, zbyt dużego rozcieńczania farby.

W chwili obecnej proponuje kupić farbę podkładową: Śniezka, Bckers, Alipna itp.

Przemalować raz farbą podkładowa a później farba nawierzchniową.

Malujemy stosując V malarskie oraz nie dociskając na silę wałka.

• 3 months później...

Mam ten sam problem, pasy są widoczne wszędzie, sufit, ściany, porostu masakra:mad:

Nie wiem czy to wina farby, czy może fachowca, który zarzeka się że pierwszy raz ma z czymś takim do czynienia....

Niby tłumaczy, że kartongipsy po szpachlowanie były zbyt mocno potraktowane papierem ściernym....

Nie wiem co z tym robić

Pasy wynikają ze złego załamywania się światła. Po prostu na brzegach miedzy jednym pasem a drugim zrobiła się faktura, która nie została rozprowadzona.

Lekarstwem na to jest:

- przeszlifowane całej powierzchni drobnym papierem średnim

- odpylenie i zagruntowanie np. farba podkładowa

- dwukrotne malowanie całej ściany