danielszczepan 07.10.2015 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Nie mówię że nie, może przyszlosciowo,Ale narazie pellet. A czemu piszecie o kominach jakby Budowa ich była kosztem wręcz kosmicznym? U mnie dwa kominy 7 i 5.5 metra plus podwójna wentylacja, wkład ceramiczny i wszystko obmurowane dookoła na wszelki wypadek to około 7tysięcy. Czy to jakiś ogromny koszt patrząc na całą budowe? Uprzedzajac pytania drugi komin do kominka...w wersji raczej dekoracyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.10.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) Nie mówię że nie, może przyszlosciowo,Ale narazie pellet. A czemu piszecie o kominach jakby Budowa ich była kosztem wręcz kosmicznym? U mnie dwa kominy 7 i 5.5 metra plus podwójna wentylacja, wkład ceramiczny i wszystko obmurowane dookoła na wszelki wypadek to około 7tysięcy. Czy to jakiś ogromny koszt patrząc na całą budowe? Uprzedzajac pytania drugi komin do kominka...w wersji raczej dekoracyjnej ������ Dlatego ktoś Ci zadał pytanie czy przy kalkulacji i zastanawiania się nad systemem grzewczym brales pod uwagę koszt kotła na pellet+komin vs pompa ciepła bez komina ? Sądzę,że właśnie różnica nie wliczajac do tego koniecznej kotlowni z wymaganiami wyszlaby te wlasnie 7tys.zl a to jak sam przyznajesz nie jest oszalamiajacym kosztem jeśli chodzi o całościowy koszt budowy a komfort użytkowania i koszt eksploatacji byłby nie porównywalne lepsze od pelletu A co Ty na bufor i grzałki jak ktoś też wyżej zauważył ? A drabinki i podlogowka wg mnie też powinny smigac na jednej pompce. Jeśli nie masz dużych odległości między odbiorem ciepłej wody to cyrkulacja jest zbędna. Przynajmniej u mnie gdzie mam najdalej ok.8m. U mnie c.o i cwu śmiga na jednej pompce obiegowej i jest to proste jak budowa cepa a właśnie przy paliwach stałych magicy mnożą pompki obiegowe podrazajac koszty instalacji. Edytowane 7 Października 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielszczepan 08.10.2015 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Tak jak pisałem rozwiązania oparte 100procent na prądzie odrzucilem z góry. Dzisiaj miałem debatę z instalatorem i doszliśmy do takich wniosków.Instalacja najprostsza z możliwych a mianowicie kocioł przez pompę i mieszasz prosto w podłogę i drabinki do tego osobną pompą na cwu. Oczywiście wszystko zrobione oddzielnymi nitkami, tak że wszystko spotyka się dopiero w kotłowni. Pomijam tutaj specjalnie sposób sterowania tym wszystkim.Przekonalo mnie obejrzenie na żywo takiego rozwiązania, jak się okazało mini bio wcale nie taktuje i ciężko w nim zagotować wodę, no chyba ze elektronika padnie. Bezwładność kotła przy gwałtownym wygaszeniu to jakieś 10stopni więc raczej problemu nie będzie. No i argument użytkownika i instalatora ze dołożyć bufor, wymiennik czy inne cholerstwo zawsze zdążę ale oddać do sklepu to już raczej nie. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc jeśli ktoś coś jeszcze, jakieś przestrogi do takiego rozwiązania proszę piszcie, na pewno będę brał je pod uwagę i będę super wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Nie będę Cię przekonywał bo nie ma sensu ale mylisz się co do prądu. Masz dobrze ocieplony dom,który po tygodniu braku prądu czyli braku ogrzewania straci ok.5st.C czyli z 23 po tygodniu bez ogrzewania będziesz miał 18 a Ty masz jeszcze kominek w zapasie ale spoko,to tak,żebyś wyszedł z niewiedzy Instalator dobrze radzi i to jest najsensowniejsze rozwiązanie,bez bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jocer5 08.10.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Nie będę Cię przekonywał bo nie ma sensu ale mylisz się co do prądu. Masz dobrze ocieplony dom,który po tygodniu braku prądu czyli braku ogrzewania straci ok.5st.C czyli z 23 po tygodniu bez ogrzewania będziesz miał 18 a Ty masz jeszcze kominek w zapasie ale spoko,to tak,żebyś wyszedł z niewiedzy Instalator dobrze radzi i to jest najsensowniejsze rozwiązanie,bez bufora. Witam pozwole sie podpiac pod temat - czytajac Wasze porady zaczalem sie zastanawiac czy faktycznie byc moze ja bym nie zastosowal pompa-powietrze woda Instalator czeka na moja decyzje co i jak bo tylko zostala mi kotlownia a mam domek wykonany z : suporeksa tzw pustak pianowy(komorkowy-szary) na to z zewnatrz elewacja styropian Grafitowy 12cm lamda031 Termoroganika i na dniach bedzie wykonane na poddaszu ocieplenie natryskowe Piana Pur z Icynen o grubosci 20cm na powierzchni 111m2 na to pojdzie folia aluminiowa i panele z mdf Dom o uzytku 140m2 w tym 45m2 podlogowki w parterze (hol+korytarz+lazienka) poddasze tylko lazienka oraz 9 grzejnikow stalowych Purmo oraz2 drabinkowe w lazienkach Calosc jest doprowadzona do kotlowni na WAVIN RURA PEX , zas w kotlowni chce wszystko dac w miedzi W podlogowce jest zastosowany mieszacz Wilo z pompa koszta ktore musze wydac w kotlownie sa szacowane na piec 7tys 12kW eko groszek pompy cwu itp itd 4tys miedz 2tys I teraz zakup na zime goszku ok 3tony to jakies 3tys Prosze o Wasze porady wypowiedzi czy jak to ma sie gdyby to byl Wasz wydatek Dziekuje odgornie za chec literatury Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Witam pozwole sie podpiac pod temat - czytajac Wasze porady zaczalem sie zastanawiac czy faktycznie byc moze ja bym nie zastosowal pompa-powietrze woda Instalator czeka na moja decyzje co i jak bo tylko zostala mi kotlownia a mam domek wykonany z : suporeksa tzw pustak pianowy(komorkowy-szary) na to z zewnatrz elewacja styropian Grafitowy 12cm lamda031 Termoroganika i na dniach bedzie wykonane na poddaszu ocieplenie natryskowe Piana Pur z Icynen o grubosci 20cm na powierzchni 111m2 na to pojdzie folia aluminiowa i panele z mdf Dom o uzytku 140m2 w tym 45m2 podlogowki w parterze (hol+korytarz+lazienka) poddasze tylko lazienka oraz 9 grzejnikow stalowych Purmo oraz2 drabinkowe w lazienkach Calosc jest doprowadzona do kotlowni na WAVIN RURA PEX , zas w kotlowni chce wszystko dac w miedzi W podlogowce jest zastosowany mieszacz Wilo z pompa koszta ktore musze wydac w kotlownie sa szacowane na piec 7tys 12kW eko groszek pompy cwu itp itd 4tys miedz 2tys I teraz zakup na zime goszku ok 3tony to jakies 3tys Prosze o Wasze porady wypowiedzi czy jak to ma sie gdyby to byl Wasz wydatek Dziekuje odgornie za chec literatury Pozdrawiam Przy grzejnikach ściennych zapomnij o pompie ciepła. Będzie grzala ale z niską sprawnością czyli na własne życzenie skazales się na bycie palaczem i babranie się w syfie w swoim nowiuskim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jocer5 08.10.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Arturo72Dziekuje bardzo za zetelna odpowiedz Prosze zatem o porade jakie uzyc rozwiazanie dla tego typu kotlowni z Kotlem ekogroszek Ile pomp co i jak czy cyrkulacje zastosowac gdy lazienka za sciana kotlowni druga zas nad kotlownia a do kuchni dzieli 11mCzy bufor czy jednak sam wymiennik ciepla i wgl Edytowane 8 Października 2015 przez jocer5 blad wzdaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts