Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maty pod deskę 3-warstwową - maksymalne wyciszenie

MarcinKr

Recommended Posts

Witam Szanowne Forum.

Na wstępie zaznaczę, że przeczytałem większość, jeśli nie wszystkie dostępne posty o podobnej tematyce.

Chciałbym zacząć od opisania mojego wyzwania.

Mieszkam w chwili obecnej w UK, gdzie kupilem dom. Jest to nowy budynek. Na parterze posadzka nazwijmy to betonowa - dobrze izolowana termicznie. Na pozostalych piętrach stropy wykonane sa w oparciu o belki "posi joist". Na nich lezy cos w rodzaju płyty wiórowej "chipboard" (dysponuję zdjęciami jeśli ktoś jest zainteresowany detalami). Płyty pióro-wpust (przybijan prawdopodobnie) do belek. Tak wykonany strop pokryty jest dywanem i z tego co wiem nie posiada dodatkowej izolacji akustycznej pomiedzy piętrami pomijajac mate poddywanową. Dokonałem już zakupu drewnianej podłogi trójwarstwojej (Tarkett) i za chwile będę chciał przystąpić do jej montażu.

Analizowałem wstępnie klejenie podłogi ale zrezygnowałem z tego pomysłu pomimo tego, że w swoim polskim lokum mam klejoną podłogę i zachowuje sie ona bardzo dobrze. Tam jednak wszystkie posadzki były betonowe i samo mieszkanie nie pracowało tak bardzo.

Mając podłogę pozostaje mi zakup mat wygłuszających.

Na forum Muratora znalazłem sporo pozytywnych opinii na temat firmy Selit. Przegladając niemiecką stronę producenta znalazłem dwa interesujace mnie produkty:

1. Na parter: Nowy SELITPRO 2,2 mm AquaStop TwinFoam Laminatunterlage + zestaw SELITStop (prawdopodobnie). Nadmienie tutaj, że dystrybutor podłogi (w Polsce) odradza mi zakup izolacji TwinFoam twierdząc, że nie zagwarantuje ona takiego wyciszenia jak SELITPRO 2 mm AquaStop w rolce. Broszura producenta mówi wręcz coś zupełnie innego.

2. Na pozostałe piętra: SELITPRO 3mm bez systemu AquaStop w rolce.

W tym miejscu chciałbym nadmienic, że nie zależy mi szczególnie na termicznej izolacji podłogi (być może odrobinę na parterze), gdyż dom jest bardzo dobrze izolowany z zewnątrz i od podłoża. Wolałbym również unikać paroizolacji na pietrach ale proszę o opinie jeśli ktoś ma inne zdanie. Moim priorytetem jest uzyskanie najcichszej podłogi w systemie pływającym. Chodzi tutaj zarówno o dzwięki w samym pomieszczeniu jak również dzwięki, które mogą rozchodzić się do innych pomieszczeń poprzez nieizolowane stropy.

Prosiłbym o pomoc w odpowiedzi na następujące pytania:

1. Czy dokonany przeze mnie wybór jest wyborem słusznym? Jeśli nie, proszę o podanie przyczyny i Państwa zamienników.

2. Gdzie można nabyć maty SelitPro (a może ktoś wie czy można dostać je gdzieś w UK)? Ja znalazłem tylko SELITAC 5mm tutaj na wyspach. W Niemczech też nie potrafiłem odszukać SELITPRO 3mm bez systemu AquaStop w rolkach.

3. Czy maty SELITPRO są rzeczywiście matami kwarcowymi? Jaka jest ich gęstość?

4. Czy istnieje inny sensowny konkurent Selita - proszę o przykłady ze wskazaniem miejsc gdzie można nabyć towar.

Z góry dziękuję za pomoc.

Szanowny Panie,

Ad. 1. Najbardziej słuszny wybór będzie taki, do którego Pan będzie najbardziej przekonany. Wtedy - z uzyskanego efektu - będzie Pan sam najbardziej zadowolony, nawet jeśli stosując inne rozwiązania, de facto byłoby ciszej.

Odnośnie zamienników polecam produkty które:

a) są trwale plastyczne tzn. nie są produktami typu karton/pianka/styropian tylko produktami typu np. guma, korek lub mieszanina tych dwóch. Tutaj polecam kupić/poprosić producenta o próbkę jego materiału (normalni producenci wysyłają próbki za darmo), i tą próbkę podłożyć na jakiś czas (np. na noc) pod nogę od łóżka/kanapy/szafy. Po tym czasie proszę obejrzeć próbkę. Jeśli sama wróciła do swojego pierwotnego kształtu, ma Pan dobry (w sensie trwały) produkt do izolacji podłogowej. Chyba że chce Pan szybko sprzedać mieszkanie, wtedy ze względu na cenę polecam karton.

b) producenci w kartach technicznych po pierwsze podają poziom izolacyjności (często okazuje się że produkt "do izolacji akustycznej" nie ma ani 1 jakiegokolwiek parametru mówiącego o akustyce), po drugie jeśli izolacyjność jest już podana, niech będzie też podane wg jakiego dokumentu (normy/standardu) została zmierzona. Napisać że taki produkt ma np. 100 dB może każdy, ale bez punktu odniesienia (sposobu badania) taki parametr jest po prostu wyssany z palca i nie wiadomo co autor miał na myśli. Pomiar powinien być wykonany wg ISO 10140-3 (link - pkn). Ale ew. pomiary wg innych dokumentów też są ok, ważne żeby producent napisał jak to badał. Da to punkt odniesienia i pozwoli porównać produkt z innymi dostępnymi.

Ad. 2. Odnośnie dostępności, produkt który mam na myśli jest dostępny w UK. Na końcu znajdzie Pan namiary.

Ad. 3. Gęstość produktu. Ta wartość ma wpływ na izolację od dźwięków powietrznych. De facto nawet nie sama gęstość, tylko wynikająca z niej oraz z grubości produktu masa na 1 mkw czy na inną jednostkę powierzchni. Im przegroda cięższa, tym lepiej tłumi dźwięki powietrzne (muzykę/rozmowę/tv/radio itd.). Nie przekłada się to jednak tak bezpośrednio na tłumienie dźwięków uderzeniowych (kroków/tupania/upadających przedmiotów), tutaj bardziej istotna jest niska sztywność dynamiczna (z tego w głównej mierze płynie wysoka izolacyjność od dźwięków uderzeniowych) i trwałość produktu, czyli jak długo produkt utrzyma swoje pierwotne parametry (czy będzie to kilka miesięcy czy kilka dekad).

Ad. 4 Z podanych powyżej powodów, a także ze względu na dostępność w UK oraz na jeszcze jedną ciekawą cechę (o tym za chwilę), polecam maty korkowo-gumowe. Jednym z przykładów jest Isolgomma Sylwood - mata pod podłogi drewniane (karta techniczna: Isolgomma Sylwood.

Są one dostępne w UK za pośrednictwem:

Rubbertech

Unit 10, Lon Parcwr Industrial Estate

LL15 1NJ Ruthin Business Centre - Denbighshire

Email: [email protected]

Phone: +44 (0)1824 702666

Tą dodatkową zaletą jest fakt, iż producent może wykonać dla Pana nieodpłatnie kalkulację izolacji Pana stropów zarówno od dźwięków powietrznych jak i uderzeniowych. Dzięki temu, jeszcze przed wydaniem choćby 1 złotówki/1 funta, będzie Pan wiedział jaki poziom izolacji osiągnie Pana strop przy zastosowaniu tego produktu. Tutaj nie ma żadnych spekulacji typu: "noo z tego co Pan mówi Pana strop może osiągnąć gdzieś - jak na moje oko - tyle a tyle dB" - oczywiście bez podania co owe dB oznaczają. Wystarczy że poda Pan przekrój Pana stropu z wypisaniem poszczególnych elementów i ich grubości.

Z uszanowaniem

Sebastian Przybylski