Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + kaloryfery żeby było dobrze :)

michu44

Recommended Posts

To chyba mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Od kilku tygodni mieszkam w domu. Wcześniej w bloku nie było żadnych problemów z ogrzewaniem :)

Teraz trochę jest. Dom kupiłem z gotową instalacją. Piec Vaillant turboTEC Plus VU 241/3-5 + zasobnik CWU. Budynek 3 kondygnacyjny - cały parter i łazienki na piętrze to podłogówka. Kaloryfery są w piwnicy i w pokojach na górze (+ 3 "ręcznikowce" w łazienkach).

Instalacja CO wygląda tak:

20151005_221228_resized.jpg

I teraz trzy pytania:

1. Jak (na podstawie zdjęcia) ogólnie oceniacie instalację? czy jest zgodna ze sztuką?

2. Czy mogę ustawić grzanie tylko podłogówki (czyli zamknąć zawór do kaloryferów)?

3. Jak powinien być ustawiony mieszacz (taki bez termostatu)?

Z góry dziękuję za pomoc!

Edytowane przez michu44
błąd gramatyczny

W takim systemie, to podłogówka nie jest sterowalna.

Na tym mieszaczu powinieneś mieć siłownik, który sterowany byłby jakimś sterownikiem pogodowym (w zależnośći od temp zewnętrznej), np Euroster UNI3. Ale z tego co widzę, to Twój piec ma możliwość zamontowania pogodówki, poczytaj dowiedz się. Obecie to pozostają CI tylko termostaty pokojowe i sterowniki w pokojach - według mnie bez sensu rozwiązanie.

Jak dobrze widzę, to ten mieszacz to Afriso-są dostępne do nich siłowniki.

Zobacz, co do kupić do pieca, aby piec mógł sterować mieszaczem (miałbyś dwa obiegi sterowane przez piec, grzejnikowy i podłogówki).

Jeśli się nie da, to możesz zakupić ten przykładowy euroster z czujnikiem temp zewnętrznej.

Instalacja raczej wykonana bardzo tanim kosztem i w niektórych miejsach masz za małe średnice rur. Zmieniłbym te stare pompy na elektroniczne, wyjdzie duuuzo taniej. Trzeba też zbadać, czy nie potrzebujesz choć minimalnego sprzęgła hydraulicznego i jak jest wysterowana pompa pieca, te dwie pompy bez sprzęgła mogą powodować złą pracę wewnętrznej pompy obiegowej pieca.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie - aktualnie mamy taką pogodę, że noce/poranki są zimne a w ciągu dnia +20. W takiej sytuacji mam potrzebę grzania tylko podłogówką. Czy w obecnej instalacji mogę zamknąć zawór (ten przed pompą) obwodu kaloryferów i ustawiając niską temperaturę na piecu korzystać tylko z podłogówki? Czy takie "dławienie" na mieszaczu jest nie wskazany dla pieca (i jego wewnętrznej pompy)?