michu44 05.10.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 (edytowane) To chyba mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich bardzo serdecznie Od kilku tygodni mieszkam w domu. Wcześniej w bloku nie było żadnych problemów z ogrzewaniem Teraz trochę jest. Dom kupiłem z gotową instalacją. Piec Vaillant turboTEC Plus VU 241/3-5 + zasobnik CWU. Budynek 3 kondygnacyjny - cały parter i łazienki na piętrze to podłogówka. Kaloryfery są w piwnicy i w pokojach na górze (+ 3 "ręcznikowce" w łazienkach). Instalacja CO wygląda tak: I teraz trzy pytania: 1. Jak (na podstawie zdjęcia) ogólnie oceniacie instalację? czy jest zgodna ze sztuką? 2. Czy mogę ustawić grzanie tylko podłogówki (czyli zamknąć zawór do kaloryferów)? 3. Jak powinien być ustawiony mieszacz (taki bez termostatu)? Z góry dziękuję za pomoc! Edytowane 5 Października 2015 przez michu44 błąd gramatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 06.10.2015 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 W takim systemie, to podłogówka nie jest sterowalna.Na tym mieszaczu powinieneś mieć siłownik, który sterowany byłby jakimś sterownikiem pogodowym (w zależnośći od temp zewnętrznej), np Euroster UNI3. Ale z tego co widzę, to Twój piec ma możliwość zamontowania pogodówki, poczytaj dowiedz się. Obecie to pozostają CI tylko termostaty pokojowe i sterowniki w pokojach - według mnie bez sensu rozwiązanie. Jak dobrze widzę, to ten mieszacz to Afriso-są dostępne do nich siłowniki. Zobacz, co do kupić do pieca, aby piec mógł sterować mieszaczem (miałbyś dwa obiegi sterowane przez piec, grzejnikowy i podłogówki).Jeśli się nie da, to możesz zakupić ten przykładowy euroster z czujnikiem temp zewnętrznej.Instalacja raczej wykonana bardzo tanim kosztem i w niektórych miejsach masz za małe średnice rur. Zmieniłbym te stare pompy na elektroniczne, wyjdzie duuuzo taniej. Trzeba też zbadać, czy nie potrzebujesz choć minimalnego sprzęgła hydraulicznego i jak jest wysterowana pompa pieca, te dwie pompy bez sprzęgła mogą powodować złą pracę wewnętrznej pompy obiegowej pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 06.10.2015 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie - aktualnie mamy taką pogodę, że noce/poranki są zimne a w ciągu dnia +20. W takiej sytuacji mam potrzebę grzania tylko podłogówką. Czy w obecnej instalacji mogę zamknąć zawór (ten przed pompą) obwodu kaloryferów i ustawiając niską temperaturę na piecu korzystać tylko z podłogówki? Czy takie "dławienie" na mieszaczu jest nie wskazany dla pieca (i jego wewnętrznej pompy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.10.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 W twoim układzie powinno być sprzęgło, sterownik CM z dwoma obiegami i moduł mieszacza. dopiero wtedy będziesz miał pełną sterowalność. Inaczej będzie kicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts