Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tragiczna akustyka starego mieszkania a wykonanie wylewki

2.malgorzata

Recommended Posts

Kupiliśmy mieszkanie do remontu, lokalizacja, rozkład, otoczenie - wszystko piękne. Szlag jednak nas trafia z jednym wielkim jego mankamentem - fatalną akustyką! Lokal planujemy całkowicie odremontować i tu pojawia się wątpliwość co do wygłuszenia.

Ponad półwieczne mieszkanie z lat 60 (a więc epoka Gomółki, nie Gierka) budowane w tzw. technologii ramy H. Stropy z płyty żerańskiej (wyczytałam, może błędnie, że są to stropy z pustymi okrągłymi "dziurami" w środku, w każdym razie jak już się przekonali sąsiedzi wystarczy niewiele aby kogoś zalać, wg inspektora spółdzielni są to stropy 14-centymetrowe czyli dramatycznie małe), konstrukcja budynku na słupach pionowych w ścianach zewnętrznych bloku, wszystkie ściany można wyburzać (a są to ściany 6 cm- cegła chyba "dziurawka" oraz 12 cm ściany żelbetowe-proszę sobie wyobrazić że ściany 6 cm+otoczka oddzielają oddzielne mieszkania położone w różnych klatkach, jedyne co w tym momencie nas pociesza to to, że na 1-2 klatki nasze budynki mają po 15-30 mieszkań a nie 10x więcej jak w nowym budownictwie bo to byłby już koniec świata przy takich ścianach).

Mieszkanie na całym metrażu ma stary, piękny, ale zupełnie zniszczony i nadający się tylko do wywalenia parkiet. Pod parkietem legary (czyli jakby rusztowanie na którym stoi parkiet), pod nim coś jak gruba dykta papierowo-tekturowa, niżej piasek (jestem w szoku!) a potem już coś jasnego co podobno jest stropem.

Czyli nie ma czegoś takiego jak wylewka i to trzeba wykonać przed położeniem podłogi.

Obecna akustyka mieszkania jest tragiczna. Choć lokal na ostatnim piętrze, a pod mieszkaniem mieszka spokojna starsza osoba to nie daje się wytrzymać od hałasu z mieszkania leżącego OBOK sąsiadki która mieszka pod nami, czy nawet rozmów i porannego gotowania starszej pani mieszkającej pod nami! Biegają i wrzeszczą dzieci, jeszcze tupot można znieść bo dzieje się on za dnia koło 18, ale w nocy - masakra - słychać płacz rozbudzonego dziecka, rozmowy, krzyki rodziców którzy wrzeszczą na dzieci.

Jak się przysłuchać to słychać o czym krzyczą sąsiedzi - idzie to po ścianie bocznej i przez podłogi.

Natomiast strach pomyśleć, co będzie jak mieszkanie pod nami po iluś latach przejmie np. rodzina z wieloma dziećmi czy imprezowicze.

Obecnie choć mieszka tam spokojna starsza pani, to gdy ma gości, odwiedza ją rodzina która z nią np. myje okna - wszystko słychać z piętra niżej, że są rozmowy, mniej więcej kontekst rozmów, słychać nawet szorowanie po szybach gdy je zmywali. Gdy owa pani uderza garnkami w kuchni w sobotę rano, w sypialni u mnie za ścianą kuchni słyszę wszystko.

Po tych doświadczeniach zastanawiamy się nawet czy nie sprzedać mieszkania, ponieważ w razie wprowadzenia się jakichkolwiek inwazyjnych sąsiadów - będzie po nas. Jesteśmy osobami spokojnymi i oprócz spokoju od sąsiadów chcemy też własnej prywatności, obecnie jakiś np. dziki seks na pewno byłoby słychać piętro niżej, sama świadomość tego sprawia, że nie czujemy się dobrze w lokalu gdzie sąsiad może nie słyszy każdego słowa ale już słyszy jaki panuje nastrój, czy jest kłótnia itp. Nasz spokój jest w tym momencie zależny wyłącznie od spokoju sąsiadów.

Nie spotkałam się dotąd z innym mieszkaniem, gdzie słychać rozmowy z mieszkania piętra niżej czy nawet z mieszkania sąsiadującego z mieszkaniem piętro niżej. Konstrukcyjnie - blok jest jakąś tragedią. O ile rozumiem i akceptuję, że słyszę rozmowy przez wentylację kuchni (jeszcze gorzej z tym jest w nowych blokach w Warszawie) o tyle szokuje mnie, że słychać nieco zniekształcone, ale wciąż rozmowy, bezpośrednio przez podłogę z niższego piętra!

Dodam, że między piętrami była instalacja metalowa CO, wycięta i na jej miejsce położono nowe CO z rurek plastikowych, czy zmieniło to coś w akustyce, nie jestem pewna.

I teraz pytanie - o ile jestem pewna na 100% że dźwięków uderzeniowych nie wyeliminuję żadną wylewką, wełną, styropianami itd. (i liczę się z tym, a że to najwyższe piętro jakoś da się przeżyć ten stukot biegających ludzi pode mną) o tyle bardzo interesuje mnie, czy wykonanie wylewki pozwoli jakkolwiek zwiększyć prywatność, abyśmy z sąsiadami z niższego piętra nie słyszeli własnych rozmów, czyli dźwięków powietrznych?

Fakt - blok jest w bardzo cichym miejscu i może dlatego w ogóle to słyszymy (obok parku, brak samochodów pod blokiem itd. W zimie, gdy okna w dzień są zamknięte, nie słychać ptaków i szumu z dworu, a tylko echa z innych mieszkań) ale w nocy wiadomo, każdy chce mieć spokój ale z prawem do normalnego życia. W tym momencie akustyka jest tak tragiczna, że gdyby nie fakt, że duże mieszkanie zajmuje staruszka a nie rodzina śpiąca we wszystkich pokojach, to by im pewnie nawet nocne zwykłe rozmowy w mojej sypialni przeszkadzały. Czy jakaś wylewka to wyeliminuje?

Czy pod taką wylewkę można kłaść np. dwie warstwy styropianu albo wełnę aby zapobiec przedostawaniu się hałasu rozmów?

To straszne, bo z mieszkania sąsiadującego z tym pod nami słychać np. o 6 rano nawoływanie do wstawania dzieci z łóżka (słychać na tyle, że wiem, jak na imię ma dziecko). Z kolei z mieszkania zza ściany słychać np. głośne kichanie sąsiadów w salonie. Chyba nie jest to standardem w większości bloków, prawda?

W świetle doznań słuchania rozmów już nawet nie przeszkadza nam, że sąsiedzi którzy porobili remonty w lokalach sąsiednich jak chodzą po swoich tanich panelach, to słychać u nas jak przemieszczają się z pięty. To wszystko akceptuję, ale gadania przez podłogę - nie mogę. Na koniec dodam, że nie zwariowałam - na tym osiedlu standardem jest, że stare mieszkania są przejmowane przez nowych kupujących i znam już kilka historii, jak ludzie z piętra niżej słyszą wieczorami skrzypienie podłóg w takich parkietach piętro wyżej, jak ten, który też zamierzamy wywalić.

Edytowane przez 2.malgorzata

• 2 weeks później...

Przed dokonaniem wszelkich prac remontowych, a szczególnie tych mocno uciążliwych jak nowe podkładu na podłogach warto skonsultować to u inżyniera akustyka. Pozwoli to znaleźć największą drogę przenikania hałasu (stop, ściany, instalacja, kanały wentylacyjne, itp.) i przyjąć rozwiązania, które przyniosą spodziewany efekt.

Stropy z podłogami pływającymi z wełną ROCKWOOL były badane również na pod względem zwiększenia izolacyjności akustycznej od dźwięków powietrznych. Można poczytać broszurę na stronie http://pobierz.rockwool.pl/media/122242/broszura_steprock.pdf

Jestem ciekawa:

- czy ekipa remontowa (zamierzam skorzystać z fachowej firmy ale takiej od ogólnej wykończeniówko-remontówki, nie przysłowiowego pana Józia ze Stasiem) będzie w stanie takie coś zamontować pod wylewką

- kto zyska na parametrach akustycznych - ja mniej będę słyszeć sąsiadów czy sąsiedzi mniej będą słyszeć mnie? W linkowanym pdfie są podane rzekome zyski w decybelach ale nie podano z której strony to wyciszenie jest mierzone...

• 2 weeks później...
Jestem ciekawa:

(...)

- kto zyska na parametrach akustycznych - ja mniej będę słyszeć sąsiadów czy sąsiedzi mniej będą słyszeć mnie? W linkowanym pdfie są podane rzekome zyski w decybelach ale nie podano z której strony to wyciszenie jest mierzone...

Dlatego odsyłam do specjalistów, akustyków. Izolacyjność akustyczną od dźwięków powietrznych określa się wg normy PN-EN ISO 140-16. Czyli komora nadawcza (hałas) jest nad stropem, a komora odbiorcza poniżej badanego stropy.

Dla zainteresowanych dokładnymi wynikami z pomiarów laboratoryjnych proszę o prywatną wiadomość.