Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jakiś miesiąc temu wywierciłem studnię głębinową. Sąsiedzi dom wyżej też chcą wiercić jak zobaczyli ile u mnie wody. Pytanie teraz do fachowców w temacie. Czy wywiercenie u mojego sąsiada studni oddalonej jakieś 40-60m od mojego odwiertu nie spowoduje spadku wydajności u mnie lub braku wody ?

Większość fachowców twierdzi, że nie ale ja byłem świadkiem czegoś takiego, że podczas intensywnego wypompowywania wody z mojego odwiertu, u sąsiadki w studni kopanej 5m, lustro wody spadło jej (w deszczowy dzień) do 50cm

Czy mam się czego obawiać?? U mnie lustro wody jest na 7 metrze od ziemi. Czy istnieje jakaś wymagana odległość między studniami aby nie było problemów?

Dodam, że studnia kopana u tego sąsiada znajduje się jakieś 20-30m od mojego odwiertu. Pompowałem przez dwa dni co 2 godziny przez 30 minut. Myślę, że nie było to aż tak intensywnie biorąc pod uwagę, że niektórzy pompują przez kilka godzin bez przerw.

https://forum.murator.pl/topic/204668-dwie-studnie-g%C5%82%C4%99binowe-blisko-siebie/

Witam. Jakiś miesiąc temu wywierciłem studnię głębinową. Sąsiedzi dom wyżej też chcą wiercić jak zobaczyli ile u mnie wody. Pytanie teraz do fachowców w temacie. Czy wywiercenie u mojego sąsiada studni oddalonej jakieś 40-60m od mojego odwiertu nie spowoduje spadku wydajności u mnie lub braku wody ?

Większość fachowców twierdzi, że nie ale ja byłem świadkiem czegoś takiego, że podczas intensywnego wypompowywania wody z mojego odwiertu, u sąsiadki w studni kopanej 5m, lustro wody spadło jej (w deszczowy dzień) do 50cm

Czy mam się czego obawiać?? U mnie lustro wody jest na 7 metrze od ziemi. Czy istnieje jakaś wymagana odległość między studniami aby nie było problemów?

Dodam, że studnia kopana u tego sąsiada znajduje się jakieś 20-30m od mojego odwiertu. Pompowałem przez dwa dni co 2 godziny przez 30 minut. Myślę, że nie było to aż tak intensywnie biorąc pod uwagę, że niektórzy pompują przez kilka godzin bez przerw.

Trzeba by spytac geologa.

Jestes z zywca, czyli gory. Nie jestem geologiem, ale wyobrazam sobie ze w gorach, czesto woda jest uwieziona w jakis peknieciach skał. W samej skale,wody nie bedzie.

W typowej warstwie wodonosnej na nizinach woda znajduje sie pomiedzy ziarnami żwiru. JEst tego tam pod aboslutnym dostatkiem, zakladajac ze jest to warstwa odonosna a nie warstewka. Oczywiscie w czasie pompowania powstaje w poziomie wody depresja. Ale bardzo szybko jest uzupelniana. Zeby cos sie stało u sasiada to trzab by latami pompowac bardzo intensywnie. Wez pod uwage, ze wodociagi (np u mnie we wsi) to pompuja po 30-50m3 na godzine praktycznie non stop przez wiele lat. Po wielu latach jakies mierzalne efekty to pewnie daje.

Ale jak wspomialem, jak jest w gorach w utworach skalnych, no to wymaga glebszej wiedzy i pewnie rozeznania w konkretnym przypadku.

https://forum.murator.pl/topic/204668-dwie-studnie-g%C5%82%C4%99binowe-blisko-siebie/#findComment-6927194

Dopowiem, że za obniżenie zwierciadła w sąsiednich studniach jest odpowiedzialny lej depresyjny.

Woda przeciska się przez grunt z jakąś szybkością - przez żwir z dużą, przez glinę z małą. Jak wypompujesz wodę ze studni, to jej poziom się obniży i otaczająca studnię woda zaczyna do niej wolniej lub szybciej napływać, powodując obniżenie jej poziomu, który przybiera kształt leja. Jeśli w jego zasięgu są inne studnie, to poziom się w nich obniża, aż do wyrównania.

Podobno lej depresyjny kopalni Bełchatów obejmował powierzchnię 1/3 Polski.

https://forum.murator.pl/topic/204668-dwie-studnie-g%C5%82%C4%99binowe-blisko-siebie/#findComment-6927214

• 1 month później...

Już po temacie. U sąsiada wywiercili. Studnia na 33 metry i dużo mniej wody jak u mnie. Gostek mówił, że mimo tak małej odległości między odwiertami to warstwy wodonośne na różnych poziomach i bardzo duża różnica w poszczególnych warstwach gleby - nie wiem czy użyłem poprawnego słowa.

Różnicę było również widać podczas odpompowywania u sąsiadów. U nich trzeba było 4 dni pompowania żeby woda się "oczyściła" bo na początku leciał "syf". Mieli nastawiony programator czasowy, który załączał pompę.

Dodam, że u mnie od początku leciała praktycznie czysta woda. Na drugi dzień po nalaniu do naczynia można było zauważyć jeszcze jakieś drobinki. Na trzeci dzień praktycznie kryształ. Jestem zadowolony z tego, że nic się nie działo, w sensie takim, że u mnie lustro wody nie opadało podczas intensywnego pompowania u sąsiadów. Mierzę co jakiś czas i ustabilizowało się na poziomie około 5m od ziemi. Odwiert ma 21 metrów głębokości.

Ludzie z okolic mają nadal ogromne problemy z wodą. Jadąc do pracy wcześnie rano praktycznie codziennie spotykam samochody którejś z okolicznych firm, zajmujących się odwiertami.

https://forum.murator.pl/topic/204668-dwie-studnie-g%C5%82%C4%99binowe-blisko-siebie/#findComment-6956968