Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga na ogrzewanie podłogowe w sypialni

forscher

Recommended Posts

Na ogrzewaniu podłogowym można kłaść wszystko. Uwagi na produktach, że są dedykowane do ogrzewania podłogowego, to taki marketingowy chwyt. Kwestia tylko większej lub mniejszej izolacyjności cieplnej, ale ciepło i tak przejdzie do pomieszczenia, prędzej czy później. Moim zdaniem bezwładność ogrzewania podłogowego jest tak wielka, że jej zwiększenie w wyniku posiadania grubszej podłogi, niewiele zmieni w regulacji.

Witam

rozważam kwestie instalacji ogrzewania podłogowego w supialni (tak jak w pozosytałych pomieszczeniach)

Jaka podłoga (jakie drewno - konkretnie) nadaje sie na wyłożenie nim sypialni ogrzewanej podłogówką? Czy jest jakas specjalna gama produktów przeznaczona do tego celu ??

U mnie jest dąb - sklejka/drewno i dywanik z wełny Lamy po prawej i lewej stronie sypialnianego łóżka :)

Czy to się sprawdza - oczywiście - jest miło ciepło i przyjemnie. Deska dedykowana do ogrzewania podłogowego mocowana na klej.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Wkrótce czeka mnie wykończeniówka w pokoju gościnnym, i tam mam załączone ogrzewanie podłogowe. Planuje założyć drewnianą podłogę, pytanie tyko czy ciepło z ogrzewania nie zniszczy mi desek i po pewnym czasie one nie zaczną wysychać i się rozchodzić. Jakie materiały użyć by zabezpieczyć podłogę? Byle było na lata, bo nie chce mi się za rok, czy dwa zdejmować podłogi i zakładać coś na nowo :) Mam podpisaną umowę z hurtownią moderowano] i tylko tam się zaopatruje, więc jeśli ktoś doradza, to proszę zajrzeć na jej asortyment. To duża hurtownia, i mam nadzieje, że będzie tam to co potrzebuje :rolleyes:

Dlaczego cały czas ktoś twierdzi, że drewniana podłoga będzie się rozsychać? Drewno kurczy się i paczy tylko w warunkach zmiennych gdzie temperatura i wilgotność zmieniają się w dużym zakresie .

Podłogówka ma zasilanie czynnikiem o temperaturze rzędu 30*C, a latem temperatura powietrza była wyższa więc w czym problem?

Jeśli oczywiście zastosujesz drzewo niedostatecznie wysuszone z w kilka lat (dwa może trzy) doschnie u Ciebie i po prostu zrobią się szpary i wg Ciebie się rozejdą.

Pozdrawiam

Edytowane przez finlandia
Reklama w cytowanej wiadomości