kulibob 06.10.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 (edytowane) Witam. W nowo budowanym domu planuję mieć kominek jakiś niewielki o mocy max 10kw. Kominek ma miec DGP grawitacyjne do 3-4 pomieszczeń na piętrze. Ma służyć jako zabawka do palenia rekreacyjnego oraz jako awaryjne ogrzewanie. Z tego powodu wybiorę kominek jakiś nisko budżetowy ala kratki czy inna marketów. Czerwone to kanały niebieski to potencjalny kanał oddalony od pionu ok 3-3,5m Mam teraz kilka pytań. 1. Dolot do kominka to rura kanalizacyjna 110 wg norm powinna być chyba większa 160. Czy ścigać wykonawcę żeby wymienił czy olać bo więcej nie potrzeba dla maego kominka?? 2. Średnica kanałów do dgp jakie mogę upchnąć to 100mm czy nie są za małe dla grawitacji?? 3.Czy zakładać wylot powietrza niebieski który jest oddalony o ok 3-3,5m od pionu czy opory nie będą za duże zwłaszcza na rurach 100? 4. Przy kominie obok części wentylacyjnej idzie słup drewniany od dachu.a obok mają iść rury dgp. jak zabezpieczyć to przeciw pożarowo? płyta gips kartonowa od belki i tyle waty ile wlezie ( ok 5cm) obok kanałów wystarczy?? może dodatkowo kila razy przesmarować słup czymś przeciw pożarowym (fobos itp)?? 5. Czy czujniki tlenku węgla dawać tylko w pomieszczeniu z kominkiem czy też z tymi z rozprowadzeniem. Edytowane 6 Października 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.10.2015 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ma ktoś jakieś pomysły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.10.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 1. 1102. Zdecydowanie za małe. Nawet czasem przy turbinie za małe.3.Zakładać jak najbardziej. Ale jak najbardziej nie na fi 100 4.Płyta GK ewentualnie na belkę, ale nie pakuj tam wełny!!! Pustka powietrzna!!!5.Czujniki pod poduszkę... Grawitacyjne DGP zwykle wymaga przekrojów 150-180 (czasem 200). Rożnica uzależniona głównie wielkością pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.10.2015 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 A co z tymi rurami 100?? powietrze w ogóle nie poleci?? Wczoraj robiłem test na odcinku 4m nad kuchenką gazową i ciepłe. Czy chodzi raczej o to że nie dogrzeją pomieszczenia?? Dlaczego nie zakładać izolacji na rury fi 100?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 10.10.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 A co z tymi rurami 100?? powietrze w ogóle nie poleci?? Wczoraj robiłem test na odcinku 4m nad kuchenką gazową i ciepłe. Czy chodzi raczej o to że nie dogrzeją pomieszczenia?? Dlaczego nie zakładać izolacji na rury fi 100?? poleci ,poleci, do dwóch ponad kominkiem wystarczająco, do tego trzeciego pokoju mniej, ale przecież zakładasz palenie awaryjno - rekreacyjne, rury jak najbardziej izolowane, a izolację belki zrób tym co zostanie ci z kominka. a kominka nie kupuj w markiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.10.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Skup się. Nigdzie nie pisałem, że nie masz izolować rur fi 100. Nie masz ich używać! Powód sam już wymóżdżyłeś... Chyba, że ma tylko "lecieć", jak to określił przedmówca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 10.10.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 eniu, z rury fi 100 na odcinku pionowym mniejszym niż 1 metr jak u boba, poleci w sam raz ciepła na 10 metrowe sypialnie, poleci też dźwięk telewizora i zapach obiadu, ale to już inna para kaloszy.miłej soboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.10.2015 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 w zasadzie to chodzi mi oto aby tylko leciało (dogrzewało). Poza tym nie dam rady upchnąć 3x 150 i do tego jeszcze ocieplenie. odcinki pionowe maja ok 3m bo muszę wyjść z kanałami ponad drzwiami . 1. Czy rzeczywiście zapachy i hałasy są tak uciążliwe ?? 2. Czy kanały mogę ocieplić zwykłą wełną od dachu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts