Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dgp grawitacyjny poddasze,mały kominek i ochrona ppoż

kulibob

Recommended Posts

Witam.

W nowo budowanym domu planuję mieć kominek jakiś niewielki o mocy max 10kw. Kominek ma miec DGP grawitacyjne do 3-4 pomieszczeń na piętrze. Ma służyć jako zabawka do palenia rekreacyjnego :) oraz jako awaryjne ogrzewanie. Z tego powodu wybiorę kominek jakiś nisko budżetowy ala kratki czy inna marketów.

u12l_parter1.jpg

u12l_podd1.jpg

Czerwone to kanały niebieski to potencjalny kanał oddalony od pionu ok 3-3,5m

Mam teraz kilka pytań.

1. Dolot do kominka to rura kanalizacyjna 110 wg norm powinna być chyba większa 160. Czy ścigać wykonawcę żeby wymienił czy olać bo więcej nie potrzeba dla maego kominka??

2. Średnica kanałów do dgp jakie mogę upchnąć to 100mm czy nie są za małe dla grawitacji??

3.Czy zakładać wylot powietrza niebieski który jest oddalony o ok 3-3,5m od pionu czy opory nie będą za duże zwłaszcza na rurach 100?

4. Przy kominie obok części wentylacyjnej idzie słup drewniany od dachu.a obok mają iść rury dgp. jak zabezpieczyć to przeciw pożarowo? płyta gips kartonowa od belki i tyle waty ile wlezie ( ok 5cm) obok kanałów wystarczy?? może dodatkowo kila razy przesmarować słup czymś przeciw pożarowym (fobos itp)??

5. Czy czujniki tlenku węgla dawać tylko w pomieszczeniu z kominkiem czy też z tymi z rozprowadzeniem.

Edytowane przez kulibob

1. 110

2. Zdecydowanie za małe. Nawet czasem przy turbinie za małe.

3.Zakładać jak najbardziej. Ale jak najbardziej nie na fi 100

4.Płyta GK ewentualnie na belkę, ale nie pakuj tam wełny!!! Pustka powietrzna!!!

5.Czujniki pod poduszkę...

Grawitacyjne DGP zwykle wymaga przekrojów 150-180 (czasem 200). Rożnica uzależniona głównie wielkością pomieszczeń.

A co z tymi rurami 100?? powietrze w ogóle nie poleci??

Wczoraj robiłem test na odcinku 4m nad kuchenką gazową :) i ciepłe. Czy chodzi raczej o to że nie dogrzeją pomieszczenia??

Dlaczego nie zakładać izolacji na rury fi 100??

poleci ,poleci,

do dwóch ponad kominkiem wystarczająco, do tego trzeciego pokoju mniej, ale przecież zakładasz palenie awaryjno - rekreacyjne, rury jak najbardziej izolowane, a izolację belki zrób tym co zostanie ci z kominka.

a kominka nie kupuj w markiecie.

w zasadzie to chodzi mi oto aby tylko leciało (dogrzewało). Poza tym nie dam rady upchnąć 3x 150 i do tego jeszcze ocieplenie. odcinki pionowe maja ok 3m bo muszę wyjść z kanałami ponad drzwiami :(.

1. Czy rzeczywiście zapachy i hałasy są tak uciążliwe ??

2. Czy kanały mogę ocieplić zwykłą wełną od dachu??