Nasir 06.10.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Szanowni Forumowicze, prośba o pomoc Rozważam zakup domu niedaleko Warszawy.Szukam osoby która mogłaby fachowo ocenić stan domu, dostrzec jakieś ewentualne wady, niedociągnięcia.Do kogo mógłbym się w tej sprawie zwrócić? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 07.10.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Najlepiej do niezależnego rzeczoznawcy. Koszt ekspertyzy od 500zł. w górę, w zależności od tego, jaki to rzeczoznawca (ci kwalifikowani to od tysiąca+) oraz jaki zakres analizy (w domu jednorodzinnym wystarczy podstawowy, powierzchowny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 07.10.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Szanowni Forumowicze, prośba o pomoc Rozważam zakup domu niedaleko Warszawy. Szukam osoby która mogłaby fachowo ocenić stan domu, dostrzec jakieś ewentualne wady, niedociągnięcia. Do kogo mógłbym się w tej sprawie zwrócić? Do mnie. Sprecyzuj tylko o wychwycenie jakich wad ci się rozchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasir 07.10.2015 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) Najlepiej do niezależnego rzeczoznawcy. Koszt ekspertyzy od 500zł. w górę, w zależności od tego, jaki to rzeczoznawca (ci kwalifikowani to od tysiąca+) oraz jaki zakres analizy (w domu jednorodzinnym wystarczy podstawowy, powierzchowny). Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiałem się nad tym tematem. Czy w ogóle tego typu analiza "na sucho" ma większy sens? Przecież oglądając nowy dom - wszystko pozornie wydaje się w porządku. Pomijam oczywiście jakieś ewidentne - widoczne gołym okiem niedociągnięcia. Wszystko niejako "siedzi w murach" albo "zakopane jest w ziemi" W związku z tym - czy przypadkiem- jedynym wiarygodnym sprawdzeniem solidności wykonania domu nie jest np. test blower door oraz test termowizyjny?? Ewentualne niedociągnięcia pod tym względem pokazują solidność wykonania całego budynku w jego najważniejszych aspektach. Edytowane 7 Października 2015 przez Nasir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.10.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 To jakieś tam testy oceniające ocieplenie/szczelność budynku. Nie mają nic wspólnego z oceną konstrukcji budynku, jakichś izolacji przeciwwilgociowych czy tam np przeciekania dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 08.10.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Zastanawiałem się nad tym tematem. Czy w ogóle tego typu analiza "na sucho" ma większy sens? Przecież oglądając nowy dom - wszystko pozornie wydaje się w porządku. Pomijam oczywiście jakieś ewidentne - widoczne gołym okiem niedociągnięcia.. Nasir, to ma sens, o ile weźmiesz do tego RZeczoznawcę, przez duże "RZ". Tylko kwestia jest tego typu, że takiego gościa bierze się wtedy i tylko wtedy, kiedy masz 100% pewniości, że TEN DOM jest TYM DOMEM, w którym chciałabyś mieszkać. Ty sama musisz zrobić "research" po dalszych sąsiadach i podpytać, jaka to jest okolica, czy obok nie ma warsztatu samochodowego, albo ubojni drobiu, tudzież domu weselnego Dopiero potem należy wziąć rzeczoznawcę, który na pierwszy rzut oka oceni, co się kryje pod tapetą oraz podłogą, i czy myszy, i pająki z kątów nie wychodzą Oczywiście takie oględziny robi się przy właścicielach - wtedy można utargować parę tysięcy, albo i nie, jeżeli dom jest naprawdę doinwestowany i zadbany. Z kamerą termowizyjną to bym nie przesadzała, bo po pierwsze, nie ma domu bez mostków termicznych, a po drugie, taka kamera może pokazać, że jest w miarę OK, ale bez mostków i tak będzie grzyb na ścianach. Edytowane 8 Października 2015 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 08.10.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Moim zdaniem, kupując dom nie warto oszczędzać na porządnej i rzetelnej opinii fachowca, gdyż to może odbić się czkawką w przyszłości, lub (czego życzę_ zapewnić spokojny sen w nowym domu. Ja niestety nie miałam tej wiedzy przed zakupem, a po zakupie....cóż , musztarda po obiedzie, ale dzięki olbrzymiej wiedzy i umiejętnościom inżyniera, który robił ekspertyzę i wystawiał opinię techniczną wygrałam sprawę sądową. Jeśli zdecydujesz się na ekspertyzę, zwróć się do osoby z odpowiednimi uprawnieniami (najlepiej poza budowlanymi do projektowania, niech ma również uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi (bez ograniczeń) koniecznie sprawdź nr uprawnień i wpis do izby. Poproś o opinię techniczną NA PIŚMIE. Podpisując umowę na sporządzenie opinii i mając ją na piśmie, masz "dupochron", w przypadku, gdyby jednak coś było nie tak z domem, ale przede wszystkim (bo czasem warto wierzyć w kompetencje zatrudnianych osób) masz podstawy twierdzić, że Twój nowy dom, jest wybudowany zgodnie ze sztuką i na wiele lat - oczywiście, jeśli opinia to potwierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasir 08.10.2015 23:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Bardzo dziękuję za wszystkie opinie. Niemniej „wyprowadźcie mnie z błędu” dlaczego nie warto robić termowizji z blower door testem. Czy ekspert/rzeczoznawca jest w stanie „na oko” stwierdzić solidność wykonania wentylacji, izolacji, ocieplenia, solidność montażu okien (ewentualne nieszczelności), ocieplenia stropu, oszacować ryzyko kondensacji pary wodnej itd??? Przecież można to ocenić tylko właśnie za pomocą termowizji oraz blower door testów. Oczywiście nie chodzi mi o rozpaczliwie szukanie każdego mostka termicznego ale niewątpliwe są mostki czy nieszczelności które świadczą o wadliwym wykonawstwie i mają ogromny wpływ na koszty ogrzewania, mogą powodować ryzyko kondensacji pary wodnej i w konsekwencji przyczynić się do powstawania grzyba. Gdzie szukać ewentualnie takich rzeczoznawców/ekspertów przez duże RZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasir 12.10.2015 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Jestem po rozmowach telefonicznych z kilkoma rzeczoznawcami-ekspertami budowlanymi. Mam mieszane odczucia po tym co od nich usłyszałem. Z pewnością taka ekspertyza (szczególnie na piśmie) ma swoje duże znaczenie w przypadku jakichś sądowych przepychanek.Niestety, moje podejrzenia się potwierdziły. Wszystkie te osoby mogą co najwyżej dostrzec jakieś ewidentne wady konstrukcyjne: pęknięcia, krzywizny itp.Eksperci mogą tylko dostrzec tylko to co widzą swoim "fachowym okiem".Na pytanie czy mogą wykazać jakieś błędy montażu okien, problemy z wentylacją, problemy z gromadzeniem się wilgotności itp. - wszyscy zgodnie potwierdzają, że "gołym okiem" nie można tego ocenić. Podsumowując. Nie wiem co robić. Ale wydaje mi się, że 1000 -2000 złotych po to aby nic konkretnego się nie dowiedzieć - to chyba strata pieniędzy. Za te same pieniądze można wykonać kompleksowe testy (termowizja , blower door) które chyba dostarczą więcej wartościowych odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts