Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działanie ,,zmierzchówki,, latem i zimą

jacek.zoo

Recommended Posts

Witam, czy jest to normalne że latem i zimą zmierzchówka działa inaczej? Tzn jak latem ustawiałem zasię to łapała metr przed płotem, teraz jak jest chłodniej to lapie z 2m za płotem. Od zmierzchówki naświetlacza do płotu jest 12m. Jak dla mnie oprócz temperatur nic się nie zmieniło. Możliwe że temp ma znaxzenie?

Nu te czujki są na podczerwień. Wychwytują różnicę temperatury pomiędzy tłem a czymś co się pojawia - człowiek, zwierzę /stałocieplne/.

Czyli tak dosyć logicznie w zimie powinno być "ostrzejsza czujność" - ale to tak na chłopski rozum, żadnych podstaw naukowych moje stwierdzenie nie zawiera.

To nie ma znaczenia. Im ciemniej pod kopułą, tym trudniej znaleźć wyjście z sytuacji.

pośmialiśmy się ale teraz poważnie. właśnie myślę tak jak beton że temperatura otoczenia ma wpływ na działanie podczerwieni. może po prostu temp człowieka jest "za niska" i jak na dworze jest chłodniej to trzeba podejść bliżej żeby złapała przy tych samych ustawieniach. ale czy to możliwe?? dlatego o to pytam. a nie za bardzo mi się chce co pół roku ustawiać czułości bo cały wieczór skakałem po drabinie żeby ustawić tak żeby łapała przy płocie ale już nie na ulicy każdego przechodnia

pośmialiśmy się ale teraz poważnie. właśnie myślę tak jak beton że temperatura otoczenia ma wpływ na działanie podczerwieni.

No to już wiemy, że te czujki zmierzchu/ruchu na podczerwień działają.

Czym jeszcze nas zaskoczysz?

Bo wiesz, trudno doradzić komuś. kto ewidentnie jaja sobie z nas i z czujek robi. A może na ich działanie mają wpływ fazy księżyca?

Zapytaj na forum elektroda.pl

Tam ci wytłumaczą, jak to działa.

Edytowane przez Misterhajt

Teoretycznie, jak będzie odpowiednio grubo tymi skórami okutany i zasłoni dokładnie twarz, czujka go nie zobaczy.

Praktycznie zaś - Mythbusters kiedyś testowali taki sposób, o ile dobrze pamiętam nie udało im się osiągnąć efektu niewidzialności przy użyciu akceptowalnych warstw odzieży i zasłon na twarz. Ale testowali to na Grancie (amerykański Azjata), nie na Eskimosie, może tu tkwiła przyczyna niepowodzenia?

No to już wiemy, że te czujki zmierzchu/ruchu na podczerwień działają.

Czym jeszcze nas zaskoczysz?

Bo wiesz, trudno doradzić komuś. kto ewidentnie jaja sobie z nas i z czujek robi. A może na ich działanie mają wpływ fazy księżyca?

Zapytaj na forum elektroda.pl

Tam ci wytłumaczą, jak to działa.

kiedy ja poważnie pytam....

a właśnie w tym problem że w zimne dni mają gorszy zasięg, choć teoretycznie powinno być odwrotnie

Aj ta poprawność... Amerykański Azjata - ten Grant to może:

Żyd z Izraela, Arab z Arabii, Pers, Hindus, Pakistańczyk, Rosjanin z Syberii - bo wszyscy mieszkają w Azji i są Azjatami...

Żadna poprawność, zwykła niewiedza. O Grancie wiem tyle, że jest amerykaninem i że ma skośne oczy.

kiedy ja poważnie pytam....

a właśnie w tym problem że w zimne dni mają gorszy zasięg, choć teoretycznie powinno być odwrotnie

Teoretycznie powinno być odwrotnie, ale może w niższej temperaturze czułość sensora spada dramatycznie? Diabli wiedzą...