jacek.zoo 06.10.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Witam, czy jest to normalne że latem i zimą zmierzchówka działa inaczej? Tzn jak latem ustawiałem zasię to łapała metr przed płotem, teraz jak jest chłodniej to lapie z 2m za płotem. Od zmierzchówki naświetlacza do płotu jest 12m. Jak dla mnie oprócz temperatur nic się nie zmieniło. Możliwe że temp ma znaxzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.10.2015 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 oczywiście chodziło o czujke ruchu nie zmierzchówke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 07.10.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja tam się nie znam, nie to forum, ale podejrzewam, że im zimniej, tym bardziej czyste/przejrzyste powietrze, jacku Ale dla pewności, zapytaj jeszcze żonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 07.10.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 oczywiście chodziło o czujke ruchu nie zmierzchówke To nie ma znaczenia. Im ciemniej pod kopułą, tym trudniej znaleźć wyjście z sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.10.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Nu te czujki są na podczerwień. Wychwytują różnicę temperatury pomiędzy tłem a czymś co się pojawia - człowiek, zwierzę /stałocieplne/. Czyli tak dosyć logicznie w zimie powinno być "ostrzejsza czujność" - ale to tak na chłopski rozum, żadnych podstaw naukowych moje stwierdzenie nie zawiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 08.10.2015 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 To nie ma znaczenia. Im ciemniej pod kopułą, tym trudniej znaleźć wyjście z sytuacji. pośmialiśmy się ale teraz poważnie. właśnie myślę tak jak beton że temperatura otoczenia ma wpływ na działanie podczerwieni. może po prostu temp człowieka jest "za niska" i jak na dworze jest chłodniej to trzeba podejść bliżej żeby złapała przy tych samych ustawieniach. ale czy to możliwe?? dlatego o to pytam. a nie za bardzo mi się chce co pół roku ustawiać czułości bo cały wieczór skakałem po drabinie żeby ustawić tak żeby łapała przy płocie ale już nie na ulicy każdego przechodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.10.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Im zimniejsze otoczenie tym mocniej się w nim odróżnia ciepły człowiek, stąd większa czułość czujki w zimne dni. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 08.10.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) pośmialiśmy się ale teraz poważnie. właśnie myślę tak jak beton że temperatura otoczenia ma wpływ na działanie podczerwieni. No to już wiemy, że te czujki zmierzchu/ruchu na podczerwień działają. Czym jeszcze nas zaskoczysz? Bo wiesz, trudno doradzić komuś. kto ewidentnie jaja sobie z nas i z czujek robi. A może na ich działanie mają wpływ fazy księżyca? Zapytaj na forum elektroda.pl Tam ci wytłumaczą, jak to działa. Edytowane 8 Października 2015 przez Misterhajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 08.10.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Im zimniejsze otoczenie tym mocniej się w nim odróżnia ciepły człowiek, stąd większa czułość czujki w zimne dni. Amen. A Eskimosa, w ubraniu ze skóry foki, taka czujka wykryje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.10.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Teoretycznie, jak będzie odpowiednio grubo tymi skórami okutany i zasłoni dokładnie twarz, czujka go nie zobaczy.Praktycznie zaś - Mythbusters kiedyś testowali taki sposób, o ile dobrze pamiętam nie udało im się osiągnąć efektu niewidzialności przy użyciu akceptowalnych warstw odzieży i zasłon na twarz. Ale testowali to na Grancie (amerykański Azjata), nie na Eskimosie, może tu tkwiła przyczyna niepowodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 08.10.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.10.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Aj ta poprawność... Amerykański Azjata - ten Grant to może: Żyd z Izraela, Arab z Arabii, Pers, Hindus, Pakistańczyk, Rosjanin z Syberii - bo wszyscy mieszkają w Azji i są Azjatami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 08.10.2015 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No to już wiemy, że te czujki zmierzchu/ruchu na podczerwień działają. Czym jeszcze nas zaskoczysz? Bo wiesz, trudno doradzić komuś. kto ewidentnie jaja sobie z nas i z czujek robi. A może na ich działanie mają wpływ fazy księżyca? Zapytaj na forum elektroda.pl Tam ci wytłumaczą, jak to działa. kiedy ja poważnie pytam.... a właśnie w tym problem że w zimne dni mają gorszy zasięg, choć teoretycznie powinno być odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.10.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Aj ta poprawność... Amerykański Azjata - ten Grant to może: Żyd z Izraela, Arab z Arabii, Pers, Hindus, Pakistańczyk, Rosjanin z Syberii - bo wszyscy mieszkają w Azji i są Azjatami... Żadna poprawność, zwykła niewiedza. O Grancie wiem tyle, że jest amerykaninem i że ma skośne oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.10.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 kiedy ja poważnie pytam.... a właśnie w tym problem że w zimne dni mają gorszy zasięg, choć teoretycznie powinno być odwrotnie Teoretycznie powinno być odwrotnie, ale może w niższej temperaturze czułość sensora spada dramatycznie? Diabli wiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts