doris13 06.10.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Witajcie fachowcy Jestem w fazie projektu architektonicznego parterowego domu z dachem jednospadowym w technologii szkieletowej o pow. użytkowej 60m2 (nie wyśmiewajcie bo naprawdę większego mi nie potrzeba: latorośl odchowana z domu wyfrunęła. wraz z mężem myślimy o emeryturze i starości bez wynajmowania pań do sprzątania niepotrzebnych nam salonów). Dom ma być co najmniej energooszczędny. Na pewno wstawimy kozę - albo raczej kozę z kaflami po bokach. Na pewno będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Na pewno ma być podłogówka - tylko nie wiem jaka bo mam dylemat... Czy przy takich uwarunkowaniach, będąc na moim miejscu, poszlibyście w powietrzną pompę ciepła czy poprzestalibyście na matach grzewczych? Pytam bo zastanawia mnie optymalizacja kosztów inwestycji i zaspakajania potrzeb grzewczych w przyszłości. Czy może jednak rezygnacja z pompy ciepła na rzecz mat grzewczych ma ekonomiczny sens? Czy nie pójdę wówczas z torbami gdy wpłynie rachunek za prąd? A więc może jednak instalować dziś pompę? Jeśli pompę (powietrze-woda) jeśli tak to jaką? Czy bufor w sytuacji tak małej powierzchni jest konieczny? Czy bufor do pompy 5kW musi mieć 200l? Wybaczcie mi te pytania, ale zdana jestem na siebie, bo małżonek to zdecydowanie woli dół łopatą kopać niż zgłębiać "piśmiennictwo" ogrzewnicze Nie ukrywam, że bardzo liczę na Wasze opinie, podpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.10.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Podłogówka wodna daje największe możliwości zasilania z każdego źródła ciepła. Maty grzewcze tylko prąd.Bufor przy podłogówce zbędny i szkodliwy. Nawet jeśli zrobiony jako szeregowy i nie potrzeba dodatkowej pompy obiegowej, to szkodliwy finansowo na etapie inwestycji. Szkodzi też w wykorzystaniu powierzchni niedużego raczej domku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.10.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 opiszę na przykładzie swojego parteru bo też około 60m2 grzanych podłóg. zrobiłem 2w1 czyli rurki do wodnej podłogówki i kable grzejne. kable grzejne pomyślane jako podstawowy system grzewczy a rurki jako dodatek rozwojowy pod PC . koszt opisałem w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULAz grubsza koszt rurek i rozdzielacza na 4 pętle 700zł. koszt kabli 2000zł i sterowniki 700.za kablami przemawia niezawodność działania w perspektywie wielu lat natomiast za PC nieco niższe koszty zarówno ogrzewania jak i CWU. oba rozwiązania skłaniają do prądu 2 taryfowego w domu.można jeszcze się zastanowić nad piecami akumulacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 07.10.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Jestem w fazie projektu architektonicznego parterowego domu z dachem jednospadowym w technologii szkieletowej o pow. użytkowej 60m2 (nie wyśmiewajcie bo naprawdę większego mi nie potrzeba Sami wiecie co dla Was jest najlepsze, 60m2 też ma swoje zalety Dom ma być co najmniej energooszczędny. Na pewno wstawimy kozę - albo raczej kozę z kaflami po bokach. Na pewno będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Na pewno ma być podłogówka - tylko nie wiem jaka bo mam dylemat... zastanawiam się czy jest sens rekuperatora do tak małego domu? Proponuję najmniejszy i najtańszy - dla komfort, delikatnej poprawy rachunków bo "finansowo" to się nie broni w wątkach od domach energooszczędnych, szczególnie w tak małym domu z niskimi rachunkami i niskimi nakładami na budowę, instalacje. Czy przy takich uwarunkowaniach, będąc na moim miejscu, poszlibyście w powietrzną pompę ciepła czy poprzestalibyście na matach grzewczych? To jest o tyle trudne pytanie, że jeśli dom będzie energooszczędny czyli np: zużycie 40kWh/m2 to macie 2400kWh na rok do CO domu. Może wyjść zużycie na CWU niewiele mniejsze jak lubicie ciepłą wodę. Wtedy zaletą jest PC PW bo i wodę ogrzeje. Pytam bo zastanawia mnie optymalizacja kosztów inwestycji i zaspakajania potrzeb grzewczych w przyszłości. Czy może jednak rezygnacja z pompy ciepła na rzecz mat grzewczych ma ekonomiczny sens? Czy nie pójdę wówczas z torbami gdy wpłynie rachunek za prąd? Co znaczy dla Ciebie pójść z torbami? Jeżeli dom będzie naprawdę energooszczędny to 4400kWh na Co (2400kWh) i Cwu (2000kWh) starczy. A może i mniej jak Cwu będzie oszczędne. To bez problemu można nagrzać w 2 taryfie za 1300zł samym prądem za całe 12 msc.. Jeśli pompę (powietrze-woda) jeśli tak to jaką? Czy bufor w sytuacji tak małej powierzchni jest konieczny? Czy bufor do pompy 5kW musi mieć 200l? Ja bym pomyślał konkretniej jeszcze o czymś takim jak czysty prąd + ...... Owszem pozwala to grzać tylko prądem, ale dzięki buforowi macie 100% pewności że ciepło zmagazynujecie w 2 taryfie. Jak ciepłej wody nie zużywacie dużo to też grzał bym dla 2 osób prądem. Zaleta: tania inwestycja (tanie maty) i praktycznie nic się nie popsuje! A jak się boicie rachunków to macie kozę lub ....+ kupił bym klimatyzator. Do -7*C grzeje jak pompa ciepła, dodatkowo latem w tak małym domu chłodzi. Może wyjść na to że 80% czasu zimy nie włączycie mat w podłodze. Klimatyzator jest tani i z pewnością w tak małym domu i parterowym bym chciał go mieć bo wykonany na etapie budowy nie jest drogi. Dodatkowo piszecie że dom ma być komfortowy dla Was na starość a upały i starość to nie jest dobre zestawienie - tani klimatyzator jak znalazł. Inna zaleta klimatyzacji to w odróżnieniu od podłogówki on potrafi w dzień grzać na 22-23*C a na noc zejść do 19-20*C bo to powietrze a nie nagrzana masa podłogówki/bezwładna. tak wam ten klimatyzator wrzucam pod rozwagę bo to praktycznie najtańsza na rynku PC Powietrze-powietrze i wtedy zostaje mata grzewcza na mróz. Tylko idąc tym tropem znowu mamy: maty +bufor co i cwu, kozę, klimatyzator i zaraz zrobi się zestaw drożysz niż 1 PC PW, ale jeśli z tej listy Nie może wylecieć koza bo ją chcecie dla uroku, bezpieczeństwa to jak nie liczcie i kalkulujcie zestawy np: 1. PC PW + wodna podłogówka kontra 2. Klimatyzator i maty grzewcze. Taniej w instalacji opcja 2 jest tańsza. Lepsze jest 2 bo podwójny system to i bezpieczniej. Opcja 2 ma klimatyzację (PC PW tez może mieć ale przez podłogę lub dokupując klimakonwektor czy jakąś kanałówkę - > nakładów). Jedyna wada 2 to wyższa cena za użytkowanie-rachunki ale ile? To będzie marne ... strzelam 300-400zł więcej a na pewno nie przekroczycie 1000zł rocznie bo klimatyzator wam dużo da oszczędności na CO. Wybaczcie mi te pytania, ale zdana jestem na siebie, bo małżonek to zdecydowanie woli dół łopatą kopać niż zgłębiać "piśmiennictwo" ogrzewnicze . Ma to i sens. Każde ćwiczenia są dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 07.10.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 opiszę na przykładzie swojego parteru bo też około 60m2 grzanych podłóg. zrobiłem 2w1 czyli rurki do wodnej podłogówki i kable grzejne. kable grzejne pomyślane jako podstawowy system grzewczy a rurki jako dodatek rozwojowy pod PC . koszt opisałem w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA z grubsza koszt rurek i rozdzielacza na 4 pętle 700zł. koszt kabli 2000zł i sterowniki 700.. jesli możesz podac to który numer postu na tym wątku bo naprawdę szukam jak na 60m2 może podłogówka wodna wyjść 3 x taniej od mat. Tzn. szukam bo na watkach o domach energooszczędnych i pasywnych raczej liczą odwrotnie podając to jako jeden z koronnych argumentów gdzie znajdują oszczędności na "ogalocenie" chałupy styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.10.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 jesli możesz podac to który numer postu na tym wątku bo naprawdę szukam jak na 60m2 może podłogówka wodna wyjść 3 x taniej od mat. Tzn. szukam bo na watkach o domach energooszczędnych i pasywnych raczej liczą odwrotnie podając to jako jeden z koronnych argumentów gdzie znajdują oszczędności na "ogalocenie" chałupy styro. nie chce mi się szukać ale kupiłem 400mb rurek po 0,98zł/mb i rozdzielacz ale to już kwestia indywidualna. ja potrzebowałem na 4 pętle.ułożyłem sam z pomocą rodzinki. do rozdzielacza pospinał mi to instalator jak instalował PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.10.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA&p=6584720&viewfull=1#post6584720 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.10.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 tutaj trochę więcej o kosztach mojego CO http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA&p=6585702&viewfull=1#post6585702 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.10.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 zdjęcia rurek w saloniehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA&p=6588275&viewfull=1#post6588275 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.10.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 i jeszcze wypowiedz dotycząca PC jako prostego urządzenia grzewczego:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA&p=6588959&viewfull=1#post6588959 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 07.10.2015 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 wracam z pracy, loguję się i... i oczom nie wierzę to mój pierwszy raz na forum, a naczytałam się wcześniej sporo wpisów, gdzie wyśmiewano małe metraże, krytykowano itp. a tu niespodzianka: fachowcy odpowiedzieli! rzeczowo, z sympatią i życzliwością, a do tego sama śmietanka forum! bardzo Wam dziękuję za taki odzew teraz muszę to wszystko wnikliwie przeczytać i przetrawić jestem pod wielkim wrażeniem DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 07.10.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 wracam z pracy, loguję się i... i oczom nie wierzę łał , rzeczywiście kondensat . Samo mięso. Esencja w czystej postaci . Dodam tylko może jeszcze' Atlantici" jako system grzewczy .Przyjęlo się jak kazde buty sportowe kiedyś to adidasy:) kol mar1982kaz ma taki system ,i tez kominek a działa to ....sama zobacz Witam Wybrałem ten sposób ogrzewania bo jest najmniej-obsługowy i najtańszy-materiałowo za wszystkie 11 grzejników atlantica model f-117 dałem około 2200zł za resztę czyli kabel w ścianie , dodatkowe bezpieczniki i robociznę - okolo 1200 czyli całe ogrzewanie kosztowało około 3500zł...... tych grzejników nie porównuj ze zwykłymi z wiatrakiem, one nie nagrzewają się w środku do czerwoności jak coś to tu masz linka do tych moich - http://www.atlantic-polska.pl/nasze_...ktryczne/f117/ Grzejniki spisują się rewelacyjnie - na termostatach nastawiłem temperaturę która mi odpowiada i grzejnik jej "pilnuje".... w praktyce wygląda to tak że w każdym pokoju ustawiłem żądaną przeze mnie temperaturę poniżej której włącza się grzejnik, dzięki temu w domu mogę mieć nawet 11 stref z różnymi temperaturami, bo na przykład po co mi w wiatrołapie 22st jak wystarczy 16st. Jeśli chodzi o kominek to lubimy z żoną efekt żywego ognia w salonie i nawet gdybym miał mieć prąd za darmo to i tak bym w nim przepalał... puki co to palimy tylko wieczorkami co 2-3 dni i nie ukrywam że w skali całego sezonu grzewczego sporo to odciąża grzejniki. Mam tak małe zapotrzebowanie na ciepło że grzejniki wystarczyły by o mocy 500wat każdy (nawet mniej), natomiast ja dla bezpieczeństwa przewymiarowałem i dałem po 1000wat jedynie w łazience mam 2000wat bo lubie mieć cieplo po prysznicu i gdy załącze go tuż przed prysznicem to gdy z niego wychodzę (5min) mam 25-27st w łazience.... Jeśli chodzi o moją podłogę to mam licząc od spodu - styropian 20cm, podwójna gruba folia, wylewka 8cm, podkład pod panele ale ten gruby tłumiący, panel - nie pamiętam grubości ale baardzo gruby...... efektu zimnej podłogi - brak,. Może to przez wentylacje mechaniczną, bo u mnie powietrze jest w nieustannym ruchu i żadnej zastoiny zimnego powietrza przy podłodze nie ma.... Czy coś bym zmieniał?? -tak- dałbym mniejszej mocy grzejniki to miałbym ze 200-300zł w kieszeni. Nad inną taryfą się nie zastanawiam bo puki co do lutego mi wyszło 829zł i to za prąd+drewno na dom 126m2..... Mi głównie chodzi o komfort - nie chce mi się pilnować i zastanawiać nad kwestią ogrzewania - u mnie ten temat nie istnieje, na tym zresztą mi najbardziej zależało żeby mieszkać w domu a komfort mieć jak w mieszkaniu. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.10.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 kiedyś rozważałem taki system oparty na małych grzejnikach konwektorowych elektrycznych 400-500 W i nie zdecydowałem się z braku realnych przykładów, chociaż instalację elektryczną przygotowałem na takie rozwiązanie pamiętam tylko śmieszny koszt inwestycyjny . znalazłem takie grzejniki po 30zł za sztukę i na mój dom wychodziło niecałe 400zł całkowitego kosztu inwestycji w system CO. podany wyżej przykład rozwiązania kol. mar1982kaz może warto przeanalizować w oparciu o OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 08.10.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 w praktyce wygląda to tak że w każdym pokoju ustawiłem żądaną przeze mnie temperaturę poniżej której włącza się grzejnik, dzięki temu w domu mogę mieć nawet 11 stref z różnymi temperaturami, bo na przykład po co mi w wiatrołapie 22st jak wystarczy 16st. efektu zimnej podłogi - brak,. Może to przez wentylacje mechaniczną, bo u mnie powietrze jest w nieustannym ruchu i żadnej zastoiny zimnego powietrza przy podłodze nie ma.... na początek to Pani powinna zdecydować generalnie na bazie OZC czy idzie w GZ (górne żródło): 1. wodną a podłogówkę czy 2. system elektryczny. Jeśli wodna podłogówka to z: A) buforem i grzanie samym prądem w 2 taryfie CO i CWU B) pompa ciepła p-w Jeśli system elektryczny to z: A) matami grzewczymi B) grzejnikami i jako opcję C) klimatyzator, który moim zdaniem tu się może świetnie sprawdzi latem-pół zimy i działać niczym grzejniki (szybka zmiana temperatur) ale na COP i oszczędności jak pompa ciepła. Z tym, że te proponowane grzejniki z cytatu powyżej to fakt, ze mogą szybko różnicować temperaturę domu (nie grzeję - grzeje mocno) szczególnie całego domu w zakresie: nie grzeję - praca 8-16; grzeję - popołudniu 16-22;, grzeje mało - noc 22-05, grzeję mocno - na poranek 5-8 jak to system niecentralnego grzania oparty o brak dużej akumulacji ALE kolega je opisując chyba popłyną marketingowo ... 11 stref w domu? Może udać się zrobić 3 strefy (sypianie 20*, pokój dzienny-kuchnie 22*, łazienki 24*) i to już sukces przy mieszkaniu aktywnym w domu (otwieranie drzwi) i rekuperacji (Do tego jego opis: "bo u mnie powietrze jest w nieustannym ruchu"). A już bajer totalny to "bo na przykład po co mi w wiatrołapie 22st jak wystarczy 16st." Chyba to się uda jak drzwi otworzy na dwór. Przykład: mam w domu pompownię oddzieloną od domu ściana 12cm i 24 cm (pół na pół). W pompowni jest tylko PC (zero grzejnika). Pompowani ma drzwi na zewnątrz jak wiatrołap ale gorsze bo takie za 1000zł. W mrozy w domu mam 23.5*C a w pompowni 19*C. To jak można mieć w domu 22*C a za zwykłymi drzwiami w wiatrołapie 16*C! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 09.10.2015 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Młoda pani architekt podczas wczorajszej pierwszej rzeczowej rozmowy (wcześniej było parę maili i rozmów tel.) - związanej zarazem z podpisaniem umowy na opracowanie projektu domku - zdecydowanie odradziła pompę ciepła, rekuperację i wentylację mechaniczną. Tym ostatnim jakoś jestem najbardziej zasmucona, bo grawitacyjna kojarzy mi się z dzikim pędem zimnego powietrza przez dom - tak mam obecnie, ale mieszkam w starym budownictwie z grubymi murami i ciągle jest mi zimno (rozumiecie więc, że marzę o komforcie cieplnym w przyszłości). Pompę ciepła potraktowała jako "przerost formy nad treścią" i podparła argumentem, że skoro dom ma być budowany na kredyt, to kredytowanie PC jest pozbawione sensu. Rekuperacja w przypadku szkieletu szybko nagrzewającego się i równie szybko wychładzającego, nie za wiele wniesie przy metrażu 60m2 - zatem również zbędny koszt wg pani architekt. Odnośnie ogrzewania, padła propozycja kominka z DGP i mat grzewczych. Ponoć tak będzie dobrze. Ja nie mam takiej wyobraźni bym umiała sobie wyobrazić swój komfort termiczny w przyszłości ale mam przecież mieszkać w szkielecie, który - jak podkreślała - ma być dobrze docieplony wełną mineralną (bez styropianu!), a w związku z tym niby ma mi być komfortowo. Odnośnie cwu padła propozycja solarów i bojlera (z dogrzewającą grzałką). I co Wy na to? Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 09.10.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 fuj - spalarnia (kominek)w salonie ? Jak się rozpali 2 razy na rok - ok , ale co drugi,trzeci dzień - nie widzę tego ... kominek musi być dla mnie to klimat, natomiast dla małżonka... jak by to powiedzieć... działkę tę na której ma stanąć domek mamy już kilkanaście lat. potrafisz sobie wyobrazić by jechać na nią prawie 30 km 2 lub 3 razy w tygodniu, również w zimę, tylko po to by posiedzieć przy kozie i dorzucać do niej szczap? mój małżonek ma bzika na punkcie palenia! może to jakaś forma piromanii? nie wiem - nie zamierzam drążyć w każdym razie bez kominka się nie obejdzie! rozumiesz: w takiej sytuacji to wykluczone. Wentylacja mechaniczna nie jest dla oszczędności tylko dla komfortu ... ale co kto woli - to się czuje jak się pomieszka trochę w domku z WM i potem w odwiedziny do domku z WG się wdepnie - szczególnie na rodzinnych zlotach ... ku temu chyba jednak będę chciała brnąć. Dobry klimatyzator DC + WM + kable/maty na mróz i nic więcej. skoro już kominek być musi a ku WM przekonywać będę chciała p. architekt, to właściwie jesteśmy zgodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 09.10.2015 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 zdecydowanie odradziła pompę ciepła, rekuperację i wentylację mechaniczną. 1. pompa ciepła nie musi być. Jedyna jej zaleta będzie gdy jest tani PC PW, gdy ogrzeje CWU; gdy załatwi CO i chłodzenie ale jeśli maty grzewcze to owszem bez PC. 2. rekuperacja jak pisałem w tak małym domu tylko najtańsza i dla komfortu nie dla oszczędności Tym ostatnim jakoś jestem najbardziej zasmucona, bo grawitacyjna kojarzy mi się z dzikim pędem zimnego powietrza przez dom - tak mam obecnie, i dość dobrze Ci się kojarzy bo działa ona w zimę bardziej jak nawiew niż wyciąg i powoduje często, że teoretycznie najcieplejsze miejsca jak łazienka są najzimniejsze. Pompę ciepła potraktowała jako "przerost formy nad treścią" i podparła argumentem, że skoro dom ma być budowany na kredyt, to kredytowanie PC jest pozbawione sensu Nie musi być PC, ale zapytaj Panią Architekt jaki jej zdaniem jest koszt kompletnej kotłowni na PC PW do tak małego domu, że potrzeba posiłkować się kredytem? Rekuperacja w przypadku szkieletu szybko nagrzewającego się i równie szybko wychładzającego, nie za wiele wniesie przy metrażu 60m2 - zatem . Zatem jakim argumentem pozbyła się Pani lub Pani architekt "mini hitu" czyli klimatyzatora (z DC) który to jest najtańsza na rynku PC do grzania i .... chłodzenia - co Pani Architekt ci na lato do chłodzenia poleca? Odnośnie ogrzewania, padła propozycja kominka z DGP i mat grzewczych. Ponoć tak będzie dobrze. miała być koza (koza najczęściej jest tania), mamy kominek (najczęściej droższy) do tego kolejne wydatki na DGP ----------> DGP w 60m2? Po co?! Otworzysz drzwi od pokojów i cały dom nagrzany! Ja nie mam takiej wyobraźni bym umiała sobie wyobrazić swój komfort termiczny w przyszłości ale mam przecież mieszkać w szkielecie, który - jak podkreślała - ma być dobrze docieplony wełną mineralną (bez styropianu!), a w związku z tym niby ma mi być komfortowo. a co ta wełna da? Efekt miękkiej ściany jakiego nie daje styropian? Czy może Pani architekt wierzy w oddychanie ścian. ZapytajJą czy wełna oddycha i ma komfort a styropian Nie. Bo taki nasuwa mi się tu tok myślenia. Odnośnie cwu padła propozycja solarów i bojlera (z dogrzewającą grzałką). Na osobe niby jest liczone średnio 750kWh na ciepła wodę, to Was dwoje to 1500kWh, w 2 taryfie to 450zł. Może wyjdzie i 500zł. Ile z tego % oszczędzi solar? Jak wiesz nie grzeje on na 100% potrzeb bo i grzałkę masz do niego zaproponowaną. Niech da Ci oszczędność na poziomie maks 350zł rocznie. To ile zatem mają te solary kosztować w inwestycji by się zwróciły? Może Ci Pani Architekt podpowie to daj Nam znać. Wtedy Ci powiemy czy to się opłaca. I co Wy na to? Ma to sens? Sens ma taki, że jak kozę z pierwszych postów zamienisz na kominek z DGP i do CWU kupisz sobie solary to na tych 60m2 możesz wydać tyle co Ja lub więcej na PC PW do CO i CWU na dom 150m2 a i 180m2 by ogrzało. Ja bym dokładnie sobie zrobił jak kolega wyżej 70-80% sezonu za tanie pieniądze korzystał z taniej PC czyli klimatyzatora i załatwił nim skutecznie grzanie i chłodzenie, Na mrozy zostawił maty grzewcze, zaś dla bezpieczeństwa i komfortu jak lubisz system bez prądu ale maks tani czyli kozę. Jeszcze bym się w 10 000zł zmieścił i miał rachunki roczne pewnie koło 1000-1200zł. Daj znać ile wg. pani Architekt kosztuje do tego domu pompa ciepła, ile kosztują solary kompletne na ten dom jak sugeruje z buforem, ile te solary w % zmniejszą twoje zużycie na prąd, ile kosztuje kominek z DGP. Policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.10.2015 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 kiedyś rozważałem taki system oparty na małych grzejnikach konwektorowych elektrycznych 400-500 W i nie zdecydowałem się z braku realnych przykładów, chociaż instalację elektryczną przygotowałem na takie rozwiązanie pamiętam tylko śmieszny koszt inwestycyjny . znalazłem takie grzejniki po 30zł za sztukę i na mój dom wychodziło niecałe 400zł całkowitego kosztu inwestycji w system CO. podany wyżej przykład rozwiązania kol. mar1982kaz może warto przeanalizować w oparciu o OZC. znam dom szkieletowy ogrzewany dokładnie tak jak piszesz, tyle że ma on około 120m2 - koszty ogrzewania(większość w taniej taryfie) są akceptowalne, przy śmiesznym koszcie inwestycyjnym - a przecież ten planowany dom ma mieć tylko 60m2 !!!! moim zdaniem, dla tak małego domu w dodatku szkieletowego to nie ma się co zastanawiać, tylko prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.10.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 znam dom szkieletowy ogrzewany dokładnie tak jak piszesz, tyle że ma on około 120m2 - koszty ogrzewania(większość w taniej taryfie) są akceptowalne, przy śmiesznym koszcie inwestycyjnym - a przecież ten planowany dom ma mieć tylko 60m2 !!!! moim zdaniem, dla tak małego domu w dodatku szkieletowego to nie ma się co zastanawiać, tylko prąd a to mnie zaskoczyłeś. myślałem o taki systemie ale w jednej taryfie. a tu przedstawiasz grzanie konwektorkami tylko w taniej. no ładne cuda, nie uwierzyłbym gdybym nie przeczytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.10.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 a to mnie zaskoczyłeś. myślałem o taki systemie ale w jednej taryfie. a tu przedstawiasz grzanie konwektorkami tylko w taniej. no ładne cuda, nie uwierzyłbym gdybym nie przeczytał. tylko w taniej się nie da, ale większość tak jak napisałe już jak najbardziej - oczywiście diabeł tkwi w szczegółach - np istotne jest fakt czy w domu cały czas ktoś jest - czy trzeba cały czas utrzymywać temperaturę, czy można zejść w godzinach w których nikogo w domu nie ma, a potem dobić w okienku 13-15 - trzeba tylko konwektory trochę mocniejsze nie mówię że to jest system idealny, ale małym domu da znośne koszty eksploatacyjne przy minimalnych kosztach inwestycyjnych i i pełnej bezobsługowości. jeszcze trochę inaczej sytuacja wygląda jak do tego jest kominek i lubi się w nim palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts