Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

P/W dla 60m2 w szkielecie czy warto? a może tylko maty grzewcze+kominek?

doris13

Recommended Posts

Przy okazji (zanim "klepniesz" projekt) spytaj młodą panią architekt jak widzi "lato" w takim domku ... szkieletor szybko się nagrzewa ... teraz nie jest w modzie "daszenie" okien ...

Może być ciężko latem mimo 50cm wełny w "ścianie" ... Klima fajna rzecz ;)

tak bardzo się skupiliśmy na ogarnianiu zimna w zimie (bo ja zmarzluch jestem), że o cieple w lecie nikt z nas nie pomyślał.

mamy jeszcze trochę czasu, więc faktycznie muszę o tym temacie pamiętać.

dzięki

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doris, chyba musisz zrobic porzadny rachunek ekonomiczny co ci tak na prawde bedzie sie oplacac. Na pewno wentylacja mechaniczna w domu szkieletowym jest wg. mnie potrzebna do usuwania wilgoci. Szkieletor nie lubi jak ma wilgotono a domy buduje sie jednak coraz szczelniejsze. Rekuperacja, odzysk ciepla, chyba srednio bylby uzasadniony ekonomicznie. Zobacz ze sama wentylacja mechaniczna ma nizsze koszty ekspolatacyjne- wentylatory moga miec mniejsza moc bo nie musza przepychac powietrza przez wymiennik ciepla. Trzeba policzyc czy oplaca sie rekuperator. Wydaje mi sie na pierwszy rzut oka ze moze sie sprawdzic w takim malym domku klimatyzator i konwektory.

Bedziesz miala wylewki w tym szkieletorku?

Edytowane przez gambit565

ja napewno nie zrezygnowałbym z podłogówki. nie ma to jak poczucie ciepła z dużej powierzchni. dlatego jestem za zatopieniem kabli. na 60 m2 to będzie bardzo niski koszt plus ze 4 sterowniki. dla szybkiej reakcji i komfortu zainstalowałbym jakiś klimatyzator pracujący w niskich temperaturach (podobno GREE działają do -30*C) z dobrym COP no i chłodzenia latem. domek jest mały więc nie ma co wydziwiać z systemami.podstawa to porządne ocieplenie , wentylacja.

koszty pewnie za kable ok.1400zł,sterowniki ok.700zł,klimatyzator 3500zł i mamy system CO.

ja napewno nie zrezygnowałbym z podłogówki. nie ma to jak poczucie ciepła z dużej powierzchni. dlatego jestem za zatopieniem kabli. na 60 m2 to będzie bardzo niski koszt plus ze 4 sterowniki. dla szybkiej reakcji i komfortu zainstalowałbym jakiś klimatyzator pracujący w niskich temperaturach (podobno GREE działają do -30*C) z dobrym COP no i chłodzenia latem. domek jest mały więc nie ma co wydziwiać z systemami.podstawa to porządne ocieplenie , wentylacja.

koszty pewnie za kable ok.1400zł,sterowniki ok.700zł,klimatyzator 3500zł i mamy system CO.

qubic,

ja wlasnie sie glowie nad podobnym tematem jak autorka watku. dom o prawie zerowej akumulacyjnosci (szkieletor), brak wylewki... i jak to pogodzic sensownie z pradem.

Rekuperacja, odzysk ciepla, chyba srednio bylby uzasadniony ekonomicznie

chyba jednak w to wejdę. przeanalizowałam koszt zużycia energii dla urządzenia Vents VUT mini 200. zakładając, że urządzenie pracowałoby na poziomie 33% mocy swych wentylatorów przez cały rok, każdego dnia po 24 h, rachunek wyniósłby 242 zł. (stawka 0.6/kWh). nie wiem ile ciepła uda się odzyskać i jaka będzie tego wartość, ale chyba jednak zawsze coś się uda, prawda? :)

Wydaje mi sie na pierwszy rzut oka ze moze sie sprawdzic w takim malym domku klimatyzator i konwektory.

próbuję teraz ogarnąć temat (kosztowo) klimatyzacji kanałowej (z funkcją grzania rzecz jasna) tak od strony instalacji jak i używania. szukam odpowiedniej jednostki i rozglądać się raczej chyba będę pośród produktów Green'a. ewentualnie klimatyzację z funkcją grzania dałabym do salonu i sypialni, a resztę (tzn. gabinecik i łazienkę) zaopatrzyłabym w konwektory. do tego wszędzie ciepła podłoga.

Bedziesz miala wylewki w tym szkieletorku?
domek ma stanąć na płycie fundamentowej.

• 4 months później...
chyba jednak w to wejdę. przeanalizowałam koszt zużycia energii dla urządzenia Vents VUT mini 200. zakładając, że urządzenie pracowałoby na poziomie 33% mocy swych wentylatorów przez cały rok, każdego dnia po 24 h, rachunek wyniósłby 242 zł. (stawka 0.6/kWh). nie wiem ile ciepła uda się odzyskać i jaka będzie tego wartość, ale chyba jednak zawsze coś się uda, prawda? :)

próbuję teraz ogarnąć temat (kosztowo) klimatyzacji kanałowej (z funkcją grzania rzecz jasna) tak od strony instalacji jak i używania. szukam odpowiedniej jednostki i rozglądać się raczej chyba będę pośród produktów Green'a. ewentualnie klimatyzację z funkcją grzania dałabym do salonu i sypialni, a resztę (tzn. gabinecik i łazienkę) zaopatrzyłabym w konwektory. do tego wszędzie ciepła podłoga.

domek ma stanąć na płycie fundamentowej.

trochę czasu minęło, projekt sfinalizowany, decyzje podjęte, ale wahania nadal są :) i zapewne będzie ich coraz więcej, a gdy przyjdzie moment wykonania to zapewne osiwieję :) ale...

a więc odpowiadając na wcześniejsze pytanie: na płycie 25cm znajdować się będzie 20 cm styropianu FS20 oraz 5 cm wylewki - tak zaprojektowano. No i się teraz zastanawiam czy tych 5 cm wylewki jest mi w ogóle potrzebne? Myślę, żeby to nieco odchudzić.

Co do systemu grzewczego, postawiliśmy na pompę ciepła powietrze-powietrze - po ludzku mówiąc klimatyzację, kanałową, z kratkami nawiewnymi w salonie oraz łazience. Do reszty pomieszczeń ciepło dotrze wskutek mieszania powietrza wentylacją mechaniczną. Dodatkowo pod płytkami planowanymi w wiatrołapie (2m2), łazience (5m2) oraz aneksie kuchennym (5m2) zamontujemy maty grzewcze. Rekuperator dla naszej powierzchni to okolice 2 tys. - więc i w to chyba wejdziemy, bo w skali kredytu zgubi się :) Koza będzie w celach rekreacyjnych no i wspomagająco (albo nawet głównie?) zimą.

a co u Ciebie @Gambit565? dalej się głowisz czy już działasz?

trochę czasu minęło, projekt sfinalizowany, decyzje podjęte, ale wahania nadal są :) i zapewne będzie ich coraz więcej, a gdy przyjdzie moment wykonania to zapewne osiwieję :) ale...

a więc odpowiadając na wcześniejsze pytanie: na płycie 25cm znajdować się będzie 20 cm styropianu FS20 oraz 5 cm wylewki - tak zaprojektowano. No i się teraz zastanawiam czy tych 5 cm wylewki jest mi w ogóle potrzebne? Myślę, żeby to nieco odchudzić.

Co do systemu grzewczego, postawiliśmy na pompę ciepła powietrze-powietrze - po ludzku mówiąc klimatyzację, kanałową, z kratkami nawiewnymi w salonie oraz łazience. Do reszty pomieszczeń ciepło dotrze wskutek mieszania powietrza wentylacją mechaniczną. Dodatkowo pod płytkami planowanymi w wiatrołapie (2m2), łazience (5m2) oraz aneksie kuchennym (5m2) zamontujemy maty grzewcze. Rekuperator dla naszej powierzchni to okolice 2 tys. - więc i w to chyba wejdziemy, bo w skali kredytu zgubi się :) Koza będzie w celach rekreacyjnych no i wspomagająco (albo nawet głównie?) zimą.

a co u Ciebie @Gambit565? dalej się głowisz czy już działasz?

Wentylacja mechaniczna to nawiew pokoje -> wywiew łazienki.

Jakim cudem taki ruch ma wyrównać temperaturę w pokojach?

Wentylacja mechaniczna to nawiew pokoje -> wywiew łazienki.

Jakim cudem taki ruch ma wyrównać temperaturę w pokojach?

Mnie się ciągle wydaje, że przy naszej powierzchni to wystarczą szpary pod drzwiami, albo po prostu ich otwarcie :) Tak by to miało niby wg mnie wyglądać. Co byście zmienili? W domu ma mieszkać tylko dwoje dorosłych ludzi.

wentylacja-ogrzewanie-klimatyzacja.jpg

A gdzie masz nawiew ciepłego powietrza w salonie i jadalni??

Nawiew dąłbym od dołu jak najniżej.

Salon z jadalnią to u mnie w sumie 26m2. Nawiew ciepłego powietrza do salonu to zielony punkt w otworze ściennym między holem a salonem. W salonie pod oknem, niebieski punkt to nawiew wentylacji mech, a czerwony w aneksie kuchennym to anemostat wywiewny. Wszystko umiejscowione w suficie lub tuż pod nim (kratka na ścianie) jeśli chodzi o ogrzewanie. Niedobrze?

Co byście zmienili?

To jest błędna koncepcja.

Nadmuch ciepłego powietrza masz centralnie.

Rozumiem, że powrót bez kanałów w miejsce gdzie zamontowana jest kanałówka.

Czyli korytarz zostanie nagrzany bardzo szybko.

A co niby ogrzeje pokój (nr 6) - Nawiew z rekuperatora 16 st?

Nawiewy z kanałówki Musi być poprowadzony do pokoi.

W te same miejsca co nawiewy wentylacji. (upraszczając)

Po co wyciąg w pomieszczeniu z rekuperatorem?

Wentylację na PE zbilansował bym w taki sposób:

Łazienka 3x75 - wyciąg

Sypialnia 2x75 - nawiew

Pokój 1x75 - nawiew

Kuchnia 2x75 wywiew

Salon 2x75 - nawiew

Jest super 5N + 5W

Ja uważam że nawiew powinien być doprowadzony do każdego pomieszczenia od dołu np. w podłodze. Co do powrotu to może być jeden centralny w korytarzu.

Ale pamiętaj jak będzie nawiew zimnego powietrza to lepiej aby to było od góry.

Ja kanałówkę mam w domu rozprowadzaną kanałami fi 60mm typu flex izolowany zakończonymi skrzynką prostokątną z kratką zamontowaną pod oknem około 30cm dół kratki od podłogi do ogrzewania. Drugie kratki są zamontowane przy suficie na środku okien około 50cm od ściany i służą do nawiewu zimnego powietrza - klimatyzacja.

Powrót mam zamontowany w dwóch miejscach w holu.

Pomiędzy grzaniem i chłodzeniem przepinam przepustnicami z siłownikami i przełącznikiem lato zima.

Fakt że pompa jest głównym źródłem ale montując klimę na cały dom dopłaciłem wykonawcy około 3tyś za dodatkowe rozprowadzenie i przepustnice itp.

Niewielki koszt a alternatywa do ogrzewania jest w razie awarii pompy.