doris13 11.10.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Przy okazji (zanim "klepniesz" projekt) spytaj młodą panią architekt jak widzi "lato" w takim domku ... szkieletor szybko się nagrzewa ... teraz nie jest w modzie "daszenie" okien ... Może być ciężko latem mimo 50cm wełny w "ścianie" ... Klima fajna rzecz tak bardzo się skupiliśmy na ogarnianiu zimna w zimie (bo ja zmarzluch jestem), że o cieple w lecie nikt z nas nie pomyślał. mamy jeszcze trochę czasu, więc faktycznie muszę o tym temacie pamiętać. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 14.10.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Doris, chyba musisz zrobic porzadny rachunek ekonomiczny co ci tak na prawde bedzie sie oplacac. Na pewno wentylacja mechaniczna w domu szkieletowym jest wg. mnie potrzebna do usuwania wilgoci. Szkieletor nie lubi jak ma wilgotono a domy buduje sie jednak coraz szczelniejsze. Rekuperacja, odzysk ciepla, chyba srednio bylby uzasadniony ekonomicznie. Zobacz ze sama wentylacja mechaniczna ma nizsze koszty ekspolatacyjne- wentylatory moga miec mniejsza moc bo nie musza przepychac powietrza przez wymiennik ciepla. Trzeba policzyc czy oplaca sie rekuperator. Wydaje mi sie na pierwszy rzut oka ze moze sie sprawdzic w takim malym domku klimatyzator i konwektory.Bedziesz miala wylewki w tym szkieletorku? Edytowane 14 Października 2015 przez gambit565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 15.10.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 ja napewno nie zrezygnowałbym z podłogówki. nie ma to jak poczucie ciepła z dużej powierzchni. dlatego jestem za zatopieniem kabli. na 60 m2 to będzie bardzo niski koszt plus ze 4 sterowniki. dla szybkiej reakcji i komfortu zainstalowałbym jakiś klimatyzator pracujący w niskich temperaturach (podobno GREE działają do -30*C) z dobrym COP no i chłodzenia latem. domek jest mały więc nie ma co wydziwiać z systemami.podstawa to porządne ocieplenie , wentylacja.koszty pewnie za kable ok.1400zł,sterowniki ok.700zł,klimatyzator 3500zł i mamy system CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 16.10.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 poczucie ciepła swoją drogą, ale finalnie to są też oszczędności, a na takiej powierzchni kwestia rachunków powinna być znikoma. no i faktycznie dobrze też pomyśleć już o kwestii chłodzenia latem i może pociągnąć to też po ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 17.10.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 ja napewno nie zrezygnowałbym z podłogówki. nie ma to jak poczucie ciepła z dużej powierzchni. dlatego jestem za zatopieniem kabli. na 60 m2 to będzie bardzo niski koszt plus ze 4 sterowniki. dla szybkiej reakcji i komfortu zainstalowałbym jakiś klimatyzator pracujący w niskich temperaturach (podobno GREE działają do -30*C) z dobrym COP no i chłodzenia latem. domek jest mały więc nie ma co wydziwiać z systemami.podstawa to porządne ocieplenie , wentylacja. koszty pewnie za kable ok.1400zł,sterowniki ok.700zł,klimatyzator 3500zł i mamy system CO. qubic, ja wlasnie sie glowie nad podobnym tematem jak autorka watku. dom o prawie zerowej akumulacyjnosci (szkieletor), brak wylewki... i jak to pogodzic sensownie z pradem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.10.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 qubic, ja wlasnie sie glowie nad podobnym tematem jak autorka watku. dom o prawie zerowej akumulacyjnosci (szkieletor), brak wylewki... i jak to pogodzic sensownie z pradem. jeżeli chcesz mieć małą akumulację to rozważ piece akumulacyjne np. takie http://dimplex.pl/category/duoheat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 19.10.2015 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Rekuperacja, odzysk ciepla, chyba srednio bylby uzasadniony ekonomicznie chyba jednak w to wejdę. przeanalizowałam koszt zużycia energii dla urządzenia Vents VUT mini 200. zakładając, że urządzenie pracowałoby na poziomie 33% mocy swych wentylatorów przez cały rok, każdego dnia po 24 h, rachunek wyniósłby 242 zł. (stawka 0.6/kWh). nie wiem ile ciepła uda się odzyskać i jaka będzie tego wartość, ale chyba jednak zawsze coś się uda, prawda? Wydaje mi sie na pierwszy rzut oka ze moze sie sprawdzic w takim malym domku klimatyzator i konwektory. próbuję teraz ogarnąć temat (kosztowo) klimatyzacji kanałowej (z funkcją grzania rzecz jasna) tak od strony instalacji jak i używania. szukam odpowiedniej jednostki i rozglądać się raczej chyba będę pośród produktów Green'a. ewentualnie klimatyzację z funkcją grzania dałabym do salonu i sypialni, a resztę (tzn. gabinecik i łazienkę) zaopatrzyłabym w konwektory. do tego wszędzie ciepła podłoga. Bedziesz miala wylewki w tym szkieletorku? domek ma stanąć na płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 21.02.2016 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 chyba jednak w to wejdę. przeanalizowałam koszt zużycia energii dla urządzenia Vents VUT mini 200. zakładając, że urządzenie pracowałoby na poziomie 33% mocy swych wentylatorów przez cały rok, każdego dnia po 24 h, rachunek wyniósłby 242 zł. (stawka 0.6/kWh). nie wiem ile ciepła uda się odzyskać i jaka będzie tego wartość, ale chyba jednak zawsze coś się uda, prawda? próbuję teraz ogarnąć temat (kosztowo) klimatyzacji kanałowej (z funkcją grzania rzecz jasna) tak od strony instalacji jak i używania. szukam odpowiedniej jednostki i rozglądać się raczej chyba będę pośród produktów Green'a. ewentualnie klimatyzację z funkcją grzania dałabym do salonu i sypialni, a resztę (tzn. gabinecik i łazienkę) zaopatrzyłabym w konwektory. do tego wszędzie ciepła podłoga. domek ma stanąć na płycie fundamentowej. trochę czasu minęło, projekt sfinalizowany, decyzje podjęte, ale wahania nadal są i zapewne będzie ich coraz więcej, a gdy przyjdzie moment wykonania to zapewne osiwieję ale... a więc odpowiadając na wcześniejsze pytanie: na płycie 25cm znajdować się będzie 20 cm styropianu FS20 oraz 5 cm wylewki - tak zaprojektowano. No i się teraz zastanawiam czy tych 5 cm wylewki jest mi w ogóle potrzebne? Myślę, żeby to nieco odchudzić. Co do systemu grzewczego, postawiliśmy na pompę ciepła powietrze-powietrze - po ludzku mówiąc klimatyzację, kanałową, z kratkami nawiewnymi w salonie oraz łazience. Do reszty pomieszczeń ciepło dotrze wskutek mieszania powietrza wentylacją mechaniczną. Dodatkowo pod płytkami planowanymi w wiatrołapie (2m2), łazience (5m2) oraz aneksie kuchennym (5m2) zamontujemy maty grzewcze. Rekuperator dla naszej powierzchni to okolice 2 tys. - więc i w to chyba wejdziemy, bo w skali kredytu zgubi się Koza będzie w celach rekreacyjnych no i wspomagająco (albo nawet głównie?) zimą. a co u Ciebie @Gambit565? dalej się głowisz czy już działasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.02.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ogrzewam na cele budowy 230 m2 klimatyzatorem . koszt niecałe 40 zł na tydzień temperatura 18 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 21.02.2016 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ja mieszkanie w kamienicy 55 m2.Klimatyzator 4,2kW mocy grzewczej. Grzejnik 500W w garderobie i 500W w łazience.Koszt miesięczny około 130zł. temperatura około 22 stopni.Koszt inwestycji około 3900zł. z montażem klimatyzatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 21.02.2016 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ogrzewam na cele budowy 230 m2 klimatyzatorem . koszt niecałe 40 zł na tydzień temperatura 18 *C Budująca informacja, bo na mój metraż, przy Twoich warunkach wyszłoby jakieś 10 zł na tydzień. Podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 21.02.2016 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ja mieszkanie w kamienicy 55 m2. Klimatyzator 4,2kW mocy grzewczej. Grzejnik 500W w garderobie i 500W w łazience. Koszt miesięczny około 130zł. temperatura około 22 stopni. Koszt inwestycji około 3900zł. z montażem klimatyzatora można wiedzieć jaki klimatyzator wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 21.02.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 można wiedzieć jaki klimatyzator wybrałeś? GREE Viola Perfect W domu na wsi mam pompę ciepła viessmann z rekuperacją viessmanna i klimatyzator kanałowy gree 5,4kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.02.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 trochę czasu minęło, projekt sfinalizowany, decyzje podjęte, ale wahania nadal są i zapewne będzie ich coraz więcej, a gdy przyjdzie moment wykonania to zapewne osiwieję ale... a więc odpowiadając na wcześniejsze pytanie: na płycie 25cm znajdować się będzie 20 cm styropianu FS20 oraz 5 cm wylewki - tak zaprojektowano. No i się teraz zastanawiam czy tych 5 cm wylewki jest mi w ogóle potrzebne? Myślę, żeby to nieco odchudzić. Co do systemu grzewczego, postawiliśmy na pompę ciepła powietrze-powietrze - po ludzku mówiąc klimatyzację, kanałową, z kratkami nawiewnymi w salonie oraz łazience. Do reszty pomieszczeń ciepło dotrze wskutek mieszania powietrza wentylacją mechaniczną. Dodatkowo pod płytkami planowanymi w wiatrołapie (2m2), łazience (5m2) oraz aneksie kuchennym (5m2) zamontujemy maty grzewcze. Rekuperator dla naszej powierzchni to okolice 2 tys. - więc i w to chyba wejdziemy, bo w skali kredytu zgubi się Koza będzie w celach rekreacyjnych no i wspomagająco (albo nawet głównie?) zimą. a co u Ciebie @Gambit565? dalej się głowisz czy już działasz? Wentylacja mechaniczna to nawiew pokoje -> wywiew łazienki. Jakim cudem taki ruch ma wyrównać temperaturę w pokojach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 21.02.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Maty grzewcze dadzą swoje w tych pomieszczeniach jeśli są odpowiednio dobrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 21.02.2016 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Wentylacja mechaniczna to nawiew pokoje -> wywiew łazienki. Jakim cudem taki ruch ma wyrównać temperaturę w pokojach? Mnie się ciągle wydaje, że przy naszej powierzchni to wystarczą szpary pod drzwiami, albo po prostu ich otwarcie Tak by to miało niby wg mnie wyglądać. Co byście zmienili? W domu ma mieszkać tylko dwoje dorosłych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 21.02.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 A gdzie masz nawiew ciepłego powietrza w salonie i jadalni??Nawiew dąłbym od dołu jak najniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 21.02.2016 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 A gdzie masz nawiew ciepłego powietrza w salonie i jadalni?? Nawiew dąłbym od dołu jak najniżej. Salon z jadalnią to u mnie w sumie 26m2. Nawiew ciepłego powietrza do salonu to zielony punkt w otworze ściennym między holem a salonem. W salonie pod oknem, niebieski punkt to nawiew wentylacji mech, a czerwony w aneksie kuchennym to anemostat wywiewny. Wszystko umiejscowione w suficie lub tuż pod nim (kratka na ścianie) jeśli chodzi o ogrzewanie. Niedobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.02.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Co byście zmienili? To jest błędna koncepcja. Nadmuch ciepłego powietrza masz centralnie. Rozumiem, że powrót bez kanałów w miejsce gdzie zamontowana jest kanałówka. Czyli korytarz zostanie nagrzany bardzo szybko. A co niby ogrzeje pokój (nr 6) - Nawiew z rekuperatora 16 st? Nawiewy z kanałówki Musi być poprowadzony do pokoi. W te same miejsca co nawiewy wentylacji. (upraszczając) Po co wyciąg w pomieszczeniu z rekuperatorem? Wentylację na PE zbilansował bym w taki sposób: Łazienka 3x75 - wyciąg Sypialnia 2x75 - nawiew Pokój 1x75 - nawiew Kuchnia 2x75 wywiew Salon 2x75 - nawiew Jest super 5N + 5W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 21.02.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ja uważam że nawiew powinien być doprowadzony do każdego pomieszczenia od dołu np. w podłodze. Co do powrotu to może być jeden centralny w korytarzu.Ale pamiętaj jak będzie nawiew zimnego powietrza to lepiej aby to było od góry.Ja kanałówkę mam w domu rozprowadzaną kanałami fi 60mm typu flex izolowany zakończonymi skrzynką prostokątną z kratką zamontowaną pod oknem około 30cm dół kratki od podłogi do ogrzewania. Drugie kratki są zamontowane przy suficie na środku okien około 50cm od ściany i służą do nawiewu zimnego powietrza - klimatyzacja.Powrót mam zamontowany w dwóch miejscach w holu. Pomiędzy grzaniem i chłodzeniem przepinam przepustnicami z siłownikami i przełącznikiem lato zima.Fakt że pompa jest głównym źródłem ale montując klimę na cały dom dopłaciłem wykonawcy około 3tyś za dodatkowe rozprowadzenie i przepustnice itp. Niewielki koszt a alternatywa do ogrzewania jest w razie awarii pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts