Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

P/W dla 60m2 w szkielecie czy warto? a może tylko maty grzewcze+kominek?

doris13

Recommended Posts

To jest błędna koncepcja.

Nadmuch ciepłego powietrza masz centralnie.

Rozumiem, że powrót bez kanałów w miejsce gdzie zamontowana jest kanałówka.

Czyli korytarz zostanie nagrzany bardzo szybko.

A co niby ogrzeje pokój (nr 6) - Nawiew z rekuperatora 16 st?

założyłam, że pokój ten jest niejako przedłużeniem holu - gdyby drzwi były otwarte można by tak uznać :) no ale racja - bez sensu jest sępić na kawałek przewodu więcej

Nawiewy z kanałówki Musi być poprowadzony do pokoi.

W te same miejsca co nawiewy wentylacji. (upraszczając)

OK

Po co wyciąg w pomieszczeniu z rekuperatorem?

bo się naczytałam http://energaja.pl/UserFiles/Documents/Projekt%20pokazowy.pdf, że wywiewy montuje się wszędzie tam, gdzie istnieje ryzyko powstawania zanieczyszczeń tj. wilgoci, zapachów... uznałam, że w pom. gosp. mogą być takie właśnie warunki

Wentylację na PE zbilansował bym w taki sposób:

Łazienka 3x75 - wyciąg

Sypialnia 2x75 - nawiew

Pokój 1x75 - nawiew

Kuchnia 2x75 wywiew

Salon 2x75 - nawiew

Jest super 5N + 5W

dzięki :)

Edytowane przez doris13

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja uważam że nawiew powinien być doprowadzony do każdego pomieszczenia od dołu np. w podłodze. Co do powrotu to może być jeden centralny w korytarzu.

Ale pamiętaj jak będzie nawiew zimnego powietrza to lepiej aby to było od góry.

Ja kanałówkę mam w domu rozprowadzaną kanałami fi 60mm typu flex izolowany zakończonymi skrzynką prostokątną z kratką zamontowaną pod oknem około 30cm dół kratki od podłogi do ogrzewania. Drugie kratki są zamontowane przy suficie na środku okien około 50cm od ściany i służą do nawiewu zimnego powietrza - klimatyzacja.

Powrót mam zamontowany w dwóch miejscach w holu.

Pomiędzy grzaniem i chłodzeniem przepinam przepustnicami z siłownikami i przełącznikiem lato zima.

Fakt że pompa jest głównym źródłem ale montując klimę na cały dom dopłaciłem wykonawcy około 3tyś za dodatkowe rozprowadzenie i przepustnice itp.

Niewielki koszt a alternatywa do ogrzewania jest w razie awarii pompy.

bardzo sensownie - kolejna inspiracja do rozważenia

Pomysł oparłem swoim doświadczeniem. Ale pewne założenia są jakby to powiedzieć oczywiste i w krajach skandynawski gdzie robi się ogrzewanie nadmuchowe tak to działa. Kiedyś sporo pisał o tym kolega TB. Fakt że nie zgadzam się z jego teoriami ale akurat ta była jedną z kilku które popieram i uważam za słuszne.

bo się naczytałam http://energaja.pl/UserFiles/Documents/Projekt%20pokazowy.pdf, że wywiewy montuje się wszędzie tam, gdzie istnieje ryzyko powstawania zanieczyszczeń tj. wilgoci, zapachów... uznałam, że w pom. gosp. mogą być takie właśnie warunki

Tylko w pomieszczeniach w których stale występują zyski wilgoci robi się odciągi.

Jeśli jednorazowo wstawisz tam mokre buty, to uchylasz okno, a wyciąg w łazience przeciągnie świeże powietrze przez to pomieszczenie.

Robisz dom dla 2 osób, więc nawiewu potrzebujesz nie więcej jak 60 m3/h

Natomiast wywiewu potrzebujesz minimum 100 m3/h.

Jak sobie dołożysz kolejny wywiew, to będziesz miała w domu wiecznie sucho.

Pomysł oparłem swoim doświadczeniem. Ale pewne założenia są jakby to powiedzieć oczywiste i w krajach skandynawski gdzie robi się ogrzewanie nadmuchowe tak to działa. Kiedyś sporo pisał o tym kolega TB. Fakt że nie zgadzam się z jego teoriami ale akurat ta była jedną z kilku które popieram i uważam za słuszne.

To zależny od sposobu transferowania powietrza nawiew > czerpnia.

Jeśli transferem będzie szczelina pod drzwiami, to lokalizacja nawiewu niewiele zmienia.

W USA robi się w podłogach, bo to nawiewane powietrze najczęściej transferuje kratka nad drzwiami, lub tak zwany Jumper wykonany w suficie.

Kolejny powód lokalizacji nawiewu w podłodze, to piec umieszczony w piwnicy.

Gdy piec znajduje się na tym samym poziomie, nawiew jest realizowany od góry, a kratki transferowe są przy podłodze.

Edytowane przez _John

Tylko w pomieszczeniach w których stale występują zyski wilgoci robi się odciągi.

na rzucie dachu zaprojektowanego dla nas domu widzę, że w łazience zaprojektowano nam coś co nazwano "wywiewką". jak sądzę to pewnie to samo co Ty nazywasz odciągiem, tak? a jeśli tak to właśnie dotarło do mnie, że w pom. gosp. czegoś takiego nie mam w projekcie, a ponadto nie mam nawet tyci okienka. to chyba błąd, bo...

Jeśli jednorazowo wstawisz tam mokre buty, to uchylasz okno, a wyciąg w łazience przeciągnie świeże powietrze przez to pomieszczenie.

... bo jeśli nie mam ani odciągu ani okienka ani też miałabym nie montować anemostatu wywiewnego to może mi się tam jakiś grzyb wdać z czasem, prawda?

Robisz dom dla 2 osób, więc nawiewu potrzebujesz nie więcej jak 60 m3/h

Natomiast wywiewu potrzebujesz minimum 100 m3/h.

Jak sobie dołożysz kolejny wywiew, to będziesz miała w domu wiecznie sucho.

konstrukcja szkieletowa chyba lubi sucho? użytkowo może sprawę załatwi nawilżacz?

na rzucie dachu zaprojektowanego dla nas domu widzę, że w łazience zaprojektowano nam coś co nazwano "wywiewką". jak sądzę to pewnie to samo co Ty nazywasz odciągiem, tak? a jeśli tak to właśnie dotarło do mnie, że w pom. gosp. czegoś takiego nie mam w projekcie, a ponadto nie mam nawet tyci okienka. to chyba błąd, bo.

odciąg = wywiew

Zrobił bym w tym pomieszczeniu okno. Małe jak w łazience.

Jeśli nie będzie okna zrób nawiew.

Nie dokładaj wywiewów.

Bo będzie sucho.

Konstrukcja domu przed wilgocią jest zabezpieczona, nie robi na niej wrażenia wilgotność wewnątrz.

doris13 z tego co mi wiadomo to wentylacji mechanicznej nie łączy się z grawitacyjną.

też mam takie informacje i nawet mając wrażenie, że projektant też o tym wie, zapytałam co znaczy ta wywiewka. usłyszałam, że to wywiewka kanalizacji i tak musi być. nie musi? czy nikt w domu z wentylacją mechaniczną nie ma wywiewki pionu kanalizacyjnego?