Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mianowicie już od lat borykam się z problemem ciepłej wody z centralnego i zaczyna mnie już to tak denerwować że postanowiłem coś z tym zrobić . Mianowicie mam problem takiego typu że mam centralny piec z bojlerem u boku do ciepłej wody i np gdy ktoś na parterze pobiera ciepłą wodę to na poddaszu jest straszny spadek ciepłej wody i praktycznie ona nie leci albo bardzo słabo , Drugim mankamentem jest to że np jak ktoś leje ciepła wodę w łazience a obok ktoś spuści zimną wodę toaletową w kibelku to sprawia że w łazience leci od razu wrzątek który może po parzyć i teraz ostateczne pytanie w czym tkwi problem że tak się dzieję ??
nie wiem dla tego pytam rury pół cala metalowe ??? od kamienic raczej nie będę bo jak by w którejś wyleciała dziurka to ja dziękuję

Druga możliwość to za niskie ciśnienie.

Świadczy o tym na przykład zjawisko, które obserwujesz podasz napełniania spłuczki w toalecie.

Na parterze gdzie się tak dzieje nie ma spłuczki ze zbiornikiem tylko sam zawór naciskasz leje nie naciskasz zamyka . Druga sprawa jak zwiększyć ciśnienie ciepłej wody co za to odpowiada bo ciśnienie zimnej wody raczej jest w porządku bo wodę mamy z wodociągów i jeszcze reduktor wstawiony do obniżenia ciśnienia

Wszystko jedno. Naciskasz zawór leje się do kibla, a w kranie przestaje lecieć zimna woda, bo z nastawionej robi się wrzątek.

Czyli ciśnienie w instalacji jest niskie, albo są za małe przepływy w związku ze zbyt małymi średnicami rur.

Trzeciej opcji nie ma.

Ja nie rozumiem tylko jednej rzeczy.

Autor nie ma pojęcia o hydraulice. Zamiast wezwać hydraulika szuka porad u randomowo poznanych osób z internetu...