Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Długo przeglądam forum Muratora, ponieważ przymierzam się od jakiegoś czasu do kupna działki i rozpoczęcia budowy domu.

Mieszkam pod Monachium i chcę zacząć budowę, żeby mieć do czego w najbliższej przyszłości wrócić.

Postanowiliśmy z żoną, że kupimy działkę i będziemy pomału się budować. Jak skończymy, to przeprowadzimy się z Niemiec i wrócimy do kraju, do nowego domu.

Planowaliśmy zakup działki na wiosnę 2016 i tutaj pojawił się problem, bo wczoraj doczytałem, że od pierwszego stycznia 2016 zmieniają się przepisy i kupno działki nie objętej planem zagospodarowania przestrzennego będzie niezwykle problematyczne, gdyż uznawana jest za rolną i podlega pod ustawę o kształtowaniu ustroju rolnego (podpisana przez prezydenta).

Przeczytałem również taki oto tekst i troszkę się zaniepokoiłem, że kupno nie będzie takie proste.

http://wywlaszczeniablog.pl/czy-po-1-stycznia-2016r-mozliwe-bedzie-kupno-dzialki-budowlanej/

Większość w miarę tanich działek dostępnych na rynku nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, więc wg. przepisów nowej ustawy traktowana jest jako rolna (chyba, że została odrolniona).

Jeszcze link do ustawy:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150001433

Moje pytanie. Jak sądzicie, czy kupno działki na prawdę będzie tak mocno utrudnione, że trzeba się martwić? Czuję, że wzrosną ceny na działki budowlane (te z planem zagospodarowania), bo ilość chętnych na nie wzrośnie.

Wszystko prawda. Ustawa wchodzi w życie wraz z poczatkiem 2016 roku, ma ona na celu utrudnienie zakupu polskiej ziemi obcokrajowcom, lecz jest skutkiem ubocznym jest to, że Polacy również będą mieli problem z zakupem działki rolnej po niezłej cenie (z zamiarem przekształcenia jej na budowlaną). Dlatego moim zdaniem warto się pośpieszyć z zakupem działki i jeszcze w tym roku zdecydować się na zakup ziemi. Jeśli kupicie działkę jeszcze w tym roku (z warunkami zabudowy) to w przyszłym czy w kolejnych latach spokojnie będziecie mogli wybudować dom. Ważne abyście działkę kupili jak najszybciej. Interesuję się tym tematem, ponieważ myślę o zakupie ziemi w okolicy polskich jezior od Mojego Miejsca.