Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pnącza

Recommended Posts

Bluszcze, zimozielone sćielace sie po ziemi lub wspinajace sie po przeszkodach za pomoca korzeni przybyszowych. dobrze znosza cień, luba glebe przepuszczalna zasadowa. te sprzedawane u nas sa zimotrwale , liście sie odbarwiaja ale na wiosne znów zaczynaja rosnac. mozna przycinać zeby za bardzo sie nie rozrosło, to tyle co wiem na ten temat .

Pozdro

a te o kolorowych liściach sa zwykle bardziej delikatne i wola wiecej słońca.

Chedra lub Hedera - co o tej roślince wiecie ???

Jatoja Ty jesteś wyrocznią !!!

O mój Boże ...!!! zostałem wyrocznią ...;)

Rbit napisał własciwie wszystko co najważniejsze...

Można dodac jedynie że ważna jest gleba - bluszcze fatalnie rosną w suchej i ubogiej ziemi, dobrze by była przepuszczalna ale równocześnie dośc wilgotna.

Oprócz bluszczu pospolitego w można u nas w osłonietych miejscach sadzić bluszcz kolchidzki który ma piekne duże liście ale jest bardziej od pospolitego wrażliwy na mróz.

Ciekawostką są kwitnące bluszcze - spotyka sie je nie często bo do rozwoju kwiatów potrzebują słońca - kwitną ( to rzadkie) we wrześniu a liście pędów kwiatowych mają inny wygląd - są pozbawione klap - przypomianją trochę liście ... gruszy. Spotyka sie czasem w handlu odm. 'Arborescens' która jest właśnie ukorzenionymi pedami kwitanącymi - rosnie ona jak krzew a nie pnącze, ale bardzo wolno - moje 6 letnie bluszcze 'arborescens' mają ok. 30 cm wysokości...

Hej jatoja.

A co byś polecił na ogrodzenie z siatki? Chcemy odgrodzić się od sąsiada czymś co w miarę szybko będzie rosło na siatce i przez dłuższy okres w roku będzie stanowiło szczelną barierę. I przy tym, nie zrujnuje nam kieszeni.

I kiedy "to" sadzić najlepiej?

pzdr.

Hej jatoja.

A co byś polecił na ogrodzenie z siatki? Chcemy odgrodzić się od sąsiada czymś co w miarę szybko będzie rosło na siatce i przez dłuższy okres w roku będzie stanowiło szczelną barierę. I przy tym, nie zrujnuje nam kieszeni.

I kiedy "to" sadzić najlepiej?

pzdr.

A jaka jest u Ciebie gleba i jakie nasłonecznienie?

Jezeli wszystko przecietnie...;) to najbardziej uniwersalny ( nic to oryginalnego ) bedzie winobluszcze pieciolistkowy - i bedzie rósł dość szybko i nie jest wybredny w stosunku do gleb i nalezy do najtanszych pnączy. Sadzimy rośliny z pojemników czyli cały czas jeżeli tylko możesz zapewnić podlewanie w pierwszym okresie po posadzeniu, jeżeli nie możesz podlewac co 2-3 dni w pierwszym miesiącu po posadzeniu to poczekaj do września - pażdziarnika

Do głębokości 40-50 cm mamy dobrą czarna ziemię a głębiej to juz glina.

A co do nasłonecznienia to działka zupełnie pusta, wydzielona z pola. Po prostu pustynia, więc nie wiem czy tego słońca nie będzie za dużo.

A ten winobluszcz to przez ile miesięcy w roku jest zielony?

Dodał bym jeszcze rdest Auberta który tez szybko rosnie daje zwarta ściane lisci i jeszcze dodatkowo kwiatki ma ładne. na zyznych glebach dobrze rosnie choć i toleruje suche. lubi miejca nasłonecznione.Traci liście po sliniejszych przymrozkach wiec do listopada albo dłuzej powinna załasłaniac.

ryby...podtrzymuje - winobluszcz bedzie rósł w takich warunkach najlepiej

liście są od kwietnia do pażdziernika ( jesienią jaskrawo czerwono przebarwione). Jeżeli chcesz by prócz liści pnacze zdobiły kwiaty czy owoce to możesz wziąć pod uwagę wiciokrzewy albo dławisz, aktinidie.

Do rdestu o którym pisze Rbit nie jestem do końca przekonany - może przemarzać, a nie ciety "łysieje" dołu - ale jest odpowiedni gdy chodzi nam o szyki efekt - w ciagu roku -dwóch od posadzenia.

Czy bluszcz pospolity będzie stanowił dobre tło dla srebrnego świerku ???Muszę posadzić jakieś pnącze , które zasłoniłoby "wzmocnienia" przy tarasie. Wystawa zachodnia, ziemia gliniasta z domieszką czarnoziemu. :lol: W/w wzmocnienia sa metalowe więc wolałabym osłonić je także zimą.

Pozdrawiam,

Agnes

Czy bluszcz pospolity będzie stanowił dobre tło dla srebrnego świerku ???Muszę posadzić jakieś pnącze , które zasłoniłoby "wzmocnienia" przy tarasie. Wystawa zachodnia, ziemia gliniasta z domieszką czarnoziemu. :lol: W/w wzmocnienia sa metalowe więc wolałabym osłonić je także zimą.

Pozdrawiam,

Agnes

Bluszcz chyba nie będzie sie chwytał metalowego wzmocnienie ( jeżeli jest ono z szeroko rozstawionych prętów) wspina sie po chronowatym tynku ew. siatce dość dobrze po gęstej metalowej siatce o oczkach

ok. 1 cm. Jeżlei ziemiajest gliniasta radzę ją rozlużnić prze dodatek kompostu lub torfu z piaskiem

a czy moze ktoś ma doświadczenia w rozmnazaniu pnaczy bo mam piekne dziko rosnace zmutowane , na golej galezi tworzy kulki lisci ( wyglada to jak pompony) i bym sobie chetnie przeniósl do siebie .

Wyglada to jak by ktos na gruby brazowy sznurek nasął zielone korale wielkosci malego paczka :), a ze wykopac sie nie da to trzeba rozmnozyc.

a dla ulatiwienia dodam ze nie mam pojecia co to jest, na pewno nie hedera, nie clematis ani nic takeigo podobnego.

a czy moze ktoś ma doświadczenia w rozmnazaniu pnaczy bo mam piekne dziko rosnace zmutowane , na golej galezi tworzy kulki lisci ( wyglada to jak pompony) i bym sobie chetnie przeniósl do siebie .

Wyglada to jak by ktos na gruby brazowy sznurek nasął zielone korale wielkosci malego paczka :), a ze wykopac sie nie da to trzeba rozmnozyc.

a dla ulatiwienia dodam ze nie mam pojecia co to jest, na pewno nie hedera, nie clematis ani nic takeigo podobnego.

Opis pasuje do wiciokrzewu - Lonicera caprifolium zerknij na zdjątko na http://www.pnacza.pl lub http://www.clematis.com.pl i porównaj czy mowimy o tym samym pnączu

Wiciokrzewy o lisciach sezonowych rozmnaża siedość łatwo przez sadzonki zielne i półzdrewniałe - możesz to zrobic teraz...

• 4 weeks później...
Piszecie, że pnacza lubią ziemię raczej zasdową. To co mam zrobić jak już posadziłam bluszcz zimozielony, nawet się przyjął, zaczyna ładnie podnosić listki i wypuszczać nowe, a ziemia jest raczej kwaśna. Jak ją teraz odkwasić :-? . No bo chyba wapnowanie jak już roślinki rosną nie jest wskazane.

Piszecie, że pnacza lubią ziemię raczej zasdową. To co mam zrobić jak już posadziłam bluszcz zimozielony, nawet się przyjął, zaczyna ładnie podnosić listki i wypuszczać nowe, a ziemia jest raczej kwaśna. Jak ją teraz odkwasić :-? . No bo chyba wapnowanie jak już roślinki rosną nie jest wskazane.

No skoro wypuszcza nowe listki to pewnie jest mu tam dobrze.Możesz zwapnować, ale lepiej wapnem w formie węglanowej np dolomitem.

A co do mymagań co do kwasowosci gleby u pnączy to jest różnie.

No skoro wypuszcza nowe listki to pewnie jest mu tam dobrze.Możesz zwapnować, ale lepiej wapnem w formie węglanowej np dolomitem.

A co do mymagań co do kwasowosci gleby u pnączy to jest różnie.