ania_k_d 07.10.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam!W mojej wsi jeszcze chyba z 50 lat nie będzie kanalizacji, obecnie mam szambo-bardzo małe, nieszczelne. Chcieliśmy zrobić przydomową oczyszczalnię ścieków. Niestety ale na działce jest studnia wykorzystywana tylko do celów gospodarczych (podlewanie trawnika, mycie samochodu....), dom podłączony pod wodociąg. I tu zaczyna się problem. Pani w starostwie mówi że studnia to studnia, że nigdzie nie ma że do celów gospodarczych może być. W internecie napotkałam na inne opinie, że można napisać oświadczenie że dom jest podłączony pod wodociąg i tej wody nie używa się do picia. Dodatkowo w rozporządzeniu jest mowa, o studni dostarczającej wodę do picia- moja taka nie jest. Czy ktoś wie jak jest faktycznie. Studni nie chce zakopywać bo na prawdę się przydaje, tym bardziej że to nic nie da bo u sąsiada tez studnia wykorzystywana do celów gospodarczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 07.10.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 powiedz że zlikwidujesz studnie bo jest ci niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_k_d 08.11.2015 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Studnię będziemy likwidować. Ale mam jeszcze jedno pytanie: pani w starostwie powiedziała że musimy mieć projektanta z uprawnieniami sanitarnymi który zrobi projekt przyłącza. Facet który będzie robił oczyszczalnię mówi że z niczym takim się nie spotkał, ze da nam rysunki od producenta i to wystarczy. Jak to jest, czy faktycznie musimy wydawać 1000 zł na projektanta? Ps. Na początku roku znajomi robili szambo- musieli mieć projektanta, miesiąc temu szambo robili ich sąsiedzi (moja siostra) i żaden projekt nie był potrzebny. Więc jak to jest??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 08.11.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Studni nie chce zakopywać bo na prawdę się przydaje Studnię będziemy likwidować. A tak poza tym to gratuluję kolejnej urzędniczki, która mogłaby startować w konkursie niekompetencji. Faktycznie, powinno wystarczyć twoje oświadczenie o przeznaczeniu studni, ale domyślam się, że pani ma zbyt słabe poczucie przyspawania swojego tyłka do stołka za biurkiem, żeby odważyć się na podjęcie decyzji na tak. Bezpieczniej jest nie pozwolić. Proponuję na przykład zrobić badanie wody w studni. Jak "dobrze" pójdzie, to okaże się, że woda nie spełnia wymagań stawianych wodzie pitnej. Można też rzeczywiście (albo tylko wirtualnie) zlikwidować studnię. Dla urzędnika liczy się papier, więc jak na oficjalnej mapie nie będzie studni, to nie będzie problemu. Z tym że w dalszym ciągu pozostaną studnie u sąsiadów, a te też się liczą... pani w starostwie powiedziała że musimy mieć projektanta z uprawnieniami sanitarnymi który zrobi projekt przyłącza Jakiego przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_k_d 08.11.2015 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Powiedziała że musi być rozrysowane jak będzie szła rura od domu do osadnika... A co do studni- faktycznie zamierzamy ją zlikwidować na niby Z sąsiadami nie będzie problemu- bo okazało się że studnia już zasypana chociaż na mapie widnieje. Nad tymi badaniami też myślałam, ale czy ją to przekona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 09.11.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 studnia już zasypana chociaż na mapie widnieje. No to dla urzędniczki studnia nadal istnieje. Zrozum, że to nieważne, co jest naprawdę gdzieś tam w terenie - ważne jest tylko to, aby ona miała zgodność w swoich papierach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_k_d 09.11.2015 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Ale tu powiedziała żeby sąsiedzi napisali oświadczenie że faktycznie studnia została już zlikwidowana. Ja pytałam jak powinnam zlikwidować swoją - najpierw powiedziała ze wystarczy wyjąć kręgi i położyć betonową przykrywę, w końcu stwierdziła że lepiej zasypać żeby kiedyś ktoś się nie napił. A czy po zakończonej instalacji coś się zgłasza? - bo raz też powiedziała że nic się nie robi, a innym razem że trzeba zrobić inwentaryzację powykonawczą działki. Także jak widać - za każdym razem jest mówione co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 09.11.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Ja pytałam jak powinnam zlikwidować swoją - najpierw powiedziała ze wystarczy wyjąć kręgi i położyć betonową przykrywę, w końcu stwierdziła że lepiej zasypać żeby kiedyś ktoś się nie napił. To lepiej połóż zbrojenie i zalej całe podwórko betonem, bo może ktoś sobie odkopie tą studnię i się napije... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_k_d 10.11.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Jeszcze raz byłam w starostwie. Pani upiera się przy projekcie- bo oczyszczalnia nie będzie w tym samym miejscu co obecne szambo no i trzeba zmienić przyłącze. Podobno wynika to z ustawy ( art 30 ust 3 i 4 prawo budowlane? ) Jedyny plus tej sytuacji- pani powiedziała że projektant zaznaczy że studnia używana tylko do celów gospodarczych i nie trzeba likwidować. No ale 1000 zł to trochę za wysoka cena Ps. Ale moja siostra robili szambo do nowego budynku tylko na zgłoszenie i bez żadnego projektu. Nowe przyłącze- więc z tego co mówi wynika że tu też powinien być projekt. Siostra twierdzi ze pani już nie może na nich patrzeć i chyba ich ulgowo potraktowała Ps 2. Pani mówi ze projektant się pod tym podpisuje i w razie nie działania pretensje do niego a nie do niej- czyli chyba taka linia obrony Ps 3. Dziś mówi że inwentaryzacja powykonawcza niepotrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_k_d 10.11.2015 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Dodam jeszcze tylko że pani zrobiła wielkie oczy jak powiedzieliśmy że na podstawie rozporządzenia osadnik może być zlokalizowany w odległości mniejszej niż 5 m od budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 11.11.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 To zrobi jeszcze większe, jak jej powiesz, że nie robisz przyłącza. Przyłącze kanalizacyjne zdefiniowane jest w ustawie o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków z dnia 7 czerwca 2001 r. (Dz.U. nr 72., poz.747). przyłącze kanalizacyjne - odcinek przewodu łączącego wewnętrzną instalację kanalizacyjną w nieruchomości odbiorcy usług z siecią kanalizacyjną, za pierwszą studzienką, licząc od strony budynku, a w przypadku jej braku - do granicy nieruchomości. Nie ma sieci kanalizacyjnej - nie ma przyłącza. Inaczej - albo przyłącze, albo szambo/oczyszczalnia przydomowa. Natomiast, niezależnie od tego, że nie może od ciebie wymagać zaangażowania projektanta, to jednak musisz wykonać dokumentację. I pani może wymagać, że tę dokumentację masz uzgodnić w Zakładzie Uzgadniania Dokumentacjj Projektowej. Zazwyczaj tam nie siedzą takie głąby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_k_d 11.11.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Czyli co tak naprawdę powinnam teraz zrobić? Podpowiedziano mi żeby zrobić na podstawie art. 29a prawa budowlanego - przyłącze bez zgłoszenia. Ale czy to o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 11.11.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Ja bym robił na zgłoszenie zamiaru wykonania oczyszczalni przydomowej. Tenże paragraf, pkt. 1-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts