Gość 05.07.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2002 Mam zamiar wymurować ściany zewnętrzne piwnicy z cegły klinkierowej.Moj murarz odradza , twierdzi ze na klinkierze pojawią się białe plamy które nie można usunąć.Lepszym rozwiązaniem jest obłożenie ścian później płytkami. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tym temacie, proszę o pomocpozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 05.07.2002 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2002 W skladzie z klienkierem kupilem ostatnio magazyn "świat klinkieru" czy jakos tak, gdzie dosc szczególowo omawiaja temat powodów powstawania wykwitów i co robic, zeby było dobrze. Mają również swoją strone webową ale nie pamiętam. Sprawdze, to Ci wysle na priva. Może Redakcja tego postu nie usunie za promocje konkurencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 06.07.2002 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2002 dzieki Cypel, zapomnialem sie zalogowac i wyslalem wiadomosc jako anonimowy, prosze innych o wiecej uwagMichalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.07.2002 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 buduj z klinkieru, ja mam kilnkier odpowiednio zabezpieczony i jestem bardzo zadowolonyTolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JerryCool 08.07.2002 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 Temeat stary jak świat, a odpowiedzi dalej nie ma, a raczej jest ich za dużo i każdy mówi co innego.1. Najpopularniejszą wersją jest ta, że odpowiedzialna za wykwity jest zaprawa cementowo-wapienna, a konkretniej samo wapno. W związku z tym nie dodawać do zaprawy wapna.2. Ulotka dołączona do cegły Boral mówi: nie należy dodawać do zaprawy plastyfikatorów , ani żadnych innych środków chemicznych ponieważ to one są najczęściej przyczyna wykwitów. Należy murowac na zaprawę cementowo-wapienną. 3. Zła jakość gliny użytej do produkcji cegły (duża zawartość margli) jest przyczyną powstawania wykwitów (swego czasu w prywatnej rozmowie przyznał się do tego dyrektor firmy produkującej w mojej okolicy.)4. Środki chemiczne uzywane do czyszczenia i impregnacji cegły.( Ładnie wymurowany u mnie komin postanowiłem wyczyścić z występujących tu i ówdzie resztek zaprawy, użyłem środka zananego krajowego producenta. Całe szczęście że najpierw zrobiłem próbę na niewidocznej z dołu części - zakwitł pięknie. Sąsiad postanowił zaimpregnować cegłę klinkierową, nie wiem co użył ale nie patrzę sie w tamtą stronę.....RADY:1. Kupić cegłę dobrego producenta.2. Murować na zaprawę do klinkieru ( droga, ale jest pewność ,że nie bedzie wykwitów spowodowanych zaprawą)3. Nie czyścić, impregnować itp. ( ja zastosowałem jedynie olej do klinkieru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 10.07.2002 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 klinkier wychodzi z mody, poza tym każdy wykonawca zapewnia ze zrobi robote fachowo bez wykwitów a wykwity pojawiają sie pare miesięcy po tym jak wykonawca odebrał nalezność za swoją fachową robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 10.07.2002 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 moim zdaniem obłożyć plytkami. klinkierowymi, kamiennymi innymi. pięknie wyglądają nieregularne odpadowe plyty z marmuru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 11.07.2002 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 dzieki JerryCool za rady,mam podobne zdanie dobry klinkier i zaprawa do połowa sukcesu, druga polowa to dobry fachowiec. Odnośnie wypowiedzi ze mija moda na klinkier to uwazam ze nie chodzi tu o mode ale o trwalość i koszty. Mam znajomych ktorzy okładali płytkami i twierdza ze to podwojny koszt i sa problemy z płytkami prosze o inne uwagi pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 11.07.2002 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 racja ! dobry, drogi klinkier i dobra droga zaprawa to polowa sukcesu, druga polowa to szczęście że nie pojawią się wykwity. a liczy sie trwałość i koszty. odpadowy marmur kupowałem po 20zl za metr kwadratowy, robiłem z niego ścieżki w ogrodzie. marmur wydaje sie być trwalszy niż klinkier ale o tym pogadamy za 3o lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 11.07.2002 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 jutro obejrze sobie powiedzmy 100 murków i ogrodzeń z klinkieru, zamelduje wam na ilu nie zauwazylem wykwitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 12.07.2002 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2002 Bodex - możesz podać gdzie kupowałeś ten odpadowy marmur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 13.07.2002 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2002 marmur odpadowy odkupilem od inwestora ktory kupowal dla siebie większą ilość i pozostaly mu resztki. jestem niemal pewien ze on placił za ten materiał w granicach 10-15 zlotych za metr + transport gdzes ze slaska. kupowalem tez odlamki granitu w zakladzie kamieniarskim produkującym nagrobki cena byla tez b. atrakcyjna. klinkierowe ogrodzenia pooglądałem sobie uważnie. większość ma wykwity, średnio 50%. Wykwity wyglądają fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 13.07.2002 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2002 rozmawialem z kilkoma sprzedawcami pytając sie o wykwityna klinkierze. Ogólna opinia jest rozna , twierdza ze trzeba kupowac klinkier dobrej firmy i uzywac zaprawy do klinkieru. Wiekszośc kupujących kupuje najtanszych producetow i wtedy moga pojawic sie wykwity. pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 16.07.2002 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 dla mnie sprzedawca nie jest i nigdy nie będzie autorytetem takim, jakim jest uzytkownik, sprzedawcy zadaniem jest sprzedać. większosc klinkierowych bydowli które ostatnio oglądałem nie podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 16.07.2002 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Donajot specjalnie dla ciebie poprosilem o namiary na TEN marmur. mam przed sobą ofertę ceny są od 8 do 360 zł za metr kwadratowy. moj inwestor od którego kupowałem pozostałości płacił po 25 zł za metr kw.(tak zeznał) firma ma adres internetowy http://www.marmur-slawniowice.pl tel. 0 77 pfx 4398018 lub4398010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 17.07.2002 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Bodex- bardzo dziękuję za informacje, niestety transport ze Śląska kosztowałby majątek (mieszkam na północ od Poznania). W Poznaniu cena odpadu to 40zł/mkw. Muszę to skalkulować. _________________ DJ [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Danajot dnia 2002-07-17 08:11 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.09.2002 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Bodex - obejrzyj lepiej 100 domków niż 100 murków. Do tego należałoby sprawdić jak i KIEDY robione. Ryzyko wystąpienia wykwitów na murze, który był robiony przy odpowiedniej pogodzie (bez deszczu, przy umiarkowanej temperaturze lub wykorzystaniu osłon), wykonanym już dachu, użyciu odpowiedniej zaprawy i starannie jest prawie zerowe. Przyznaję, że znaleźć porządną ekipę nie jest łatwo. No i koszty niektórych odstraszą, choć zwrócą się estatyką i utrzymaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 24.09.2002 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 cieszę sie ze ktos powrocil do mojego watku z przed kilku miesięcy, ja zdecydowalem sie na kklinkier i jestem bardzo zadowolony pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.09.2002 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Michalus - to może opisz swoje doświadczenia. Jakieś ciekawostki, na co uważać, jak zachowywała się ekipa, jakiej zaprawy użyłeś, itp., itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2002 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Pod tym adresem powinna byc instrukcja murowania w kilnkierze http://www.lode.pl/index1.htm pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts