Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto murować z klinkieru????

Gość

Recommended Posts

Mam zamiar wymurować ściany zewnętrzne piwnicy z cegły klinkierowej.Moj murarz odradza , twierdzi ze na klinkierze pojawią się białe plamy które nie można usunąć.Lepszym rozwiązaniem jest obłożenie ścian później płytkami. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tym temacie, proszę o pomoc

pozdrawiam Michalus

W skladzie z klienkierem kupilem ostatnio magazyn "świat klinkieru" czy jakos tak, gdzie dosc szczególowo omawiaja temat powodów powstawania wykwitów i co robic, zeby było dobrze. Mają również swoją strone webową ale nie pamiętam. Sprawdze, to Ci wysle na priva.

Może Redakcja tego postu nie usunie za promocje konkurencji :smile:

Gość JerryCool

Temeat stary jak świat, a odpowiedzi dalej nie ma, a raczej jest ich za dużo i każdy mówi co innego.

1. Najpopularniejszą wersją jest ta, że odpowiedzialna za wykwity jest zaprawa cementowo-wapienna, a konkretniej samo wapno. W związku z tym nie dodawać do zaprawy wapna.

2. Ulotka dołączona do cegły Boral mówi: nie należy dodawać do zaprawy plastyfikatorów , ani żadnych innych środków chemicznych ponieważ to one są najczęściej przyczyna wykwitów. Należy murowac na zaprawę cementowo-wapienną.

3. Zła jakość gliny użytej do produkcji cegły (duża zawartość margli) jest przyczyną powstawania wykwitów (swego czasu w prywatnej rozmowie przyznał się do tego dyrektor firmy produkującej w mojej okolicy.)

4. Środki chemiczne uzywane do czyszczenia i impregnacji cegły.( Ładnie wymurowany u mnie komin postanowiłem wyczyścić z występujących tu i ówdzie resztek zaprawy, użyłem środka zananego krajowego producenta. Całe szczęście że najpierw zrobiłem próbę na niewidocznej z dołu części - zakwitł pięknie. Sąsiad postanowił zaimpregnować cegłę klinkierową, nie wiem co użył ale nie patrzę sie w tamtą stronę.....

RADY:

1. Kupić cegłę dobrego producenta.

2. Murować na zaprawę do klinkieru ( droga, ale jest pewność ,że nie bedzie wykwitów spowodowanych zaprawą)

3. Nie czyścić, impregnować itp. ( ja zastosowałem jedynie olej do klinkieru)

dzieki JerryCool za rady,mam podobne zdanie dobry klinkier i zaprawa do połowa sukcesu, druga polowa to dobry fachowiec. Odnośnie wypowiedzi ze mija moda na klinkier to uwazam ze nie chodzi tu o mode ale o trwalość i koszty. Mam znajomych ktorzy okładali płytkami i twierdza ze to podwojny koszt i sa problemy z płytkami prosze o inne uwagi

pozdrawiam Michalus

racja ! dobry, drogi klinkier i dobra droga zaprawa to polowa sukcesu, druga polowa to szczęście że nie pojawią się wykwity. a liczy sie trwałość i koszty. odpadowy marmur kupowałem po 20zl za metr kwadratowy, robiłem z niego ścieżki w ogrodzie. marmur wydaje sie być trwalszy niż klinkier ale o tym pogadamy za 3o lat.

marmur odpadowy odkupilem od inwestora ktory kupowal dla siebie większą ilość i pozostaly mu resztki. jestem niemal pewien ze on placił za ten materiał w granicach 10-15 zlotych za metr + transport gdzes ze slaska. kupowalem tez odlamki granitu w zakladzie kamieniarskim produkującym nagrobki cena byla tez b. atrakcyjna. klinkierowe ogrodzenia pooglądałem sobie uważnie. większość ma wykwity, średnio 50%. Wykwity wyglądają fatalnie.

Donajot specjalnie dla ciebie poprosilem o namiary na TEN marmur. mam przed sobą ofertę ceny są od 8 do 360 zł za metr kwadratowy. moj inwestor od którego kupowałem pozostałości płacił po 25 zł za metr kw.(tak zeznał) firma ma adres internetowy http://www.marmur-slawniowice.pl tel. 0 77 pfx 4398018 lub4398010

• 2 months później...
Bodex - obejrzyj lepiej 100 domków niż 100 murków. Do tego należałoby sprawdić jak i KIEDY robione. Ryzyko wystąpienia wykwitów na murze, który był robiony przy odpowiedniej pogodzie (bez deszczu, przy umiarkowanej temperaturze lub wykorzystaniu osłon), wykonanym już dachu, użyciu odpowiedniej zaprawy i starannie jest prawie zerowe. Przyznaję, że znaleźć porządną ekipę nie jest łatwo. No i koszty niektórych odstraszą, choć zwrócą się estatyką i utrzymaniem.