Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

michalwaw

Recommended Posts

Hej,

Jako, że idzie zima wraz z małżonką założyliśmy u siebie piec pelletowy (Heiztechnik Pellet Duo). To co do nas przemówiło to, dbałość o środowisko, stała wysoka kaloryczność (czego nie można powiedzieć o drewnie) oraz cena.

Mam tylko pytanie jaką firmę produkującą pellet wybrać? Możecie którąś polecić? I czym tak właściwie się różnią?

Z tego co czytałem na polskim rynku liczą się:

Barlinek

Stelmet (olimp,lava)

Paliłem następujące pellety: Stelmet (lave i olimpa), Barlinecki, Olczyk, Magma (marketowy z OBI) oraz pellet marki "Pelet Drzewny" od miejscowego producenta.

Moim zdaniem każdy pellet byle certyfikowany jest dobry. Różnice są minimalne, a często te minimalne różnice w jakości rekompensuje cena pelletu czy cena dostawy.

Jak dla mnie wygląda to tak.

1 Miejsce: Stelmet i Olczyk.

Pod względem jakości to samo. Cenowo podobnie, chociaż widziałem że olczyka można kupić w takim dużym worku taniej. Ja niestety nie mam gdzie tego trzymać.

2 Miejsce: Barlinek

Niby pakowane hermetycznie a moje worki były dziurawe. Jakość samego pelletu w porządku, jednak rozpalał się kilka minut dłużej i palił się prawie 2 godziny krócej. Być może gdyby worki były szczelne wynik byłby inny.

3 Miejsce: Magma

Wizualnie nieco ciemniejszy od pozostałych, palił się krócej od barlinka. Co mnie dziwi miał najładniejszy zapach. Typowy drzewny aromat :)

Pellet od miejscowego "Mirka" nie nadaje się do klasyfikacji bo czas spalania był ponad 2 razy krótszy niż pozostałych. To jest poniżej krytyki. Taki produkt nadaje się jako wyściółka do kuwety dla zwierzaka a nie paliwo!

Witam! Pellet Olimp produkowany przez firmę Stelmet ma kaloryczność 16,5-19,0 MJ/kg i jest produkowany z wyłącznie sprawdzonych materiałów, co potwierdzają certyfikaty FSC, ENPlus A1 oraz DINPlus

Pozdrawiam

Andrzej Wysocki

eRzecznik pelletów Stelmet

A czy państwa produkty różnią się czymś jeszcze od konkurencji?

• 10 months później...
Tak jak michalwaw przy wyborze materiału do ogrzewania kierowaliśmy się z mężem przede wszystkim korzyścią dla środowiska. Ostatecznie zdecydowaliśmy się właśnie na Olimp Stelmetu. Jeżeli dla kogoś z Was ważne jest środowisko i otoczenie, w jakim żyją, ( co wdychają), myślę, że warto. Taka forma ogrzewania ogranicza m.in. emisje, CO2 do atmosfery, co bezpośrednio przedłuża nasze życie.