michalwaw 07.10.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Hej,Jako, że idzie zima wraz z małżonką założyliśmy u siebie piec pelletowy (Heiztechnik Pellet Duo). To co do nas przemówiło to, dbałość o środowisko, stała wysoka kaloryczność (czego nie można powiedzieć o drewnie) oraz cena. Mam tylko pytanie jaką firmę produkującą pellet wybrać? Możecie którąś polecić? I czym tak właściwie się różnią?Z tego co czytałem na polskim rynku liczą się:BarlinekStelmet (olimp,lava) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciekm1719512682 08.10.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Z tego co słyszałem chociaż sam nie palę pelletem to właśnie olimp jest jak najbardziej dobry, kolega nim pali i chwali sobie że ma dobrą kaloryczność i certyfikowany więc wiesz co kupujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 11.10.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Stelmet ma jeszcze w ofercie pellet Lava ale dokładnie nie wiem czym się różni od Olimpu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 11.10.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Ja paliłem różnymi pelletami od najdroższych do najtańszych i nie zauważyłem specjalnej różnicy. Nawet jeśli różnią się nieznacznie kalorycznością to cena 640 za tonę (zamiast 800) to rekompensuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciekm1719512682 13.10.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Pewnie ceną jak ma niższą kaloryczność to i pewnie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmolec 15.10.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Od początku opalam pelletem ze stelmetu. Jest dobrej jakości . Osiągam optymalne ciepło w domu, to po co mam zmieniać. Natomiast mój sąsiad kiedyś opalał innym pelletem , po wizycie u mnie , również przeszedł na pellet stelmetowski. To chyba o czymś świadczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kct 22.10.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Paliłem następujące pellety: Stelmet (lave i olimpa), Barlinecki, Olczyk, Magma (marketowy z OBI) oraz pellet marki "Pelet Drzewny" od miejscowego producenta. Moim zdaniem każdy pellet byle certyfikowany jest dobry. Różnice są minimalne, a często te minimalne różnice w jakości rekompensuje cena pelletu czy cena dostawy. Jak dla mnie wygląda to tak. 1 Miejsce: Stelmet i Olczyk. Pod względem jakości to samo. Cenowo podobnie, chociaż widziałem że olczyka można kupić w takim dużym worku taniej. Ja niestety nie mam gdzie tego trzymać. 2 Miejsce: Barlinek Niby pakowane hermetycznie a moje worki były dziurawe. Jakość samego pelletu w porządku, jednak rozpalał się kilka minut dłużej i palił się prawie 2 godziny krócej. Być może gdyby worki były szczelne wynik byłby inny. 3 Miejsce: Magma Wizualnie nieco ciemniejszy od pozostałych, palił się krócej od barlinka. Co mnie dziwi miał najładniejszy zapach. Typowy drzewny aromat Pellet od miejscowego "Mirka" nie nadaje się do klasyfikacji bo czas spalania był ponad 2 razy krótszy niż pozostałych. To jest poniżej krytyki. Taki produkt nadaje się jako wyściółka do kuwety dla zwierzaka a nie paliwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwaw 24.10.2015 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Witam! Pellet Olimp produkowany przez firmę Stelmet ma kaloryczność 16,5-19,0 MJ/kg i jest produkowany z wyłącznie sprawdzonych materiałów, co potwierdzają certyfikaty FSC, ENPlus A1 oraz DINPlus Pozdrawiam Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet A czy państwa produkty różnią się czymś jeszcze od konkurencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.10.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Pewnie ceną jak ma niższą kaloryczność to i pewnie tańszy. Kaloryczność 16,5-19MJ/kg, pakowany w worki po 15 kg - 640 zł za tonę z dostawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwaw 30.10.2015 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 My kupujemy pellet z REGESSu w Mysłakowicach(koło Jeleniej Góry). Jest dobry i suchy, więc nie ma problemu z zapachem, jaki się zdarzał przy paleniu pelletem innych firm. A jakie firmy masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kct 06.11.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Cofam moją wypowiedź dot. ładnego zapachu pelletu firmy Magma. Ostatnio zabrakło mi pelletu i kupiłem w OBI na szybko 7 worków, aby załadować zasobnik. W jednym worku był pellet bardzo kruchy i śmierdział jak pasza dla kur!! Musiałem wietrzyć w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciekm1719512682 13.11.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Kaloryczność 16,5-19MJ/kg, pakowany w worki po 15 kg - 640 zł za tonę z dostawą To cena jak najbardziej atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuizaJ 15.09.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Tak jak michalwaw przy wyborze materiału do ogrzewania kierowaliśmy się z mężem przede wszystkim korzyścią dla środowiska. Ostatecznie zdecydowaliśmy się właśnie na Olimp Stelmetu. Jeżeli dla kogoś z Was ważne jest środowisko i otoczenie, w jakim żyją, ( co wdychają), myślę, że warto. Taka forma ogrzewania ogranicza m.in. emisje, CO2 do atmosfery, co bezpośrednio przedłuża nasze życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts